Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Vasa felépítése. El ő zmények A Vasá-t a svéd haditengerészet zászlóshajójának szánták. A híres és tapasztalt holland hajóépítő mester, Henrik Hybertsson.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Vasa felépítése. El ő zmények A Vasá-t a svéd haditengerészet zászlóshajójának szánták. A híres és tapasztalt holland hajóépítő mester, Henrik Hybertsson."— Előadás másolata:

1 A Vasa felépítése

2 El ő zmények A Vasá-t a svéd haditengerészet zászlóshajójának szánták. A híres és tapasztalt holland hajóépítő mester, Henrik Hybertsson irányításával kezdték építeni. Megrendelője II. Gusztáv Adolf (a dinasztia alapító Vasa Gusztáv unokája).

3 A hajón való változtatások okai 1627 tavaszán Hybertsson két év betegeskedés után meghalt. Az irányítást kevésbé tapasztalt segédje, a szintén holland származású Hein Jacobsson vette át, segítője Johan Isbrandsson. A konkrét információk hiánya Jacobssont nehéz helyzet elé állította.

4 Változtatások Megváltoztatták a fegyverzetet és ennek megfelelően az építést is módosítani kellett. Egy második ágyú-fedélzettel is növelték a magasságot. A felfegyverkezési tervet több alkalommal is felülvizsgálták. Valószínűleg Svédországnak a Vasa volt az egyetlen hajója, amelyet kétfedélzetesre építettek.

5 A kivágott fák nem feleltek meg a király elvárásainak. A gerinc hosszát maximum 34 m-re tudja növelni, így a meglévő anyagból1 hajót tud elkészíteni a kért új méretben, és egyet a szerződésben szereplő nagyobbak közül.A kivágott fák nem feleltek meg a király elvárásainak. A gerinc hosszát maximum 34 m-re tudja növelni, így a meglévő anyagból1 hajót tud elkészíteni a kért új méretben, és egyet a szerződésben szereplő nagyobbak közül. A király válasza, hogy a mester a megfelelő méretek szerint dolgozzon. Ha erre nem képes akkor a szerződésben szereplő nagyobb hajót készítse el.

6 Mivel az idő sürgette őket és a király türelmetlen volt, Hybertsson a gyorsabbik megoldást választotta.Mivel az idő sürgette őket és a király türelmetlen volt, Hybertsson a gyorsabbik megoldást választotta. Az elkészült gerincet megtoldotta a szerződött nagyobb hajóhoz szükséges méretre. Így 1626 Márciusában elkezdődött a Vasa hajó építése. 69 m hosszú és 11 m széles lett a hajó.


Letölteni ppt "A Vasa felépítése. El ő zmények A Vasá-t a svéd haditengerészet zászlóshajójának szánták. A híres és tapasztalt holland hajóépítő mester, Henrik Hybertsson."

Hasonló előadás


Google Hirdetések