Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adójogszabályi változások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adójogszabályi változások"— Előadás másolata:

1 Adójogszabályi változások
Étkezőhelyi vendéglátás Páricsi Zoltán

2 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
A fő szabály, hogy az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során, az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után (a szolgáltatási jegyzékben [SZJ] alatt szerepel), a fizetendő ÁFA: 2017. január 1-től – az általános forgalmi adóról szóló törvény (82. § (3) szerint 18 százalékos (= kedvezményes adómérték), 2018. január 1-től kezdődően pedig (82. § (2) 5 százalékos adómértéket kell alkalmazni (= kedvezményes adómérték). Viszont annak eldöntéséhez, hogy a különböző vásárlási és fogyasztási szituációk milyen áfaelbírálás alá esnek, figyelembe kell venni az EU-irányelvet, és annak végrehajtási rendeletét – válaszolta a NAV megkeresésünkre. Eszerint az általános forgalmi adó rendszerében kizárólag olyan étel/ital értékesítések minősülhetnek éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatásnak, melyeket (függetlenül attól, hogy az adott esetben a termékek fuvarozására sor kerül-e vagy sem) az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatások kísérnek.

3 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
Három szempontot kell vizsgálni, és mind a háromnak teljesülnie kell! Az ÁFA törvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, A szolgáltatásnak a KSH jegyzék szerinti SZJ’ alá kell tartoznia, A szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

4 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
Étkeztetési szolgáltatásnyújtás, vagy termékértékesítés? Az ételek/italok értékesítései önmagában véve még nem merítik ki az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatás fogalmi elemeit. Mindenféleképpen kiegészítő szolgáltatásnak kell követnie az értékesítést. Az ételek, és italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatásnyújtás van túlsúlyban. A kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltételei ilyen jogcímen a „helyben fogyasztott” ételek/nem alkoholtartalmú italok értékesítésekor teljesülhetnek. Helyben fogyasztásnak feltételei: van asztal, van ülőalkalmatosság, van evőeszköz, szalvéta, szemetes, illetve emellett az asztalt leszedik és a szolgáltatást nyújtó helyet takarítják. Nem minősül helyben fogyasztásnak: az elvitelre történő értékesítés (McDrive, étel/ital automata) a házhozszállítás (pizza futár) az olyan helyben történő fogyasztás ahol nincs asztal, szék, csak pult, vagy könyöklő (büfékocsi)

5 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
Éttermi szolgáltatás vagy sem? A 18 százalékos adókulcs alkalmazhatóságának második feltétele, hogy az ügylet az SZJ éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon. A Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint az SZJ Éttermi szolgáltatások körébe a következők tartoznak: Éttermi, cukrászdai szolgáltatás Étkeztetés járművön Önkiszolgáló étkeztetés Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás (pl.: hal- és pecsenyesütő, ülőhely nélküli gyorsétkezde, stb.) A jelenleg is hatályos tevékenységek meghatározásához javasoljuk az SZJ/TEAOR átforgatást, mert az SZJ számokat ma már nem használjuk

6 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
SZJ’03 /  TEAOR’03 /  TEAOR’08 / 5610 (Éttermi, mozgó vendéglátás)   Éttermi, mozgó vendéglátás Ez a szakágazat magában foglalja a fogyasztók kiszolgálását étellel úgy, hogy felszolgálják nekik, mialatt ők ülnek, vagy a fogyasztók kiszolgálják saját magukat a kitett ételekből (svédasztal), vagy elfogyasztják a kész ételt az adott helyiségben, vagy elviszik onnan, vagy akár kiszállíttatják. Idetartozik még az ételek elkészítése és felszolgálása azonnali közvetlen fogyasztásra motoros vagy nem motoros járműből, vagy élelmiszer-szállító kocsiból. Ebbe a szakágazatba tartozó szolgáltatás helye: az étterem az önkiszolgáló étterem a gyorsétterem a pizzaszállító az előre elkészített és csomagolt ételek elfogyasztására alkalmas étkezőhely a fagylaltos kocsi a mozgó élelmiszer-szállító az ételkészítő piaci bódé a közlekedési eszközben működő étterem, bár, ha elkülönült egységként üzemel Nem ebbe a szakágazatba tartozik: az ételek kiskereskedelmi értékesítése automatán keresztül , lásd: 4799 a koncesszióval működő kedvezményes étkeztetés (közétkeztetés), lásd: 5629

7 Az étkezőhelyi vendéglátás ÁFA szabályai 2017.01.01.-től
Helyben készített vagy sem? Alkoholmentes vagy sem? A jogszabály a (nem alkoholtartalmú) italoknál azt is kiköti, hogy a kedvezményes áfakulcs csak a helyben elkészített termékekre vonatkozhat. Helyben készített, nem alkoholtartalmú italok: gyümölcslevek (préselt, vagy facsart), zöldséglevek (préselt, vagy facsart), alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé kávé, italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital. Nem minősül helyben készített, nem alkoholtartalmú italnak: dobozos üdítő palackos üdítő, (még akkor sem, ha azt pohárba töltik, díszítik,)

8 A számla- és nyugtaadáshoz kapcsolódó változások 2017.01.01.-től
A számla kötelező adattartalmi változás től 2017. január 1-jétől minden számlára rá kell írni a vevő adószámát azon esetekben amikor az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot! A 27 százalékos, általános áfa kulcs esetén ezt nettó Ft, A 18 százalékos, általános áfa kulcs esetén ezt nettó Ft, Az 5 százalékos, általános áfa kulcs esetén ezt nettó Ft, Fontos kiemelni, hogy amennyiben az előírt esetben a számlán nem szerepel a vevő adószáma, akkor a számla befogadója nem jogosult az áfa levonására!

9 A számla- és nyugtaadáshoz kapcsolódó változások 2017.01.01.-től
összesítő jelentés 2017. július 1-jétől az áfa bevallás 1765M lapjain tételes adatszolgáltatást kell tenni a napját követő teljesítésű, legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó számlák legfontosabb adatairól. A kimenő számlák esetén egyedileg, számlánként kell vizsgálni a 100 e.Ft-os áfa értékhatárt, beleértve a számla korrekciót is. A bejövő számlák tekintetében az egyedileg 100 e.Ft-ot elérő áfa tartalom mellett az áfa bevallási időszakban partnerenként több számlából is összejöhet a 100 e.Ft áfa tartalom. A és közötti időszakra elkészített áfa bevallásokban csak az 1 millió forintot elérő áfa tartalmú számlákról kell nyilatkozni!

10 A számla- és nyugtaadáshoz kapcsolódó változások 2017.01.01.-től
számlázó programok 2017. július 1-jétől a jogszabályok jelen szövege szerint a számlázó programok továbbítani fogják a NAV szerverére a minimálisan 100 eFt-ot elérő áfa tartalmú számlák adatait. Erről majd várható egy részletesebb, kidolgozott eljárás, de ez a mai napon még nem ismert.

11 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Páricsi Zoltán E-mail: info@e-konyveles.hu
Telefon:


Letölteni ppt "Adójogszabályi változások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések