Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektronikus folyóiratok megjelenése, elterjedése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektronikus folyóiratok megjelenése, elterjedése"— Előadás másolata:

1 Az elektronikus folyóiratok kínálta lehetőségek a könyvtári információszolgáltatásban

2 Az elektronikus folyóiratok megjelenése, elterjedése
~ eredetileg is elektronikus kiadványnak készült Online Journal of Current Clinical Trials ~ nyomtatott folyóirat elektronikus változata Journal of Biological Chemistry elektronikus folyóirat Kétféle megközelítés ISSN Nemzetközi Központ – Párizs

3 Az elektronikus folyóiratok térhódítását elősegítő tényezők
gyors publikálás és az átfutási idő csökkentésének lehetősége többszempontú, felhasználóbarát információkereső technikák alkalmazása World Wide Web megjelenése A tudományos vagy kutatási információ a létrehozójától az olvasóig megszakítás nélkül, szinte azonnal áramolhat ( Kinyomtatás-kereskedőhöz kerül-kézbesítik az előfizetőnek ) Az elektronikus verzió a szerkesztést követően azonnal elérhetővé válik az interneten. A keresett információkat az olvasó nem hosszas böngészés után vagy véletlenszerűen kell, hogy megtalálja,hanem gyors és hatékony keresési technikák felhasználásával Nemcsak szövegeket,hanem ábrákat,képeket,táblázatokat is képes megjeleníteni. Hiperlinkeken keresztül újabb információkhoz vezeti az olvasót.

4 Az elektronikus folyóiratok előnyei
A hozzáférés helytől és időtől független Gyorsan jut el az olvasóhoz Ugyanazt a számot egyidőben többen is használhatják Rugalmas keresési módok A talált információ letölthető, kinyomtatható és tovább alakítható (PDF, HTML ) Hiperlinkek Éves előfizetés ~ cikkenkénti fizetés Fizikai helyigénye a papírformátumú folyóiratokhoz képest minimális PDF- Portable Document Format HTML-Hiper Text Markup Language

5 Az elektronikus folyóiratokkal kapcsolatos problémák
Korszerű technikai feltételek megteremtése Letöltési idő Képernyő - kevés információ jeleníthető meg egyszerre Hozzáférési díj - nagyon drága Archiválás Szoftverek folyamatos változása Online publikálás ~ nincs általános szabályozás Szerzői jogok JSTORE-Digitális archívumgyűjtemény ( 67 kiadó , 114 folyóirat ) 1997 januártól PROJECT MUSE-Évente folyóirat digitalizálása MEK Elektronikus Periodika Archívum ( ) Magyar vagy magyar vonatkozású elektronikus kiadványok archíválása Nem tükrözés-válogatott számok, reklám nélkül, egyszerűsített külalak Könyvtári eszme: bármely információhoz való szabad és korlátlan hozzáférés Szerzői jog : a szerzőnek kizárólagos joga van műve bármilyen felhasználásához A magyar jog még nem tartalmaz speciális jogszabályt az internetes szolgáltatók felelősségére. A folyóiratok egyre több formában jelennek meg, a kiadók arra kérik a szerzőket, hogy szerzői jogaikat engedjék át a kiadóknak az elektronikus formákra vonatkozóan.

6 Az elektronikus folyóiratok típusai
Költségek és hozzáférés szempontjából : Szabadon , ingyenesen elérhető Ingyenes regisztrációhoz kötött Előfizetéshez kötött regisztráció Előfizetett hozzáférés egy adott folyóirathoz Előfizetett hozzáférés több folyóirathoz 2. Szűkebb szakemberrétegnek szóló információk 3. Az on-line hozzáférés feltétele a nyomtatott változat megrendelése.

7 Az elektronikus folyóiratok típusai
Tartalmi mélység szerint : Tartalomjegyzéket közöl A cikkek tartalmi kivonatait tartalmazza Teljes szövegű kiadványok ( full-text ) Teljes szövegű kiadványok értéknövelt szolgáltatásokkal Heterogén megoldások: újabb szám~teljes szöveg régebbi számok~kivonat,tart.jegyzék 4. A cikkeket, tanulmányokat a témájuknak megfelelő linkgyűjteményekkel egészítik ki. Ezek a linkgyűjtemények az elektronikus lapot a portálok funkciókörével is gazdagítják.

8 Hasznos linkek www.mek.iif.hu/porta/virtual/magyar/efolyir
freemedicaljournals.com Magyar Elektronikus Könyvtár Folyóirat-olvasóterem 3.Pharmaline Media Katalógus – Mo-n fellelhető egészségügyi és orvosi lapok adatait gyűjtötték össze. Jelenleg 129 újság adatait tartalmazza Új lapok, Megszűnt vagy szünetelő lapok Kiadó neve, címe , ,honlap, szerkesztőség, előfizetési díj, terjesztés, olvasókör stb.

9 E-folyóiratok és a könyvtár
~ állománygyarapítás ~ új típusú szolgáltatások ~ az információszolgáltatás színvonalának és hatékonyságának emelkedése A tudomány és a technika rohamos fejlődése következtében a könyvtárhasználók igényei eléggé átalakultak és differenciálódtak. Az elektronikus publikálás és ezzel együtt a teljes szövegű on-line hozzáférés egyre nagyobb szerepet játszik az információszolgáltatás területén. Az e-folyóiratok beszerzésének legfőbb akadálya gazdasági jellegű a könyvtárakban . Minden tudományos könyvtárnak kihívásokat jelent a folyóiratok emelkedő ára , különösen a természettudományi, műszaki és orvostudományi területen. Állandó kihívást jelent a könyvtárak számára, hogy elfogadható áron lehessen hozzáférni a tudományos információkhoz. Association of Research Libraries felmérése alapján A mai modern szolgáltatásokra vállalkozó könyvtáraknak jelentős anyagi forrásokra kell szert tenniük ahhoz,hogy alkalmazni tudják az információ technológiát és használóik számára biztosítani tudják az elektronikus úton elérhető szolgáltatásokat. ~ a folyóiratok emelkedő árai ( 1986 és 1998 között 179 % ) ~ könyvtári költségvetés

10 Megoldás Kiadások szinten tartása – A felhasználói igények minél szélesebb körű kielégítése „Közös fellépés „ - Országos - Regionális konzorciumok létrehozása - Szakterületi A könyvtár legfőbb feladata , hogy megoldást találjon a kiadások szinten tartására vagy csökkentésére, ugyanakkor a használók számára releváns és széles körű hozzáférést biztosítson az információkhoz. A könyvtárak konzorciumokba tömörülnek, hogy költségvetésüket a lehető legjobban használják fel és használóiknak elfogadható árakon minél szélesebb hozzáférést biztosítsanak az elektronikus információkhoz. Konzorcium - Az anyagi terhek megosztása céljából jöttek létre, több hasonló profilú intézmény közösen fizet elő meghatározott elektronikus forrásokra. Egy -egy intézményre kevesebb, kisebb előfizetési díj esik, a használat széles körű, roppant gazdaságos.

11 EISZ ( Elektronikus Információszolgáltatás )
~az elektronikus információ központilag koordinált beszerzése és szolgáltatása ~szélesebb felhasználói kör, kedvezőbb árak (felsőoktatás, tudományos kutatás ) - Web of Science Swetsnet Navigator Science Direct A 2249/2001 kormányhatározat alapján az oktatási miniszter felhatalmazást kapott egy a magyar kutatási-fejlesztési tevékenység szakmai hátterét megerősítő Elektronikusan negjelenő folyóiratokon és adatbázisokon alapuló Nemzeti információs rendszer létrehozására. 2001 szeptemberében indultA 3 szolgáltatás a legolcsóbb és a legszélesebb körű hozzáférést biztosítja a különböző típusú elektronikus forrásokhoz. Lehetővé teszik a bibliografikus keresést, valamint együttesen megoldják az adatbázis és a fulltext hozzáférést is. Felhasználóbarát navigátor rendszerük gyors, eredményes kezelést biztosít.

12 Könyvtárak a jövőben Hagyományos és digitális források integrálása
Helyi és távoli információkhoz való zavartalan és minél szélesebb körű hozzáférés biztosítása A könyvtárhasználók irányítása a web „virtuális polcai” között Az egyre differenciáltabb olvasói igények kiszolgálása A könyvtári költségvetés célszerű és hatékony felhasználása A könyvtár értéke a jövőben a sokoldalúságától és felkészültségétől függ. A könyvtárnak mind a hálózatos, mind a hagyományos környezetben ki kell elégítenie a felhasználók igényeit. A hagyományos szolgáltatások minőségét fenn kell tartani, miközben ki kell fejleszteni az új digitális szolgáltatásokat- mindezt a meglévő pénzügyi keretekből.

13 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Az elektronikus folyóiratok megjelenése, elterjedése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések