Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasfal. A sérvcsatornák sebészi jelentősége. Canalis inguinalis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasfal. A sérvcsatornák sebészi jelentősége. Canalis inguinalis."— Előadás másolata:

1 Hasfal. A sérvcsatornák sebészi jelentősége. Canalis inguinalis.
Nagy M. György 2012. Cecrops és lánya a Parthenon nyugati faláról

2 A hasfali felszín kvadráns és regionális (3x3-as) beosztása.
Transumbilicalis sík Medioclavicularis sík Mediansagittalis sík

3 A hasfal/hasizmok orvosi jelentősége a következőkből adódik:
Az orvos a hasfalon keresztül tapintással győződik meg a hasüregi zsigerek normál vagy kóros állapotáról; A hasizmok reflexes védekezése (defensus musculorum) fontos figyelmeztető jel a hasüregben zajló kóros folyamatokra; A hasprés (a hasizmok együttes működése) az egyik legfontosabb általános mozgási mechanizmus; A hasfalnak fejlődéstani okokra visszavezethető gyenge pontjain sérvek (herniák) keletkezhetnek; A nagyobb sebészeti beavatkozások egy jelentős része a hasfalon keresztül történik, melyek helyének megválasztásában az anatómiai ismereteknek nélkülözhetetlen szerepe van.

4 A zsigereket az antero-lateralis hasfal védi.
Kis fantáziával hasábnak felfogható hasüreget borító hasfalat négy részre oszthatjuk. Nevezetesen, elülső (anterior)-, jobb és bal oldalsó (laterális)-, és hátsó (posterior) falra. A zsigereket az antero-lateralis hasfal védi. Discobolous

5 Az antero-lateralis hasfal rétegei
1. Bőr 2. A fascia superficialis vagy bőralatti (subcutan) szövet (kötő, és több-kevesebb zsírszövetet tartalmaz), amely az elülső hasfal alsó részén jól elkülöníthető két rétegre oszlik A külső zsírszövet (fascia Camper) rétegére és A belső hártyaszerű (fascia Scarpae) rétegre 3. A hasizmok rétege M. obliquus externus abdominis M. obliquus internus abdominis M. transversus abdominis M. rectus abdominis 4. A fascia transversalis ill. endoabdominalis (extraperitonealis) zsírszövet 5. A hashártya fali lemeze (peritoneum parietale)

6 A hasfal bőre A bőr felszínén található legfontosabb képlet a köldök (umbilicus). A gerincoszlopra az L3 és L4-es csigolyák közötti porckorongra vetül. Természetesen ezek a pontok obesitas esetén jelentősen eltérhetnek. A hasfal bőrének dermatomái nagy jelentőséggel bírnak a fizikális vizsgálat szempontjából. A processus xyphoideus a T7-es dermatoma magasságában helyezkedik el. A köldök alatti régiót a T10-L1 segmentek látják el. A symphysis az L1-es dermatoma magasságában tapintható. Ebből, valamint az ureter beidegzéséből következik, hogy az ureterbe akadt kő kisugárzási helyeit a T10-es segment (magasan a pyelon szűkületében történő elakadás esetén), a T11-es dermatoma (az ureter középső szűkületében található kő esetén), valamint a hólyagba ömlés tájékáról az L1-es dermatoma képezi.

7 A hasfali fascia hasonlít a subcutan térségben egyebütt elhelyezkedő kötőszövetes lemez szerkezetéhez. A köldök alatt a fascia superficialis két részre válik: A legfelületesebb réteget képező Camper féle zsír és kötőszövetes fasciára, valamint az alatta húzódó Scarpa féle membranosus kötőszövetes lemezre. A Scarpa fascia jelentőségét az adja, hogy folytonossági kapcsolatban áll a felületes perinealis fasciával, valamint a fascia lata erős lemezével.

8 Az urethra rupturája a perineumba vizeletbetörést eredményezhet
Az urethra rupturája a perineumba vizeletbetörést eredményezhet. Ilyenkor drenálható a vizelet az urethra felől a Scarpa és a Camper fascia közé, a köldök alatt kiszájaztatva a hasfalra. Ezek szerint a két lemez között vizeletet találva urethra traumára kell gondolni.

9 A musculoaponeuroeticus réteg
A hasfali izomzat szerepe összetett. Kívülről a hasfalat képezi, szabályozza az intraabdominalis nyomást (köhögés, tüsszentés, vomitus, defecatio), a bordák mozgatása révén légzési segédizmok (a dyspnoes beteg félig ülő helyzetben megtámasztva magát légzik, így a hasizmok megfeszülnek ami fokozza a tüdő hosszanti irányú tágulását).

10 Musculus obliquus externus abdominis
Rostjai ferdén lefelé és előrefelé haladnak. Hátsó-alsó izomrostjai a crista iliaca külső ajkán tapadnak. A többi rost egy visszintes szárával oldalfelé néző L alakú vonal mentén átmegy az izom bőnyéjébe (aponeurosis). Az L függőleges szára az emlőbimbó vonalában halad lefelé. E vonalakat a szobrászok már a görögök óta előszeretettel ábrázolnak. A linea alba nem más, mint a kétoldali hasizombőnyék rostkereszteződései által a középvonalban keletkező inas varratvonal.

11 The Boy' by Critius B.C The Riace Warrior found together with a second warrior statue

12 Az aponeurosis medialis-alsó részén egy kb. ujjbegynyi nyílás
Az aponeurosis medialis-alsó részén egy kb. ujjbegynyi nyílás. A lágyékcsatorna külső nyílása (anulus inguinalis superficialis) található.

13 A superficialis és mély fascia lemezek (aponeurosis) rostjainak keresteződései a hasfalban.

14 A superficialis és mély fascia lemezek (aponeurosis) rostjainak keresteződései a hasfalban.

15

16 A rectushüvelyt (vagina musculi recti abdominis) a széles hasizmok aponeurosisai alkotják.

17 A hasfal artériái és nyirokerei
a. epigastrica sup. a. epigastrica inf. a. epigastrica superficialis

18

19 A peritoneumot és a fascia transversalist az urachus maradványa valamint két ér redőbe emeli.
Így képződik a plica umbilicalis mediana (páratlan redő, melyet az urachus maradványa képez és a köldökig húzódik), az arteria umbilicalis által képezett, páros plica umbilicalis medialis, valamint az arteria et vena epigastrica inferior által kiemelt redő, a két plica umbilicalis lateralis. Ez utóbbi redőtől medialisan és lateralisan egy-egy árok alakul ki, ezek a fossa inguinalis medialis és lateralis.

20

21 Canalis Inguinalis.

22 A canalis inguinalis-t valójában a három lateralis izom bőnyéjének ívei, „árkádjai” alkotják.

23 Számos esetben, mint pl. köhögéskor, a hasizmok összehúzódnak, aminek következtében a canalis inguinalis teteje lenyomódik és feszessé válik. Ez a működés egy „fél”-sphincter működésnek felel meg.

24 A canalis inguinalis (lágyékcsatorna) falai: Elülső fala: a m
A canalis inguinalis (lágyékcsatorna) falai: Elülső fala: a m. obliquus ext. abdominis bőnyéje Alsó fala: a lig. inquinale Hátsó fala: fascia transversalis Felső fala: m. obliquus int. és transversus abdominis alsó szabad széle

25 Indirect (congenitalis) inguinalis hernia
Inguinalis herniák („kiboltosulások”) Indirect (congenitalis) inguinalis hernia -Az abdominalis sérvek közül a leggyakoribb -Az epigastrialis erektől laterálisan, az anulus inguinalis profundán kerestül lép be canalis inguinalisba -A persistáló processus vaginalis és a funiculus spermaticus rétegei borítják -Végig halad a canalis inguinalison -Az anulus inguinalis superficialison keresztűl gyakran lemegy a scrotumba Direct (szerzett) inguinalis hernia -Az epigastrialis erektől medialisan türemkedik ki -A fascia transversalis borítja csak, és a processus vaginalison kívül helyezkedik el -Nem halad végig a canalis ingunalis-on -Elvétve képes csak a scrotumba részlegesen lemenni

26 Direct és Indirect inguinalis herniák.

27 Direct és Indirect inguinalis herniák.

28

29

30 A hasfal bőrén - portalis hypertensio esetén- látható vénarajzolat diagnosticus értékű.
A köldök körüli collateralis keringés ebben az esetben -mint portocavalis anastomosis- erősödik, így a jelentősen tágult paraumbilicalis vénák rajzolata áttűnik a hasfalon (caput medusae).

31 Hasüregi műtétek Haspunctio
A hasfalon történő sebészi behatolásnak két módja ismert. A hasfal rétegeinek felmetszését (laparotomiát) végezhetik a linea albával párhuzamosan (hosszanti laparotomiák), melyek lokalizációjuk szerint lehetnek median, paramedian, transrectalis (a rectus izom szélességének belső és középső harmada határán), pararectalis, és alsó median helyzetűek. Ezen kívül végezhető haránt laparotomia is. Emellett sor kerülhet a ferde laparotomiákra is. A másik lehetőség a laparoscopiás operatio. Ilyenkor 4-5 pontszerű nyílások keresztül hatolnak a hasüregbe, miután levegőt fújtak oda. A scopot általában a köldök tájékán vezetik be. Haspunctio A punctio célja lehet diagnosztikus: vér, genny kimutatása, tumorsejtek keresése az ascitesben. A punctiot általában a bal oldalon az alhas területén végzik. A típusos behatolás a köldök és a spina iliaca anterior superior közötti vonal középső és laterális harmada határán található.

32 Subcostális metszés (jobb oldalon – epehólyag műtét)
Medialis vagy középvonali metszés (gyomor műtéteknél, nőgyógyászati műtéteknél gyakran alkalmazott) Paramedian metszés (hasonló az előzőhöz) Izom-szétválasztó (un. „rostély”) metszés (appendectomia); ez az un. ferde McBurney metszés. Haránt metszés. Suprapubic metszés („császármetszés”)

33 GONE WITH THE WIND ???


Letölteni ppt "Hasfal. A sérvcsatornák sebészi jelentősége. Canalis inguinalis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések