Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
10. rész :Táplálékunk összetevői
Szív az életért 10. rész :Táplálékunk összetevői Klikk a folytatáshoz
2
Táplálkozásunk egészséges vagy egészségtelen volta elsősorban azon múlik, mit, milyen tápanyagokat és milyen arányban veszünk magunkhoz nap nap után. Könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik tápanyagból túl sokat fogyasztunk, a másikból hiányt szenvedünk.
3
Nincs olyan étel, amely önmagában tartalmazná az egészséges táplálkozáshoz szükséges összetevőket a szükséges mennyiségben. Például a narancs tartalmaz C vitamint, de nem tartalmaz B12 vitamint; ellenben a sajtok sok B12 vitamint tartalmaznak, de nem tartalmaznak C vitamint.
4
Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
5
A helyes étrend kialakításának szemléltetésére egy amerikai kiadvány az „Élelmiszer piramist” alkalmazza:
7
A piramis jól szemlélteti, hogy az egészséges étrend alapját a gabonafélék és a zöldségfélék, gyümölcsök képezik.
8
Melyek ételeink alapvető alkotó elemei?
A legegészségesebb, ha étrendünket úgy állítjuk össze, hogy a piramis alján és közepén található mind az 5 csoportból válogatunk ételeket napi étkezéseink során. Így biztosítható csak, hogy minden alapvető tápanyagot megkapjon a szervezetünk. Melyek ételeink alapvető alkotó elemei?
14
6. Létfontosságú ásványi anyagok
15
Megfelelő arány és megfelelő mennyiség!
FONTOS: Megfelelő arány és megfelelő mennyiség!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.