Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 2013-as mesterszakos felvételi eljárásról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 2013-as mesterszakos felvételi eljárásról"— Előadás másolata:

1 A 2013-as mesterszakos felvételi eljárásról
2013. január Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető

2 Miről kell dönteni? Mit? Hol? Mennyiért?
mesterszak (diszciplináris vagy tanári, teljes kreditérték vagy kreditelismerési eljárás, munkarend stb.) Hol? felsőoktatási intézmény (anyaintézmény vagy másik) fő szempont: ahol az adott MA szak akkreditált Mennyiért? Finanszírozás: állami ösztöndíj – 100%-át az állam fizeti önköltség – 100%-át a hallgató fizeti egy évre szól, utána teljesítmény függő és átjárható

3 Költségtérítés (önköltség)
Nappali tagozat diszciplináris mesterszakok Ft/félév pszichológia Ft/félév tanári mesterszak Ft/félév Levelező tagozat diszciplináris mesterszakok Ft/félév pszichológia Ft/félév tanári mesterszakok Ft/félév

4 Információk elérhetősége
Felsőoktatási felvételi tájékoztató MESTERKÉPZÉSEK FFT-ja (2013. szeptemberben induló képzések – DIPLOMÁSOKNAK) FFT hivatalos kiegészítése (január vége) A felsőoktatási intézmény vagy a kar honlapja Nyílt napok

5 Jelentkezés módja és határideje
Kétféle jelentkezési lehetőség: Papír alapú – FFT tartalmazza Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf E-jelentkezés ( történő regisztrációval – feltétel: internet elérhetőség, cím) Eljárási díj befizetése: átutalással vagy interneten keresztül bankkártya segítségével sárga csekken (E-jelentkezés esetén igényelni kell) Benyújtási (postára adási) határidő: 2013. március 1. A határidő jogvesztő.

6 Eljárási díj Alapdíj (9000 Ft) mindenkinek ki kell fizetnie – OH
3 képzés megjelölésének ára de! ua. intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend = 2 sor, de 1 jelentkezés pl: DE-BTK pszichológia MNA = 1 jelentkezés DE-BTK pszichológia MNK

7 Eljárási díj Kiegészítő díj (2000 Ft)
minden újabb jelentkezésért – OH (MNA+MNK=1 itt is), de max. 5 jelentkezés lehet Külön eljárási díj (max Ft) az intézmények kérhetik a felvételi vizsgák lebonyolításának költségeként (összeg az FFT-ben, csekket az intézmény küld, DE-BTK: 3000 Ft) – „Eljárásidíj-kalkulátor” A felvételi eljárási díj be nem fizetése a meg nem fizetett jelentkezési helyek kizárását eredményezi!

8 Eljárási díj Az eljárási alapdíj (9.000 Ft) alól 50%-os kedvezményt kaphat az, aki hátrányos helyzetű vagy árva, stb. (alapdíj 50%-a = Ft) de! az igazoló dokumentumot a jelentkezéssel együtt kell beküldenie és be kell fizetni a teljes díjat, jogosultság esetén 30 napon belül visszakapja az 50%-ot, a dokumentumnak a középiskolai évekre kell vonatkoznia (9. évf. tanév 1. napjától az érettségi napjáig), Nyilatkozni kell a jelentkezési lap 11/b. pontjában, vagy az e-felvételi felületén a hátrányos helyzet tényéről.

9 Jelentkezési lap Felvételi azonosító szám (egyedi vonalkód – azonosító szám) a jelentkező minden adatát ez alatt a szám alatt tartja nyilván az OH a felvételi eljárás alatt végig erre a számra hivatkozva kérhető felvilágosítás, küldhető be dokumentum, reklamálhatók a döntések, stb. a csekken ugyanez a szám van, rontás esetén az új jelentkezési laphoz tartozó csekket kell befizetni az azonosíthatóság érdekében (= előbb kitölteni hibátlanul, aztán befizetni!!)

10 Jelentkezési lap kitöltése
Személyes adatok, elérhetőségek (1-5. pont) – lakcím, telefon, Jelentkezési helyek a kért elbírált sorrendben (6. pont) intézmény, kar betűkódja, szak, képzési szint, munkarend, fin. forma Pl: 1. DE-BTK történelem MNA 2. DE-BTK történelem MNK 3. DE-BTK tanár-történelemtanár MNA 4. DE-BTK tanár-történelemtanár MNK (2. tanári szakképzettség jelölése a 6/A. pontban)

11 Jelentkezési lap kitöltése
Középiskolai tanulmányokra vonatkozó adatok (7-9. pont) – csak akkor, ha alapképzésre vagy FOSZK-ra is jelentkezik! Nyilatkozat felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokról (10. pont) – az elhasznált államilag támogatott félévek számáról kell nyilatkozni, az utolsó megkezdett félév is szerepjen! Többletpontok (11. pont)

12 E-jelentkezés www.felvi.hu – regisztráció
felhasználói név (azonosító) jelszó cím (fontos!!) Szolgáltatások menüsor - Az én felvim menüpontban található az e-felvételi – el kell fogadni a továbblépéshez a felhasználási feltételeket Egyedi biztonsági kód – a rendszer automatikusan küldi a megadott címre (az azonosító számot is), a további belépésekhez kell!

13 E-jelentkezés Előnye: hibás kitöltést nem enged
Dokumentum csatolás: elektronikusan, vagy postai úton is lehet (felvételi azonosító!) Eljárási díj: csak bankkártyás fizetéssel vagy átutalással (közlemény rovatba írva a felvételi azonosító számot és a bizonylat másolatát az OH-nak megküldve) - határidők: átutalás: március 1. Hitelesíteni kell, anélkül érvénytelen! Ügyfélkapu regisztrációval (okmányirodákban, de! ideiglenes regisztráció nem elég) Hitelesítő adatlap (nyomtatvány kinyomtatás, aláírása, postázása, határidő: 2013. március 11.)

14 Mit kell csatolni a jelentkezéshez?
A már rendelkezésre álló és pontszámítás alapjául szolgáló dokumentum másolatát (pl. nyelvvizsga-bizonyítvány). Ha nem rendelkezik még az előírt dokumentummal a végső dokumentum pótlás határideje: 2013. július 10. a friss végzetteknek diploma helyett lehet igazolás arról, hogy az oklevél kiállítása folyamatban (de! beiratkozáskor be kell mutatni az eredeti oklevelet) Dokumentummásolatokat csak egy példányban! Később küldött másolaton a felvételi azonosító szám legyen rajta!

15 Bemeneti feltételek (FFT!)
Bemeneti szakok teljes kreditértékkel– elég az oklevél fénymásolat Meghatározott kreditek teljesítésével figyelembe vehető szakok – kreditelismerési eljárás lefolytatását kell kérni az adott kartól nem a felvételi eljárás része, a hallgatónak kell kezdeményeznie (DE-BTK határidő: május 31.) intézménynek beküldeni a leckekönyv / oklevélmelléklet fénymásolatot a kapott határozatot július 10-ig be kell küldeni az OH-nak

16 Mikor érvényes a jelentkezés?
Ha a megfelelő jelentkezési lapon, elektronikus felületen nyújtotta be a jelentkezését (2012. évi általános eljárás) megadta a kötelezően megjelölt adatokat, legalább egy jelentkezési helyet megjelölt, a jelentkezési lapot aláírta, E-felvételinél hitelesítette a jelentkezését (ügyfélkapu vagy hitelesítő adatlap beküldése), Befizette („rózsaszín csekken” nem fogadják el!), átutalta az eljárási díjakat Tanács: fénymásolat készítése, ajánlott küldemény, ne az utolsó napon!

17 A jelentkezési sorrend
Egy jelentkező egy felvételi eljárásban csak egy helyre vehető fel – ezért fontos! A rangsorban szereplő első olyan helyre lesz felvéve, ahová elég a pontszáma. Azt írja előre, ahová leginkább szeretne bekerülni! 1 alkalommal módosítható a sorrend 2013. július 10-ig ≠ újabb jelentkezési hely megjelölése! a módosítás már nem módosítható vissza vagy tovább – Kérvénytár (nyomtatványok adatmódosításhoz, sorrendmódosításhoz, stb.)

18 Felvételi pontszámítás – intézményenként, karonként más és más – FFT!
DE-BTK diszciplináris mesterszak 100 pont: 15 pont: a diploma minősítése alapján (minősítés X 3) 75 pont: szóbeli felvételi vizsga (fordító és tolmács szak: írásbeli + szóbeli) 10 pont: többletpontok (előnyben részesítés, 2. vagy 3. nyelvvizsga, kiemelkedő tudományos tevékenység)

19 Tanári MA – BA után csak kétszakos!
DE-BTK tanári mesterszak 100/100 pont (szakonként): 30 pont: a diploma minősítése alapján (minősítés X 6) - közös 60 pont: szóbeli felvételi vizsga szakmai – 30 pont pedagógiai-pszichológiai – 30 pont - közös 10 pont: többletpontok (előnyben részesítés, 2. vagy 3. nyelvvizsga, kiemelkedő tudományos tevékenység) - közös

20 Felvételi vizsga, vizsgadíj
FFT tartalmazza DE-BTK: Diszciplináris: június (pszichológia: június ) Tanári: június Vizsgadíj: 3000 Ft/mesterszak Ponthúzás várható időpontja: július 24.

21 Nem vehető fel az, aki nem szerzi meg az oklevelet/igazolást legkésőbb júl. 10-ig az előírt felvételi vizsga bármely részén nem jelenik meg az intézmények által megszabott vizsgadíjat nem fizeti meg ha oklevele nem teljes kreditértékkel számítható be és a kreditelismerési eljárás eredménye elutasító, vagy a pozitív kreditelismerési határozatot nem küldi be az OH-nak a megadott határidőig nem felel meg a jogszabályban előírt egyéb bemeneti feltételnek (pl: második tanári szak – idegen nyelv – nincs felsőfokú C típusú nyelvvizsgája az adott nyelvből)

22 Leggyakoribb jelentkezési hibák
Pszichológia mesterszakra jelentkeznek nem pszichológia alapszakos tanulmányok után Alapszakos diplomával egyszakos (T/D) tanárképzésre jelentkeznek Alapszakos (BA) tanulmányokat egyeteminek írják

23 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A 2013-as mesterszakos felvételi eljárásról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések