Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Törökország-Isztambul Terület 1 538,77 km². Nevezetességei,látnivalók A Hagia Sophia A Kék mecset A Topkapi szeráj A Nagy Bazár és a Fűszerbazár A Yerebatan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Törökország-Isztambul Terület 1 538,77 km². Nevezetességei,látnivalók A Hagia Sophia A Kék mecset A Topkapi szeráj A Nagy Bazár és a Fűszerbazár A Yerebatan."— Előadás másolata:

1 Törökország-Isztambul Terület 1 538,77 km²

2 Nevezetességei,látnivalók A Hagia Sophia A Kék mecset A Topkapi szeráj A Nagy Bazár és a Fűszerbazár A Yerebatan Ciszterna A Dolmabahce palota A Beyoglu negyed A Galata-torony Isztambuli Archeológiai Múzeum A Boszporusz palotái és villái

3

4 Földrajzi helyzete Isztambul több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa Annak kulturális művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg Istanbul tartomány székhelye. A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el Területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják.

5

6 Zászlaja A város zászlajának képét 1969-ben egy versenyen terveztették meg. A zászló alsó része a Boszporuszt szimbolizálja, mely kettévágja a várost, ugyanakkor összeköti a két kontinenst. Mindkét oldalon a városfalat stilizálja az ábra. A tornyok Isztambul híres mecseteinek minaretjeit ábrázolják. A hét háromszög a kép közepén a hét dombot jelképezi, melyekre Isztambul épült.

7 Társadalom

8 Bűnözés Az Isztambulban előforduló bűnesetek többsége nem erőszakos cselekmény, legtöbbjük bolti lopás vagy zsebtolvajlás; utóbbiak is inkább csak a turisták által leglátogatottabb részeken. A fegyveres rablások és a bántalmazások száma lényegesen kevesebb. A merényletek gyakorisága nem nagyobb, mint általában az európai városokban; a célpontok legtöbbször külföldi tulajdonú épületek.

9 Éghajlat Isztambul éghajlata mérsékelt. Hosszú, meleg és párás nyár és hűvös, csapadékos tél jellemzi. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet (40,5 °C) 2000. július 12-én regisztrálták. Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet (-16,1 °C) 1927. február 9-én mérték.

10 Jellemzői

11 Készítette  Jeles Krisztián  Batyi Cintia  Jellinek Réka  9.a


Letölteni ppt "Törökország-Isztambul Terület 1 538,77 km². Nevezetességei,látnivalók A Hagia Sophia A Kék mecset A Topkapi szeráj A Nagy Bazár és a Fűszerbazár A Yerebatan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések