Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"— Előadás másolata:

1 CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Erőszak a családban – Gyermekbántalmazás

2 Hogyan alakul ki az agresszív viselkedés?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mi az agresszivitás? Latin eredetű szó: támadás, katonai lerohanás, erőszak Olyan cselekedet végrehajtása, amely bántalmat okoz valaki másnak. De nem minden bántalmazás agresszió. Szándék kell. Agresszió csak akkor alakul ki, mikor az egyén rájön, hogy ő mások fájdalmának okozója lehet, és így rávehet másokat arra, hogy azt tegyék amit ő akar. Hogyan alakul ki az agresszív viselkedés? Frusztrációs elmélet: ha sarokba van szorítva valaki akkor támad, ha nem tud elérni valamit, akkor agresszív lesz. Tanuláselmélet: lát egy agresszív modellt és azt megtanulja vagy rádöbben, hogy ha erőszak által elér valamit, akkor látja, hogy ennek van hatása, másodjára is erőszakosan viselkedik. Az agresszió ösztön: a génjeinkbe beleültetett magatartás forma

3 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mindennapi feszültségek: ezeket nem lehet kikerülni (pl. kisebb-nagyobb sérelmek villamoson, buszon, üzletben, sorban állásnál gyakoriak) része az életünknek. Ezt a feszültséget valahogy le kell vezetni, ha nem vezetem le, akkor felgyűl és mint a gőzkazán robban.

4 Az agresszivitás formái
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az agresszivitás formái Verbális (szóbeli) bántalmazás Fizikai bántalmazás Érzelmi bántalmazás Verbális (szóbeli) bántalmazásról akkor beszélünk, ha valakit hosszabb ideig csúfolnak, viccnek álcázva leszólnak, elveszik az önbizalmát, mert nem ismerik el a teljesítményét, sértő neveken szólítanak, megalázó helyzetekbe hoznak. A verbális erőszak a másik természetét, képességeit támadja. Lehet nyílt és rejtett. A bántalmazó tudatában van annak, hogy rossz érzéseket okoz a másiknak. Negatív jelzők: - "falhoz kenlek", "szétlapítalak", "agyoncsaplak" a megsemmisítés irányába mutat (megsemmisítem a másikat, letiporom, hogy ne legyen utamban) - "marha", "ez egy senki", "senkiházi", "nagy nulla" a sértegetés, a támadó szavak a másik önértékelését csökkenti. Hangerő: hangosabb megnyilvánulás az ordításig fajulhat A hangszín: érces, pattogó, fitymáló. Nemek szerint is változhat, mélyülhet, magasodhat, nőknél pl. magasabbá válhat, sipító, sikoltozó jellegű lehet. A beszédtempó és ritmus: is elárulhatja a mögötte álló indulatokat. A hadarónál rendszerint több tényező áll a háttérben - attól tart, hogy nem hallgatják meg -, másfelől az ezzel kapcsolatos indulat is befolyásolja. Trágár szavak, káromkodás. Amíg régebben a trágár kifejezésekkel főként a kevésbé művelt, alacsonyabb néprétegnél találkoztunk, addig sajnálatos módon ezek használata hétköznapivá vált. A kirekesztés, elmarad az érintett bevonása a közös tevékenységbe, és nincs reagálás az ő megnyilvánulásaira, tetteire. Hűvös közöny, lenéző arcjáték kíséri. Sértő néven való megszólítás, csúfolódás. A sértő becenevek és gúnynevek legtöbbször valamilyen testi jellemzőre, negatív tulajdonságra vagy hiányosságra utalnak. Olykor sérthetik a másik méltóságát. Leszólás, amikor leértékelik a másik érzéseit, élményeit, teljesítményét. Viccnek álcázott bántalmazás, amikor valaki durván, esetleg szellemesen, de mindig lekicsinylő megjegyzést tesz a másikra, s ezzel elbizonytalanítja, megalázza őt. A fenyegetés. Olyan történéssel riogat, amely a másiknak lelki vagy testi fájdalmat, veszteséget, rossz érzést okoz. Az állandó kritizálás. Minden helyzetben hibáztatja valamiért a másikat. Fizikai bántalmazásról akkor van szó, amikor valakit fájdalommal járó testi sérelem ér, megütik, megrúgják, tépik a haját, vagy megitatnak vele több liter vizet, csikket nyomnak el a tenyerében, nem adnak neki enni, szexuálisan bántalmazzák,stb. Az érzelmi bántalmazás a személyességet teljesen megvonó magatartás (kirekesztés), a teljes közöny a másik felé, akin keresztülnéznek, akinek a „létére” nem reagálnak, akihez nem szólnak, és egyáltalán nem vonják be a hétköznapi társas helyzetekbe, vagy olyan dolgokra kényszerítik, amelyek megalázóak, rossz érzésekkel járnak.

5 Családon belüli erőszak
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Családon belüli erőszak

6 Agresszív feleség (anya)
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Agresszív feleség (anya) Párját mások előtt szidalmazza, megfélemlíti, fenyegeti. Felügyeli a programjait, megakadályozza, hogy férje egyedül töltse a szabadidejét, hogy találkozzon barátaival, rokonaival. A nő öngyilkossággal és a gyermek bántalmazásával fenyegetőzik, ha a férfi el akarná hagyni. Verést provokál (Még megütni sem mersz, te gyáva alak…) A nő áldozatként viselkedik, segítségért kiált, megtépi a ruháját, megsebzi magát. Bűntudatot és szégyenérzetet ébreszt mindenért. A gyerekeket használja fel a férfi ellen. A gyerekek előtt becsmérli, a gyerekektől elidegeníti. Ugyanakkor a gyerekeket elhanyagolja, velük zsarol, fenyegetőzik. Kontrollt gyakorol a szexualitás, a pénzügyek felett. A férfi pénzét sajátjaként kezeli, de a saját keresetéből kizárja. A férfi gyakran türelmes agresszív feleségével szemben Nem üt vissza, mert vagy érzékeny lélek, vagy mert tudja a nő a gyengébb nem (bár a tettlegességig fajult esetekben kérdéses)   Tisztában vannak vele, hogy a nővel szemben a hatóság aligha védi meg őket. Bántalmazás esetén  a rendőrség a nőnek hisz, és a férfit tartóztatják le. Nincs hely, ahonnan  segítséget kérhetne. Mindenütt kinevetik, férfiatlannak tartják. A társadalom elítéli. Inkább tűr.  

7 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Agresszív férj a férj mindenáron bizonyítani akarja feleségével szembeni hatalmát a bántalmazó férj, feleségét saját tulajdonának tekinti, az asszony függetlenségének legapróbb jele is fokozhatja a férj agresszivitását A tettlegességen kívül, vagy mellett, az ilyen társak mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megalázzák és elszigeteljék párjukat, s a feleslegesség, az értéktelenség, az önállótlanság érzését keltsék bennük. Az a férfi, aki veri, alázza feleségét, úgy nőtt fel, hogy szülei kapcsolatában is ezt a mintát látta. Korántsem csak a pofonokra, ütésekre kell gondolni a bántalmazás szó kapcsán. S ez bizony az esetek többségében eredménnyel jár, sok ilyen asszony teljesen elveszti önbizalmát, önértékelése a nullával lesz egyenlő. A bántalmazott nők a verések, a korlátozások, az állandó fenyegetések és a megfélemlítettség miatt gyakran válnak férjüktől függővé, önálló életre, döntésekre képtelenné. Ez a tehetetlenség érzés az oka annak, hogy nem akarnak, hosszú idő után már nem is tudnak változtatni helyzetükön. A férfi terror alatt élő nők nagy része saját magát okolja a bántalmazásért, és elfogadja házastársának azt a magyarázatát, hogy ő, mármint az asszony, provokálta ki az agressziót a férfiból, helytelen viselkedésével.

8 A gyerek egy modellt követ: szülő, pedagógus, környezet
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Agresszív gyerek A gyerek egy modellt követ: szülő, pedagógus, környezet Filmek, játékok – erőszak, ahol a kárt okozó nincs megbüntetve annyira megszokja, hogy közömbössé válik a másik ember

9 Erőszak a magyar családokban
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Erőszak a magyar családokban Gyilkosság Az összgyilkosságok 2/3-a családban történik. A családban történő gyilkosságok ¾-ben a férj öli meg feleségét. Testi bántalmazás Minden negyedik családban a férj veri a feleségét. gyereket vernek rendszeresen a szülők. Szexuális bántalmazás gyereket és nőt bántalmaznak szexuálisan a családban.

10 Van-e joga a szülőnek megverni a gyerekét?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Van-e joga a szülőnek megverni a gyerekét?

11 Gyermek veszélyeztetettségének formái
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Gyermek veszélyeztetettségének formái Elhanyagolás Bántalmazás

12 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Elhanyagolás Minden olyan mulasztás, amely jelentősen árt a gyermek egészségének vagy lassítja, akadályozza értelmi és érzelmi fejlődését. Érzelmi elhanyagolás: a szeretetkapcsolat hiánya. A gyermek érzelmi kötődésének elutasítása. Fizikai elhanyagolás: az alapvető fizikai szükségletek, a gyermek védelmének elmulasztása olyan esetekben, amikor veszélynek van kitéve. Oktatási- nevelési elhanyagolás: az iskolalátogatási kötelezettség elhanyagolása vagy a javasolt speciális képzési, fejlesztési szolgálatok igénybevételének elmulasztása.   Érzelmi elhanyagolás: a szeretetkapcsolat hiánya. A gyermek érzelmi kötődésének elutasítása, a gyermek jelenlétében történő erőszakos, durva, támadó magatartás más családtaggal szemben. Fizikai elhanyagolás: az alapvető fizikai szükségletek, a gyermek védelmének elmulasztása olyan esetekben, amikor veszélynek van kitéve. Ide sorolható az orvosi ellátás késleltetése, az orvosi utasítások be nem tartása, a védőoltások beadatásának elhanyagolása. Oktatási- nevelési elhanyagolás: az iskolalátogatási kötelezettség elhanyagolása vagy a javasolt speciális képzési, fejlesztési szolgálatok igénybevételének elmulasztása.

13 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Bántalmazás Ha valaki sérülést, fájdalmat okoz egy gyermeknek, vagy, ha a gyermek sérelmére elkövetett cselekményt - noha tud róla, vagy szemtanúja - nem akadályozza meg, illetve nem jelenti.

14 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Bántalamzás formái Érzelmi bántalmazás: A gyermekekben az értéktelenség, a szeretetlenség, a nem kívántság és a hasznavehetetlenség érzésének keltése. Az életkornak, nem megfelelő elvárások támasztását a gyermekkel szemben. Fizikai bántalmazás: a gyermeknek valamely módon történő fizikai sérülés okozása. Érzelmi: Ide tartozik a gyermekekben állandó félelemérzet, vagy szorongás keltése, megszégyenítés, állandó kritizálás, a gyermek kihasználása. Az érzelmi bántalmazás súlyos formája az olyan élethelyzet, amelyben a gyermek szem- és fültanúja más (gyakran az édesanyja) bántalmazásának. Fizikai: jelenthet ütést, rúgást, lekötözést, bezárást, rángatást, rázást, el- vagy ledobást, gondatlan leejtést, mérgezést, megégetést vagy leforrázást, vízbe fojtást, fojtogatást

15 Mit tehetek az erőszak ellen?
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Mit tehetek az erőszak ellen? Előzd meg, hiszen a belőled kiinduló agresszivitás az mindig valaminek a következménye Beszéld meg a benned agresszivitást kiváltó személlyel, a sérelmedet

16 Az erőszakot nem muszáj tűrni, van segítség!
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az erőszakot nem muszáj tűrni, van segítség!

17 Iskolai gyermekvédelmi felelős Iskolapszichológus Gyámügy Rendőrség
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Kihez fordulhatok? Rokonok, barátok Osztályfőnök Iskolai gyermekvédelmi felelős Iskolapszichológus Gyámügy Rendőrség Akiben megbízol

18 Akik még segíthetnek: Kék vonal alapítvány
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Akik még segíthetnek: Kék vonal alapítvány Tel.: Lelki segélyszolgálat: ig tel.:+36 (1) Telefontanú:  8-20 óráig bűncselekményekkel kapcsolatos anonim bejelentések. tel.: 06-80/ Mobil applikáció: unicef.hu/helpapp

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések