Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tizenéveseknek szóló honlapok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tizenéveseknek szóló honlapok"— Előadás másolata:

1 Tizenéveseknek szóló honlapok

2 életkorok Kids, tween, teen, young adult Mi is a különbség?
Milyen elvárásaik vannak? Mit szeretnek csinálni egy honlapon?

3 Adatok Magyarországon a évesek körében több mint 93 százalék az internethasználók aránya. a 14 év alatti gyerekek 46 százaléka is napi rendszerességgel használja az internetet, további 40 százalékuk pedig hetente legalább egyszer ellátogat a világhálóra. Gyermekbarát internet charta 2010.

4 Könyvtárak a tizenévesek számára

5 Russian State Library for young adults
Közel 1 millió könyv 500 újság és magazin 2 000 multi-media dokumentum bakelit lemez kotta

6

7

8

9

10 Drezda

11 Mire használják a tizenévesek az internetet?
Iskolai feladatok Hobbi és speciális érdeklődés Szórakozás, zene, játékok Hírek Olyan kérdésekre keresik a választ, amit szégyenlenek megkérdezni Online vásárlás

12 2005-ös felmérés amerikai és ausztrált 13-17 évesek körében
85 %-uk van online, 5-10 óra/hét a gép előtt Segítenek meghatározni, hogy milyen weboldalakat tervezzek a számukra Számos technológiai eszközt és szolgáltatást használnak – letöltés, mp3, csevegés, IMS, , mobil telefon, SMS, online napló, blog stb.

13 Tévhit a tizenévesekkel kapcsolatban
Nem internet zsenik 55 %-os siker faktor (felnőtteknél 66 %) Okai: Nem megfelelő olvasási készségek Keresési stratégia hiánya vagy nem megfelelő volta Alacsony türelem szint

14 Korcsoportok közötti különbség
Animáció és hang effektusok Aktív és inaktív elemek megkülönböztetése Reklámok Legörgetés Olvasás Gyerekek + - Tini + - Felnőttek

15 A tizenévesek nem szeretik…
ha nincsenek megkülönböztetve aktív (rákattintható) és inaktív elemek, A túl sok szöveget olvasni, a gyereknek „szólítják”, a túl sok animációt, a színes hátterek, amelyek gyerekesnek tartanak, a kis betű méretet.

16 Amit a tizenévesek egy határig elviselnek
animáció és hangeffektusok hirdetések legörgetés

17 Mit is szeretnek tehát….
INTERAKCIÓT! online rejtvények, véleménykérő kérdések, ahol ők kérdezhetnek, online szavazás, kép és történet megosztást, üzenő oldal, ha tanácsokat adhatnak illetve fogadhatnak, ha ők is hozzátehetnek valamit az oldalhoz, tartalmat tölthetnek fel, menő kinézetű oldalakat.

18 Néhány követendő tizenéveseknek szóló oldal

19 Los Angeles Public Library, Teen web

20 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Tini oldala

21 Dr. Kovács Pál Könyvtár Tini oldala

22 FSZEK 10+ Blog

23 Körösné Mikis Márta vizsgálata 2000. Középiskolák honlapjai 1.
100 középiskola honlapjának vizsgálata design (87% nem felel meg a követelményeknek) Interaktivitás (¾ nem használja) tartalmi kérdések (adhoc feltöltés) biztonsági és technikai megoldások (85 % -ban hiányzik)

24 Körösné Mikis Márta vizsgálata 2000. Középiskolák honlapjai 2.
A tartalmi szempontból négy fő területet érintettek: Arculat (az iskola története, eredményei, helyi tanterv és pedagógiai program, testvériskolák stb.) – 37%-os átlageredmény Adminisztráció (kapcsolati adatok, órarend stb.) – 33,3%-os átlageredmény Kommunikáció és személyesség (tanárok-tanulók adatai, fogadóórák, anyagok elérhetősége) – 50%-os átlageredmény Az oktatás tartalma (tantárgyak, tantervek, tematikák, feladatok, nyelvtanulás, idegen nyelvű anyagok stb.) – 27,4%-os átlageredmény

25 Mi jellemzi az iskolai könyvtári honlapokat ma?

26

27 Honlapok értékelésének szempontjai
Grafikai megoldások Alapadatok feltüntetése, honlap üzemeltetője Könnyű navigáció – honlap térkép Tartalom Tovább lépés – linkek Karbantartás Interaktivitás Biztonsági megoldások ………………….


Letölteni ppt "Tizenéveseknek szóló honlapok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések