Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

felhasználói felületről kész. Berta Bernadett

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "felhasználói felületről kész. Berta Bernadett"— Előadás másolata:

1 felhasználói felületről kész. Berta Bernadett
MTMT idézetrögzítés felhasználói felületről kész. Berta Bernadett

2 Bejelentkezés

3 Ne feledkezzünk meg a kezdőoldal (szerzői adatlap) rutinműveletéről!
A Publikációs/idézettségi adatok érvényessége feliratra kattintva beállíthatjuk felvitt adataink érvényességének dátumát: Miért fontos ez? az MTMT webes keresőrendszerében csak akkor jelennek meg a publikációink, ha érvényesítjük az adatainkat. a statisztikai lekérdezések/munkásság-listák dátumaként ez az információ jelenik meg

4 Továbblépés az adatbevivő szerkesztő oldalra
A kezdőfelület (szerzői adatlap) jobb oldalán:

5 Továbblépés a javítható szerzői listára

6 A javítható szerzői lista képernyőképe:

7 Az idézetrögzítéshez Pozsgai Petra A szubszahara-afrikai illegális migráció okai, trendjei című cikkét fogom használni (Határrendészeti tanulmányok 14. évfolyam 2017/1. p ) A 20. oldal 14. lábjegyzetében található egy hivatkozás Hautzinger Zoltán: A terrorizmus elleni küzdelem idegenjogi eszközei c. művére

8 Első lépésként kikeressük a meghivatkozott publikációt a javítható szerzői listában:
1 2. Enter vagy a felület jobb felső sarkában elhelyezett Lista megjelenítése gomb

9 Elnavigálunk az idézetrögzítő felületre:

10 Az idézetrögzítő felület képernyőképe:
Itt találjuk az idézett rekordunk adatait (ugyanazt, amit kiválasztottunk a javítható szerzői listában) Itt találjuk az idéző rekordokat (azokat a művek, amelyek lábjegyzeteiben találkozunk saját publikációnkkal) Itt találjuk az idéző rekordokat (azokat a művek, amelyek lábjegyzeteiben találkozunk saját publikációnkkal)

11 Az idézetrögzítő felületen lejjebb görgetve ellenőrizzük, hogy az adott idézet szerepel-e már az idézőink között: Pozsgai Petra műve itt nem szerepel, tehát nekünk kell elvégeznünk az idézetrögzítést

12 Az idézők rögzítését mindig az idéző közlemény bekategorizálásával kezdjük! Az itt található típusok azonosak a publikációk rögzítésénél használható opciókkal. A megfelelő kategória kiválasztásához segítséget kaphatunk az MTMT főoldaláról: MTMT dokumentumok / Ismertetők / Típus, jelleg, besorolás (mindig a legfrissebb fájlt használjuk segédletként!) Ebben a prezentációban egy folyóiratcikkből érkező idézet rögzítését fogom bemutatni!

13 Íme egy üres folyóiratcikkes űrlap
Íme egy üres folyóiratcikkes űrlap. Az adatok közül a kerettel jelölt mezők kitöltése kötelező! Emlékeztetőül: a kitöltéséhez Pozsgai Petra A szubszahara-afrikai illegális migráció okai, trendjei című cikkét fogom használni (Határrendészeti tanulmányok 14. évfolyam 2017/1. p ) [idézés helye: 20. oldal 14. lábjegyzet]

14 Besorolás és jelleg ; szerző és cím
A besorolás és a jelleg, bár nem kötelező elemek, megadásuk mégis erősen javasolt, a tudománymetriai adatok (pl. Hirsch index) számításához ugyanis elengedhetetlenek. A megfelelő adategyüttes kiválasztásához itt is segítséget nyújthat a 13. diánál megadott forrás A besorolás és a jelleg, bár nem kötelező elemek, megadásuk mégis erősen javasolt, a tudománymetriai adatok (pl. Hirsch index) számításához ugyanis elengedhetetlenek. A megfelelő adategyüttes kiválasztásához itt is segítséget nyújthat a 12. diánál megadott forrás Az űrlap néhány mezője (pl. Folyóirat; vagy Könyvek/könyvrészletek esetében Kiadó) előre elkészített listából lekérdezhető adatokkal dolgozik. Így a pirossal szedett mezők kitöltéséhez kattintsunk a mező feliratára (jelen esetben a Folyóiratra)

15 Folyóirat beszúrás A felugró ablakban rákeresünk a folyóiratra, majd a beazonosítás után (a szélső oszlopban elhelyezett ISSN segíthet benne!) rákattintunk a megfelelő cím pirossal szedett változatára A beemelés után az ISSN szám automatikusan kitöltésre kerül (ezzel külön már nem kell foglalkoznunk) Kötet = évfolyam Füzet = évfolyamon belüli szám (mindkét adatot arab számmal írjuk!) Közlemény azonosítót csak akkor használunk, ha nincs első oldala a publikációnak (pl. egy konferenciakötet elektronikus kiadásában a D szekció második előadását jelölhetik D2-vel; ilyenkor ez az adat kerül ide)

16 Év, nyelv, idézettípus Az idéző közlemény nyelve alapértelmezetten angol, ügyeljünk az átállítására – ha indokolt :) Idézetrögzítéskor az idézet típusának megadása kötelező! Egy idéző akkor számít függetlennek, ha nincs közös szerzője az idézett művel. (pl.: ha Hautzinger Zoltán és Lőrincz Aranka közös művükben hivatkoznak Hautzinger úr jelenlegi művére, akkor az idézet típusa függő lesz. Jelen esetben Pozsgai Petra nem társszerzője Hautzinger úrnak, így az idézet típusa mindenképp független lesz.) A megjegyzésben feltüntetjük az idézés helyét (a példában 20. oldal, 14. lábjegyzet – a megfelelő rövidítésekkel). A felhasznált irodalomként szereplő tételek megjegyzését így szoktam rögzíteni:

17 Azonosítók (nem kötelező elem!)
Az idéző rekordot különböző azonosítókkal (pl. teljes szöveg, DOI, stb.) is elláthatjuk. A példában rendelkezünk egy teljes szöveges változattal, így (az Azonosítók feliratra kattintva) rögzítjük ezt az információt. 2. Ide kerül a teljes szöveg URL-je. Jegyezzük meg, hogy az MTMT (bibliográfiai adatbázis lévén) nem használható arra, hogy publikációkat töltsünk fel az oldalára: az itt bemutatott felület egyedül az interneten fellelhető teljes szöveges tartalmak rekordhoz rendelésére alkalmas! 3. 1. Leggyakrabban a Teljes szöveg opcióval találkozunk, de pl. a LUDITA repozitórium is helyet kapott a listában.

18 A Bezár gomb megnyomása után a (már azonosítóval is ellátott) idézői rekordunk készen áll a mentésre, ehhez a művelethez az űrlap alján elhelyezkedő gombot használjuk. Íme a rekordunk az idézők listájában! (szükség esetén a jobb oldali Szerkesztés gombbal módosíthatunk az adatain) Az idézetünk még jóváhagyatlan. Ennek megváltoztatásához tegyünk pipát a jelölőnégyzetbe, majd kattintsunk a középső fejlécen a Nyilvánossá tesz/Jóváhagy gombra!

19 Ezzel a rekorddal már nincs több dolgunk!
Figyeljük meg azonban, hogy valamennyi idéző közleménynek van egy szögletes zárójelbe tett azonosító száma, amely abban az esetben hasznos számunkra, hogyha ugyanabban a közleményben több munkánkat is idézik. Ilyenkor ugyanis nem szükséges újra és újra elkészíteni a lentebb látott idézői rekordot, hanem az azonosító szám segítségével azonnal beilleszthetjük azt az idézett közleményünk idézői közé. A következő diákon bemutatom ezt a műveletet! Másoljuk ki ezt az idézői azonosító számot, majd térjünk vissza a javítható szerzői listához! (a Vissza a listához gomb az idézetrögzítő felület bal oldalán, a zöld sáv alatt található!)

20 Az idézetrögzítés gyorsítása azonosítószámokkal
Újból a javítható szerzői listában vagyunk. A 8. dia műveletsora alapján keressük meg a másodikként idézett publikációnkat és lépjünk az idézetrögzítő felületére!

21 Az idézetrögzítés gyorsítása azonosítószámokkal
A műveletünkhöz szükséges mezőket az idézői felület jobb oldalán találjuk:

22 1. Illesszük be a korábban kimásolt idézői azonosító számot a megfelelő mezőbe.
2. Másolás 3. Nyissuk meg szerkesztésre az így kapott idézői rekordot (a Szerkesztés gomb a lent ábrázolt rekord jobb szélén található), majd: állítsuk be az idézet típusát (16. dia): függő vagy független idézet; adjuk meg az idézés helyét (16. dia ): pl. 112.o. (13. lj.); hagyjuk jóvá a rekordot (18. dia). Így – jelentősen gyorsítva a műveleten – rögtön készen vagyunk! lj.=lábjegyzet

23 Jó ha tudod! Ha idézői azonosítóval dolgozunk ( diák szerint) előfordulhat az az eset, hogy a beszúrandó tétellel éppen 11-re nő az idézetek száma – ekkor kellene átlapozni az idéző rekordok 2. oldalára: DE: a rendszer ilyenkor sajnos nem tudja automatikusan elkészíteni a második oldalt, épp ezért frissítsük az oldalt! Ilyenkor az újabb idézőnek már látszania kell a listában – az idézői felületnek pedig lapozhatónak azaz legalább 2 oldalasnak kell lennie.

24 További szép napot kívánok! 


Letölteni ppt "felhasználói felületről kész. Berta Bernadett"

Hasonló előadás


Google Hirdetések