Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztatás iskolánk végzősei részére a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárás menetrendjéről Készítette: Mészáros Eszter igh.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztatás iskolánk végzősei részére a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárás menetrendjéről Készítette: Mészáros Eszter igh."— Előadás másolata:

1 Tájékoztatás iskolánk végzősei részére a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárás menetrendjéről
Készítette: Mészáros Eszter igh.

2 A prezentáció a WWW. FELVI. HU-n 2016
A prezentáció a december 22-én megjelent tájékoztató végzős középiskolásokat érintő kivonata.

3 Alapfogalmak

4 Alapképzés A Az első képzési ciklus az alapképzés (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA: Bachelor of Arts, BSc: Bachelor of Sciences), mely 6–8 féléves. Az alapképzés csak egyszakos, az oklevél megszerzésével alapfokozat és egy, az adott szaknak megfelelő szakképzettség szerezhető. Az alapfokozatot nyújtó első képzési ciklus a munkaerőpiacon hasznosítható szakmai ismereteket ad, az elhelyezkedéshez jogszabályban meghatározottak szerinti munkakör betöltésére jogosít, egyúttal megfelelő elméleti alapozást is nyújt az adott szakterületen a tanulmányok folytatásához, a mesterfokozat megszerzéséhez. Az adott alapképzési szak képzési és kimeneti követelményei határozzák meg, hogy milyen szakképzettséget lehet szerezni a képzés elvégzésével, milyen személyi kompetenciák szükségesek a követelmények sikeres teljesítéséhez, a hallgató milyen szakmai ismeretekre tehet szert, továbbá milyen nyelvvizsga szükséges az oklevél megszerzéséhez.

5 Osztatlan mesterképzés
Egyes szakokon (általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvosi, építész, erdőmérnöki, jogász stb.) az új, többciklusú képzés bevezetését követően is megmaradt az osztatlan, legalább 10 féléves, legfeljebb 12 féléves képzés. Osztatlan mesterképzésben tehát nincs elkülönülve az alapképzés és a mesterképzés, a felvétel feltétele a legalább érettségi végzettség, és a képzés mesterfokozattal zárul.

6 Mesterképzés M A mesterképzésben (magister, master; rövidítve: MA: Master of Arts, MSc: Master of Sciences) mesterfokozat és szakképzettség szerezhető. A mesterfokozat a második felsőfokú végzettségi szint. Mesterképzésre az vehető fel, aki legalább alapfokozatot és szakképzettséget vagy ezzel egyenértékű, a korábbi képzési rendszer szerinti főiskolai szintű végzettséget és szakképzettséget, illetve egyetemi szintű végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevelet vagy mesterfokozatot szerzett. E képzés 2–4 féléves (kivéve az osztott, mesterszinten végezhető tanárképzést, amely akár 5 féléves is lehet). Az elvégzését követően lehet jelentkezni lehet doktori képzésre, amely a tudományos fokozat megszerzésére készít fel.

7 Felsőoktatási szakképzés
A felsőoktatási intézmények által hallgatói jogviszony keretében folytatott felsőoktatási szakképzés, amely oklevél kiadásával zárul (az oklevél felsőfokú végzettségi szintet nem tanúsít). A felsőoktatási szakképzéseket a felsőoktatási intézmények szeptemberben indították először.

8 Duális képzés A műszaki, informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen indított gyakorlatigényes alapképzési szakon, szociális munka alapképzési szakon, illetve a felsorolt képzési területhez tartozó mesterképzési szakon folytatott képzés. A duális képzésben a hallgató a felsőoktatási tanulmányai mellett vállalja, hogy szakmailag minősített vállalatoknál a képzési idő alatt gyakorlatot végez. Ennek eredményeképpen munkatapasztalatot szerez, szakmai kompetenciáit már a képzés alatt megerősíti.

9 Nappali munkarend szerinti képzés
Teljes idejű képzés, melyet heti öt napból álló tanítási hét keretében, a munkanapokon kell megszervezni. E rendelkezésektől a felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatának egyetértésével el lehet térni.

10 Esti munkarend szerinti képzés:
A levelező képzés mellett a részidejű képzés egyik formája. A részidős képzés időtartama a teljes idejű képzés tanóráinak legalább harminc, legfeljebb ötven százaléka lehet, kivéve a szakirányú továbbképzést, melynél legalább húsz, legfeljebb ötven százalék lehet. A képzést a hallgatók elfoglaltságának figyelembevételével kell megszervezni, a szorgalmi időszakban munkanapokon tizenhat óra után vagy a heti pihenőnapon.

11 Levelező munkarend szerinti képzés:
Az esti képzés mellett a részidejű képzés másik formája. A részidős képzés időtartama a teljes idejű képzés tanóráinak legalább harminc, legfeljebb ötven százaléka lehet. Olyan oktatásszervezési rend, amely szerint – az érintett hallgatókkal kötött eltérő megállapodás hiányában – a hallgatók tanóráira tömbösítve, legfeljebb kettő hetenként munkanapokon vagy a heti pihenőnapon kerül sor.

12 Állami finanszírozás/önköltség

13 Az állam által támogatott tanulmányok
Egy adott oklevél megszerzéséhez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott képzés képzési ideje (pl.: egy hallgató 6 féléves képzési idejű alapképzésben vesz részt, akkor ténylegesen 8 féléven keresztül folytathatja tanulmányait állami ösztöndíjasként, a 9. félévtől már kizárólag csak önköltséges formában tanulhat. Ugyanazon a szakon a korábban már felhasznált támogatási idő is beszámít a képzési idő+2 félév számításakor, azaz, ha a hallgató pl. a 7 féléves gépészmérnöki alapképzési szakon korábban már felhasznált 4 félévet, az félbehagyja, majd újra felveszik erre a szakra, úgy legfeljebb már csak 3+2 félévig lehet állami ösztöndíjas). A támogatási időbe beleszámít a megkezdett és aktívan folyó félév akkor is, ha a hallgató nem fejezi be a félévet. A támogatási idő számításakor azonban nem kell figyelembe venni többek között: a megkezdett félévet, ha betegség, szülés vagy más, a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni, és a hallgató indokolással ellátott erre vonatkozó kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta; azt a félévet, amelyet a hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzésében közszolgálati ösztöndíjas hallgatóként, valamint önköltség fizetésére nem kötelezett, hivatásos, szerződéses vagy tisztjelölti jogviszonyban álló hallgatóként teljesített. Ha valaki párhuzamosan több képzést folytat, félévente minden képzésén elhasznál egy-egy félévet a támogatási idejéből. Egy személy tizenkét féléven át folytathat tanulmányokat a felsőoktatásban (felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben) magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben, ez az ún. támogatási idő. Ha a hallgató kimerítette a rendelkezésére álló támogatási időt, csak önköltséges képzési formában folytathatja tovább tanulmányait. A főszabálytól több esetben lehet eltérés, például: osztatlan képzés esetén, ha a képzési idő meghaladja a tíz félévet, a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév (pl.: általános orvos képzésben 14 félév); a fogyatékossággal élő hallgató támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti.

14 A finanszírozási formák közötti átsorolás
Természetesen ellenkező irányú átsorolásra is sor kerülhet: A felsőoktatási intézmény a megüresedett állami ösztöndíjjal támogatott helyekre – az önköltséges hallgatók ilyen irányú kérelme esetén – a legjobb teljesítményt elérő, azonos szakon tanulmányokat folytató önköltséges hallgatókat a tanulmányi teljesítményük alapján rangsorolva átsorolja. A felsőoktatási intézmény az átsorolási döntést minden év július 31. napjáig, tanévenként egyszer köteles meghozni. Átsorolás állami ösztöndíjas képzési formáról önköltséges képzési formára2: Amennyiben a magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgató nem felel meg az alábbi feltételeknek, a felsőoktatási intézmény tanév végén köteles önköltséges képzésre átsorolni: az utolsó két (aktív) félévének átlagában nem szerzett legalább 18 kredit, nem érte el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában – a Kormány rendeletében meghatározottak szerint – megállapított tanulmányi átlagot, az állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltételeinek vállalásáról szóló nyilatkozatát visszavonja, kimerítette a rendelkezésre álló támogatási időt.

15 Az állami ösztöndíjas hallgató kötelezettségei
A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (ún. oklevélszerzési kötelezettség), ÉS az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani (ún. hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség). Bővebb információ ITT.

16 Önköltséges képzés: K Az állam által nem támogatott (vagyis önköltséges), felsőoktatási intézményben folyó képzés, amelyben a részt vevő hallgatókat a képzéssel összefüggő önköltség terheli. Az önköltség forintban megállapított félévi összegét a Tájékoztatóban – vagy annak hivatalos kiegészítésében – szakonként közzé kell tenni. Vissza kell fizetni a befizetett önköltség szervezeti és működési szabályzatban meghatározott arányos részét, ha a hallgató a képzési időszak megkezdése előtt bejelenti, hogy megszünteti vagy szünetelteti hallgatói jogviszonyát.

17 Felvételi menetrend

18 jelentkezés Kizárólag elektronikusan, a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül Jelentkezés határideje: február 15. Hitelesítés határideje: február 20. Április 20-tól: a jelentkezéssel kapcsolatos folyamatos online tájékoztatás, illetve az ügyintézési funkciók (pl. adatmódosítás, dokumentum-feltöltés, sorrendmódosítás, betekintés a személyes adatokba, jelentkezésekbe, pontszámokba) érhetők el (e-ügyintézés).

19 E-felvételi folyamata
Fontos a megfelelő -cím! Ahány bizonyítvány, annyiszor külön sorban kell rögzíteni! a évi általános eljárásban a nyelvvizsga-bizonyítványok, valamint az érettségi bizonyítványok dokumentumait NEM KELL FELTÖLTENI, pusztán csak az adatait kell PONTOSAN rögzíteni. Figyelj arra, hogy valamennyi olyan dokumentumot feltölts, amely alapján pontot szeretnél számíttatni. (A többletpontokat igazoló dokumentumokra vonatkozóan – kivéve az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány adatainak hiányát – az igazolásokra nincs hiánypótlási felszólítás.) Több helyre menteni! Ha a dokumentum már a jelentkezéskor megvan, fel kell tölteni legkésőbb február 15-ig. A dokumentumfeltöltő felület csak a feltöltések sikerességének tényét igazolja vissza, azt nem jelzi, hogy a megfelelő dokumentumot küldted-e be az adott kategóriában. Ezért feltöltés után érdemes leellenőrizni, hogy valóban a megfelelő dokumentumot , illetve azok valamennyi oldalát feltöltötte-e.

20 Jelentkezési hely Az E-felvételi Jelentkezés felvétele menüpontjában kell megjelölni a kiválasztott jelentkezési helyeket, azaz melyik intézménybe és szakra, milyen képzési szintre, milyen munkarend szerinti képzésre és milyen finanszírozási formára jelentkezel. Figyelj a pontos szint, képzés, munkarend, finanszírozási forma kiválasztására. A képzéseknél ügyelj a képzési hely és nyelv megfelelő kiválasztására is, ezt a meghirdetett képzés neve tartalmazza. Amennyiben a meghirdetett képzés neve nem tartalmaz települést, akkor a meghirdető kar/intézmény címe szerinti településre vonatkozik a meghirdetés. Az ettől eltérő település nevét a meghirdetésben zárójelben jelölik. Hasonló módon, a meghirdetett képzések nyelve magyar! A jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség! Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelvének) módosítását is! A jelentkezési sorrenden a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal lehet módosítani, vagy a jelentkezési hely(ek) visszavonható(k) legkésőbb július 12-ig. Jelentkezési hely alatt a Tájékoztató intézményi meghirdetéseket tartalmazó oldalain (Egyetemek, főiskolák menüpont intézményi, illetve kari oldalai) található táblázatokban egy sorban feltüntetett információk összességét értjük, amelyek pontosan azonosítják azt a képzést, amelyre a jelentkező jelentkezni kíván.

21 Jelentkezési sorrend Az a jelentkezési hely kerüljön az első helyre, ahová legjobban szeretnél bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a megjelöltek közül a legkevésbé.

22 Kiegészítő eljárási díj
2017. február 15. Egy összegben kell befizetni az esetleges kiegészítő eljárási díjat folyószámláról történő banki átutalás formájában, vagy amennyiben rendelkezésére áll megfelelő bankkártya (pl. dombornyomott vagy virtuális bankkártya), akkor internetes tranzakcióval. A rendszer az alapjelentkezés keretében díjmentesen megjelölt képzéseken túl rögzített jelentkezési helyek alapján automatikusan kiszámolja és megjeleníti a fizetendő kiegészítő eljárási díjat. Figyelem! Csak ezen a két módon fizethetsz be eljárási díjat. Az eljárási díj befizetésének, illetve a tranzakció indításának határideje – folyószámláról történő banki átutalással és bankkártyás fizetés esetén is – megegyezik a jelentkezési határidővel, tehát február 15.

23 Hitelesítés 2017. február 20. A jelentkezőnek az űrlapok kitöltése, illetve az eljárási díj befizetése után hitelesítenie kell jelentkezését, e nélkül a jelentkezés érvénytelen! A hitelesítést ajánlott Ügyfélkapun keresztül megtenni, de lehetőség van a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postai úton történő beküldésére is. A jelentkező jelentkezési szándéka a hitelesítés után válik érvényessé.

24 hitelesítés Ügyfélkapuval
2017. február 20. hitelesítés Ügyfélkapuval Az E-felvételi felületén található hitelesítés funkció használatával a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezés után a hitelesítés automatikusan megtörténik, melyről elektronikus értesítést kapsz. A hitelesítési folyamat végrehajtására vonatkozó pontos útmutatást az E-felvételi felülete tartalmazza. Amennyiben az Ügyfélkapuval történő hitelesítés többszöri kísérlet után sem sikeres (pl. a természetes személyazonosítók karakterszinten nem egyeznek), akkor a hitelesítő adatlapot nyomtasd ki és aláírásoddal ellátva postázd.

25 Hitelesítés adatlappal postán keresztül
2017. február 20. Hitelesítés adatlappal postán keresztül Amennyiben nem élsz az Ügyfélkapun keresztül történő hitelesítési lehetőséggel, akkor az űrlapok kitöltése – adatainak ellenőrzése és mentése – után ki kell nyomtatni a felületről az ún. hitelesítő adatlapot. Ez tartalmaz minden olyan adatot, amelyet a jelentkező a kérelmében rögzített, beleértve a feltöltött dokumentumok listáját is. A hitelesítő adatlapot a jelentkezőnek aláírva – ajánlott küldeményként – kell postázni a következő címre: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf

26 Újabb Hitelesítés adatmódosítás esetén
A jelentkezés – a határidőre történő benyújtás mellett – akkor tekinthető érvényesnek, ha a jelentkező teljesíti az alábbi feltételeket: a évi általános felsőoktatási felvételi eljárásnak megfelelő, erre a célra kialakított elektronikus felületen nyújtotta be jelentkezését, az E-felvételiben kitöltött jelentkezési űrlapot (az utolsó adatállapotnak megfelelően) hitelesítette (Ügyfélkapun keresztül vagy kinyomtatott, aláírt postai úton benyújtott hitelesítő adatlappal). A nem hitelesített elektronikus jelentkezés a felsőoktatási felvételi eljárás érvénytelenségéhez vezet! A jelentkezési határidő után benyújtott jelentkezés semmilyen indokkal nem fogadható el! A kiegészítő díjtartozás miatt a évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során benyújtott jelentkezési helyei közül a meg nem fizetett díj összegének megfelelő számú jelentkezési helye kizárásra kerül. Újabb Hitelesítés adatmódosítás esetén 2017. február 20. Bármelyik módot választod, javasolt a hitelesítést akkor megtenni, amikor már biztos vagy abban, hogy nem kívánsz változtatni (vagy a jelentkezési határidő eleve lejárt). Figyelem! Amennyiben a hitelesítő adatlap legenerálása és beküldése után, de még a jelentkezési határidő lejárta előtt bármit változtatsz az E-felvételiben (adatmódosítás, befizetési igazolás, dokumentum feltöltése stb.), úgy ismét le kell generálnod a hitelesítő adatlapot, és be kell küldeni, különben érvénytelen lesz a jelentkezésed! Ügyfélkapu segítségével történt hitelesítés esetében az adatmódosítást követően sikeresen meg kell ismételnie a teljes hitelesítési folyamatot.

27 Dokumentumfeltöltés 2017. február 15. 2017. július 12.
Az E-felvételi jelentkezéskor fel kell tölteni valamennyi, már rendelkezésre álló dokumentumot, amely a jelentkezéshez szükséges. A jelentkezéshez az adott dokumentum szkennelt példányát töltse fel. A dokumentummásolatokat – a jelentkezési helyek számától függetlenül – mindig csak egy példányban kell feltölteni. Az e-jelentkezés véglegesítésekor a hitelesítő adatlap „Csatolt dokumentumok" pontjában ellenőrizd le, hogy minden szükséges és már rendelkezésére álló dokumentumot feltöltöttél-e, illetve azt, hogy a dokumentum teljes egésze feltöltésre került! A felület csak a feltöltés sikerességének tényét igazolja vissza, azt nem jelzi, hogy a megfelelő dokumentumot, illetve azok valamennyi oldalát feltöltötted-e!

28

29 Dokumentumok benyújtása
Ha a jelentkezőnek nincs lehetősége az E-felvételiben feltölteni a dokumentumait, akkor azok másolatát postai úton is beküldheti az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf címre. Jobb azonban elektronikus úton feltölteni a dokumentumokat. Ha nincs otthon rá lehetőséged, az iskolában beszkenneljük és az -címedre továbbítjuk az érintett dokumentumokat!

30 Dokumentumok postai benyújtása
Ne küldj eredeti dokumentumot! A dokumentummásolatokat A4-es formátumban és fekete-fehér fénymásolatként kell benyújtani, (a jelentkezési helyek számától függetlenül) egy példányban. A dokumentummásolatokat ne tűzd össze! A dokumentumot úgy másoltasd le, hogy azon szerepeljen tulajdonosának neve. Amennyiben névváltozás miatt eltér a dokumentumon szereplő név és a jelenleg viselt név, a névváltozást igazoló dokumentummásolatot is be kell küldeni. A kiegészítő díj befizetését igazoló dokumentummásolatot (banki átutalásnál a sikeres tranzakcióról szóló igazolás másolatát) is csatold. A jelentkezési határidő után beküldött dokumentummásolatokon mindig fel kell tüntetni a jelentkező azonosítására szolgáló felvételi azonosító számot. Ajánlott küldeményként add fel a postán!

31 Kiegészítő eljárási díj
2017. február 15. éjfél! A felsőoktatási felvételi eljárás során a jelentkező díjmentesen nyújthatja be a jelentkezési kérelmét. A díjmentes alapjelentkezés három képzés megjelölését teszi lehetővé, ezen felül a jelentkezőnek – a jelentkezési helyek számától függően – kiegészítő díjat kell fizetnie. Alapjelentkezés keretében három képzés megjelölésére díjmentesen van lehetőség. A további jelentkezési helyekért Ft kiegészítő díjat kell fizetned. Oktatási Hivatalhoz kell befizetni Amennyiben ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölöd – azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el –, akkor azt ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, ám az eljárási díj szempontjából ez egy jelentkezési helynek minősül. Így az alapjelentkezés díjmentes három képzése esetén legfeljebb 6 jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség! Az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek nem feltétlenül kell követniük egymást a sorrendben!

32 Folyószámláról történő utalás
2017. február 15. éjfél! Nem szükséges, hogy a folyószámla a jelentkező nevén legyen. Átutaláskor az alábbi adatokat kell megadni: Kedvezményezett neve: Oktatási Hivatal Kedvezményezett számlaszáma: Átutalás összege: (az átutalás összegét a felületen a Fizetés menüpontban láthatod) Közlemény: kizárólag a 12 jegyű felvételi azonosító számot kell feltüntetni! Azonosítási célból a regisztráció után kapott 12 jegyű felvételi azonosító számot kötelező feltüntetni a közlemény rovatban (nevet, lakcímet stb. ne írj ide)! Amennyiben egy folyószámláról több jelentkező (testvérek) díját kívánják átutalni, minden utalás külön tranzakcióban történjen! A sikeres átutalásról szóló bizonylat másolatát a felsőoktatási felvételi jelentkezés érvényességéhez az E-felvételi felületén fel kell tölteni, vagy postázni: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190

33 Fizetés bankkártya segítségével az interneten keresztül
2017. február 15. éjfél! Ha alkalmas bankkártya áll rendelkezésedre, például a dombornyomott kártyák, a virtuális (kifejezetten e-kereskedelmi szolgáltatások igénybevételére kibocsátott) bankkártyák, egyéb kártyatípusok, amennyiben a bankkártyát kibocsátó bank kártyaszerződése erre lehetőséget ad. Ha ezzel a lehetőséggel kívánsz élni, akkor az E-felvételi rendszerében a Fizetés gombra kattintva eljutsz a szolgáltatást üzemeltető bank megfelelő oldalára. Kérjük, hogy a fizetés indítása előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy a kártyához tartozó folyó- vagy hitelszámlán rendelkezésre áll-e a megfelelő összeg, illetve a tranzakció indítása után minden esetben várd meg annak eredményét! Bankkártya segítségével történő fizetés esetében nem kell a felvételi azonosító számot sem megadni!

34 Kiegészítő eljárási díj külön eljárási díj
2017. február 15. éjfél! A felsőoktatási felvételi eljárás során a jelentkező díjmentesen nyújthatja be a jelentkezési kérelmét. A díjmentes alapjelentkezés három képzés megjelölését teszi lehetővé, ezen felül a jelentkezőnek – a jelentkezési helyek számától függően – kiegészítő díjat kell fizetnie. A felsőoktatási intézmények, amennyiben egészségügyi és pályaalkalmassági, gyakorlati, illetve mesterképzésben felvételi vizsgát tartanak, ezért külön eljárási díjat kérhetnek. Ezek összegét és befizetési határidejét a Tájékoztató 7. sz. táblázata tartalmazza. Oktatási Hivatalhoz kell befizetni A díjat megállapító felsőoktatási intézményhez kell befizetni

35 Számlaigénylés, befizetett eljárási díj visszaigénylése
A befizetett díj összegéről számlát kapsz, amely az E-felvételi felületén letölthető. A számla a jelentkezés során feltüntetett adatokat tartalmazza, így amennyiben nem a saját nevedre és címedre kéred a befizetést igazoló számlát, jelezned kell a jelentkezéskor. Utólagos módosítására nincs lehetőség. A fizetendő felvételi eljárási díj visszatérítendő, ha a jelentkezési határidőig visszavonod jelentkezési kérelmedet; elkésett jelentkezési kérelmed elutasításra kerül; a meghatározott felvételi eljárási díjnál magasabb összeget fizettél be a különbözet erejéig; nem nyújtottál be jelentkezési kérelmet. A visszatérítést elsősorban átutalással teljesíti a Hivatal, az ehhez szükséges bankszámlaszámot a Kérvénytárában található adatbekérő lap segítségével tudod jelezni. Amennyiben érvényes, hitelesített jelentkezést nyújtottál be, de utólag – a jelentkezési határidőt követően meggondolod magadat és törölteted az összes jelentkezési helyet, illetve csak egyes jelentkezési helyeket, a kiegészítő eljárási díj visszafizetésére nincs mód!

36 Teendők a jelentkezési határidő után

37 Hiánypótlás 2017. július 12. 1. Ha a felvételi jelentkezési kérelmet hiányosan nyújtották be, legkésőbb a besorolási döntés határnapját megelőző 28. napig, de legkésőbb június 28-ig felszólítást kap a hiányok pótlására a jelentkezéskor megadott címére. a természetes személyazonosító adatok (név, születési név, anyja születési neve, születési helye és ideje, neme), valamint az állampolgárság megjelölésének hiánya; 2005-ben vagy azt követően érettségizett jelentkező esetében a tanulói azonosító hiánya; az elérhetőségek (lakóhely, tartózkodási hely, elektronikus levelezési cím) hiánya; alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén az érettségi bizonyítvány kibocsátásának évére és a kibocsátó középiskolára vonatkozó adat hiánya vagy pontatlansága; a tanulmányi pontok számításához szükséges, a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalairól készült másolatok hiánya; a jelentkező által a jelentkezési kérelemben megjelölt vagy az e-ügyintézés során rögzített január 1- je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány vagy érettségi tanúsítvány másolatának hiánya, amennyiben a köznevelés információs rendszere az érettségi bizonyítványra vagy érettségi tanúsítványra vonatkozóan nem tartalmaz adatot; a jelentkező által a jelentkezési kérelemben megjelölt vagy az e-ügyintézés során rögzített államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványa esetén, ha azt január 1. után szerezte és a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása a nyelvvizsgára vonatkozóan nem tartalmaz adatot;

38 kézhezvételtől számított 8 nap
2017. július 12. Hiánypótlás 1. Amennyiben a hiányt legkésőbb a kézhezvételtől számított 8 napon belül (vagy a kézhezvételkor rendelkezésre még nem álló dokumentumok esetében legkésőbb július 12-ig) nem pótolod, jelentkezési kérelmed az Oktatási Hivatal a rendelkezésre álló adatok és dokumentumok alapján bírálja el, vagy az eljárást megszüntetheti! A jelentkezők általános hiánypótlási tájékoztatást is kapnak legkésőbb június 28-ig, amelyben az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumok összefoglalásával felszólítást kapnak annak ellenőrzésére, hogy minden, számukra szükséges dokumentumot benyújtottak-e. Az általános hiánypótlási tájékoztatás és az egyedi hiánypótlási felhívás nem azonos! Dokumentumhiány esetén nem kapsz hiánypótlási felhívást, erről gondoskodni kell (pl. többletpontra jogosító igazolások, egyéb dokumentumigazolások)! KIVÉVE az érettségi bizonyítvány, ill. a jelentkezési kérelemben megjelölt, tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalairól készült másolatok hiányát

39 TÁJÉKOZÓDÁS 2. 2017. ÁPRILIS 20-TÓL
Az E-felvételiben április 20-tól folyamatosan nyomon követheted a rögzített adataidat, ellenőrizheted a feltöltött dokumentumaidat, azok feldolgozottsági státuszát, valamint láthatod eredményeidet, a felvételi pontjaidat, majd pedig a felvételi döntés eredményét. Az online tájékoztatás miatt az eljárás során folyamatosan elérhető és letölthető lesz az E-felvételiben a nyilvántartásban szereplő személyes adatokat és jelentkezéseket összesítő ún. jelentkezői státuszlap, valamint az eljárás végén a besorolási döntés is. Fontos, hogy folyamatosan figyeld a saját jelentkezői oldaladat és a jelentkezéskor megadott postafiókodat, valamint a Felvi.hu honlapot! Az eljárás során az ügyintézés alapvetően elektronikus formában történik az E-felvételiben, de a Felvi.hu honlapon található a Kérvénytár, amely a felvételi eljárásban egyes esetekben kötelezően használandó kérelmek gyűjteménye. Az innen letölthető különböző formanyomtatványok pl. adatmódosításhoz vagy jogorvoslathoz csak aláírással hitelesítve tölthetők fel vagy az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf címre nyújthatók be.

40 adat- és dokumentumpótlás
2017. július 12. adat- és dokumentumpótlás 3. A felvételi döntésre is kiható adatok módosítására július 12-ig van lehetőség. Eddig lehet a jelentkezés benyújtásakor még rendelkezésre nem álló dokumentummásolatokat benyújtani. A személyes adataidban bekövetkező változásról köteles vagy az Oktatási Hivatalt értesíteni. Adatokat módosítani elektronikusan lehet az E-felvételi felületén (e-ügyintézés). Amennyiben ennek technikai akadálya van, abban az esetben a módosító kérelem postai úton is feladható (Oktatási Hivatal, Budapest, Pf. 1190), de a gyorsabb ügyintézés érdekében mindenképpen javasolt az E-felvételi felület használata. A február 15-e után megszerzett államilag elismert nyelvvizsgák esetében a jelentkezőnek az e-ügyintézés során a bizonyítvány adatainak megadása kötelező. Amennyiben van olyan érettségi, illetve nyelvvizsga eredménye, amelyet nem lát a megszemélyesített felületén, ezt az e-ügyintézés keretében dokumentum feltöltésével jelezd.

41 Sorrendmódosítás és jelentkezési hely visszavonás
4. 2017. július 12. Egyetlen alkalommal van lehetőséged módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. A sorrendmódosítás során csak a jelentkezéskor megadott szakok sorrendjét lehet változtatni, új képzést már nem lehet rögzíteni. Akkor érdemes vele élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia- sorrend, amely alapján a jelentkezéseidet rögzítetted. Nincs értelme a sorrendmódosításnak, ha meggondoltad magad a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnél valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyezné. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. Amennyiben visszavonod valamely jelentkezési helyét, annak újbóli aktiválására nincs lehetőség! Visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére!

42 A ponthatár-megállapítás
várhatóan 2017. július 26. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során az általános jogszabályi minimumpontnál magasabb ponthatár ott alakulhat ki, ahol az adott szakra a felsőoktatási intézmény által az adott képzésre megállapított felvehető kapacitásnál többen jelentkeznek, így a jelentkezők között rangsorolni kell. Ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott szakos kapacitásszámot nem éri el, ott a ponthatár az utolsó felvett jelentkező pontszáma lesz, és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető. A jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását!

43 a besorolási döntés 2017. augusztus 5. 2017. augusztus 8.
Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre ún. besorolási döntést hoz, amelynek meghozataláról és az erről szóló határozat elérhetővé válásáról elektronikus levélben értesít legkésőbb augusztus 5-ig. A besorolási döntésben a Hivatal megállapítja, hogy a jelentkező a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül mely képzés esetében érte el a felvételhez szükséges ponthatárt. Ponthatár alatti felvételi összpontszámmal senki nem vehető fel, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt fel kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy a felsőoktatási intézmény – miután az adott képzésen a felvétel alapvető feltételeit teljesítő, azaz érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkezők száma nem éri el a Tájékoztatóban megadott minimális szakos kapacitást – a meghirdetett szakot nem indítja el. A besorolási döntésben a jelentkező tájékoztatást kap a jogorvoslat lehetőségéről is. Amennyiben a jelentkező valamely jelentkezési helyére besorolást nyert, az illetékes felsőoktatási intézmény erről külön ún. felvételi határozatot küld. A felvételi határozattal együtt tájékoztatja a felvett jelentkezőt a hallgatói jogviszony létesítésének feltételeként meghatározott beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is. 2017. augusztus 8.

44 PONTSZÁMÍTÁS

45 Felvétel alapvető feltételei
érettségi bizonyítvány az adott szakra meghatározott legalább kettő, az érettségi pontokba beszámítható érettségi vizsgaeredmény a megfelelő szinten (közép- vagy emelt szint), kivéve, amennyiben a felsőoktatási intézmény érettségi vizsgaeredmények helyett gyakorlati vizsga vagy felsőfokú oklevél alapján számít felvételi pontszámot, illetve felsőoktatási szakképzés esetén a tanulmányi pontok kétszerezésével számítják ki a felvételi pontszámot. Az intézmények által előírt kizáró jellegű vizsga (pl. alkalmassági vizsga, pályaalkalmassági vizsga stb.), amelyek eredménytelensége esetén a jelentkező számára nem számítható felvételi összpontszám.

46 Felvétel alapvető feltételei
a jelentkező felvételi összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontszámot (ún. jogszabályi minimumpontszám): alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ- többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül; felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül.

47 Alapképzési szakok minimális felvételi pontszáma
Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 46. § (1) bekezdése alapján bizonyos alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakok esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg azzal, hogy egyes esetekben az előre megállapított ponthatár lefelé és felfelé is módosulhat.

48 megfelelő dokumentummásolatokkal igazolja.
PONTSZÁMÍTÁS Alapképzés, illetve osztatlan mesterképzés esetén a legtöbb esetben: Bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha a jogcímet legkésőbb a évi általános felsőoktatási felvételi eljárás hiánypótlási határidejéig, 2017. július 12-ig a megfelelő dokumentummásolatokkal igazolja. A jelentkező pontszáma (az igazolt eredmények alapján automatikusan) a számára legkedvezőbb módon kerül kiszámításra!

49 utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összege
Tanulmányi pontok Legfeljebb 200 pont lehet. A tanulmányi pontokat a jelentkező 9–12. (nyelvi előkészítő esetén 9–13.) évfolyamos középiskolai osztályzataiból és a középiskolai tanulmányok lezárásaként megszerzett érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak százalékos eredményeiből kell kiszámolni. A középiskolai eredmények megállapításához és rögzítéséhez szükséges, hogy a jelentkezéshez beküldd a középiskola utolsó két évfolyamáról, illetve ha valamely kötelező tantárgyat (tantárgyakat), vagy választott idegen nyelvet, vagy a választható természettudományos tantárgyat (tantárgyakat) korábban tanultad, azokról az évfolyamokról is a bizonyítványod másolatát. magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat átlaga kerekítés nélkül) történelem matematika legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy: fizika, kémia, biológia, földrajz. utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összege

50 Érettségi pontok Az érettségi pontokat főszabályként két érettségi vizsgatárgy százalékos eredményei alapján számítják ki, mely legfeljebb 200 pont lehet (érettségi vizsgatárgyanként maximum 100–100 pont kapható). Amennyiben több érettségi vizsgatárgy választható – vagyis a kettőnél több megadott tantárgy között „vagy" szerepel –, akkor ezek közül a jelentkező számára legkedvezőbb két érettségi vizsgatárgy eredményei alapján kell kiszámítani az érettségi pontokat. Meghatározták, hogy mely érettségi vizsgatárgyak eredményéből számítható ki az érettségi pontszám. A évre vonatkozóan az egyes alap- és osztatlan mesterszakok és a hozzájuk tartozó, a felvétel feltételeként előírt érettségi vizsgatárgyak összefoglalva megtalálhatók az 1. sz. táblázatban, de intézményekre és szakokra bontva is kikereshetőek.

51 Kötelező az emelt szintű érettségi vizsga?
Egyes képzési területek meghatározott szakjain legalább egy tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, de vannak olyan szakok – pl. általános orvos, fogorvos, gyógyszerész –, ahol a jelentkezőnek mindkét érettségi vizsgatárgyból emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel kell rendelkeznie. Az intézményi meghirdetéseknél az emelt szintű érettségi kötelezőségére az érettségi vizsgatárgy megnevezése utáni (E) jelölés utal.

52 Gyakorlati vizsga A felvételi pontokat a középiskolai eredmények és az érettségi vizsgaeredmények, valamint az esetleg előírt alkalmassági és pályaalkalmassági vizsgák eredménye (megfelelt vagy nem megfelelt) alapján számítják. Alapképzésben, osztatlan mesterképzésben lehetséges gyakorlati vizsga: művészet képzési terület minden szakján, művészetközvetítés képzési terület minden szakján, művészeti tanárképzés szakjain (pedagógusképzés képzési terület), sporttudomány képzési terület edző alapképzési szakján. A gyakorlati vizsgán – intézményi szabályzat alapján – összesen maximum 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki, többletpontok hozzáadása nélkül. A gyakorlati vizsgák egyes intézményekben, szakokon többnaposak is lehetnek, ezért két vagy több intézmény vizsganapjai ütközhetnek. A felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása előtt célszerű tájékozódni az érintett intézményeknél, hogy a jelentkező minden megpályázott szakon részt tud-e venni a gyakorlati vizsgán. A tervezett vizsgaidőpontokat a Tájékoztató 7. sz. táblázata tartalmazza.

53 Alap- és osztatlan mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot pontos pontszámítási rendszerben kell kiszámítani. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik. HASZNÁLD A PONTSZÁMÍTÓ KALKULÁTORT!

54 Felsőoktatási szakképzés
Csak az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 240 pontot és – értelemszerűen – az adott képzésen az intézmények által megadott kapacitásszám és a jelentkezők számának függvényében a július 26-án megállapítandó felvételi ponthatárt.

55 Összesen adható max. többletpont/egyéb megjegyzés
Többletpontok A többletpontok összege max. 100 pont lehet. A többletpontok két csoportja: jogszabály alapján – az egyes alpontokban előírt feltételek teljesítése esetén – kötelezően adandó többletpontok (emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, nyelvtudásért, esélyegyenlőségért), képzési területenként adható többletpontok (tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján, szakképesítés vagy sporteredmény alapján). Többletpontot kizárólag az kaphat, aki az erre vonatkozó jogosultságát A benyújtandó dokumentumokról c. fejezetben foglaltaknak megfelelően, külön felszólítás nélkül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg – vagy amennyiben az igazoló dokumentum azt követően áll rendelkezésére, legkésőbb július 12- ig igazolja. Nem lehet ugyanazt az eredményt többször értékelni: amennyiben ugyanazon eredmény alapján több jogcímen is jogosult lennél többletpontra, a számodra legkedvezőbbet veszik figyelembe. Jogcím Pont Összesen adható max. többletpont/egyéb megjegyzés Nyelvvizsga B2 28 max. 40 Nyelvvizsga C1 40 Emelt szintű érettségi (legalább 45%) 50 max. 100 OKTV/SZÉTV hely 100 ha a versenyeredményt azon tárgyból/tárgyakból érted el, amelyet érettségi pontot adó tárgyként a szakra meghatároztak OKTV/SZÉTV hely OKTV/SZÉTV hely 25 OKJ felsőfokú vagy emelt szakképesítés 32 32 (szakirányú továbbtanulás esetén) OSZTV szakmai vizsga minden része alól kapott felmentés 30 szakirányú továbbtanulás esetén Esélyegyenlőség (HH, fogyatékosság, gyermekgondozás)

56 Alkalmassági vizsga Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelhető. A hatályos felsőoktatási felvételi kormányrendelet tartalmazza, hogy a felsőoktatási intézmények mely szakokon szervezhetnek egészségügyi vizsgálatot, pályaalkalmassági vizsgálatot - összefoglaló néven alkalmassági vizsgát. Erről az Egyetemek, főiskolák menüpontban található részletes információ. Az alkalmassági vizsgák tervezett időpontjait 7. sz. táblázat tartalmazza. A vizsgáról szóló értesítést (vizsgabehívót) az adott felsőoktatási intézmény küldi meg a részedre, ezért amennyiben a 7. sz. táblázatban jelzett első vizsga időpontja előtt egy héttel még nem kapsz ilyen tartalmú levelet, akkor célszerű az adott intézménytől érdeklődni. Aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma 0, azaz nem vehető fel az adott jelentkezési helyre!

57 Kötelezően Benyújtandó dokumentumok

58 Érettségi bizonyítvány
1. Az érettségi bizonyítvány (és az abban szereplő eredmények) alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvételnek. Az érettségi vizsgaeredmények a felvételi pontok számításához is szükségesek, mind az érettségi pontok, mind a tanulmányi pontok és az emelt szintű érettségiért járó többletpontok vonatkozásában. A január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványban szereplő érettségi vizsgaeredményeket a Hivatal a köznevelés információs rendszeréből elektronikus úton használja fel. Ezért ezt nem kell beküldeni.

59 Érettségi tanúsítvány (szakképzősöket érintheti)
2. Az érettségi bizonyítvány megszerzését követően letett érettségi vizsgáról a vizsgázó érettségi tanúsítványt kap. Ezt csak abban az esetben kell csatolni a jelentkezéshez, amennyiben az abban szereplő érettségi vizsgaeredmény a felvételi eljárásban az adott szakon érettségi vizsgatárgyként figyelembe vehető és kedvezőbb érettségi pontszámot eredményez vagy egyéb pontszámítási jogcím alapja lehet (pl. nyelvvizsga-többletpont).

60 Felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolása
3. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárási díj banki átutalással történő megfizetésének igazolása a jelentkezéssel egyidejűleg kötelező! A befizetést igazoló dokumentummásolatokat (banki átutalás igazolása másolatát) minden esetben fel kell tölteni az E-felvételi felületére. Az átutalás megtörténtét az átutalási bizonylat másolatának, netbankon keresztül történő átutalás esetében pedig a sikeres átutalást követően nyomtatható/menthető igazolás segítségével lehet igazolni. A fentiek hiányában a folyószámla-kivonat másolata is elfogadható. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárási díj megfizetésére ún. „rózsaszín csekk" nem használható!

61 Középiskolai bizonyítvány
Plusz dokumentum A jelentkező tanulmányi pontjait meghatározott középiskolai eredmények alapján számolják, ezért a középiskolai bizonyítvány minden olyan oldalát csatolni kell a jelentkezéshez, ami a tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai eredményeket támasztja alá. Előfordulhat azonban, hogy a jelentkező nem a tanulmányai utolsó két évben tanulta az adott tárgyat. Ebben az esetben szükséges a korábbi évek eredményeit is igazolni a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalaival. A felsőoktatási szakképzésen, alapképzésen és osztatlan mesterképzésen lehetőség van tanulmányi pontok számítására (kivéve a művészet és művészetközvetítés képzési területek, valamint az edző alapképzési szak). Azonban jogod van ahhoz is, hogy csak az érettségi eredményed alapján kérd felvételét. Ennek indoka lehet például, hogy jól sikerült érettségi eredménye alapján bízol felvételében. Mindenképp javasoljuk a bizonyítvány csatolását!

62 További Benyújtandó dokumentumok

63 A többletpontokat igazoló dokumentumok
Nyelvvizsga Minden nyelvvizsga-bizonyítvány adatát külön kell feltüntetni, tehát ha rendelkezel szóbeli és írásbeli nyelvvizsgával is, akkor azt két külön sorban kell rögzíteni. Amennyiben ezután jelentkezel nyelvvizsgára és annak eredményét be kívánod számíttatni a többletpontokba, akkor április 30. előtti időpontra jelentkezz! OKTV, SZÉTV, OSZTV Tanulmányi és művészeti versenyeredményért kizárólag az 1. sz. táblázatban meghatározott képzési területek alapképzésein, osztatlan mesterképzésein jár többletpont. Szakképesítés A 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek, kizárólag OKJ-bizonyítvány másolata adható be! HH, fogyatékosság, gyermekgondozás igazolása A hátrányos helyzet igazolására a jegyző, az illetékes gyámhatóság igazolása, illetve határozata fogadható el. Ha az csak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt állapít meg, önmagában hátrányos helyzet igazolására nem fogadható el. Az igazolási jogcímnek a Tájékoztató megjelenése ( ) és július 12. közötti valamely időtartamban kell fennállnia. A felsőoktatási felvételi kormányrendeletben meghatározott többletpontokat csak abban az esetben kapja meg a jelentkező, ha megfelel a többletpontot érő jogcím meghatározott feltételeinek, illetve a dokumentumpótlás végső határidejéig megfelelő dokumentummásolattal igazolja a jogosultságot. A többletpontokat igazoló dokumentummásolatok benyújtása nem kötelező, de ezek hiánya vagy nem megfelelő benyújtása azt eredményezheti, hogy a jelentkező nem kapja meg az ezen a jogcímen járó többletpontokat. Erre vonatkozóan az Oktatási Hivatal hiánypótlási felszólítást nem küld, ezek jelentkezéshez csatolása a jelentkező felelőssége!


Letölteni ppt "Tájékoztatás iskolánk végzősei részére a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárás menetrendjéről Készítette: Mészáros Eszter igh."

Hasonló előadás


Google Hirdetések