Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Doktori képzések és oklevelek a FIR-ben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Doktori képzések és oklevelek a FIR-ben"— Előadás másolata:

1 Doktori képzések és oklevelek a FIR-ben
Demcsákné Ódor Zsuzsanna Neptun Konferencia 2015. november 10.

2 Doktori képzés jogviszony: hallgatói bemeneti feltétel: mesterfokozat
képzési idő: 6 félév (36 hónap) kimenet: abszolutórium doktori fokozat (oklevél) megszerzésére a doktori képzés kereté-ben nem kerülhet sor bejelentés a FIR-be: fő képzési elem (DDISNNN): … doktori iskola képzése belépési képzési elem (DTANNN): … tudományág (csak egy !) ha a doktori tanulmányok részképzésben folynak, akkor technikai képzést kell bejelenteni (XVENAAA vagy XVENERA)!

3 Doktori képzés

4 Doktori képzés A 6 évnél régebben megkezdett doktori képzéseket felül kell vizsgálni, és az esetleges lezárási adathibákat haladéktalanul javítani kell!

5 Doktori képzés f A lemorzsolódás döntő többsége hallgatói szándék alapján következik be. A kilépés alapvetően képzésváltással, kis mértékben átvétellel történik. A sikerességnél a kimeneti vizsga rögzítése téves!!!! A doktori résztanulmányok esetében technikai képzést kell bejelenteni, nem doktori képzést!

6 Doktori képzés A legnagyobb arányú lemorzsolódás (27,1-20,5%) intézményei: PTE, SZE, KE, SZTE, PE, ME, BME, BCE A legnagyobb számú lemorzsolódás ( ) és sikeres lezárás ( ) ugyanazokban az intézményekben: ELTE, PTE, DE, SZTE, BME A legnagyobb arányú sikeres lezárás (74,3-55,8%) intézményei: EHE, MKE, KEE, MOME, BME, DE

7 Doktori képzés 2015. november 10.

8 Doktori képzés

9 Doktori képzés

10 Doktori képzés 2015. november 10.

11 doktori fokozatszerzés
jogviszony: doktorjelölti FIR-be bejelentett doktorjelölti jogviszonyok száma: (nyitott jogviszony 2 795, lezárt jogviszony 8 683) bemeneti feltétel: mesterfokozat (doktori képzés abszolutó-riuma) az abszolutóriummal lezárt doktori képzés után elvileg lehetséges a doktori fokozatszerzés megindítása fokozatszerzési idő: 2 (a doktori értekezés benyújtása) +1 év (védés) doktori szigorlat doktori védés – doktori fokozat kimenet: doktori fokozat (oklevél) a FIR-be bejelentett doktori fokozatok száma: 5 187 a doktorjelölti jogviszony nélküli doktori fokozatok száma: 511 az adatok szerint a lezárt doktorjelölti jogviszonyok 53,9 %-ában keletkezett doktori fokozat 2015. november 10.

12 Doktori fokozatszerzés
A 3 évnél régebben megkezdett doktorjelölti jogviszonyokat felül kell vizsgálni, és az esetleges lezárási adathibákat haladéktalanul javítani kell! 2015. november 10.

13 Doktori fokozatszerzés
Az intézmények többsége erősen elhanyagolta a doktorjelölti jogviszonyok bejelentését! 2015. november 10.

14 Doktori fokozatszerzés
Az intézmények többsége erősen elhanyagolta a doktori oklevelek bejelentését! 2015. november 10.

15 Doktori fokozatszerzés
A FIR-es oklevél-statisztikát megelőző évekből óriási hiányok! Az intézményi megítélés, a doktori fokozatszerzés értékelésének pontossága érdekében haladéktalanul pótolni kell az elmaradásokat! 2015-ben még várhatóak. 2015. november 10.

16 Doktori képzés – doktori fokozatszerzés
Intézményi feladatok A FIR a jogszabályban kijelölt, informatikailag definiált, ellenőrzött, közhiteles, az ágazati irányítás döntéseinek (a finanszírozásnak is) alapját képező nyilvántartás a doktori képzések és oklevelek esetében is – az adatszolgáltatás kötelező!!! (a doktori.hu csak tájékoztató felület, az adatok önbevalláson alapulnak, nincs ellenőrzés, nincs jogalap) Az esetleg még hiányzó doktori képzések, doktorjelölti jogvi-szonyok, doktori oklevelek bejelentése – az elemzések teljes és pontos adatalapjának megteremtéséhez a doktori okleveleknél a meglévő előzmény doktori képzés beje-lentése (ha 2006 után (is) folyamatban volt) – a doktori képzések, a doktori iskolák eredményességének bemutatásához A évi oklevél statisztikához a 2015-ben kiállított doktori oklevelek teljes és pontos bejelentése !!! 2015. november 10.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Doktori képzések és oklevelek a FIR-ben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések