Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaPéter Budai Megváltozta több, mint 8 éve
1
A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára.
2
„Nagy része annak, amit megeszünk- felesleges számunkra. Elfogyasztott táplálékaink egynegyede elegendő lenne az egészséges élethez, a háromnegyed rész orvosaink megélhetését szolgálja.” Egyiptomi papirusztekercs
3
Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősége Az egészséges táplálkozás és életmód jelentősen csökkenti számos betegség kockázatát,közöttük olyanokét, amelyek kiemelkedő mértékben befolyásolják a halálozást. Ilyenek a szív és érrendszeri valamint daganatos betegségek
4
Táplálkozási ajánlások A táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése érdekében a szakemberek számos országban- köztük Magyarországon- is időről időre táplálkozási ajánlásokat állítanak össze a lakosság számára.
5
Táplálkozási ajánlások A táplálkozási ajánlások minden esetben a gabonafélék, pontosabban a teljes értékű (teljes kiőrlésű) gabonatermékek rendszeres fogyasztására épülnek. Az ajánlások azzal kezdődnek, hogy „együnk rendszeresen, minden nap teljes értékű gabonatermékeket” Más szóval: az egészségmegőrző, betegségmegelőző táplálkozás alapja a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.
6
Csökken az érdeklődés a gabonatermékek iránt A vásárlási statisztika azonban sajnos azt mutatja, hogy a lakosság nem ismeri az ajánlást, mert a KSH által kiadott „lisztmérleg” összefoglaló cím alatt közölt egy főre jutó gabonatermék vásárlás 1970 óta folyamatosan csökken. 1970-ben 124,1 kg/fő/év 2006-ban 86,0 kg/fő/év Ebből a kenyérfogyasztás: 1970-ben 103,7 kg/fő/év 2009-ben 73 kg/fő/év volt, vagyis közel negyven év alatt 30%-kal csökkent az érdeklődés a gabonatermékek iránt volt, vagyis közel negyven év alatt 30%-kal csökkent az érdeklődés a gabonatermékek iránt
7
Energia és tápanyagtartalom az átlagosan fogyasztott kenyérmennyiségben, összehasonlítva az ajánlott napi bevitellel. 200g/nap A kenyér értékét mutatja, hogy napi 200 g fogyasztás (2009 éves adat) esetén is jelentős mértékben járul hozzá számos tápanyag- fehérje, szénhidrát, magnézium, vas, folsav, E vitamin- napi ajánlott bevitelének teljesítéséhez Energia501 kcal18% Fehérje17,9 g13,80% Zsír3,6 g3,30% Szénhidrát105,6 g26,80% Élelmi rost9 g26,50% CA39,4 mg5,40% Mg60,9 mg17,90% Na1403,4 mg69,80% Zn760,0 μg4,50% Fe2398,6 μg23,30% B1 vitamin150,4 μg16,10% B2 vitamin60,9 μg4,70% Niacin1,8 mg11,90% B6 vitamin200,5 μg15,30% Folsav64,4 μg32,20% E-vitamin4,1 mg26,80%
8
”Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket.” A háztartás-statisztikai adatokból valamint egy országos táplálkozási vizsgálat során a 200g/nap kenyérfogyasztás mindössze 10,7 g/nap barnakenyeret tartalmazott. A teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztásának kedvező betegségmegelőző hatását számos kutatás igazolja. Az Egyesült Államokban több, nagy létszámú vizsgálat bizonyította, hogy a teljes értékű gabonatermékeket bőségesen fogyasztó nők között a szívkoszorúér betegség és az e betegségből származó halálozás kockázata jóval kisebb volt, mint azoknak a nőknek a csoportjában, akik nem fogyasztották ezeket a termékeket. A férfiakon végzett hasonló vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb gabonarostot azaz teljes értékű gabonaterméket fogyasztók között az érszűkület sokkal kisebb mértékben fordult elő, mint a kontrol csoportban. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szívgyógyászok társasága által, a lakosság számára a szív-érbetegségek megelőzésére összeállított 9 ajánlás közül a harmadik így szól: ”Válaszunk mindig teljes értékű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket.”
9
Egy másik vizsgálat (Baltimore) során kiderült, hogy a legtöbb teljes értékű gabonaterméket fogyasztók csoportjában volt a legkisebb a túlsúly, elhízás kockázata, ráadásul a szérum koleszterin szerint. A kutatók szerint nem csak az élelmi rostoknak, hanem a teljes értékű gabonatermékekben lévő bioaktív anyagok (növényi ösztrogénok, flavonoidok, antioxidánsok,) valamint vitaminok és ásványi anyagok jelenlétének is tulajdoníthatók a jó eredmények.
10
Egy nemzetközi vizsgálatból, amely a táplálkozás és egészség illetve betegségek közötti összefüggéseket kutatta, kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékeket, gabonapelyheket rendszeresen fogyasztó egyének tartották tesztsúlyukat, de akik mellőzték ezeket a termékeket, azok testtömege növekedett.
11
Köztudott a daganatos betegségek nagy gyakorisága Magyarországon. A daganatos betegségek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a táplálkozási és életmód tényezők. Természetesen nem csak kockázatnövelő, hanem kockázatcsökkentő hatásról van szó. Közel 300 ezer férfi és 200 ezer nő ötéves követéses vizsgálata során kiderült, hogy a teljes értékű gabonatermékekben és gabonarostokban gazdag táplálkozás hatására lényegesen kisebb volt a vastag és végbélrák kialakulásának kockázata.
12
Az eddigiekből kiderül, hogy három a lakosság általános egészségi állapotát alapvetően meghatározó betegség szív és érbetegségek, daganatos betegségek, elhízás, hatásos megelőzésében meghatározó szerepet játszik a teljes értékű gabonatermékek rendszeres fogyasztása.
13
Tovább lehetne még sorolni a teljes értékű gabonatermékek, gabonarostok rendszeres fogyasztásának kedvező hatásait, de nem kerülhetjük el egy világhírű angol élelmi rost kutató- Truswell- megjegyzését: „…. A teljes értékű gabonatermékek és a zabpehely, zabkorpa rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkentik a szív-érbetegségek kockázatát. Ez igen kedvező lenne, de csak jóval kisebb sótartalom esetén”
15
Az első szoba
16
Teljes őrlésű gabonafélék minden nap.
17
Teljes őrlésű és fehér liszt tápanyagtartalma (100 g-ban) Fehér liszt
18
Teljes értékű gabonatermékek kedvező hatásai.
19
Teljes értékű gabonatermékek, élelmi rostok, egyéb összetevők kedvező hatása
20
Élelmi rostok, gabonarostok bőséges bevitele csökkenti a női mellrák kockázatát.
21
Teljes értékű gabonatermékek és a túlsúly/elhízás „Minden ember egyenlő- csak a kövérek több szappant használnak” Temesi Ferenc MN 2002. március. 20.
22
A második szoba: Zöldség-, gyümölcsfogyasztás és betegségek megelőzése Car Warner angol fotográfus képsorozata: Olasz konyha: zöldségek, pasta, sajt.
23
Zöldség-főzelékféle, gyümölcs naponta ötször.
24
Tetőtéri szoba 1. Sovány húsok, halak és egészség. Car Warner angol fotográfus képsorozata: Sonka, hús, szalámi. Sonka : az ég, a hegyek, a folyó. Kenyér : a sziklák. Grisinetti : a házfal és a stég. Szalámi : a háztetö. Alpesi táj: sovány sonka, kockasajt, zsíros sonka, kenyér
25
Tengeri halak hetente kétszer
26
Tetőtéri szoba 2. (Sovány) tej és tejtermékek és az egészség Sajtból van a … Nem a hold, hanem a ház. A ládák és az árnyékolók száraztészták. Car Warner angol fotográfus képsorozatából
27
Fél liter tej naponta! Tej, tejterm é kek Kalcium – f é l liter 600 mg; D-, A-, B 2 -vitamin Sajtok – fogszuvasod á s kock á zat cs ö kkent é se Tejet nem iv ó, 3-10 é ves gyermekek alacsonyabbak, kisebb csontt ö meg, kisebb BMD (radius, combnyak, trochanter, L. csigoly á k) (Black et al, AmJClinNutr, 2002, 76, 675-80) NHANES III: 3251 nő 5-12 é s 13-17 é ves kori tejfogyaszt á sa é s >50 é v BMD é s csontt ö meg k ö z ö tt S ö sszef ü gg é s (Kalkwarf et al, AmJClinNutr, 2003, 77, 257-65) Nurse ’ s Health Study: a megfelelő D-vitamin-bevitel (12,5 μg/nap) 37 %-kal kisebb az oszteoporozisos combnyakt ö r é s kock á zat posztmenopauz á ban mint 3,5 μg eset é n; tej, Ca – nincs ö sszef ü gg é s ( Feskanich et al, AmJClinNutr, 2003, 77, 504-11)
28
Mi van a kéményben? Csökkentsük a cukorfogyasztást Csökkentsük az állati zsírokat Kerüljük az energia-gazdag táplálékokat, italokat Kerüljük a sózást, sóban gazdag táplálékokat Aki nem iszik alkoholt, ne kezdje el! Mérsékelt alkoholfogyasztás= nőknek 10, férfiaknak 20g/nap etanol
29
További tanácsok Táplálkozzunk változatosan! Szervezetünknek vízre van szüksége,- igyunk 8 pohár (kb. 2 liter) vizet naponta. Őrizzük meg, vagy szerezzük vissza egészséges testtömegünket (rendszeres mérés, zöldség-gyümölcs, kisebb adagok, rendszeres mozgás, példamutatás a gyerekeknek) Gyakran mossunk kezet- rendszeres kézmosás hatására 30%-kal csökken számos fertőző betegség veszélye. Ügyeljünk a higiénére a konyhában! Olvassuk el figyelmesen az élelmiszer cimkét Rendszeres testmozgás- 60/30 perc/ nap! Egészségügyi séta kutyával
30
Csodálatos, mennyire nem engedik megzavarni magukat az emberek a tönkremenésükben Hamvas Béla Tiszapalkonyai segédraktáros (Karátson Gábor, MN 2003. augusztus 11)
31
Célkitűzések A fogyasztó gyermekkortól rendelkezzék korrekt ismeretekkel Minden családba jussanak el a táplálkozási ajánlások, üzenetek Szükség van az egészségmegőrzésnek kedvező élelmiszer és ételkinálatra Meg kell oldani az egészséget segítő termékek reklámozását
32
Az egészség és táplálkozás A legnagyobb baj: A halálos kettős…. A hiperaktív villa és a hypoaktív láb. Helyette: hipoaktív villa és hiperaktív láb. K.Roberts et al, NutrRev, 2000,58. 154-160)
33
Az egészséges táplálkozás életet ment!
34
Köszönöm a figyelmet! UKBA 2010. február 22.
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.