Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás"— Előadás másolata:

1 Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás

2

3 A DUOCOR-nál óta folyik bútorgyártás, jelenleg több, mint 360 fővel. A termékszerkezetre a sokféleség, a kis és közepes sorozatok jellemzőek. Rosszul automatizálható és magas élőmunka igényű a termelés. Magas minőségi és szállítás pontossági elvárások valamint erős szezonalitás a keresleti oldal jellemzői. Komplex, mert egy-egy termék előállításához szükség van asztalos, kárpitos, porfestő, műanyag feldolgozó, fémmegmunkáló, bútor összeszerelő, tehát un. hagyományos szakmákra, amelyek folyamatai egymásra épülnek gyártás során A termelés munkaszervezésére az autonóm munkacsoportok jellemzőek önálló irányítással és csoport szintű teljesítmény méréssel. A versenyképesség megőrzéséhez folyamatosan innovatív beruházásokat hajtunk végre, amely új, modern, naprakész szakmai tudás birtoklását is igényli (NC, CNC, lézertechnológia, robottechnológia, informatika) a munkatársaktól.

4 É R T É K E I N K Őszinte, proaktív, pozitív kapcsolat kialakítása a vállalat érintettjeivel Elkötelezettség a vevőink elégedettségének elérésére Elkötelezettség a műszaki feltételek folyamatos fejlesztése mentén Elkötelezettség a szervezetfejlesztés, a folyamatos szakmai fejlődés terén Generációkon átívelő tudásmegosztás értékeink fő hordozója Egészséges épített környezet kialakítására és a természetes környezet megóvására törekszünk

5 LÉPÉSEK Szakmunkások nyugdíjba vonulása – felmérés: a létszám kb. 30 %-a megy nyugdíjba között ezek többnyire un. kulcsemberek. Meghatároztuk, hogy mennyi idő szükséges az egyes munkakörök szakmai utánpótlására Tudatos utánpótlás-nevelés óta munkavállalók képzése: - érettségi (7 fő) - szakmai továbbképzés (47 fő) - diploma (6 fő)

6 K E Z D E T Összefüggő nyári gyakorlat idejére gyakorlati hely biztosítása (szakmunkásoknak és főiskolásoknak) Szakdolgozati téma és/vagy annak kidolgozásához segítség nyújtása Szorgalmi időszak alatt tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással gyakorlati oktatás adása, max fő/év

7 E R E D M É N Y E K Az általunk nyújtott gyakorlati oktatás színvonala miatt a cég neve ismert lett a diákok és a szülők körében is, így könnyebben találnak ránk, ha munkahelyet kerestek. Több volt diákunk immár munkatársunk és van, aki már üzemvezetői beosztásban dolgozik. Olyan diplomamunka témákat igyekszünk adni, amelyet a cég meg is valósít, így ebből a diák és a munkahely is profitál.

8 B U K T A T Ó K Temérdek mennyiségű bürokrácia
Állandóan változó jogi háttér A gyakorlati oktatás végző munkatársak szakemberek, de nem pedagógusok A cég szakemberei részére az oktatandó tananyag átláthatatlan (kerettanterv, szintvizsgai követelmények) Oktatási intézmények semleges hozzáállása

9 Alternatív út A buktatók miatt más megoldásokat kerestünk a szakember utánpótlásunk megoldására, így bevezettük az un. mentor programot. A nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatárs mellé osztottuk be azokat, akik képességük, készségük és hozzáállásuk alapján alkalmasakat az adott szakma elsajátításához.

10 Mégis miért ? Jogszabályi változás nyomatékosította – valódi üzemi körülmények között történjen a gyakorlati oktatás és már a 9. osztályban, a tanműhely is termelő cégnél kapjon helyet. Az iskola részéről aktív és valódi segítségnyújtás ennek megvalósítására - oktató biztosítása

11 Tanműhely kialakítása
A gyakorlati oktatás végző tanárt az iskola segítségével tudtuk megtalálni. Nagyon fontos volt számunkra, hogy ne a cég szakembereit terhelje – a saját munkája ellátása mellett – a diákok oktatása is. A tanműhely kialakítása kb. 2 hetet vett igénybe. Ettől az évtől 11 fő, 9. évfolyamos gépi forgácsoló diáknak biztosítunk gyakorlati képzést tanműhelyi keretek között ill. 2 fő logisztikai tanulót is fogadtunk.

12 Tapasztalatok A diákok motiváltak, örülnek, hogy egy valódi munkáltatóhoz járhatnak gyakorlati oktatásra, büszkék rá. A kamara – iskola – szülő - munkáltató közötti kommunikáció a korábbihoz képest sokkal jobban működik. A most nálunk tanuló gép forgácsoló diákok közül annak, aki már rendelkezik érettségivel, felajánlottuk, hogy iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, ezzel munkahelyet, kereseti lehetőséget kapott.

13 J ö v ő Már most próbáljuk átadni a diákoknak azt a munkamorált és mentalitást, amely a későbbiekben megkönnyíti majd a beilleszkedésüket a cégünknél. Reméljük, hogy munkáltatói tanműhelyek és gyakorlati oktatások színvonala és az ebben rejlő fejlődési lehetőségek láttán a fiatalok a jövőben bátrabban választják tovább tanuláskor valamelyik szakmát.

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "Szakmai gyakorlati oktatásba történő bekapcsolódás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések