Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A települési állattartás szabályozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A települési állattartás szabályozása"— Előadás másolata:

1 A települési állattartás szabályozása
2017. június 19.

2 Jogszabályok: 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről (Ávtv.) 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről (Éltv. )

3 Jogszabályok: 41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet a települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről  32/1999. (III. 31.) FVM rendelet a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól

4 Jogszabályok: 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszín alatti vizek védelméről 27/2006. (II. 7.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 222/2007. (VIII. 29.) Korm. rendelet a cirkuszi menazséria létesítése és működtetése engedélyezésének, valamint fenntartásának részletes szabályairól 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

5 Jogszabályok 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet a veszélyes állatfajokról és egyedeik tartásának szabályairól  ÚJ! január 01.től hatályos 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről  ( hatályon kívül helyezte a 19/1992. (I.28.), 334/2006. (XII.23.), és a 68/2015. (III.30.) kormányrendeleteket)

6 Jogszabályok- állatfajonként eltérő szabályozás
Pl. méhtartásra vonatkozóan: 1993. évi CXIV. törvény az állattenyésztésről 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet a méhészetről 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről 67/2010. (V. 12.) FVM rendelet a méhanyanevelő telep üzemeltetéséről, valamint a méhanya és szaporítóanyag előállításáról, felhasználásáról

7 Az állattartással kapcsolatos feladatok
Az állattartással kapcsolatos feladatok megoszlanak az állattartó, az önkormányzat és az egyes ügyekben eljáró hatóságok között. Az Ávtv. 5.§- a alapján elsősorban az állattartó köteles „gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.” Eltérő szabályozás vonatkozik a haszonállatok tartására és a kedvtelésből tartott állatok tartására.

8 Önkormányzat feladatai:
Rendeletalkotás: Haszonállatok tartása – állattartási rendeletben nem, csak a HÉSZ keretei között, kizárólag az állattartó építmények elhelyezése tekintetében szabályozható (Éltv. 6. § (6) bek., OTÉK 36.§ (5) bek.) – ennek garanciális jelentősége is van, amennyiben a helyi építési szabályzat megalkotására – mint sajátos helyi normára - az Étv.-ben foglalt speciális szabályok (lásd pl. véleményeztetési eljárás lefolytatása) irányadók. Kedvtelésből tartott állatok tartása – állattartási rendeletben szabályozható (Ávtv. 49.§ (6) bek.) Fontos! E rendeleti szabályozás nem lehet ellentétes magasabb rendű jogszabállyal, tiltott a magasabb rendű jogszabály újraszövegezése , állatok száma nem korlátozható, állattartási övezetek kijelölése nem megengedett. Rendeletalkotási tárgykör lehet: pl. ebrendészeti hozzájárulás elrendelése, kutyafuttató helyek kijelölése, stb.

9 Önkormányzat feladatai:
Állatvédelmi őrszolgálatot működtethet (Ávtv. 48/A. §) Kóbor állatok befogása Ávtv. 48/A.§ (3) Elhullott állatok elszállítása, ártalmatlanná tétele ( ha az elhullott állat tulajdonosa ismeretlen/ismeretlen helyen tartózkodik, vagy az állattetem közterületen található (Éltv. 19.§ (2) bek.) Ebek összeírása (Ávtv. 42/B.§ (1) A felmerült igazolt költségek viselése, amennyiben az állat tartója ismeretlen, ill. vadon élő, nem vadászható állat esetében jogszabály alapján, az állatvédelmi hatóság köteles az állat életének fájdalom nélküli kioltásáról gondoskodni  (Ávtv. 45.§ (1) bek.) Városi önkormányzatoknak gyepmestert kell alkalmazni (41/1997. (V. 28.) FM rendelet 5. számú függelék 3.6. pontja)

10 Hatósági feladatok A 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 5. § (1) alapján állatvédelmi hatóságként a) a miniszter, b) a NÉBIH, c) a Pest Megyei Kormányhivatal, d) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal, e) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt f) a jegyző jár el.

11 Jegyzői feladatok állattartási ügyekben
A 41/1997. (V. 28.) FM rendelet alapján egyes állatbetegségek esetén (marhavész, lépfene, fertőző sertésbénulás, stb.) zárlatot, legeltetési tilalmat, stb. rendel el, ill. jelent, intézkedést kezdeményez az állategészségügyi hatóságnál; A 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint állattartási ügyekben meghatározott építési munka elvégzésére kötelezhet; állatkínzás ügyekben ha bejelentés érkezik hozzá, köteles haladéktalanul eljárni vagy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság intézkedését kezdeményezni; az állatvédelmi és az állattartási szabályok megsértése esetén meghatározott cselekmény végzésére, tűrésére vagy abbahagyására kötelezheti az állattartót, ill. az állattartást korlátozhatja, megtilthatja az állatok védelme érdekében. A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet alapján az ebek transzponderrel való ellátását ellenőrzi, annak hiánya esetén jelentést tesz az állategészségügyi hatóság felé; kutyaharapás esetén köteles írásban értesíteni a sérülés keletkezésének helye szerint illetékes járási állat-egészségügyi hatóságot.

12 Jegyzői feladatok állattartási ügyekben
A 383/2016. (XII. 2.) Korm.rendelet – amely január 01-től hatályos - (1) bekezdése alapján a jegyző jogosult állatvédelmi bírság kiszabására, állatvédelmi képzés elrendelésére, állattartásról eltiltásra, egyéb kötelezésre, valamint törvény által meghatározott esetekben, állat elszállítását, életének kioltását elrendelni, jogszabályi felhatalmazás alapján nyilvántartást vezetni, adatokat kezelni. A rendelet (2) bekezdése az ellenőrzési feladatokra ad felhatalmazást; (6) bekezdése szerint a jegyző kérheti a eb egyedi veszélyessé minősítését. A jogszabály (9) bekezdés rendelkezései alapján a kóbor állatok befogása, elkobzása, stb.(ld. Ávtv. 48/A.§ (3) bek.) szintén jegyzői feladat.

13 Jegyzői feladatok állattartási ügyekben
A gyakorlat szerint ide tartozik még a 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról A birtokviták nagy része a megoldatlan, szomszédok, ingatlantulajdonosok közötti az állattartási problémákból adódik. Egyedileg, a jogszabályi előírások mellett, jó helyismeret birtokában hozható megalapozott határozat a vitás ügyekben.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A települési állattartás szabályozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések