Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Droginfo Európai Addikciós Portál

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Droginfo Európai Addikciós Portál"— Előadás másolata:

1 Droginfo Európai Addikciós Portál
Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.

2 Kábítószerügyi Külön-gyűjtemény
A gyűjtemény kialakítása Az állomány összetétele A kábítószerügyi külön-gyűjteményt a Kábítószerügyi Tárcaközi Bizottság, a Népjóléti Minisztérium és a MEDINFO hozta létre 1991-ben. A gyűjtemény adományok (magyar szakemberek és külföldi szervezetek) , állománygyarapítás és csere útján alakult ki. Az első években elsősorban angol, német és francia nyelvű dokumentumok adták az állomány döntő részét. Az állomány összetétele: kormányzati nemzetközi szervezetek dokumentumai, NGO kiadványok, egyes országok dokumentumai, magyar nyelvű dokumentumok, tanulmányúti jelentések. A dokumentumok formátumát tekintve elsősorban nyomtatottak: Könyvek, Folyóiratok, newsletterek, Szürke irodalom, Ország- és konferencia jelentések, Brossúrák, Cikkek, jogszabályok, illetve elektronikus dokumentumok (CD-romok, pdf formátumúak).

3 Külön-gyűjtemény Adatbázis Szabadpolc Szolgáltatások
A külön-gyűjteményt a könyvtáron belül én kezelem. Azzal, hogy az ESKI másik könyvtárrésze is beköltözött a Minisztérium épületébe, lehetőség nyílott a külön-gyűjtemények tágasabb, önálló kutatószobákba valő elhelyezésére. A III. em-en a dolgozószobámból nyílik ez a helyiség, ahol a polcokon kívül, számítógép és olvasóasztalok is rendelkezésre állnak a gyűjtemény használóinak. Hoztunk szórólapot, amelyen összefoglaltuk a gyűjteményről, használatáról és a szolgáltatásainkról a tudnivalókat.

4 Hazai és nemzetközi kapcsolatok
Kormányzati szervekkel (társminisztériumok, Drog Fókuszpont, Magyar Addiktológia Intézet, oktatási intézmények, civil szervezetek) Tevékenységek: dokumentum beszerzés, kiadványok megküldése, szórólapok, bibliográfiák terjesztése, könyvtári tevékenységek A 90-es években az Egészségügyi Minisztérium koordinálta a kábítószer elleni harcot. A minisztériumban rendszeresen tartottak konferenciákat, továbbképzéseket, amelyeken részt vehettem, az anyagokat megkaptam. 2000 után más minisztériumok vették át az igazgatási feladatokat, új, megelőzéssel, rehabilitációval foglalkozó intézmények jöttek létre. Igyekeztem felvenni velük a kapcsolatot, nemzetközi kiadványokért cserébe egyre több magyar nyelvű és kiadású dokumentumot kaptam. Így bővült az állományunk. Az elmúlt időszakban pedig az oktatási intézményekkel vettük fel a kapcsolatot, szórólapokat juttatunk el hozzájuk, felajánlottuk szolgáltatásainkat. Reméljük egyre többen fogják használni az állományunkat a jövendő addiktológusok, pedagógusok, szociális munkások.

5 Nemzetközi kapcsolatok
Együttműködés az európai uniós projectekben (phare droginformatikai project 1994-től,twinning project ) Kapcsolatfelvétel az európai drogkönyvtárakkal (1997-) Információ és dokumentum csere Belépés az európai virtuális kábítószer könyvtári együttműködési körbe (1998) Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előtti években a phare droginformatikai projekt keretében történt meg a külön-gyűjtemény kialakítása, az UNESCO ingyenes rendszerével a dokumentumok bibliográfiai adatainak adatbázisba töltése (ISIS rendszerben), az első számítógép beszerzése internet előfizetéssel. Az első lézer-nyomtatót is ekkor kaptuk. A twinning projekt keretében pedig új számítógépeket kaptunk, szoftverekkel, szkennert, bútorokat. A projekt keretében az Eü.Min. anyagi segítségével lehetőség nyílt az európai hasonló gyűjtőkörű könyvtárakkal és dokumentációs központokkal a kapcsolatfelvételre

6 European Association of Libraries and Information Services on Alcohol and other Drugs www.elisad.eu
1988-ban alakult meg Célja: elősegíteni és serkenteni az európai dokumentációs központok és könyvtárak közötti együttműködést Feladata: Információt nyújtani a könyvtárosoknak, szakembereknek (éves értekezletek, honlap, elektronikus levelezőlista, elektronikus folyóirat, portál) 1999-ben tagja lett a könyvtárunk az Elisad - az Alkohol és más kábítószerek területén (AOD) működő Könyvtárak és Információs Szolgálatok Európai Szövetségének, amely non-profit szervezet és 1988-ban alapítottak. Európa különböző országaiból kb 50 egyéni és intézményi tagból álló hálózatot tart fenn. Az Elisad fő célja, hogy lehetőséget nyújtson tagjainak ahhoz, hogy kicserélhessék gondolataikat és tapasztalataikat az AOD területével kapcsolatos információnyújtásban. Ezért szervez évente értekezleteket különböző témákban mindig más helyen, tart fenn honlapot, elektronikus levelezőlistát és folyóiratot.

7 ELISAD Gateway project
Célja:Internetes portál (átjáró) fejlesztése az alkohol és kábítószer területére vonatkozó minőségi internetes források elérése céljából Eredmény: Alkohol, kábítószerek és addikciók európai portálja Első szakasz: Második szakasz: Az alkohol és más kábítószerekkel (AOD) kapcsolatos információk óriási mértékben bővülnek és változnak az interneten. Miközben a weboldalak milliói vannak jelen, az információtartalmak pontossága, minősége és érvényessége jelentős mértékben változik - különösen a sokat vitatott AOD tárgykörben. Az ELISAD volt a kezdeményezője annak a projektnek, amelynek célja, hogy Európa összes országa részvételével egy közös, átfogó online katalógust hozzon létre az AOD-dal kapcsolatban fellelhető webforrásokból. A projektben az Elisad tagok és információs szakemberek vesznek részt. Idén zárult a projekt amelynek eredménye az alkohol, kábítószer és addikciók európai portálja. Mi a projekt munkájába már kezdetektől bekapcsolódtunk. Az Elisad Gateway Projektet az Európai Bizottság finanszírozta. A következő diákon a portál jellemzőit mutatom be:

8 Alkohol, kábítószerek és addikciók európai portálja
A portál mivel több mint egy online katalógus? Minőségi szempontok a kiválasztásban Összefoglalók a leírásokhoz Ellenőrzött tárgyszó- és keresőrendszer Módszertani anyagok Ellenőrzés A portál egy olyan online szolgáltatás amely linkkapcsolatot nyújt számtalan online forráshoz, amelyek kiválasztása a minőségi és szakterületi szempontok szerint történik. Rövid összefoglalók és ismertetések, értékelések egészítik ki a weboldalak fenntartóinak és tartalmainak leírásait. Módszeresen felépített kereső- és kulcsszórendszert használ. A katalógus tartalmának és a rekordoknak a magas minőségét az alábbiak biztosítják: Módszertani segédletek kidolgozása és használata: katalogizálási útmutatók, adatbeviteli kalauz és tipográfiai segédlet, az adminisztrátori eszköztár, ami az adatbevitel állandó színvonalát biztosítja. A portál az AOD területének ellenőrzött tárgyszó- és keresőrendszerét használja az adatbevitel indexeléséhez és a visszakereséshez. A minőséget biztosítja az Elisad AOD területének információs szakembereinek szakértelme és az EMCDDA ellenőrző tevékenysége is.

9 A portál felhasználói felületéről jelszó megadásával lehet az adminisztrátori felületre jutni, ahol az adatbevitelt, a fordítást végezzük, illetve ahol a módszertani és egyéb dokumentumokat, segédleteket találjuk. A következő diákon az adminisztrátori jogosultságú weboldalon bemutatom a módszertani segédleteket.

10 Ezen az oldalon találjuk meg például a weboldalak kiválasztásához szükséges kritériumrendszert,
katalogizálási útmutatót, a katalógus kulcsszórendszerének angol és más nyelvű változatát, a projekttel kapcsolatos találkozók, értekezletek összefoglalóit, a prezentációs anyagait.

11 Itt jól látható, hogy milyen sok segédlet áll rendelkezésünkre az adatbevitelre:

12 Itt az egyik magyar weboldal (Nemzeti Drog Fókuszpont) adatbeviteli űrlapját látjuk, szerkesztési módban.

13 A projekt első fázisa eredményeként angol nyelvű adatbázis jött létre, a második szakasz egyik fő feladata a különböző nyelvű felületek létrehozása volt. A fordítást online formában azonnal el lehet végezni, a szerkesztés után a frissítés gombra kattintva, már fel is töltődik az új adat.

14 Ezen a dián a portál kezdő oldalát látjuk
Ezen a dián a portál kezdő oldalát látjuk. Itt kell kiválasztani a nyelvet. Ez után a felhasználói felület és a katalógusban a kereső kulcsszavak a jelenleg kiválasztható 17 nyelv egyikén jelennek meg. Az adatbázis kétféle visszakeresési lehetőséget nyújt a használóknak: a szabadszöveges keresést és a kulcsszó szerinti böngészést.

15 Az összetett böngészési funkció a “tallózás” navigációs oszlopban érhető el.
Ez a felület keresési lehetőséget nyújt több kulcsszó együttes keresésére az összes kategóriában, miközben az összes kulcsszó, mint keresési feltétel működik. Mindegyik kategória rákattintással bontható tovább. Kereséskor a Boolen operátorokat használja a rendszer. Ezen a felületen lehet összekapcsolni a szabadszöveges keresést a tárgyszavas kereséssel. Ezen a dián egy magyar nyelvű keresést és annak eredményét látjuk: Az alapnézet az adatokat rövid formában jeleníti meg. A részletes adatok nézet az adott weboldalhoz kapcsolódó információkat mutatja meg, mint pl. a weboldal rövid tartalmi kivonata és a kiadó adatai, a weboldal nyelve(i) és országa. Megtekinthető a rekordhoz kapcsolódó valamennyi szakkifejezés, kulcsszó rendszere a “mutassa” ikonra kattintva. A részletek nézetben szintén láthatjuk a rekord utolsó módosításának, frissítésének a dátumát.

16 Eredmény Résztvevők: 35 ország Adatbázis > 1100 rekord (9 magyar)
Többnyelvű: 17 nyelv Kulcsszórendszer

17 ELISAD Gateway projectben való részvételünk
Magyar weboldalak felmérése Értékelésük, kiválogatásuk Feltöltésük az adatbázisba Folyamatos ellenőrzésük Magyar felület létrehozása, fordítás Angol kulcsszavak fordítása Az adatbázis tesztelése A portál népszerűsítése Ezen a dián összefoglaltam a projektben elvégzett feladatainkat.

18 Promóciós munka Az angol nyelvű promóciós anyagokat minden résztvevő a saját anyanyelvére lefordítva küldte szét a nyomtatott és elektronikus sajtónak, ill. weboldalaknak. A projekt záró jelentésében is olvasható, hogy sikeres volt a promóciós munka. A portál látogatottsági mutatói is ezt mutatják.

19 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Droginfo Európai Addikciós Portál"

Hasonló előadás


Google Hirdetések