Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest 2017. március 14. kisprojekt végrehajtó:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest 2017. március 14. kisprojekt végrehajtó:"— Előadás másolata:

1 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest március 14. kisprojekt végrehajtó: Védegylet Egyesület

2 Nyéléni Európa Fórum 2011. augusztus
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Nyéléni Fórum Mali Nyéléni Európa Fórum augusztus Nyéléni Európa Fórum október

3 A projekt adatai Kisprojekt címe:
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projekt adatai Kisprojekt címe: „Svájci és Magyar alulról szerveződő civil szervezetek szövetsége az autonóm helyi gazdaságfejlesztése támogatására” Projekt időtartama: február március 2. Összes elszámolható költség: HUF Svájci hozzájárulás: HUF Saját forrás: HUF Partner: Uniterre

4 svájci és magyar civil szervezetek dolgoztak együtt
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A program keretében svájci és magyar civil szervezetek dolgoztak együtt annak érdekében, hogy fenntartható gazdaságfejlesztési módszereket, tudást és készségeket fejlesszenek Magyarország elmaradott, hátrányos helyzetű térségeiben.

5 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Tevékenységeink a helyi élelmiszerrendszereket működtető termelők, önkormányzatok és civilek támogatása a szövetkezetek és alternatív vállalkozási formák támogatása, kapacitásfejlesztése komplex képzési-mentorálási programmal, valamint szakmai műhelyekkel az élelmiszer-témában két kiadvány: Helyi termékek a közétkeztetésben-közbeszerzési kisokos Élelmiszer-önrendelkezés a gyakorlatban országos konferencia a program magyar és svájci állampolgárok felé történő népszerűsítését két szemléletformáló videó, valamint a rendezvényeket kísérő kiemelt sajtó-kapcsolattartás szolgálta.

6 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Tevékenységeink/2 1. Jogsegélyszolgálat helyi, kisléptékű élelmiszerrendszerek működtetői részére 2. gyakorlati problémákra útmutatást adó füzet Helyi termékek a közétkeztetésben-közbeszerzési kisokos Élelmiszer-önrendelkezés a gyakorlatban) ezek népszerűsítése országos konferencia keretében 3. Alternatív gazdasági szereplők helyzetének és igényeinek felmérése észak-magyarországi esettanulmányokat tartalmazó országos kutatás keretében gazdasági készségeket fejlesztő képzés tartása kiválasztott résztvevőknek egyéni mentorálás és svájci tanulmányút szervezése. 4. Műhelymunkák szervezése szövetkezetek, ill. alternatív gazdaság-fejlesztésben tevékeny civilek részére.

7 A svájci partner bevonása:
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A célcsoportok: kistermelők, önkormányzatok, alternatív gazdasági kezdeményezések: szociális szövetkezetek, helyi pénz-kezdeményezések. A svájci partner bevonása: Műhelymunkák: tevékenység keretében mindkét szakmai műhely svájci előadó meghívásával valósult meg, összesen négy szervezet munkáját és Jó Gyakorlatát ismerhették meg a magyar célcsoport-tagok. útmutató füzet: Az „Élelmiszer-önrendelkezés a gyakorlatban” c. kézikönyv tartalomfejlesztését a svájci Uniterre végezte igényfelmérés utáni képzés: 2 fő célcsoport tag a Védegylet programvezetője kíséretében svájci tanulmányúton vett részt, melynek helyi szervezését szintén az Uniterre vállalta magára.

8 A projektkoncepció megvalósulása
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projektkoncepció megvalósulása A kiindulási állapot bemutatása: Magyarországon belül jelentős gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek léteznek a főváros és a vidéki régiók között Cél: ezen egyenlőtlenségek fenntartható, helyi erőforrásokra alapozott csökkentése A cél eléréséhez kiválasztott eszközök: az alternatív gazdaság a helyi élelmiszerrendszerek támogatása

9 A) lokális szinten működnek, B) helyi szükségletekre koncentrálnak,
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A szociális gazdaságba olyan helyi kezdeményezések tartoznak, amelyeknek célja a nehezen integrálható emberek elhelyezkedésének biztosítása. Általános jellemzőjük, hogy A) lokális szinten működnek, B) helyi szükségletekre koncentrálnak, C) új munkahelyeket teremtenek, D) jövedelmet generálnak, E) célcsoportjukba tartoznak a tartós munkanélküliek Egyik fajtájuk, a szociális szövetkezetek egyik fő célja, hogy hátrányos helyzetű munkavállalóknak biztosítsanak munkalehetőséget. Ezen kívül fontosak lehetnek a helyi szükségletek kielégítésében is. A szociális, vagy alternatív gazdaságból származó jövedelem egyelőre még kis részét teszi ki Magyarország GDP-jének. A gazdasági válság hatására azonban az elmúlt pár évben megváltozott a szociális gazdaság szerkezete: az új típusú társadalmi vállalkozások (mint pl. etikus bankok), szövetkezetek, illetve helyi pénzügyi rendszerek szerepek nő.

10 Egyesületünk korábbi kutatásai a szabályozási környezet nehézkességét,
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Egyesületünk korábbi kutatásai a szabályozási környezet nehézkességét, a jogbiztonság hiányát kulcsfontosságú korlátozó tényezőként azonosította a kisléptékű helyi élelmiszerrendszerek fejlődésével kapcsolatban A program másik kulcselemeként a kistermelők, önkormányzatok és egyéb agrár-kistermelésben érdekelt szereplők jogsegélyét, kapacitásfejlesztését tűzte ki célul.

11 A projekt célkitűzései
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projekt célkitűzései a programban résztvevő alternatív gazdasági szereplők (társadalmi vállalkozás, szövetkezet, kistelepülési önkormányzat), kapacitásának legalább 10%-os növelése Kapacitás alatt a szervezetek. ill. egyének azon képességét érjük, hogy saját céljaikat megvalósítsák. Kapacitásfejlesztés alatt e program keretében a változatos célcsoport szervezeteinek szakmai, illetve szervezeti fejlődését értettük.

12 A projekt hatása Programunk erősítette
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projekt hatása Programunk erősítette a Magyarország elmaradott régióiban működő alternatív gazdaság működését és elősegítette a szolidáris gazdaság szereplőinek hosszú távú megerősödését Információkkal és jogsegélyszolgálattal látta el a kisléptékű élelmiszer-rendszerek működtetőit a svájci gazdasági önszerveződési példák és jó gyakorlatok megismerése új, autonóm és fenntartható modellt tárt a magyar alternatív és szolidáris gazdaság működtetői elé.

13 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projekt első közvetlen célja, mely a helyi élelmiszerrendszereket működtető önkormányzatok és gazdálkodók információs szintjének emelése volt, messzemenően megvalósult, hiszen a jogsegélycikkek letöltési számai, a kiadvány terjesztésének, valamint a szakmai előadásoknak a visszajelzései egyértelműen a tevékenység hasznosságát, és az ilyen irányú tevékenység iránti társadalmi igényt bizonyították. A második átfogó cél, az alternatív gazdasági szereplők igényeik szerinti, komplex kapacitásfejlesztése is sikeresen valósult meg: A képzésen résztvevő szervezetek az értékelő kérdőívekben mindennapi életükbe jól beépíthetőnek tartották a kapacitásfejlesztés eredményeit, és úgy nyilatkoztak, érdemben járult hozzá szervezetük hatékonyabb működéséhez. A program harmadik részcélja, mely az alternatív gazdaságot működtető szervezetek kapacitásfejlesztését foglalja magában, szintén teljesült, hiszen a két szakmai műhely nagy számban megjelent közönsége az értékelő lapokon hasznosnak és tudásukat értékes elemekkel bővítő eseményként értékelte a találkozókat.

14 A tevékenységek megvalósítása
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A tevékenységek megvalósítása 1. tevékenység: önkormányzatok és gazdálkodók informálása élelmiszertermékek helyi értékesítésével kapcsolatban Szakmai cél a kistermelői élelmiszertermékek helyi értékesítési lehetőségeinek javítása. Mivel az átláthatatlan higiéniai, adó és szabályok problémát jelentenek, havi rendszerességű jogsegély cikkeket publikálunk, 4 db konkrét problémára hatósági állásfoglalást szerzünk meg a program alatt, és önkormányzatok részére kézikönyvet állítunk össze a helyi termékek közétkeztetésbe vonásának közbeszerzési kérdéseiről. Megvalósult: 15 db jogsegély cikk, 4 db hatósági állásfoglalás, 1 db 36 oldalas kiadvány 1000 pl-ban

15 Hatósági állásfoglalás kérések: Közétkeztetés – Közbeszerzés;
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Jogsegély cikkek: Ki a kistermelő és hol értékesíthet? Falusi vendégasztal szolgáltatás Gyógynövények joganyaga Helyi Termelői Piacok könnyített higiéniai követelményei engedélyeztetésnél, működtetésnél Piac üzemeltetés; Falusi és agroturisztikai szolgáltatók, és vendégasztal számlázása: TEÁOR Kistermelői termékek címkézése, jelölése Változás a hatósági díjakban! A termelői borkimérés szabályozása Helyi termelők, helyi termékek a rendezvényeken Kisokos kistermelőknek és rendezvényszervezőknek Magánlakóházi JHGY Nincs kitelepülési díj! Értékesíthető-e az élő vizeinkből jogszerűen kifogott HAL? Kiknek kell Pénztárgépet használni Kistermelői és más útmutatók a VM Élelmiszerlánc honlapon Élelmiszer jogszabály gyűjtemény Hatósági állásfoglalás kérések: Közétkeztetés – Közbeszerzés; Tájtermék polcok, de hogyan? Közétkeztetés – főzőkonyhák Pénztárgép használata

16 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. 2. tevékenység: Élelmiszer Önrendelkezés a gyakorlatban kézikönyv létrehozása és népszerűsítése országos konferencián: Megvalósult: 2 db 48 oldalas kiadvány 1000 pl-ban (egy magyar, és egy svájci kiadás) 1 napos konferencia 71 főnek 2 szakmai műhely Svájcban

17 alternatív gazdasági szereplők komplex kapacitásfejlesztési programja:
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. 3. tevékenység: alternatív gazdasági szereplők komplex kapacitásfejlesztési programja: igényfelmérő kutatás után 30 szervezet 100 munkatársának célirányos képzés belső pályázat útján kiválasztott 10 szervezet mentorálásban részesült 3 fő svájci tanulmányútja Megvalósult: 4 képzési alkalom Képzett személyek száma alkalmanként: 59 személy*nap képzés Képzésekkel elért személyek száma: 27, képzésekkel elért szervezetek száma: 18. svájci tanulmányút 3 fő 1 db szolidáris gazdaságot népszerűsítő videó 1 db publikáció szakmai folyóiratban

18 alternatív gazdaságban aktív civil szervezetek kapacitásfejlesztése:
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. 4. tevékenység: alternatív gazdaságban aktív civil szervezetek kapacitásfejlesztése: Megvalósult: 2 rendezvény: résztvevők száma: fő (összesen 307) elért személyek száma: 275 elért szervezetek száma: 163 5. tevékenység: kutatás a 3. sz. tevékenység megalapozása érdekében: A 3. tevékenység képzési folyamatának alapját képezi a problématérképet és képzési koncepciót eredményező, saját empirikus adatgyűjtésen alapuló kutatás az újfajta alternatív gazdasági szereplők helyzetéről országos szinten, ill. északkelet-magyarországi esettanulmányok vizsgálatával. 30 oldalas országos kutatási jelentés 20 oldal regionális esettanulmányok jelentés

19 Nyilvánosság Védegylet Egyesület honlapja
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Nyilvánosság Védegylet Egyesület honlapja Szövetség az Élő Tiszáért honlapja sajtónyilvános események (Kossuth Rádió, Klubrádió, ATV tudósítás) a 2 kiadvány átadva a partner szervezetek számára (Szövetség az Élő Tiszáért, Biokultúra Szövetség, Greenpeace Hungary) 2 videó interneten megosztva, feliratozva is a svájci állampolgárok számára

20 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Partnerség A svájci partnerrel való közös programtervezést az európai élelmiszer-önrendelkezési mozgalom keretei között folytatott többéves közös munka előzte meg. A projekt folyamán az együttműködést jóként értékeltük A további közös projektek szempontjából az alábbi tanulságokat rögzítettük: a programok kialakításánál figyelni kell arra, hogy mindkét partner képességeinek, szakmai kompetenciájának és a programon kívüli munkatervének megfelelő tevékenységek kerüljenek a program tevékenységei közé a svájci partnerrel szembeni adminisztratív követelmények a program kezdetétől fogva egyértelműen meghatározottak legyenek, mert a két ország eltérő könyvelési adó, munkajogi szabályozása miatt rendkívül nehéz velük elfogadtatni a program által állított adminisztratív követelményeket.

21 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Hatás/1 1. A projekt hatására ismertebbé vált az alternatív gazdasági szervezetek fogalma Magyarországon. Alternatív gazdasági kezdeményezéseket ismertetett meg a nyilvánossággal, lehetőséget adott a szektornak, hogy megismerje egymást. 2. A projekt keretén belül megrendezett kétszer két napos szakmai műhelyek lehetővé tették svájci és magyar civil szervezetek, alternatív gazdasági kezdeményezések szakmai együttműködését és kapcsolatépítését. 3. A konferencia résztvevői között közel 30 vidéki résztvevő is volt Magyarország különböző régióiból. 4. A konferenciasorozat egyik legfontosabb sikere, hogy a lehető legtöbb szakmai területről vettek részt, mint például az állami szektortól (OFA Kft., Vidékfejlesztési Minisztérium, előadók között: országgyűlési képviselő), önkormányzatoktól (polgármesterek), a kutatói szférából (MTA, stb.), civil szervezetektől, különböző vidéki, és budapesti szövetkezetektől, nemzetközi szervezetektől, illetve érdeklődő magánszemélyek is.

22 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Hatás/2 5. A konferenciák, illetve a projekt egészének hatására a médián keresztül a szélesebb nyilvánosság is megismerkedett az alternatív gazdasági szereplők fogalmával, főbb jellemzőivel. Ez egyrészt népszerűsítette a szektort, másrészt a szektor specifikus problémáinak megjelenése a médiában a döntéshozókat is befolyásolhatja. 6. Az Észak-Magyarországi marketing és pénzügyi képzéseken keresztül szociális szövetkezeteknek, és társadalmi vállalkozásoknak tartott képzést, amellyel nőtt a szektor kapacitása a régióban. 7. A projekt keretén belül nyilvánosságra hozott szakmai tanulmányok egyedülálló módon először mutatták be a szektor jellemzőit összefoglalóan.

23 Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. Indikátorok

24 A svájci állampolgárok számára a program lehetővé tette
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A svájci állampolgárok számára a program lehetővé tette az élelmiszer-önrendelkezés aktuális kérdéseinek alaposabb megismerését a kiadvány segített megvilágítani, milyen konkrét szabályozási és technológiai ügyek találhatók az élelmiszer-önrendelkezési harc frontján napjainkban, a megvalósítást segítő Jó Gyakorlatok bemutatása Svájcban és világszerte. a kiadványhoz kapcsolódó rendezvények konkrétabb témákat vettek górcső alá: a hús- és tejtermékek bevonása a fogyasztói közösségek termékskálájába, a fiatal generáció földhözjutásának kérdései

25 A projekt utóélete Szociális szövetkezetek létrejöttének inkubálása
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. A projekt utóélete Szociális szövetkezetek létrejöttének inkubálása 10 Jó példa helyi élelmiszer ellátás Lehet más a közétkeztetés Tiszántúl – Kézikönyv közösségi konyha üzemeltetése szabályozás Nemzetközi élelmiszerönrendelkezési mozgalom aktív része 3 éves EuropeAid projekt ÉÖ EU-s szintű szabályozás helyi élelmiszerprogram beindítása élelmiszer felesleg Kisokos helyi élelmiszer stratégia kidolgozása helyi termék piacok szervezése, népszerűsítése Problématérkép, megoldási terv Svájci partnerrel informális kapcsolattartás Nyéléni Európa 2. Fórum 2017: 14 fős magyar delegáció

26 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!
Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest, március 14. További információ: Védegylet Egyesület Újszászi Györgyi főtitkár KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Svájci-Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap záró rendezvény Budapest 2017. március 14. kisprojekt végrehajtó:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések