Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KaZári riolittufa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KaZári riolittufa."— Előadás másolata:

1 KaZári riolittufa

2 elhelyezkedés

3 Kazár A Kazár-patak partján épült Kazár település Nógrád megye északkeleti részén fekszik, hét kilométerre a megyeszékhelytől, Salgótarjántól. A községet körülvevő hegyek, dombok geológiai szempontból egyidősek a Mátrával, húszmillió évesek. Nógrád megye, így Kazár éghajlatát is a Cserhát alacsonyhegységi jellege határozza meg. A vidék évi középhőmérséklete 8-9 °C, szeszélyes ingadozással. Magyarország déli részén található egyik leglátványosabb völgy, az Al-Duna mészkő- sziklák közötti szorosa szintén "Kazán-szoros" nevet viseli. Kazár legkülönlegesebb természeti adottsága a riolit-tufa, amely kb. 20 millió éve, a középső miocén korban keletkezett.

4 riolittufa A kazáron található riolittufa képződmény 20 millió éves, Mátrával egyidős , a jellegzetes tufaszint közül ez a legalsó és legidősebb. A falu feletti erdőben egyedülálló, védett természeti érték. A felszínbe a lezúduló esővíz barázdákat vágott, melyek idővel kisebb szurdokvölgyekké nőttek. A világon mindössze 6 ehhez hasonló képződményt tartanak számon, a legközelebbi a törökországban helyezkedik el. A kinézetéhez hozzátartizik, hogy elég egyedi, változatos formákból állnak. Például függőleges falú eróziós szurdokvölgyeket, kisebb csatornákat, karfiolszerű felületeket, vízvájta alagutakat, alámosott falakat, sziklatornyokat, indiánsátor formájú kúpokat.

5 jellegzetességei A puha tufafelszínt a víz eróziós munkája formálta és benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva, ezt a földtNIszakirodalom Badlandnek nevezi. Ezeket a területeket a nagyobb méretű törmelékek védték meg a lepusztulástól. Arra utal az elnevezés, hogy terméketlen ez a föld, és holdbeli jellegére. Száraz időben óvatosan, de jól be lehet járni a területet, esőzéskor azonban nem tanácsos rálépni sem, mert csúszik, mint a szappan és szinte letisztíthatatlanul ragad cipőre, ruhára.

6 Megközelítés, túra A szurdokvölgy és környéke teljesen kiépítetlen, megközelíése több irányból, ösvényeken haladva lehetséges. Szerencsére a legkézenfekvőbb megközelítési útvonal jelzett turistaúton halad végig. A FALU KELEti oldaláról indulva 2.5 km távolság és 100 méter szintemelkedés megtétele után elérjük a riolitufával borított, kopár felszínt. 

7 Érdekességek,látnivalók
Tufa taxi működik , az idősek, vagy a természetet kevésbé kedvelő, de mégis kíváncsi emberek számára, akik megszeretnék nézni a ritka képződményt. HAGYOMÁNY ŐRZŐ EGYÜTTESE IS VAN A TELEPÜLÉSNEK, A KAZÁRI ASZZONY KÓRUS Minden évben megrendezik május végén a Laska fesztivált a tájháznál, ahol laska sütő verseny, fellépők, és mulatság van olyankor, általában magas létszámmal, mert a környékbeli városból falvakból is sokan látogatják, mert Kazár Jellegzetes étele a laska.

8 turizmus Palóc galéria: ebben az épületben bemutatják a Palócföld népi kézműves kultúráját. A látogatói megismerkedhetnek a népi eszközökkel, játékokkal, bútorokkal, valamint a Kazári népviselettel. Mackó kuckó: A térségben egyedülálló kiállítóhelyen több mint 1000 db maci és babának, rengetegen látogatják. Római katolikus templom: A faluközpontban álló a Szent Ilona tiszteletére felszentelt római katolikus templom feltételezések szerint 1398 körül épült. A templom falai a szentélyben és a hajó keleti oldalán feltehetőleg egy ősrégi, templom maradványait rejtik. Szabó István tudós pap emlékszobája:  tudós pap, író, műfordító volt. Homérosz két nagy eposzát, az Iliászt és az Odüsszeiát elsőként ő fordította magyarra. Az ő emlékeit lehet megtekinteni itt. És még több látnivaló van kazár környékén, izgalmas túra útvonalak, kulturális, hagyományőrző emlékművek, házak, rendezvények, gyönyörű táj.

9 Köszönjük a figyelmet! 

10 gabora liliána Csuka nadin Virágos dorottya
Készítette gabora liliána Csuka nadin Virágos dorottya


Letölteni ppt "KaZári riolittufa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések