Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai Előadás Integrált termékmodellek Dr. Horváth László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai Előadás Integrált termékmodellek Dr. Horváth László."— Előadás másolata:

1 Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai Előadás Integrált termékmodellek Dr. Horváth László

2 Tartalom A termékmodellezés igénye A mestermodell elv
Mestermodell és alkalmzási modellek Asszociativítás modelladatok cseréjénél A STEP termékmodell szabvány Entitások leírása Express nyelven

3 A termékmodellezés igénye
Tendencia: konfigurálható termékek, nagyszámú változatban. Temék konfigurálása a megrendelő igénye szerint mint rutinszerű tevékenységgé válik. Az egyedi termékek modellezése külön-külön már nem ésszerű. A változatok vagy érvényes elemkombinációk hatékony számítógépi leírása szükséges. Generikus termékstruktúrák modellezésének kifejlesztése vált fontossá. Objektum orientált programozás adta lehetőségek kihasználása.

4 A mestermodell elv A termékmodellezés egyik alapelve.
A termék adatainak csoportjait egy logikai modellben kezelik: A termék mint egységes egész modellezhető. Mindíg egyetlen aktuális mestermodell van. Alkalmazási modellek adatai asszociatív kapcsolatban lehetnek a mestermodellel, így annak változásáit automatikusan követhetik. Kétirányű automatikus módosítás valósítható meg.

5 Mestermodell és alkalmzási modellek

6 Asszociativítás modelladatok cseréjénél
A hagyományos modelladat-cserénél a modellt létrehozó rendszer és a modell kapcsolata megszűnik. Cél: az integrált modelleken belüli asszociativ kapcsolatokat kiterjeszteni a modellnek az integrált rendszeren kívüli alkalmazásairais. Napjainkban megvalósuló módszer, még elsősorban azonos termékek installációi között. A modell módosítása esetén az integrált modellezőn kívüli világba átvitt modell automatikusan módosítható.

7 A STEP termékmodell szabvány
STEP (Standard for Exchange of Product Model Data = Szabvány termékmodellek adatcseréjéhez). Nemzetközi adatkommunikációs szabvány termékmodellezéshez és adatcseréhez. Egyéb adatcsere-szabványosítási tevékenységekkel (pl. IGES) koordinálták. Számos korábbi adatcsere szabvány egyesítését határozták el az ISO a STEP szabványban. Gépészeti, elektromos, elektronikai és szerkezeti tervezéshez egyaránt. A modellezési alap: a PDES projekt termékmodellek fejlesztésére. Termékekkel kapcsolatos információk egységes modell-ábrázolása valósul meg. 1994: Európa és USA számos nagyvállalata: STEP nemzetközi termékadatcsere-szabványként való implementálásának és alkalmazásba vételének meggyorsítása. A STEP szabványt ben az ISO szám alatt regisztrálták. Jelenleg is folyamatosan fejlesztik.

8 A STEP Valamennyi CAD/CAM rendszerrel kompatibilis semleges temékmodell szabvány. A mestermodell elv valósul meg benne. Komplett, tömör és konzisztens. Adatcsere információveszteség nélkül. Adatok a termék teljes élettartamára. Az eredeti cél: az ipari automatizálás kiszolgálása.

9 Modellezés referenciamodellekkel
Integrált erőforrások (Integrated Resources): Generikus erőforrások (Generic Resources). Alkalmazási erőforrások (Application Resources). Az ipari alkalmazási területekhez alkalmazási protokollok (Application protocol, AP). Például: AP Configuration-Controlled 3D Design Geometria, termékstruktúra és konfiguráció-management. Fejlesztését a PDES Inc. irányította. AP Core Data for Automative Mechanical Design Az autóipar fejlesztette ki. Autóipar-orientált geometria, termékstruktűra, alaksajátosságok, anyagok, tűrések.

10 A PDES modell háromrétegű felépítése
A fő különbség az IGES és a PDES között: Az IGES -ben: entitások. A PDES modell komplex modell, szakterületi (alkalmazási) modellek. A STEP a PDES -ben definiált és szabványosított formális modelleket tartalmazza. Az alkalmazási réteg a felhasználót és a PDES környezetet kapcsolja össze. Az alkalmazási területekkel kapcsolatos információk leírása referencia-modellek formájában. IDEF1 és a NIAM információ-modellezési módszerek. A logikai réteg típus-csoport és alkalmazás-specifikus adatstruktúrák konzisztens és gépfüggetlen leírása. A logikai rétegen az alkalmazási modellek az integrált termék-információs modellben (IPIM - Integrated Product Information Modell) egyesülnek. EXPRESS leírónyelv. A fizikai rétegen az adatcsere fájl adatstruktúráit és adatformátumait definiálják. Hatékony átvitelt biztosító fájlméret, megfelelő feldolgozási idő.

11 A STEP termékmodell elemei és struktúrája

12 Geometriai alapelemek a STEP -ben

13 Entitások leírása Express nyelven
ENTITY számítógép egyszerű attribútumok: gyártmány:STRING; sorozatszám: INTEGER; memóriamérete:REAL; másutt definiálandó attribútumok: szín: colourtype; tulajdonos:person; előző tulajdonosok: LIST 0,? OF person; kötöttségek: UNIQUE sorozatszám; WHERE memóriamérete0.0; ENDENTITY; ENTITY szerszámgép SUPERTYPE OF ONEOF (fúrógép, eszterga, marógép); ENDENTITY; ENTITY marógép SUBTYPE OF ONEOF (szerszámgép); ENTITY point SUPERTYPE OF ONEOF (Descartes -i pont, pont görbén, pont felületen); SUBTYPE OF (geometria)


Letölteni ppt "Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai Előadás Integrált termékmodellek Dr. Horváth László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések