Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matematikusokról érdekességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matematikusokról érdekességek"— Előadás másolata:

1 Matematikusokról érdekességek
Készítette:Kovács Jázmin 9/B

2 II. Szilveszte pápa Neumann János
- Egyszerre volt pápa és matematikus is. - Súlyos rákbetegségben szenvedett, amelyet az atombomba kutatásának éveiben szerzett sugárfertőzés okozott. (1957. február 8-án halt meg Washingtonban, Amerikában.)

3 Evariste Galois(francia matematikus)
- Róla nevezték el a krónikus halogatást Galois-szindrómának, mert zseniális tételeit már 16 évesen kidolgozta, de csak halála előtt néhány nappal írta le azokat. - Galois belépett a Nemzeti Gárda tüzérségébe és egy forradalmi társaságba, republikánus tevékenysége miatt kétszer is letartóztatták.

4 Folytatás - Matematikai levezetéseit nem értették, írásait a "zavaros, átláthatatlan, logikátlan" jelzőkkel illették. -Ez a "zagyvalék" a Galois-elmélet volt, amely tisztázta az évszázadok óta vizsgált kérdést: mely algebrai egyenletek oldhatók meg az alapműveletek és gyökvonás segítségével. E tételek elemzése során kezdődött a modern algebra egyik legfontosabb fejezete, a csoportelmélet, amely a fizika több ágát is átszövi. A hatvan lapnyi értekezés könyvtárnyi szakirodalmat teremtett, kifejtésével tudósok sora foglalkozott.

5 Albert Einstein -Yoda külsejét a maszkmester Einsteintől kölcsönözte, hogy bölcsességet sugalljon. Ahogy E.T. esetében is. -Princeton boncorvosa, Thomas Stoltz Harvey ellopta az agyát a boncolásakor, és egy befőttesüvegben tárolta közel 20 évig. Később kirúgták, mert nem volt hajlandó lemondani a szervről. - Einstein agyának az a területe, amely a rendszerező és a matematikai képességekért felel, jóval nagyobb volt, mint egy átlagos emberé.

6 Folytatás - Nagyon lassan és nehezen tanult meg beszélni annyira, hogy szülei már orvost is felkerestek emiatt. - Saját unokatestvérét vette feleségül, valószínűleg már viszonya volt Elzával, és ez is közrejátszhatott válásában. Ennél is meghökkentőbb, hogy azon gondolkodott: Elza lányát, Ilsét veszi el inkább. Ilse azonban atyai barátjának tekintette, és bár felnézett rá, jó érzéke volt ahhoz, hogy elkerülje a frigyet.

7 egyéb érdekességek Nobel Alfréd, a díj alapítója nem rendelkezett matematikai díj odaítéléséről. Miért? Valószínű, hogy Nobel matematikai ismeretei nem haladták meg a négy alapműveletet, és biztos, hogy találmányainak kidolgozása nem is igényelt többet. A XIX. század második felében a kémiai kutatómunka általában, Nobel Alfréd kutatásai pedig különösen nem támaszkodtak a matematikai eredményekre. A természettudományi kutatások természetében csak Nobel halála után következett ebben az irányban

8 Matematikai viccek 1)-Mennyi a pálinka és az aszpirin összege? - 11, ugyanis a pálinka üt, az aszpirin meg hat, és ugye üt meg hat az tizenegy. 3)A tanító néni a rendőr gyerekéhez: - Pistike, az volt a feladat, hogyha valaki öt kilométert tesz meg gyalog, egy óra alatt, akkor mennyi időre van szüksége 18 kilométer megtételéhez! Miért nem csináltad meg a leckét? - A papám segít benne, de még mindig úton van. 2)A tanárnéni matekórán megkérdezi Mórickától. - Móricka, ha apukád 40 éves, anyukád meg 35, mennyi összesen a kettő? válaszolja Móricka. - Már miért lenne 70? - kérdi a tanárnéni. - Mert anyu mindig letagad 5 évet.

9 Folytatás 4)- Kisfiam, hol van a nővéred?
- Matematikailag bement a szobájába. - Hogyhogy matematikailag? - Két ismeretlennel... 5)A matektanár megkérdezi a gyerekeket: - Mi lesz akkor, ha van 3 almád és a testvéred megeszik belőle kettőt? Móricka felteszi a kezét és válaszol: - Nagy verekedés! 6)-Szerelmi matematika: Okos férfi+okos nő=szerelem. Okos férfi+ buta nő=viszony. Buta férfi+okos nő=házasság. Buta férfi+buta nő=terhesség.

10 Furcsaságok Az 1-es szám különböző jelentése Az egység
2 x 2 néha 5? = Most adjunk mindkét oldalhoz (9/2)2 -t ! (9/2)2 = (9/2)2 Mind két oldalon nevezetes azonosságot látunk ! [4 - (9/2)]2 = [5 - (9/2)]2 Vonjunk, mindkét oldalból gyököt ! 4 - (9/2) = 5 - (9/2) A baloldalon szerepel 4, amiről tudjuk, hogy 2x2 2x2 - (9/2) = 5 - (9/2) Adjunk mindkét oldalhoz (9/2)-t ! 2x2=5 Az 1-es szám különböző jelentése Az egység Az Isten, a teremtés Minden számnak osztója, de neki csak önmaga az egyetlen osztója Nem prím, de nem is összetett A Napot jelenti Színe az arany

11 Források Matematikai viccek: Einsteinről érdekességek: nrol Evariste Galoisról érdekességek: francia-matematikus-a-nagy-halogato-200-eve-szuletett II.Szilveszter pápa: Neumann János: Furcsaságok: Egyéb érdekességek:

12 Vége!


Letölteni ppt "Matematikusokról érdekességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések