Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közművelődési szakmai nap

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közművelődési szakmai nap"— Előadás másolata:

1 Közművelődési szakmai nap
Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ 9700 Szombathely, Ady tér 5. Közművelődési szakmai nap 2011. május 11. (szerda) 10 óra A HUMÁN-TÁR-HÁZ intézményesülése projekt eddigi eredményei. A projekt keretében megvalósuló képzések bemutatása.

2 A projekt azonosító száma és címe
A TÁMOP / azonosító számú „A HUMÁN-TÁR-HÁZ intézményesülése: széleskörű szakmai és intézményi együttműködésen alapuló, felnőttképzési centrum létrehozása” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

3 A projekt összefoglaló ismertetése
A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-3.2.3/ azonosító számú pályázata Ft támogatásban részesült. Projekt kezdete: 2010. augusztus 1.  Projekt befejezése: 2012. március 31.  Projektmenedzsment: a projekt pénzügyi vezetője Zotterné Boda Erzsébet projektmenedzser Milánkovich György A projekt szakmai megvalósításában közvetlenül résztvevők:  - esélyegyenlőségi, felnőttképzési munkatárs Bagáriné Viszket Katalin - információs munkatárs(ak), az MMIK Információs és tájékoztatási szolgálatának munkatársai 

4 A pályázati támogatás alapvető célja
- a munkavállalók ismeretei és képességei a fejlesztés révén egyre nagyobb mértékben feleljenek meg a munkaerő-piaci követelményeknek, - ezt hivatottak elősegíteni – többek között – a közművelődési intézmények által kidolgozott és lebonyolított képzési programok, legyenek elérhetőek a felnőttek tanulását segítő szolgáltatások, különös tekintettel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra, kistérségekre, és településekre.

5 A pályázati támogatás megvalósításának célja I.
Közvetlen célja hogy a közművelődési intézmények – az intézményi akkreditáció megszerzését követően – képessé és alkalmassá váljanak a - felnőttképzést segítő szolgáltatások nyújtására, - képzések szervezésére és lebonyolítására, - a résztvevők munkaerő-piaci és egyéb kompetencia-változásának vizsgálatára. További cél - a közművelődési intézmények felnőttképzési szolgáltatási körének bővítése, - valamint a közművelődési szakemberek képzése, hogy a közművelődési szakemberek is rendelkezzenek megfelelő kompetenciákkal.

6 A pályázati támogatás megvalósításának célja II.
További részcélok • felnőttképzésre alkalmas akkreditált közművelődési intézmények számának bővülése; • a helyi munkaerő-piaci igényekhez és sajátosságokhoz igazodó felnőttképzési szolgáltatások létrehozása; • képzési keretrendszerhez közvetve vagy közvetlenül illeszkedő képzések számának növelése; • a felnőttképzési szolgáltatásokat igénybe vevők számának növekedése; • munkaerő-piaci integráció elősegítése a képzések által.

7 Pályázati előzmények Az MMIK HUMÁN-TÁR-HÁZ felnőttképzési projektje 2006-ban indult a HEFOP pályázat keretében. Az önálló honlappal is rendelkező projekt intézményünk felnőttképzési tevékenységének alapja. Címe: HUMÁN-TÁR-HÁZ a felnőttképzés hozzáférésének javítása Vas megyében. A projekt keretében - öt kifejlesztett program, - hét megvalósított képzés.

8 Megvalósítandó tevékenységek, beszerzések
• tananyagfejlesztést megalapozó, a helyi munkaerőpiaci igényeket és sajátosságokat feltáró elemzés elkészítése; • legalább egy új, a helyi igényekhez igazodó felnőttképzési program kidolgozása és akkreditálása; • a közművelődési szakemberek felkészítése képzési tevékenység végzésére; • legalább kettő, minimum 90 órás, a helyi igényekhez iga- zodó felnőttképzés megszervezése és lebonyolítása, képzésenként minimum 10, maximum 15 fő részvételével; • felnőttképzési konzultációs szolgáltatás kialakítása; • help desk típusú (tanulást segítő, konzultatív jellegű személyes tanácsadó szolgáltatás) tevékenységek; • figyelemfelkeltő kommunikációs kampány (legalább a helyi média bevonásával); • a támogatott programmal kapcsolatos nyilvánosság biztosítása a megvalósító intézmény, vagy a fenntartó szervezet honlapján; • intézményi felnőttképzési akkreditáció megszerzése.

9 Széleskörű szakmai és intézményi együttműködés
Partneri kapcsolat: - a Polgármesteri Hivatalokkal, önkormányzati képviselő- testületekkel, a munkaügyi szervekkel, a területileg illetékes Munkaügyi Központtal és kirendeltségeivel, a potenciális helyi munkáltatókkal, cégekkel, a közművelődési intézményhálózattal, az iskolákkal, TISZK szervezetekkel és felnőttképzőkkel, a kistérségi társulásokkal, a felsőoktatási intézményekkel, a vizsgaközpontokkal.

