Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaÁrpád Balog Megváltozta több, mint 8 éve
1
AZ IDŐS KORCSOPORT EGÉSZSÉGES, KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSA FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban
2
BEVEZETÉS „ A fiatalság a főfogás, az öregkor a desszert” TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
3
DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
4
IDŐSKOR Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kronológiai életkor szerinti felosztását a következő sorokban tüntetem fel: -középkorúak: 45-59 év közöttiek -öregedők: 60-64 év közöttiek -időskorúak: 65-74 év közöttiek -öregek: 75-89 év közöttiek -aggastyánok: 90 év felettiek TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
5
VÁLTOZÁSOK - az izmok tömege és ereje 30%-kal csökken - az idegrostok száma az idegtörzsekben negyedével megfogyatkozik - az agy súlya közel 30 dkg-mal csökken - a vese nefronjainak (a vese működési egysége) száma 50%-kal csökken - 245-ről 88-ra fogynak az izlelőbimbók számai nyelv szemölcsönként TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
6
- a testen átáramló vér mennyisége felére csökken - a tüdő légkapacitása 75 éves korra több mint felére csökken - az idegrostok vezetési sebessége átlagosan 15%-kal csökken - a látás-hallás csökkenése eléri a 85-90%-kot - lecsökken a szomjúságérzet és az étvágy, a központi idegrendszer specifikus sejtjeinek pusztulása miatt, 40-50%-kal TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
7
- kötőszövet rugalmasságának csökkenése - a támasztó-kötőszövet teljesítménye csökken - az immunműködések kapacitása csökken - alapszemélyiség jellegzetességeinek markánsabb megjelenése meghatározóvá válik - receptorok száma csökken TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
8
- számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell) - homeosztázis instabilitása TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
9
TÁPLÁLKOZÁS ÉS MEGBETEGEDÉS o fehérjekalória-hiányos táplálkozás: immunelégtelenség, anaemia (vérzékenység), kimerültség, fokozott fertőzéshajlam, demencia (elbutulás), felfekvéses gyulladások. o folyadékivási elégtelenség (hypodipsia): dehidráció, orthostatikus hypotonia (függőleges testhelyzet felvétel ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha függőleges testhelyzetet veszünk fel, enyhe szédülést érzékelünk, mivel a vérnyomás ilyenkor hirtelen leesik), hypernatrémia (magas nátriumszint). TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
10
o cink-elégtelenség: immunelégtelenség, anorexia, csökkent sebgyógyulás. o folsav- és B12,-vitamin-elégtelenség: anémia, demencia. o vashiány: anémia. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
11
o szelénium-elégtelenség: karcinóma (rosszindulatú daganatok) és myopathia-hajlam (szívizomelhalás). o A-vitamin-többlet: hypercalcemia. o fokozott nátrium-bevitel: hypertonia, cerebrovascularis (agyi erekhez tartozó) események TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
12
o fokozott kalória bevitel: elhízás, hipertónia (magas vérnyomás), II. típusú diabétesz. o kalcium- és D-vitamin-elégtelenség, csökkent napsugárzás mellett: osteopenia(csökkent csontállomány), csípőtáji törések. o rostszegény táplálkozás: diverticulitis (vastagbélen található kitüremkedés begyulladhat), székrekedés. Fokozott rostbevitel: bélcsavarodás. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
13
TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
14
FOLYADÉK Általános panaszok, a testtömeg 1%-nál kisebb folyadékhiány esetén: fejfájás koncentráló képesség csökkenése fáradság Szédülés 1 %-nál nagyobb folyadékhiány esetén egészségügyi következmények: légzési nehézségek: csökkenő szellemi kapacitás mentális problémák székrekedés fogproblémák szájüregi betegségek vesekő TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
15
SÓ TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 ABCDEFGH 1. Ékeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 23 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 10) 5 (legfeljebb: 12) 4. Bölcsődei étkeztetés 1,5–––––– 5. Napi háromszori étkezés szolgáltatás a –2 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 6,6) 3,5 (legfeljebb: 7,9) 6. Napi egyszeri étkezés szolgáltatás a –1 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 3,6) 2 (legfeljebb: 4,3) Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi só bevitel*(g/fő)
16
ENERGIASZÜKSÉGLET TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 ABCDEFGH 1. Étkeztetés típusa Korcsoportok 2. 1–3 év4–6 év7–10 év11–14 év15–18 év19–69 év70. évtől 3. Egész napos étkeztetés 1100– 1300 1350– 1650 1700– 2050 2000– 2400 2000– 2600 2000– 2500 2000– 2400 4. Fekvőbete g- gyógyintéz eti étkeztetés 1000– 1200 1200– 1500 1550– 1850 1800– 2200 5. Bölcsődei étkeztetés 800–950 6. Napi háromszor i étkezés szolgáltatá sa 900–1100 1100– 1320 1300– 1550 1300– 1700 1300– 1650 1300– 1550 7. Napi egyszeri étkezés szolgáltatá sa 450–600600–750 700– 850 700–900 700– 850 Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet (kcal/nap/fő )
17
TÁPANYAGOK Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok, ásványi anyagok TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
18
NEHÉZSÉGEK, MEGOLDÁSOK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
19
CSONTRITKULÁS, OSZTEOPORÓZIS Az oszteoporózis, mint kóros folyamat, tulajdonképpen akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csont ritkulása olyan mértékű lesz, hogy a csont már nem bírja el a ránehezedő terhelést, és eltörik. Az oszteoporózis egyik formája, a nőknél a havi vérzés elmaradása utáni időszakban (posztmenopauzális oszteoporózis ) alakulhat ki. A másik formája, amelyet kortól függő oszteoporózisnak neveznek, a 70. életév körül, vagy utána jön létre. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
20
MEGELŐZÉS 1200-1500 mg/ nap kalcium. A megfelelő mennyiségű kalciferol (D-vitamin) bevitele is szükséges a kálcium beépüléséhez. Amikor a napfény-expozíció nem elegendő a 10-15 mikrogramm-ot is elfogadhatónak tartják. Néhol a nemzetközi egység mutatót használják, 400 NE egység ajánlással. 1 NE = 0,025 μg kalciferol. Mozgás. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
21
KÁLCIUM MENNYISÉG TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
22
D-VITAMIN MENNYISÉG TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
23
ÖSSZEFOGLALÁS Alapanyagcsere változás Zsírszegény étrend Változatos, tápanyagban gazdag étrend Fehérjeigény magasabb lehet Napi többszöri kis étkezések Túlzott só-és cukorfogyasztás kerülése! Az osteoporosis, mint csontritkulás időskorban gyakori! Ezt megfelelő mennyiségű kálcium és D-vitamin rendszeres elfogyasztásával megelőzhetjük. A rendelet a kálcium mennyiségre szabályzást hozott. Minden nap tej-és tejtermék fogyasztása ajánlott. Tíz élelmezési napon keresztül 5 liter tej fogyasztandó vagy ennek megfelelő kálciumtartalmú tejtermék. TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001
24
LEGFONTOSABB SZÜKSÉGLETEK TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 speciális feladat időskorban tápanyag magas víztartalmú élelmiszerek fehérjehasznosulás romlik gyulladások során fokozódik a szervezet fehérje igénye fokozott fehérjeigénytej, joghurt, kefir (tejtermékek) székrekedés (renyhébb bélműködés, csökkent fizikai aktivitás) rostban gazdag táplálkozászöldségek, gyümölcsök idegrendszer megfelelő működéséhez lényegesek, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek fokozott B6-vitaminbeviteltej, joghurt, kefir fogak hiánya miatt pürésíteni kell, ami hosszabb főzést igényelhet; a C-vitamin hőérzékeny C-vitamin-bevitelre figyelni kell friss gyümölcsök, saláták, frissen préselt natúr gyümölcs- és zöldséglevek elégtelen D-vitamin bevitel és a D-vitamin hasznosulásának csökkenése D-vitamin-bevitelre figyelnitej, tejtermék, halak csontritkulás megelőzés érdekében fokozott kalciumbevitel, D- vitaminnal joghurt, kefir anyagcsere folyamatokhoz szükséges vastej, joghurt, kefir, hal anyagcsere folyamatokhoz szükséges cinktej, joghurt, kefir, hal
25
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.