Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék"— Előadás másolata:

1 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék
AGYAGÁSVÁNYOK APRÍTÁSÁNAK ÉS KERÁMIÁK ALAKADÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Dr. Gömze A. László tanszékvezető MISKOLCI EGYETEM Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Tel.: 0646/ /2377 .: Miskolc, MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

2 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TARTALOM Az aprításelméletek fejlődésének áttekintése, új eredmények bemutatása. Kerámiák alakadása; különböző alakadási eljárások mechanikai és matematikai modellezése – új eredmények bemutatása. Az alkalmazott alakadás-technológiai paraméterek hatása a kiégetett kerámia termékek mikroszerkezetére, valamint fizikai és mechanikai tulajdonságaira. Eredmények összegzése MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

3 APRÍTÁSELMÉLETEK 1. Az aprításelméletek fejlődése
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 APRÍTÁSELMÉLETEK 1. Az aprításelméletek fejlődése Klasszikus, mechanikai szemléletű aprításelméletek; Mechanikai szemléletű aprításelmélet; Technológiai szemléletű aprításelmélet 2. Az aprítandó agyagásványok reológiai tulajdonságainak jelentősége 3. Agyagásványok simahengeren történő aprításának mechanikai – matematikai – modellezése 4. Agyagásványok kollerjáraton történő aprításának mechanikai – matematikai - modellezése MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

4 A RITTENGER-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A RITTENGER-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET [N/m2] A törőerő arányos az aprítás energiaigényével, A felület mentén a mechanikai feszültség egyenletesen oszlik meg, Az aprításhoz szükséges energia nagysága arányos a keletkezett új felület nagyságával, A módszer gyenge pontja: Az aprításhoz szükséges energia nagysága független az aprított anyag mechanikai és reológiai tulajdonságaitól MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

5 KICK- ÉS KIRPICSEV-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KICK- ÉS KIRPICSEV-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET [N/m2] ahol: σ – az aprítandó anyagra jellemző törőszilárdság; [N/m2] E – az aprítandó anyag rugalmassági modulusa; [N/m2] Az elmélet gyenge pontja: Az aprításhoz szükséges energiaigény nagysága független az aprítási foktól – a létrehozott szencsék „finomságától”. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

6 BOND-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 BOND-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET [Nm] ahol: CB – a Bond-féle állandó A d1 szemcseméretű szilárd test aprítási – törési – energiaigénye arányos az aprítás utáni és előtti szemcseméretek négyzetgyökének reciprokával. A módszer erénye: Igyekszik feloldani a Rittinger illetve Kipricsev-Kick féle aprítási elméletek gyenge pontjait. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

7 CHARLES-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 CHARLES-FÉLE KLASSZIKUS APRÍTÁSELMÉLET [Nm] Ahol: C – a Charles-féle állandó Ha: Ahol: CK – a Kick - állandó CB – a Bond – állandó CR – a Rittinger - állandó A módszer erénye: Egyetlen összefüggésbe igyekszik belefoglalni a 3 klasszikus aprítási elméletet. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

8 A MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

9 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET LÉNYEGE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET LÉNYEGE (Juhász – Opoczky nyomán) Az őrlést a kristályos szilárd testek kötési energiájával szemben végzett munkának fogjuk fel; Ekkor a kötési energia (EK) változása: ΔEr – a test (szemcse) kötési energiájának változása az őrlés következtében; Ef – a test (szemcse) fajlagos felületi energiája; Af – a test (szemcse) fajlagos felülete; ηö – az őrlés hatásfoka Wö – az őrléskor végzett munka. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

10 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET (Juhász – Opoczky nyomán)
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET (Juhász – Opoczky nyomán) Amikor őrléskor csak a fajlagos felület változik (Rittinrer szakasz): (mechanikai diszpergálás) Amikor őrléskor a fajlagos felület változásával egyidőben a szemcse felületi szabadenergiája is megváltozik (agglomerációs szakasz): (felületi aktiválás) MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

11 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET (Juhász – Opoczky nyomán)
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 MECHANOKÉMIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET (Juhász – Opoczky nyomán) Amikor a fajlagos felület szabadentalpia növekedése mellett csökken a kristály rácsenergiája: Mechanokémiai jelenségek padlólap alapanyagok őrlése során: MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

12 AGGLOMERÁCIÓS JELENSÉGEK AGYAGÁSVÁNYOK FINOMŐRLÉSEKOR
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGGLOMERÁCIÓS JELENSÉGEK AGYAGÁSVÁNYOK FINOMŐRLÉSEKOR MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

13 A MECHANIKAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET GYENGE PONTJAI
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A MECHANIKAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET GYENGE PONTJAI Agyagásványok esetén – különösen „bányanedves” agyagásványoknál – az elméleti (molekuláris) szakítószilárdság 3-5 nagyságrenddel meghaladhatja a tényleges értéket; Segítségével az aprítási művelet és az aprító berendezés mechanikai igénybevétele gyakorlatilag nem méretezhető MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

14 A TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET Egyaránt figyelembe veszi: Az aprítandó anyag fizikomechanikai és reológiai tulajdonságait; Az aprítógép (Őrlőberendezés) geometriai és műszaki-technológiai paramétereit. Segítségével egyaránt meghatározható: Az anyagban – agyagásványokban – aprításkor kialakuló áramlási és deformációs sebességviszonyok; Az aprításkor végbemenő homogenizálódás nagysága; Az anyagban aprításkor ébredő csúsztató (nyíró) és nyomófeszültségek nagysága; Az aprítógép mechanikai igénybevétele és energiaigénye. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

15 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET Az aprítandó anyag mechanikai és deformációs tulajdonságait reológiai anyagegyenletekkel írja le – például a bányanedves agyagásványt Bingham-féle anyagegyenlettel: [MPa] Szerinte minden reális anyaga igaz a deformáció nagyságának és sebességének a feszültség állapottal alkotott egysége. Az agyagásványok aprításakor az aprítandó anyag „alakváltozásának” nagysága arányos az aprítógép által gerjesztett mechanikai feszültségek nagyságával MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

16 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET „x – y – z” derékszögű koordináta rendszerben az aprítandó agyagásvány elemi térfogatában a belső és a külső erők által létrehozott mechanikai feszültségek egyensúlyának feltétele: Ahol a peremfeltételek: MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

17 TECHNOLÓGIA SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET SZERINT
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TECHNOLÓGIA SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET SZERINT A törés (aprózódás) megindulását megelőző folytonos (megszakítás nélküli) állapot a Cauchy-féle összefüggésekkel írható le: Ahol: εx , εy és εz – a tengelyirányú deformációk nagysága, u, v és w – az elmozdulás nagyságának vetülete a koordináta tengelyeken y˙xy; y˙xz és y˙yz – a deformációs szögek nagysága MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

18 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET Adott kémiai összetételű, fizikai, mechanikai és reológiai tulajdonságú anyag aprítására csak akkor alkalmas egy aprítógép, ha mindenkor fennáll: Wkg – az aprítógép vagy őrlőberendezés mozgó egységeinek mozgatásához szükséges „hasznos” energiaigény; [Nm] Wtech – a technológiailag hasznosuló energiaigény, [Nm] WR – az adott rugalmassági modulusú, nyomószilárdságú és viszkozitású anyag aprításához szükséges nyomófeszültség előállításához és fenntartásához szükséges energiaigény. [Nm] Wτ – ugyanezen anyagban az aprítógépen történő áthaladáskor ébredő, az aprítást elősegítő csúsztatófeszültség előállításához és fenntartásához szükséges energiaigény, [Nm] MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

19 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TECHNOLÓGIAI SZEMLÉLETŰ APRÍTÁSELMÉLET Az aprítógép hasznos energiaigénye Összefüggés alapján határozható meg; ahol: Wgm – az aprítógép mozgó alkatrészeinek aprítás közbeni mozgatásához szükséges energiaigény, [Nm]; Wsk – az aprítási anyag és az aprítógép „munkafelülete” között aprításkor ébredő külső súrlódási együttható leküzdéséhez szükséges energiaigény, [Nm]; Wsb – az aprítási anyagban az aprítógépen történő áthaladáskor ébredő belső súrlódási együttható leküzdéséhez szükséges energiaigény, [Nm]. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

20 AGYAGÁSVÁNYOK SIMAHENGEREN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGYAGÁSVÁNYOK SIMAHENGEREN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Kiinduló egyenletek A hengermű résében aprózódó agyagásvány áramlási sebessége [m/s] Az agyagásványban ébredő csúsztatófeszültségek nagysága a hengerrésben történő áthaladás során [MPa] MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

21 AGYAGÁSVÁNYOK SIMAHENGEREN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGYAGÁSVÁNYOK SIMAHENGEREN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Agyagásvány aprításakor a hengerpalástra ható nyomófeszültség nagysága [MPa] MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

22 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGYAGÁSVÁNYOK SIMAHENGEREKEN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE A lassúhenger technológiai teljesítmény-felvétele [kW] A gyorshenger technológiai teljesítmény-felvétele [kW] Az összes technológiai teljesítmény-felvétel [kW] MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

23 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGYAGÁSVÁNYOK KOLLERJÁRATON TÖRTÉNŐ APRÍTÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE A részletes matematikai modellezése – matematikai egyenletek és azok levezetése – megtalálható az Építőanyag 2003/4; 2004/2 és 2004/3 számában. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

24 AGYAGÁSVÁNYOK REOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AGYAGÁSVÁNYOK REOLÓGIAI TULAJDONSÁGAI Az általunk kifejlesztett kombinált reo-tribométer (Kovács Ákos már bemutatta!) Agyagásványokban aprításakor kialakuló dinamikus viszkozitások nagysága: [Mpa·s] - ahol mályi agyagra: a=0,5, … , 0,6 A hatványkitevő értékének meghatározása: ahol: ε˙g és ε˙m – deformációs sebességgradiensek MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

25 KERÁMIÁK ALAKADÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIÁK ALAKADÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Az általam kidolgozott, illetve közreműködésemmel továbbfejlesztett alakadási elméletek: Kerámiák és porcelánok öntése Kerámiák és porcelánok fröccsöntése Kerámiák extrudálása Kerámiák korongozása Kerámiák és kerámiaporok egy és kétoldalú sajtolása MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

26 KERÁMIÁK EXTRUDÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIÁK EXTRUDÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

27 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

28 TIPIKUS PRÉSFEJ ÉS SZÁJNYÍLÁS GEOMETRIÁK
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 TIPIKUS PRÉSFEJ ÉS SZÁJNYÍLÁS GEOMETRIÁK Truncates pyramid Column Truncates cone Cylinder Cylinder – column pass MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

29 AZ ALAKADÓ MASSZÁRA HATÓ ERŐK A HENGER ALAKÚ PRÉSFEJBEN
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AZ ALAKADÓ MASSZÁRA HATÓ ERŐK A HENGER ALAKÚ PRÉSFEJBEN y x MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

30 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

31 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIA EXTRUDEREK TIPIKUS PRÉSFEJEI ÉS SZÁJNYÍLÁSA Csonkakúp esetén Csonkagúla esetén Átmeneti közdarab esetén MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

32 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK VEM-VIZSGÁLATA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK VEM-VIZSGÁLATA MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

33 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A PRÉSFEJ ÉS A SZÁJNYÍLÁS HOSSZÁBAN
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A PRÉSFEJ ÉS A SZÁJNYÍLÁS HOSSZÁBAN Cylinder Column Truncates cone Truncates pyramid Cylinder – column pass Torus segment Spherical segment MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

34 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK HENGER-HENGER ÁTMENET ESETÉN A HOSSZ ÉS A SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ FÜGGVÉNYÉBEN MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

35 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A HOSSZ ÉS A SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ FÜGGVÉNYÉBEN
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A HOSSZ ÉS A SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ FÜGGVÉNYÉBEN Henger-henger átmenet Henger-hasáb átmenet Hasáb MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

36 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A HOSSZ ÉS A SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ FÜGGVÉNYÉBEN
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 NYOMÁSVÁLTOZÁSOK A HOSSZ ÉS A SÚRLÓDÁSI EGYÜTTHATÓ FÜGGVÉNYÉBEN Gömbszelet esetén Tórusz szelet esetén MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

37 KERÁMIÁK ÖNTÉSE AZ ÖNTÉS FOLYAMATA DIFFÚZIÓS MODELL ESETÉN
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 KERÁMIÁK ÖNTÉSE AZ ÖNTÉS FOLYAMATA DIFFÚZIÓS MODELL ESETÉN MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

38 (A Fick-törvényen alapszik)
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A DIFFÚZIÓS MODELL (A Fick-törvényen alapszik) Fick I. törvénye Fick II. tövénye Az öntés matematikai modellje: MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

39 Falképződés filtrációs modell esetén (A Darcy tövényen alapszik)
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 Falképződés filtrációs modell esetén (A Darcy tövényen alapszik) ahol:  - a szűrlet viszkozitása (Pas) p – a kapilláris nyomásesés a gipszformában ac – az áteresztéssel (szívással) szembeni ellenállás ac=Kc-1 Kc – a porózus gipszforma áteresztő képessége v0 – a szűrlet áramlási sebessége v0=Q/A Q – a gipszforma „A” felületén időegység alatt átáramlott szűrlet tömege MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

40 FILTRÁCIÓS MODELL ÉS NYOMÁS ALATTI ÖNTÉS
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 FILTRÁCIÓS MODELL ÉS NYOMÁS ALATTI ÖNTÉS Ahol: K=V1/ V2 V1 – a szilárd anyag térfogataránya a „falon” kirakódott nyers termékben V2 – a szilárd anyag térfogataránya az öntőslikerben  - az öntőmassza viszkozitása (Pas) at – a gipszforma falán kirakódott kerámia/porcelán test áteresztéssel szembeni ellenállása af – az öntőforma áteresztéssel szembeni ellenállása p – parciális nyomáskülönbség  - az öntőforma pórustérfogatának aránya az össztérfogathoz t – a szívásidő MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

41 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 ÖNTÖTT KERÁMIA ÉS PORCELÁN TERMÉKEK FALVASTAGSÁGÁNAK ALAKULÁSA AZ IDŐ FÜGGVÉNYÉBEN MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

42 AZ ÖNTÉSI TECHNOLÓGIA HATÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AZ ÖNTÉSI TECHNOLÓGIA HATÁSA MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

43 AZ ÖNTÉSI TECHNOLÓGIA HATÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 AZ ÖNTÉSI TECHNOLÓGIA HATÁSA MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

44 A GIPSZFORMA ANYAGÁNAK HATÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A GIPSZFORMA ANYAGÁNAK HATÁSA Gipszforma típusa-falképzés kapcsolata Többszöri öntés hatása a falképzésre MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

45 A GIPSZFORMA ELHASZNÁLÓDÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A GIPSZFORMA ELHASZNÁLÓDÁSA Új N=2000 X Régi N=2000 X MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

46 A GIPSZFORMA ELHASZNÁLÓDÁSA
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A GIPSZFORMA ELHASZNÁLÓDÁSA Új N=5000 X Régi N=5000 X MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

47 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr. Gömze A
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A KERÁMIA POROK SZEMCSESZERKEZETE, NAGYSÁGÁNAK ÉS ELOSZLÁSÁNAK HATÁSA AZ ÉGETETT KERÁMIÁK MIKROSZERKEZETÉRE MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

48 A SAJTOLÓNYOMÁS HATÁSA ALUMINIUM-OXID KERÁMIÁK MIKROSZERKEZETÉRE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A SAJTOLÓNYOMÁS HATÁSA ALUMINIUM-OXID KERÁMIÁK MIKROSZERKEZETÉRE Gyenge sajtolónyomás Erős sajtolónyomás MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

49 OPTIMUM PRESSED POWDERS
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 A SATOLÓNYOMÁS HATÁSA ÉGETETT ALUMINIUM-OXID KERÁMIÁK MIKROSZERKEZETÉRE WELL PRESSED POWDERS WITH OPTIMUM GRAIN SIZE DISTRIBUTION IN FORMING DIE OPTIMUM PRESSED POWDERS MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

50 EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉSE
Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Dr.Gömze A. László 46/565111/2377 EREDMÉNYEK ÖSSZEGZÉSE Az agyagásványok aprításelméletének továbbfejlesztése napjainkban is folyik. A technológiai szemléletű aprításelmélet felveti és igényli a reológiai vizsgálatokat. Az alkalmazott alakadási technológiák rendkívüli mértékben befolyásolják úgy az égetett termékek mikroszerkezetét mint mechanikai szilárdságát. Sikerült számos alakadási eljárás elméletét is kidolgozni – ezzel megteremtődtek a feltételei a tudatos formázási technológia fejlesztésének. MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.

51 Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Gömze A. László tanszékvezető MISKOLCI EGYETEM Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék Tel.: 0646/ /2377 .: Miskolc, MTA Anyagtudományi és Szilikátkémiai Munkabizottsága kihelyezett ülése Miskolci Egyetem, 2005.május 11.


Letölteni ppt "Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék"

Hasonló előadás


Google Hirdetések