Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Tej- és húsfeldolgozás kisüzemekben, lehetőségek. Berendezések és technológiák Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár Előadás, Csíkszereda
2
Élelmiszerfogyasztás anno
Keleti Károly, 1897.
3
Táplálkozásunk és genetikánk
A civilizáció az ülő életmóddal kezdődik Génjeinket és fiziológiánkat sok mozgással kell kiegészíteni, máskülönben megbetegszünk Könnyebb kevesebbet enni, mint étkezési szokásainkat megváltoztatni A hazai életformánkhoz genetikailag csak generáción keresztüli szelekcióval tudnánk alkalmazkodni (Ender, K, 2005)
5
Tejfeldolgozás gépei
6
Tejtermékek
7
Húsfeldolgozás, vágás, könnyített technológiájú, EU konform vágóhidakon
8
Házivágás
9
Származás ellenőrzés, élelmiszerbiztonság
Typi-Fix rendszer
10
A „házi hústermékek” megítélése
Múlt (volt) Ma (megváltozott) A hús zsírtartalmának 55-65%-a telítetlen zsírsav A hús telített zsírsavakat tartalmaz A telített zsírsavak egészségtelenek Az infarktusrizikó szempontjából az LDL/HDL arány a döntő A húsfogyasztás (a zsíros hús) növeli a koleszterinszintet és terheli a zsíranyagcserét A húsban lévő sok telítetlen zsírsav enyhén koleszterin csökkentő hatású A húsfogyasztás növeli a szív és keringési megbetegedések rizikóját Az optimális n-6/n-3 arány (2-3:1) csökkenti a rizikót A Mediterrán táplálkozás kevés hússal csökkenti a koronáriás szívbetegségek előfordulását Mérsékelt húsfogyasztásnál a zöldségek aránya magas A hús CLA tartalma rákellenes (Ender, 2006.)
11
„Aranyköpések” a zsírról
A zsírnak szép tulajdonsága, hogy az evés örömét felnagyítja (idézet régi tankönyvből) A zsírtalan ételről szép beszélni, de nem jó azt enni (Ausztrál táplálkozási szakember mondása) A zsírt nem szeretjük …..látni! Azt, hogy egy kolbászban mi van, csak a jóisten és a hentes tudja, de egyik sem árulja el
12
Kiből lesz a tudatos fogyasztó?
13
Népszerűsítés
14
Csak jókedvű tehén termel jó tejet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.