Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaBotond Boros Megváltozta több, mint 8 éve
1
Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása Takács Krisztina, Szamos Jenő, Kovács Erzsébet, Janáky Tamás, Polgár Marianne, Gelencsér Éva Kollokvium, 2009. november 27.
2
Élelmiszer okozta káros reakciók Immunmediált Nem-immunmediált IgE-mediáltNem-IgE-mediáltEnzimatikus Egyéb, nem ismert Farmakológiai „Valódi” táplálék allergia Nem toxikus Toxikus GabonaallergiaCöliákia autoimmun betegség
3
- - - patomechanizmus ismert - - I. típusú allergiás reakció - - időleges (az élet folyamán elmúlhat) - - nem minden glutén tartalmú gabona tiltott - - patomechhanizmus nem ismert - - IV. típusú allergiás reakció (T-sejt- mediált) - - egy életre szól - - életreszóló glutén-mentes diéta tünetek Gabona allergia = cöliákia - Prolamin szupercsalád 2S albumin tartalék fehérje család Nem-specifikus lipid transzfer fehérje család Gabona eredetű a-amiláz/tripszin inhibitor család Gabona eredetű prolamin család - búza, rozs, árpa, zab prolamin frakciója
4
Diagnózis gabonaallergia cöliákia -vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) IgA endomysium ellenanyag (EMA) IgA szöveti transzglutamináz ellenanyag Gliadin-specifikus IgA és IgG -ismételt jejunális biopszia (3x-4x) IgE - vérvizsgálat (ellenanyag kimutatása) allergén-specifikus IgE (RAST) össz. IgE (ELISA) - allergiás bőrteszt -ételprovokációs vizsgálat Glutén + tTGA a-glutén és a-tTGA IgG, IgA Aktivált T-sejtek
5
Zárvatermők Egyszíkűek Pázsitfűfélék Búza Rozs Árpa Tritikálé ZabKukoricaRizs Kétszíkűek Szegfűfélék HajdinaAmaránt Keresztreakció! Keresztreaktivitás Törzs Osztály Rend
6
Gabona allergének kimutatása - blot konjugátum 15%-os SDS-PAGE gél Fehérje elválasztás PVDF membrán Immunfestés Enzim szubsztrátja humánszérum
7
Gabona allergének kimutatása – LC-MS/MS
8
Búza allergének a-amiláz inhibitorok POSCH et al. 1995 Agglutinin homodimer alegység: WGA (17 kDa) SUTTON et al. 1984 Agglutinin isolectin 1 (Tri a 18) http://allallergy.net/databaseshttp://allallergy.net/databases, Acil-CoA oxidáz (rizs homológ) (27 kDa) POSCH et al. 1995 Fruktóz-biszfoszfát aldoláz (rizs homológ) (37 kDa) WEISS et al. 1997 Tri m peroxidáz (36 kDa) SANCHEZ-MONGE et al. 1997 Tri a peroxidáz (60 kDa) WATANABE et al. 2001 Tri a Bd 36K YAMASHITA et al. 2002 Tri a trióz-foszfát izomeráz (TPIS) ROZYNEK et al. 2002 Thioredoxin (Tri a 25) WEICHEL et al. 2006 Szerpin, szerin-karboxipeptidáz AKAGAWA et al. 2007 b-Purthionin WEICHEL et al. 2006a Glicerinaldehid-3-foszfát-dehidrogenáz AKAGAWA et al. 2007 a-, b-, g-, w5-Gliadin (Tri a 19) BITTNER et al. 2008 Glutenin (Tri a 26) www.allergen.org Tri a LTP ASERO et al. 2000 Tri a kitináz DIAZ-PERALES et al. 1999 Tri a germin JENSEN-JAROLIM et al. 2002
9
immunológiai módszer ellenanyagnak reagálnia kell a toxikus gabonafehérjékkel és nem keresztreagálhatnak más gabonafehérjékkel és egyéb élelmiszer, valamint élelmiszeralkotó komponensével módszer validálása, referencia standard detektálási határ 10 mg glutén/kg, vagy annál kevesebb R5-ELISA Cöliákiát okozó allergének (glutén- fehérjék) kimutatása (ALINORM 08/31/26)
10
Cöliákiát okozó allergének kimutatása Diffchamb: Transia Plate prolamins Monoklonális R5 At. alapú
11
Cöliákiát okozó allergének kimutatása Operon: Stick gluten- Monoklonális R5 At. alapú
12
Gluténmentes élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót NEM tartalmazó élelmiszerek, amelyek glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekből a glutént kivonták, és így glutén tartalma nem több, mint 20 mg/kg. ALINORM 08/31/26 Csökkentett glutén tartalmú élelmiszer Búzából, egyéb Triticum fajokból (rozs, árpa), zabból, vagy ezek hibridjeiből 1 vagy több alkotót tartalmazó élelmiszerek, melyekben a glutén tartalom csökkentve lett, és glutén tartalmának 20-100 mg/kg közé kell esnie.
13
Glutén tartalom mérése gliadin meghatározáson alapszik Több specificitású és érzékenységű módszer létezik (Mit kell detektálnunk pontosan?) Kalibráció reproduktatív felvétele Gliadinok extrahálása Hőkezelés hatása Egyéb technológia kezelés hatása A glutén kimutatás nehézségei
14
Gluténmentes diétába illeszthető termékek H 2 N—(CH 2 ) 4 —CH—COOH NH 2 lizinglutamin O=C—CH 2 —CH 2 —CH—COOH NH 2 NH 2 + a fehérje láncok közötti kovalens kötés kialakítása Cél: kiváló minőségű, hipoallergén termék előállítása Transzglutamináz
15
Búza alapú tésztamodellek frakciói 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Mw (kDa) 185 98 52 31 19 17 11 6 3 Mw (kDa) 185 98 52 31 19 17 11 6 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1. 1. Natúr 2. 2. 100 mg/kg TG, 30’ 3. 3. 100 mg/kg TG, 60’ 4. 4. 100 mg/kg TG, 150’ 5. 5. 150 mg/kg TG, 60’ 6. 6. 150 mg/kg TG, 150’ 7. 7. 200 mg/kg TG, 30’ 8. 8. 200 mg/kg TG, 60’ 9. 9. 200 mg/kg TG, 150’ T. aestivum- alkohol frakció T. durum- alkohol frakció 60 mg TG/kg liszt 20 mg TG/kg liszt OPTIMUM DÓZIS
16
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.