Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elérhetőségünk: Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 8.szám

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elérhetőségünk: Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 8.szám"— Előadás másolata:

1 Hajdúsági Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület Jelnyelvi Tolmácsszolgálata

2 Elérhetőségünk: Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 8.szám
Levelezési cím: Debrecen, Varga u. 8.szám telefon: 06/52/ telefax és üz.rögz: 06/52/ diszpécser mobil: 06/70/ szakmai vezető mobil: 06/70/ msn: honlap:

3 Útvonal térkép

4 Ügyelet éjjel/nappal/hétvégén:
Ügyfélfogadás: Hétfő: 8:00 – 15:00 Kedd: 8:00 – 15:00 Szerda: 8:00 – 15:00 Csütörtök: :00 – 15:00 Péntek: 8:00 – 14:00 Ügyelet éjjel/nappal/hétvégén: 06/70/

5 Szolgáltatási szabályzatban tájékoztatjuk a tisztelt ügyfeleinket arról, hogy mit fontos tudni, ha jelnyelvi tolmácsra van szüksége, milyen esetben, hogyan vehet igénybe, és hogyan lehet kérni ingyenesen jelnyelvi tolmácsot, illetve hol, hogyan, kinél tehet panaszt. A szolgáltatási szabályzatot elolvashatják a honlapon

6 Siket emberek számára: Jelnyelven Jelesített magyarnyelven
A törvény szerint a hallássérült embereknek joguk van a jelnyelvi tolmácshoz az élet minden területén, ezért alábbi szolgáltatásokat tudjuk nyújtani: Siket emberek számára: Jelnyelven Jelesített magyarnyelven Nagyothalló emberek számára: Szájról olvasás, vagy jelesített beszélt nyelv, jelnyelv Beszédfogyatékosok, ill. beszédszervi sérült emberek számára: veleszületett vagy szerzett idegrendszeri működési zavarok és környezeti hatások következtében, vagy a beszédszervek sérülés következtében jelentős mértékű a beszédbeli akadályozottság, esetében egyénenként,szükség esetén több csatorna együttes alkalmazása

7 Siketvak személyek számára:,
kiknek látás- és hallássérülése egyidejűen fennáll, és ezért csak speciális módszerekkel vesszük fel a kommunikációt / pl: tenyérbe jelelés / Augmentatív és Alternatív kommunikációt igénylő személyek számára: ahol nem pótolható a hiányzó vagy súlyosan károsodott beszéd,kiegészítjük a meglévő kommunikációs módokat, és még a valódi beszédképtelenség eseteiben is az emberi érzelmeket, gondolatokat,tesszük kifejezővé /Pl: rajz, pantomim, testbeszéd, mimika stb./

8 Magánszemély (hallássérült) ingyen kérhet jelnyelvi tolmácsot:
Egyéni igényekre, ügyintézéshez (önkormányzat, posta, bank, biztosító) Önálló életvitelhez (információ szerzés, kérelem megírása, levél érzelmezése,telefonos ügyintézés) Tanulmányok folytatásához (közép,-felsőfokú tanulmányok, felnőtt oktatás, korrepetálás, munkaügyi kp. Átképzés, tobábbképzés, egyéb oktatás) Foglalkoztatási ügyek (álláskeresés, munkavita, munkaértekezlet) Egészségügyi ellátások (orvosi vizsgálat, gyermekszülés, szakvizsgálat)

9 Magánszemély (hallássérült) ingyen kérhet jelnyelvi tolmácsot :
Családot érintő események (szülői értekezlet, fogadóóra, nevelési tanácsadás, speciális pedagógiai ellátás, hagyatéki eljárás, családi ünnepségek) Egyházi események (istentisztelet, keresztelő, házasságkötés, temetés) Szabadidős tevékenységek (kulturális,- sportesemények és kirándulás) Közéleti események (pártok vagy képviselők gyűlésen való részvétel, megnyitókon való részvétel) Államigazgatási eljárások (rendőrség, bíróság, közjegyző, gyámügy)

10 Magánszemély (hallássérült) ingyen kérhet jelnyelvi tolmácsot:
Rehabilitáció során: Amikor a jogosult ügyfelek egyéni rehabilitációs szolgáltatásban vesznek részt Jogsegélyszolgálat során: Amikor a jogosult ügyfelek ingyenes és egyéni jogsegély szolgálati szolgáltatásban vesznek részt

11 A jelnyelvi tolmács díját (munkabérét) és költségeit rendőrségnél és bíróságon mindig az állam fizeti, kivétel: polgári perben a bíróságon (pl: válás, feljelentés szomszéd ellen vagy rágalmazás, becsületsértés) akkor vagy a felperesnek kell fizetni (aki a feljelentést teszi ) vagy lehet kérni költségmentességet (ha kevés a nyugdíj) akkor ezt is az állam fizeti. Minden jelnyelvi tolmácsnak van egy munkalapja, amelyet 1 példányban ki kell tölteni minden esetben, ha - magánszemélynek tolmácsol magán ügyben (pl: OTP,vagy hivatalokban, szülői értekezleten, megbeszéléseken, szociális ügyintézések során stb)

12 Magánszemély (hallássérült) részére térítéses tolmácsolást biztosítunk:
Lakodalom (éjszakai rendezvény) Egyéb speciális esetek (pl. tolmács lemondásának elmulasztása) Csoportok számára rendezett képzések, továbbképzések, konferenciák, rendezvények, előadások során

13 A munkalapon fel kell tüntetni a hallássérült személy adatait (név, lakcím, hallásállapota, mikor, hova, milyen ügyben kér tolmácsot, hol találkoznak, mettől meddig tartott...). Ezt a munkalapot a siket vagy nagyothalló személynek a tolmácsolás végén aláírással kell igazolni, ez kötelező! Aláírás nélküli munkalap érvénytelen, és a tolmácsnak nem lesz elszámolva a munkája! A munkalapok mellé – amikor első alkalommal rendel jelnyelvi tolmácsot a hallássérült ügyfél - először mindíg ki kell tölteni egy megrendelő lapot, ami tartalmazza a személyi adatokat és ezt alá kell írni az adatvédelmi törvény betartatása miatt.

14 Hivatalok, intézmények részére térítés ellenében, megrendelések, szerződések alapján megállapodási díjjal végzünk tolmácsolási feladatokat: Bírósági ügyek (polgári- és büntetőügyek) Rendőrségi ügyek (pl. kihallgatások) Konferenciák, rendezvények, értekezletek Gyámügyek (pl. gyermekelhelyezés) Igazgatási eljárások (önkormányzatok) Kórházak és egészségügyi intézmények Vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos továbbképzések, konferenciák Az igazgatási és rendészeti miniszter ágazati irányítása alá tartozó közigazgatási hatósági eljárásokban közreműködő tolmácsok, jelnyelvi tolmácsok díjazásáról szóló 19/2007. (III.23.) IRM rendelet az irányadó, ez alapján a jelnyelvi tolmácsolás óradíja nettó 6.000,- Ft.

15 A jelnyelvi tolmácsoknak és kommunikációs segítőknek tilos pénzt elfogadniuk, vagy számlát kiállítaniuk a hallássérült emberek részére! Kivétel: Lakodalom (éjszakai tolmácsolás, aminek egyszeri, egy összegben maghatározott díja van). A tolmácsot mindig a diszpécsernél kell megrendelni, mert megrendelés és munkalap nélkül a tolmácsok nem mehetnek el tolmácsolni.

16 Ha tolmácsot szeretne kérni azt legalább két nappal ( 48 órával ) előbb jelezni kell a tolmácsszolgálatban a diszpécsernek, (Ha ennél rövidebb időn belül szeretne megrendelni tolmácsot mert sürgős dolga van, akkor a 06/70/ ügyeleti mobil számon SMS-ben kell közölnie, mert az igényléseket szigorúan nyilván kell tartani. Amennyiben nincs mobil telefonja akkor : telefon-fax: msn:

17 A diszpécser felveszi a tolmács megrendeléseket, nyilvántartja, valamint központi adatfeldolgozáson keresztül továbbítja a Magyar Jelnyelvi Programirodába, ahol egy országos nyilvántartásba kerül, az állami támogatás szigorú pénzügyi elszámolása miatt. A megrendelés egyben a munkalap is, melyet a tolmácsolási munka elvégzése után a megrendelő (hallássérült személy vagy intézmény) aláírásával igazol. Igazolja, hogy a megrendelt munkára mettől-meddig vette igénybe a jelnyelvi tolmács idejét (munkáját).

18 TOLMÁCS RENDELÉS LEMONDÁSA
Ha a jelnyelvi tolmácsot le szeretné mondani akkor azt is jeleznie kell a diszpécser vagy a kirendelt tolmács felé, legalább 24 órával előtte, de legkésőbb a tolmácsolás megkezdése előtt 3 órával. Ha a megrendelő (hallássérült) ügyfél, saját hibájából (elfelejtette ), nem mondja le a tolmács megrendelést, és ezt megfelelően igazolni nem tudja, akkor a megrendelő Ft óránkénti mulasztási díjat köteles befizetni a tolmácsszolgálat pénztárába, bevételi pénztárbizonylat ellenében.

19 A jelnyelvi tolmács - abban az esetben, ha nem kap értesítést az ügyféltől, hogy késni fog, vagy nem szükséges neki a tolmácsolási munka - 20 perc várakozási idő után elhagyja a tolmácsolás helyszínét és jelenti a szakmai vezetőnek valamint a diszpécsernek, hogy a munka meghiúsult. A meghiúsult munka munkalapját a szakmai vezető igazolja és megkeresi a megrendelőt, - aki, ha nem tudja igazolni, hogy miért nem jelent meg a helyszínen -, akkor kártérítés címén kiszámlázza a hallássérült ügyfél részére. Számlázás esetén Ft /óra díjat számolunk fel.

20 Hogyan kell tolmácsot kérni, mit kell csinálni és mit kell elmondani?
Be kell jelenteni: pontos időpontot, (mikorra kell a tolmács: dátum, óra, perc,) milyen célra, miért kér tolmácsot (pl: szülői értekezlet, oktatás,OTP stb.) a pontos helyet meg kell adni (hova: helység, utca, házszám, emelet, ajtó) a bíró vagy bíróság vagy rendőr-rendőrség neve, (mert ez lehet vidéken is és az ügy számát is meg kell adni (ha van )ez rajta van az idézésen) a találkozás helyét, idejét is pontosan meg kell adni.

21 Ha bírósági, rendőrségi, ügyvédi vagy közjegyzői idézést kap akkor
érdemes azonnal a tolmácsszolgálatnál jelentkezni, és kérni kell jeltolmácsot, mert nem biztos, hogy van idézve tolmács. Ha van olyan tolmács, akit ismer, akiben megbízik, és az ingyenes szolgáltatásban dolgozik, lehet kérni, hogy Ő menjen tolmácsolni. A tolmácsszolgálat diszpécsere nyilvántartást vezet a tolmácsok munkájáról, és mindig tudja, hogy ki mikor szabad. Ha többször kell menni egy ügyben, érdemes mindig ugyanazt a tolmácsot hívni.

22 A tolmács akkor tudja a legjobban ellátni a feladatát, ha Ön
megmondja, hogy milyen tolmácsolási módot használjon. Lehet tolmácsolni: siket jelnyelven, szájról olvasással vagy írásban, stb. Ezt még a tolmácsolás megkezdése előtt meg kell beszélni. A tolmács köteles mindenkor a helyzetnek és az alkalomnak megfelelően öltözni. Kérjük Ön is tisztelje meg azzal a tolmácsokat, és a hivatalokat, hogy megfelelően ruhában, ápoltan megy ügyintézésre.

23 HJKE 4024 Debrecen, Varga u.8. szám
Ha a tolmácsok munkájával, igénybevételével, vagy amit itt leírtunk azzal kapcsolatban bármilyen kérdése, panasza vagy észrevétele van, kérjük jelezze a szolgáltatás elnökének: Simon Istvánné sms-ben : személyesen vagy levélben: HJKE Debrecen, Varga u.8. szám ben: A panaszokat, kivizsgáljuk, szükség esetén továbbítjuk a JOSZ etikai bizottsága felé és a kivizsgálás , illetve az intézkedések eredményéről minden esetben írásban tájékoztatjuk.

24 Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai:
Simon Istvánné Szakmai vezető jelnyelvi tolmács Tolmácsolási területek: büntetőeljárás –polgári peres eljárás - munkaügyi bíróság - szabálysértési ügyek –közigazgatási hatósági eljárások-egyház - egészségügy - felsőoktatás - szakképzés –foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás- média - konferencia - színház - közjegyzői tárgyalás és okiratkészítése- szabadidő- önálló életvitel- rehabilitáció- jogsegélyszolgálat Hajdú-Bihar megye és szomszédos megyék Boros Katalin Főállású jelnyelvi tolmács szabálysértési ügyek –közigazgatási hatósági eljárások-egyház - egészségügy - felsőoktatás - szakképzés –foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás- média - konferencia - színház - szabadidő- önálló életvitel- rehabilitáció Hajdú-Bihar megye és Debrecen

25 Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai:
Sárosi Éva Főállású jelnyelvi tolmács Tolmácsolási területek: polgári peres eljárás - szabálysértési ügyek –közigazgatási hatósági eljárások-egyház - egészségügy - felsőoktatás - szakképzés –foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás- média - konferencia - közjegyzői tárgyalás és okiratkészítése- szabadidő- önálló életvitel- rehabilitáció- jogsegélyszolgálat Hajdú-Bihar megye és Debrecen Eliser - Kiss Krisztina Menedzser-diszpécser önálló életvitel-

26 Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai:
Harasztosi Erzsébet külsős megbízásos jelnyelvi tolmács - Tolmácsolási területek: polgári peres eljárás – munkaügyi bíróság - szabálysértési ügyek –közigazgatási hatósági eljárások-egyház - egészségügy - felsőoktatás - szakképzés –foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás- média - konferencia - közjegyzői tárgyalás és okiratkészítése- szabadidő- önálló életvitel- rehabilitáció- jogsegélyszolgálat Hajdú-Bihar megye és Debrecen Béke Andrea egészségügy - szakképzés – foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás - szabadidő- önálló életvitel Debrecen-Balmazújváros Katona Hajnalka külsős jelnyelvi tolmács - Tolmácsolási területek: egészségügy - szakképzés – foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás - szabadidő- önálló életvitel- Debrecen és Balmazújváros

27 Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai:
Bertók Tünde jelnyelvi tolmács Tolmácsolási területek: egészségügy - szakképzés –- szabálysértési ügyek –közigazgatási hatósági eljárások- foglalkoztatás- egyéni igény - rendezvény - személyi tolmácsolás - szabadidő- önálló életvitel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Debrecen Szűcs Helga Külsős megbízásos-kommunikációs segítő foglalkoztatás-egyéni igény-szabadidő- önálló életvitel Debrecen

28 Köszönjük, hogy szolgáltatási tájékoztatónkat figyelmesen elolvasta.
Amennyiben Önnek szüksége van, vagy lesz a jelnyelvi tolmács szolgáltatásunkra, kérem hogy a fent leírtak alapján keressen meg bennünket. Debrecen,2009. május 12. Simon Istvánné Elnök-szakmai vezető


Letölteni ppt "Elérhetőségünk: Cím: 4024 Debrecen, Varga u. 8.szám"

Hasonló előadás


Google Hirdetések