Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Géntérképezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Géntérképezés."— Előadás másolata:

1 Géntérképezés

2

3 FELADAT: Muslicákat kereszteztek
FELADAT: Muslicákat kereszteztek. Az A és a B gének egy kromoszómán, egymás közelében vannak. AABB x aabb barna test, normál szőr fekete test, rövid szőr Írd fel célszerűen megválasztott jelöléssel a az F1 egyedek genotípusát, valamint a fenotípusát!

4 rekombinánsok Majd az F1 egyedekkel tesztelő keresztezést végeztek.
A következő fenotípus arányokat kapták az F2 nemzedéknél: 471 barna testű, normál szőrű 466 fekete testű, rövid szőrű 32 barna testű, rövid szőrű 31 fekete testű, normál szőrű Számold ki a két gén távolságát! rekombinánsok

5 FELADAT A és B gén távolsága: 9 cM
A és C gén távolsága: 2 cM Meghatározható ezen adatok ismeretében a három gén sorrendje? B és C gén távolsága: 7 cM Rajzold le egy szakasz mentén a három gén sorrendjét!

6 Tankönyv ábrája: Muslica első géntérképe

7 Két gén térképtávolsága 0 és 50 között lehet.

8

9

10 FELADAT:. Muslicákat kereszteztek. Az A és a B gének egy
FELADAT: Muslicákat kereszteztek. Az A és a B gének egy kromoszómán, egymás közelében vannak. AAbb x aaBB barna test, rövid szőr fekete test, normál szőr Írd fel célszerűen megválasztott jelöléssel a az F1 egyedek genotípusát, valamint a fenotípusát!

11 Majd az F1 egyedekkel tesztelő keresztezést végeztek.
A következő fenotípus arányokat kapták az F2 nemzedéknél: 474 barna testű, rövid szőrű 463 fekete testű, normál szőrű 33 barna testű, normál szőrű 30 fekete testű, rövid szőrű Számold ki a két gén távolságát!

12


Letölteni ppt "Géntérképezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések