Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Falak nélküli könyvtárhasználat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Falak nélküli könyvtárhasználat"— Előadás másolata:

1 Falak nélküli könyvtárhasználat
Néhány évvel ezelőtt a „papír nélküli iroda” mintájára sokat lehetett hallani a falak nélküli könyvtárakról. Ez a kifejezés személetesen jeleníti meg mindazt, amit az információs technológia napjainkig lehetővé tett – és azt is, amit a fantázia megenged. Tény az, hogy beláthatatlan távlatok nyíltak az könyvtárak számára is a szabad hozzáférés lehetőségeinek kiaknázására és felkínálására. 2004.november 23. Dr.Paksáné Szentgyörgyi Éva

2 Információkhoz való szabad hozzáférés
Tematikus portálok Keresőrendszerek E-könyvek, e-dokumentumok letöltése Távoktatásban való részvétel Speciális, pl. vakok számára kifejlesztett felolvasó szoftver Sokmillió ember ül munkahelyén vagy otthonában a képernyő előtt és a számítógépen céltudatosan keresve, vagy éppen böngészve, kihasználva az információhoz való szabad hozzáférés kínálta lehetőségeket. Rendelkezésre állnak a tematikus portálok, A keresőrendszerek, Mód van e-könyvek, e-dokumentumok letöltésére Segítséget nyújtanak a távoktatásban való részvételre Speciális eszközöket fejlesztenek ki különböző csoportok számára, mint pl. a vakok felolvasó szoftvere

3 Könyvtárak lehetőségei
Új eszközök – új kihívások Tájékozódás távoli számítógépről Az információs technológia bevonult a könyvtárakba. Az új eszközök új kihívásokat jelentenek- A könyvtárak számára az jelent kihívást, hogy alkalmazzák-e ezeket az új eszközöket, s ha igen, mikor. Könyvtárunk lépést tart az informatika fejlődésével. Évek óta működő honlapunk segítségével lehetőséget kínálunk azoknak felhasználóknak, akik otthonról, vagy munkahelyükről kívánnak szolgáltatásainkról tájékozódni, illetve azokat igénybe venni.

4 Most ezek közül szeretném bemutatni az online katalógusunk használatát, a kurrens folyóiratjegyzék elektronikus változatát, az online tájékoztatást , a gyarapodási jegyzékünket és néhány lehetőséget bemutatni a távolból történő tanuláshoz, a kreditpontszerzéshez.

5 Katalógus a számítógépen
Írógéppótló számítógép Adatbázisok kiépítése Cédulakatalógusok alkonya Online katalógus A számítógép kezdetben a hagyományos munkák segítőjeként jelent meg a könyvtárakban, az írógépet váltotta fel. A számítógépen készített, és így kinyomtatott katalóguscéduláktól vezetett az út az adatok elektronikus katalógusba szervezéséig. Ezek az elektronikus katalógusok a hagyományos katalógusokhoz képest sokkal hatékonyabb és gyorsabb információ-visszakeresést biztosítottak. Elérkezett a cédulakatalógusok alkonya.Ma már a legtöbb könyvtárban hiába keressük az elmúlt évek gyarapodásait a katalógusfiókokban. 1999.december 31-én mi is lezártuk a katalóguséspítést. 2000.januárjától számítógépes katalógusunk kikerült az internetre és a nap 24 órájában elérhet.

6 Az online katalógusok segítségével előzetesen tájékozódni lehet az állományban meglévő könyvekről.
Könnyebben meg lehet találni a könyv lelőhelyét Választ kapunk arra, hogy pl. a keresett dokumentum kölcsönözhető-e

7 Eltérések a közművelődési könyvtár katalógusától
Szakjelzet Terminológia (Index Medicus, Magyar Orvosi Bibliográfia) Az orvosi, egészségügyi szakkönyvtárak speciálisan kialakított szakjelzetei eltérnek a közművelődési könyvtárban használt jelölésektől. A könyvtárainkban használt tárgyszavak sem azonosak a többi könyvtárakban használtakkal, mi az amerikai Index Medicus és a Magyar Orvosi Bibliográfia terminológiáját vettük át.

8 Honlapunkról elindulva egy grafikus felületet kapunk,
Keresésnél elsősorban szerzőre, cikkre vagy témára kereshetünk. A könyv adatait szöveghűen visszük be a rendszerbe, így előfordulhat, hogy egy szót nem találunk meg azonnal, ilyenkor módosítani kell a beírt nevet vagy kifejezést. Csonkolást nem érdemes használni, mert a rendszer alapfeltétele a csonkolt keresés. Viszont az ékezeteket használni kell. A szerző nevének beírása után a keresés gombra rákattintva megjelenik a szerző könyvtárunkban megtalálható műveinek egysoros leírása.

9 A kiválasztott kötet címére és a részletes gombra kattintva az adott dokumentum részletes adatai jelennek meg

10 Innen továbblépve rákereshetünk a példányadatokra, a szerző más műveire, illetve a megadott tárgyszavak bármelyikére.

11 A példányadatoknál a leltári szám és a raktári jelzet mellett választ kapunk arra, hogy a könyv kölcsönözhet-e vagy helyben használható. A kölcsönözhető példányok melletti dátum azt mutatja, hogy mikor jár le az aktuális kölcsönzési idő. Ha osztályokra adjuk tartós használatra a könyvet, egy irreális dátum jelenik meg.

12 A kiválasztott tárgyszóra rákattintva megjelenik a Mik szólnak erről kérdés, ahonnét megnyithatjuk könyvtárunkban megtalálható irodalmat.

13

14

15

16 Témára keresve választhatjuk a böngészést is
Témára keresve választhatjuk a böngészést is. A böngészés olyan, mintha a régi katalóguskartonok között keresgélnénk – az első néhány betűt beírva az előhívott lista az abc megfelelő pontjánál jelenik meg, ahonnét előre-hátra lapozva lépkedhetünk, ugorhatunk, illetve újabb keresést indíthatunk.

17

18 További keresési lehetőségek: legördíthető listán szavakra, tárgyszóra,közreműködőre, kiadóra, egyéb csoportokra lehet keresni.

19

20 Könyvtárunk könyvállománya teljes mértékben feltárt.
A folyóiratok keresése nem az online katalóguson keresztül történik. Két úton juthatunk el a kurrens, azaz az aktuálisan előfizetett folyóiratok jegyzékéhez. Ha a tájékoztató gombra klikkelünk

21 Jobb oldali menüben találjuk a jegyzéket.

22 A betűrendes mutatóban a folyóirat címe, kiadója, kiadás helye, ISBN-je, az előfizetés kezdete és online elérhetősége található. Folyóiratokat csak kórházi dolgozók kölcsönözhetnek. Mások helybenolvasásra kapnak lehetőséget.

23

24

25 Könyvtárunk állományára és számítógépes hátterére alapozva igyekszünk kielégíteni a hozzánk fordulók orvostudománnyal, egészségüggyel kapcsolatus tudományos érdeklődését, de objektív, hiteles információkat szolgáltatunk az egészségügyi esmeretek iránt érdeklődő laikusok, vagy betegségük kapcsán tájékoztatásra igényt tartóknak. Nem vállalunk személyre szabott tanácsadást, - ez a szakember feladata fordítást, rejtvényfejtést, kvízfeladatok megoldását, nem elemzünk kiadványokat, nem készítünk tartalmi kivonatokat, nem közvetítünk feltételezéseket, véleményeket. Az orvosok, ápolók mélyebb szintű tájékoztatását nem az online tájékoztatáson belül, hanem személyes megkeresésre végezzük. Akár innen is továbbléphetünk a következő területre:

26

27

28 A könyvtárak előtt nagy kihívásként áll ennek a feladatnak a támogatása. Lehetőségeinket kihasználva feltettük honlapunkra az orvosok és eü.dolgozók részére a speciális szakmai ismerete, kreditpontok megszerzéséhez, idegen nyelvek elsajátításához hozzásegítő honlapok elérhetőségét.

29

30

31

32 Kéri Pharma akkreditált Távoktató Program

33

34

35 Az idegen nyelvek online tanulásához pedig a következő címeket ajánljuk honlapunkon.
Honlapunk fejesztés alatt áll, ezeknek a címeknek a sora is bővülni, illetve változni fog.

36

37

38

39 Honlapunk fejlesztés alatt áll, ezért a látogatóinkat arra kérjük, hogy észrevételeiket, javaslataikat osszák meg velünk, akár a vendégkönyvünkbe írt, akár -ben elküldött megjegyzésekben. Tahát, ha arra kíváncsiak, hogy – milyen könyv található meg könyvtárunkban, használja az online katalógust Ha kíváncsi az előfizetett folyóiratainkra, nézze meg a kurrens folyóiratjegyzékben Ha új beszerzéseink ről tájékozódna,nézze meg újdonságjegyzékünket Ha kíváncsi arra, hogyan szerezhet kreditpontot anélkül, hogy el kellene utaznia, kattintson rá a távoktatásra Ha online kapcsolatot szeretne felvenni velünk, írjon a vendégkönyvünkbe, vagy küldjön t.

40 Látogassák meg honlapunkat


Letölteni ppt "Falak nélküli könyvtárhasználat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések