Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József"— Előadás másolata:

1 Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József
KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2 A gondolat hősei és a tett bajnokai
Milliók élnek egy adott korban egy adott közösségben, mégis csak néhány válik ki közülük. Csak néhányan nyitnak új korszakot, emelkednek mások fölé, ébresztenek új szellemet… Mikor megemlékezünk róluk, már nem gondolunk a kérdésre, amelyet ők vetettek fel először, amelyek iránt addig mindenki közömbös volt.

3 A mesterfők Nem hagyják, hogy a helyzet foglyai legyenek.
A világ szerintük olyan, amilyenné tehetik. Élesebben látnak, és nem hazudnak maguknak. Az „új” számukra nem szlogen, hanem életprogram.

4 Eszmények és ideálok „Áldozzuk magunkat fel, ha kellene; de nem mint zarándok elődink egy puszta képzeletért, hanem az örökkön élő, soha nem változó s csak a hiú embertűl homályba burkolt, el nem ismért s annyiszor félreértett valóért!” Széchenyi: Stádium (előszó)

5 Ismerjük-e Széchenyit?
Hol temették el Széchenyit? Budapesten, Bécsben vagy Nagycenken? Tudott-e Széchenyi gyermekkorában magyarul? Széchenyit nem az eszünkkel, hanem a szívünkkel, a büszkeségünkkel ismerjük.

6 A reform és az újítás programadója
17,5 22 30 34 39 49 57 69,5 1791. szept. 21. Bécs 1808. ápr. 8. főhadnagy 1813. okt. 18. lipcsei csata utazások (F, I, GB, G, GB) felismerések 1825. nov. 3. MTA Hitel (1831), Világ (1831) Dunai út (1830), Gőzhajó(1831) Stádium (1933) Lánchíd ( ) 1848. márc. 23. közl. min. 1848. szept. 5. Döbling 1959. Ein Blick 1860. április 8. Döbling

7 A jó élet kezdete a jó tettekben rejlik
Széchenyi vállalkozóként bevezette a hozzáadott érték fogalmát, ahogy a társadalmi felelősségvállalást is, befektetőként megalapozta a tudástársadalmat, támogatta az innovációt és a fenntartható fejlődést, közgondolkodóként komplex stratégiát alkotott politikusként agytrösztöt alapított, és menedzselte a sportot. Így szól mai nyelvünkön, amit elvégzett. Erre elég volt 35 esztendő.

8 A Széchenyi-titok Széchenyi miért fordult a közösség, a nemzet felé?
Miért tekintette életcéljának egy közösség felemelését? Miért ismerte fel oly világosan ennek a tudáshoz, munkához és elkötelezettséghez való viszonyát?

9 Akarat – tudás – felelősségvállalás
„Sejtem, hogy valami nagyobbra születtem (…). Gazdag, ifjú vagyok, van akaratom mindazt végbevinni, amit vállalni egy férfira sohasem szégyen. Ha ezt megtehetném, lelkem mélyéből éjtszakákon keresztül imádkoznám, hogy üdvöt és áldást hozó lény lehessek hazám és az emberiség számára” Széchenyi: Napló 1818.

10 Széchenyi ethosza Küldetéstudat Realitásérzék Felelősségérzet
Eredeti, kritikai gondolkodás Tetterő

11 Széchenyi és kora Arisztokrata, politikus, író, polihisztor, közgazdász, látnok? Államférfi és hazafi! Miközben a magyar és az európai politika és közélet kicsinyes intrikákkal, egyéni ügyeskedéssel, vagy éppen akkor már múlt századinak mondható háborús tervekkel volt elfoglalva, Széchenyi az emberi alkotóerőben látta a jövőt. Mi történik Európában és a világban? Az emberi alkotóerő soha nem látott ENERGIÁKAT állít szolgálatába.

12 Széchenyi és kora James Watt (1736. jan. 19. – aug. 25.) skót feltaláló és mérnök 1765-ben tökéletesítette a Newcomen-féle gőzgépet. Robert Fulton (1765. nov. 14 – febr. 24.) A gőzhajó megalkotója. Az egyhengeres gőzgép teljesítménye 15 kW volt, két lapátkereket hajtott. Első, 240 km-es útját a Hudson folyón, New York és Albany között 32 óra alatt tette meg október 7-én.

13 Széchenyi és kora

14 A teljesítmény, az energia …és a tetterő
• A teljesítményről: Mértékegysége: watt (W) Korábbi mértékegysége LE (= 735 W) ≈ 0,7 kW A továbbiakban a kW egységet használjuk. • Az ember (fizikai) teljesítménye Átlagos ember folyamatosan 75 W (0,075 kW) Átlagos ember rövid (!) ideig 1 KW Egy ló folyamatosan 0,7 kW! Gőzgép 25 kW! Autó 140 kW! Atomreaktor kW! • Az energiáról Mértékegysége: kWh Egy ember fizikai munkával 0,5 kWh termel egy nap Egy háztartás 100 kWh energiát fogyaszt egy nap

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Tudás és tetterő az innováció Széchenyi nyelvén Pálinkás József"

Hasonló előadás


Google Hirdetések