Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaEmília Orbán Megváltozta több, mint 8 éve
1
Hancz Csaba 1, Gál Dénes 2 1 Kaposvári Egyetem, Kaposvár; 2 NAIK HAKI, Szarvas Paradigmaváltás előtt a tavi haltakarmányozás XXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás
2
Forradalmi korok Zöld forradalom: az 1950-es évektől az 1980-as évekig. A gabonatermelés három és félszeresére nőtt, köszönhetően az új fajtáknak és hibrideknek, a műtrágya felhasználás növekedésének, valamint a technológiai fejlesztéseknek. 1 kg abraktakarmány megtermeléséhez 1.200 l víz kell! Korunkban egyre inkább a víz válik limitáló tényezővé (Ausztrália, Afrika…..)
3
Fenntartható (?) fejlődés(?) Fenntarthatóság Környezeti Erőforrás felhasználás Környezeti terhelés: elfolyóvíz kibocsátás Halliszt és halolaj felhasználás Társadalmi Élelmiszer előállítás Munkahelyteremtés Ökoszisztéma szolgáltatások (halastavak, vizes élőhelyek) Gazgasági Jövedelem Beruházási költségek Működési költségek
4
Környezeti fenntarthatóság Gazdasági fenntarthatóság Társadalmi fenntarthatóság Halastó Alacsony környezeti terhelés Nagy beruházásigény 3-6 mFt = 1 t/év termelés Merev fajszerkezet Alacsony munkahely- teremtési potenciál Ökoszisztéma szolgált. Intenzív Magas környezeti terhelés Halliszt és halolaj felhasználás Nagy beruházásigény 3-6 mFt = 1 t/év termelés Piaci igényekhez igazodó fajszerkezet Alacsony munkahely- teremtési potenciál Ellentmondások Környezeti fenntarthatóság tavi haltermelésintenzív rendszerek Gazdasági – társadalmi halastavak alacsony beruházás arányos jövedelmezősége miatt nem várható új tavi termelők megjelenése (munkahelyteremtés) A haltermelés bővülésére, új munkahelyek létrehozására olcsó, de fenntartható rendszerek elterjesztése esetében lehet számítani Pl. kombinált rendszerek, ahol az intenzív tápetetés és az extenzív gazdálkodás pozitívumai együtt jelentkezhetnek A hazai tavi haltermelés fenntarthatósága
5
Európa merre tart? (Váradi, L. 2014)
6
Étkezési haltermelés TÉ-e: 10,5 -11,0 mrd Ft. 0,04%-os GDP-hez való hozzájárulás (de a mezőgazdaság aránya is 4,6% volt 2011- ben, ami ekkor kiemelkedő volt). Mintegy 30 ezer tonna az összes halfogás és haltermelés (ebből 8-12 ezer tonna étkezési ponty). A tógazdasági termelésünk (18-20 ezer tonna) kb. 70 -72%-a ponty, 10-15%-a busa és az amur, 2-3%-a ragadozó és 4-5% az egyéb hal, mely főleg ezüstkárász. Intenzív üzemi termelés 2,2-2,3 ezer tonna Természetes vízi halászat: 2-4 ezer tonna Horgászfogás (330 ezer fő): 5-6 ezer tonna Becslések szerint 5-6 ezer tonna hal nem jelenik meg a statisztikákban!!! 35.400 ha halastó művelési ágból csak mintegy 25.000 ha-on folyik termelés. (Németh és Szűcs, 2013)
7
Mi a mi paradigmánk a tavi haltermelést illetően? A tavak termőképessége különböző – más a természetes hozamuk. (Maucha Rezső eredeti definíciója a polikultúra bevezetése óta nem értelmezhető. A félintenzív technológia akkor gazdaságos, ha a hozam 40-50 %-a „természetes”. Kiegészítő takarmányozás fogalma. (A pontyot „abrakoljuk”.) Takarmányhozam = Feletetett takarmány/Takarmányegyüttható Takarmányegyüttható = 3,5 kg Keményítőérték/kg nettó hozam Hogyan tervezünk takarmányfelhasználást? Egyszerű: a szezonban szükséges takarmány = szaporulat x TE Tasnádi Róbert munkássága minden elismerést megérdemel, de útmutatásait alkalmazta-e valaha is a szakma?
8
Példa a természetes hozam számítására lehalászás (bruttó hozam) : 1700 kg/ha kihelyezés : 300 kg/ha (nettó hozam = 1400 kg/ha) feletetett takarmány : 3600 kg/ha takarmány-együttható : 4,5 kg/kg takarmányhozam : 800 kg/ha (57%) (3600 : 4,5) természetes hozam : 600 kg/ha (43%)
9
Biológiai alapok, zöld és barna táplálékláncok, bottom-up szemlélet, Elton-piramis (Horváth és mtsai, 2011)
10
Woynarovich E. prof. „piramisa”
11
Kiútkeresés 1. Etessünk teljes értékű tápot Ponty ivadéktáp (Magyar Takarmánykódex, 1990)
14
Hogyan működik? Egyed és munkatársai (2012) nyomán: Levegőztetett telelőkben, 3 korosztály (e.n.; I ny.; II ny.) Táp (Aller) Ny. fehérje: 54% Ny. zsír: 15% Ny. fehérje: 35% Ny. zsír: 9% Végző egyedsúly: 0,7 – 2, 7 kg Hozam: 1 – 25 t/ha TE: 1,6 – 2,1 kg/kg Szlovén példa: Žabnik (G2O d.o.o. company) 5 -10 t/ha hozam Extrudált táp etetéssel, 1 önetető/ha, 2x naponta Levegőztetés Ponty korosztályok vegyes népesítése Kétéves üzemforma (Tavak bekerítve !!!) ~ 2,5 ha
15
Hogyan működhet még? Intenzív(ebb) – extenzív(ebb) rendszerek összekapcsolása Kombinált intenzív-extenzív tavi haltermelő rendszer (Jászkisér)
16
Példák a kombinált haltermelő rendszerekre HAKI, SustainAqua projekt (www.sustainaqua.com) Mesterséges felület hozam akár 10-15 t/ha
17
3 -5 t/ha nettó hozam polikultúrában, 2-2,5 éves üzemforma, „hagyományos” technológiával + esetleg levegőztetés Fajösszetétel átgondolása – ragadozók arányának növelése (Horváth és mtsai, 2014) - top down szemlélet, gyomhalak hasznosítása 25-30 % fehérjetartalmú, nagyon egyszerű és nagyon olcsó (halliszt, vitamin és ásványi anyag premix nélküli) táp etetése gabona helyett
18
„Extenzív” technológiai lehetőségek kiaknázása a helyi adottságoknak megfelelően: Pl. ponty – amur bikultúra, pontyívatással kombinált egynyaras süllőnevelés etc. Ökoturizmus Horgásztó üzemeltetés stb. stb. K+F+I Fontolva haladó gyakorlat
19
Köszönjük a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.