10 A partnerség területei
a munkaerőpiac és a lakósság felnőttképzési igényének megismerése, - az álláskeresők foglalkoztatását és elhelyezkedését segítő képzések megvalósítása a megye egész területén, - a hátrányos helyzetűek bevonása a felnőttképzési szolgáltatások igénybevételére és a képzésekbe, fejlesztő programokba történő bekapcsolódásuk támogatása,   oktatási, képzési programok, tananyagok fejlesztésében együttműködések kialakítása a partnerségben résztvevő szereplőkkel, - közösen szervezett konferenciák, szakmai napok szervezése és lebonyolítása, - a munkában állók és a munkáltatók munkahelymegtartó, át- és továbbképző tanfolyami igényeinek helyi szinten történő megvalósítása.

11 Széleskörű hálózati együttműködésre épülő partnerség a felnőttképzés területén
Az együttműködés célja: A tanulási lehetőségek jobb hozzáférhetősége érdekében a közművelődési intézményhálózat vidéki bázisain kihelyezve oktatási, szakképzési, továbbképzési lehetőséget teremt a helyi foglalkoztatás előmozdítása céljából. Gyakorlatorientált, a helyi igényekre épülő képzéseket fejleszt, valósít meg partnereivel a megye egész területén. Az együttműködés szereplői: önkormányzatok, munkaügyi kirendeltségek, kistérségi szervezetek, foglalkoztatók, a közművelődési intézményhálózat vidéki bázisai, MMIK.

12 Megvalósítandó képzések
1./ Szakmai megvalósítók projekthez kapcsolódó képzése   (közművelődési szakemberek képzése - 3 fő belső munkatárs) 2./ Képzéseket megelőző 1-1 napos csapatépítő, ráhangoló tréning (2 db) 3./ Kettő, egyenként 90 órás OKJ-n kívüli szakmai képzés (Borturizmus alapjai, Nagykonyhai kisegítő)

13 Szakmai képzések I. Célcsoport - hátrányos helyzetűek –
/akik ezt igazolni is tudják/ különösen a romák, az iskolai oktatásból lemorzsolódottak, alacsony végzettségűek, képesítés nélküliek, munkanélküliek, tartósan inaktívak, GYED-en vagy GYES-en lévők, megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek, továbbá a 800/2008. EK rendelet 2. cikk 18. és 19. pontjai szerinti célcsoportok. II. A képzések közös jellemzői: - olyan kompetenciaváltozásokat biztosítanak, amelyek a tanulást segítik, - munkaerő-piaci kompetenciákat fejlesztenek, a képzések gyakorlatorientáltak, elősegítik az önfoglalkoztatást, támogatja az OKJ-s képzésekbe való későbbi bekapcsolódást.

14 Szakmai képzések III. Képzési feltételek (mindkét képzés esetén)
Képzési idő: 90 óra (6 óra/alkalom, összesen 15 nap) Helyszín: elmélet - Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) gyakorlat - Melegkonyhai gyakorló hely Szombathelyen, - Pálinkafőzde gyakorló helyszín Győrváron Jelentkezés: az MMIK-ban, a hátrányos helyzetet és iskolai végzettséget igazoló dokumentum leadásával. Tanfolyami létszám: 10 –15 fő. A képzéseken való részt vétel költségei a projektben tanulók számára ingyenesek.

15 Felnőttképzési szolgáltatások
A szolgáltatások kialakítása két közvetlen céllal történik: a képzésekben résztvevők kompetenciafejlesztése (csapatépítés, kommunikációs készségek) és azok mérése, szakemberek bevonásával értékelése és egyéni tanácsadás; általános, non formális, informális, egyéni és kiscsoportos képzési, tanácsadási szolgáltatások a pályázatban megjelölt célcsoportok részére, partnerszervezetek bevonásával.

16 A projekttevékenység megvalósítói
(a tevékenységeket saját vagy bevont beszállítói, partneri intézmények közreműködésével valósítja meg) Saját: projektmenedzsment és közvetlen pályázatmegvalósítói szakmai, pénzügyi tevékenységek, marketing tevékenység nyomon követése, képzések, szolgáltatások, akkreditációk szervezése, koordinálása, informatikai feladatok ellátása. Külső szervezetek: felnőttképzési tevékenységek kialakítása, szakmai, módszertani támogatása, projektmenedzsmentet támogató menedzsment szolgáltatások, képzések oktatói (képzésenként meghatározott); szolgáltatásokba bevont szakemberek (módszertannak megfelelő számban); eszközbeszerzés, felújítás beszállítói, reklám-marketing tevékenységek.

17 Indikátorok I. váltak aránya a képzést követő egy éven belül 10 %
A képzést sikeresen befejezők közül aktív foglalkoztatottakká váltak aránya a képzést követő egy éven belül % A képzésbe bevont résztvevők közül a képzést sikeresen befejezők aránya % Bevezetett felnőttképzést támogató szolgáltatások száma darab Kompetenciavizsgálatok száma darab Képzésen kívüli, egyéb felnőttképzési szolgáltatások (help- desk, mentorálás, konzultáció, stb.) darab Felnőttképzésben résztvevők (tanulók) száma fő

18 Indikátorok II. - Lebonyolított felnőttképzések száma 2 darab
- Akkreditált felnőttképzési programok száma darab - Nem formális és informális tanulási alkalmakon részvételek száma darab 2011. április 30-ig darab - Nem formális és informális tanulási alkalmak száma darab 2011. április 30-ig darab - Konferenciák, szakmai találkozók száma darab

19 A megvalósuló tevékenységek eredményei összegezve
- felnőttképzési centrum létrehozása, kialakítása (átalakítás, felújítás, eszközbeszerzés) – átadás előtt!!! (MMIK II. emelet) - belső közművelődési szakemberek képzése (2 fő belső munkatárs) - képzések megvalósítása (2 db 90 órás képzés, 50 tananyag, 20 résztvevő) - felnőttképzési, konzultációs szolgáltatások kialakítása, megvalósítása - felnőttképzési intézményakkreditáció – beadása várhatóan május végére! - képzések fejlesztése, akkreditációja (3 képzési program akkreditációja, 2 képzés tananyaga, 1 képzés e-tananyaga) - honlapfejlesztés: alkalmassá teszi intézményét, honlapját help- desk szolgáltatásokra, kompetenciamérésre, e- tanulásra. 

20 Intézményakkreditáció az NSZFI FAT által
Intézményünk rendelkezik: - Megvalósított, akkreditált képzés (Közművelődési intézményvezető) - Minőségpolitika - Önértékelési folyamat - Önértékelés alapján készített fejlesztési terv - Munkaügyi Központ által nyilvántartásba vett képzések - Felnőttképzési szolgáltatások - Esélyegyenlőségi terv - Ügyfélszolgálati rend - Felszerelt és kulturált infrastrukturális feltételek - Szakképzett és gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársak

21 Pályázati tevékenységek megvalósításához - építés, felújítás, bővítés, eszközbeszerzés -
Az MMIK épületén belül Felnőttképzési centrum kialakítása a második emeleten mintegy 80 m2-en. Három felújított, modern felszereltségű helyiség létrehozása, melyek alkalmasak: - képzések, - egyéni és kiscsoportos felnőttképzési szolgáltatások megvalósítására.

22 Az MMIK jelenlegi konkrét képzési ajánlata I.
Közművelődési területen dolgozók számára (akkreditált programok): Közművelődési intézményvezető (Vezetési, pénzügyi és államháztartási ismeretek közművelődési intézményvezetőknek) - akkreditált továbbképzési program Helyi turisztikai moderátor  Helyi programszervező  Módszertani képzés ifjúságsegítőknek a közösségfejlesztés témakörben  Önkéntes munka az ifjúsági irodákban  Egyéni és közösségi kompetenciák fejlesztése ifjúsági információs és tanácsadó szolgáltatásokban és közösségi terekben dolgozók számára  Kortárs animáció - Közösségfejlesztés ifjúsági szolgáltató terekben, önkéntesek bevonásával  Az önkéntesség törvényi szabályozása és mintaértékű programok Magyarországon és külföldön 

23 Az MMIK jelenlegi konkrét képzési ajánlata II.
TÁMOP / azonosító számú pályázati projekt keretében Borturizmus alapjai, Nagykonyhai kisegítő (FAT programakkreditáció folyamatban van) Kettő, egyenként 90 órás OKJ-n kívüli szakmai képzés – térítésmentesen. Nagykonyhai kisegítő június második felétől, 8 héten át, heti 2 x 6 óra Borturizmus alapjai szeptember második felétől, 8 héten át,

24 Az MMIK jelenlegi konkrét képzési ajánlata III.
Közművelődési területen dolgozók számára (programakkreditálása folyamatban van) Excel ismeretek alkalmazása a közművelődésben – 30 órás (6 alkalom) Mindazok, akik az önkormányzatoknál a kulturális, közművelődési szakágazat megyei, helyi vezetői, munkatársai, vagy a nonprofit szféra munkavállalói, akik eltérő nagyságú településeken - szakma specifikus, a közművelődési feladatellátáshoz köthető - Excel ismereteket kívánnak elsajátítani és akik Excel táblázatokat használnak, készítenek, vagy fejlesztenek tovább. - Éves statisztikai jelentés – Nemzeti Erőforrás Minisztérium. - Intézményi nyilvántartó könyv bemutatása (információk, alapadatok, alapterület, alkalmazottak, amatőr csoport, klubok, képzés, ismeretterjesztés, táborok, kiállítások, szolgáltatások, külső szervek, programok külföldiekkel, külföldi programok, összlátogatók, kiadványok)

25 menedzsmentje, munkatársai és közreműködői nevében
A projekt menedzsmentje, munkatársai és közreműködői nevében köszönöm figyelmüket! Milánkovich György felnőttképzési és projekt referens, projektmenedzser 06/94/ : 06/30/


Letölteni ppt "Közművelődési szakmai nap"

Hasonló előadás


Google Hirdetések