Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK."— Előadás másolata:

1 GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK

2 Kedves Gyerekek! Játékos interaktív komplex iskolai versenyt indítunk évfolyam számára görög mitológia körében. Reméljük, hogy elnyeri tetszéseteket, és „ a mindent tudni akarók” kíváncsiságával bekapcsolódtok a tanulni vágyók sorába. A feladatsorokat mentsétek le, oldjátok meg, majd kidolgozva PowerPoint bemutatóként (.ppt) pendrive-on adjátok be nekünk. Beadási határidő: minden hónap harmadik hétvégéje Az 5 fordulós verseny során havonta egy-egy új témában egyénileg készülhettek fel a nagy megmérettetésre. A pendrive-on beadott válaszaitokat értékeljük, és a honlapon a versenyállás részeredményeit folyamatosan közöljük. Az eredményesen szereplő versenyzők jutalma szaktárgyi ötös és dicséret, a legjobban teljesítők számára pedig áprilisban egy interaktív csapatversenyt rendezünk értékes nyereményekkel. Ott derül ki, hogy kik lesznek a tanév legokosabbjai. Sok sikert kívánunk ! Edit néni, Erika néni, Hajni néni, Kati néni, Klára néni, Zita néni, Lajos bácsi és Robi bácsi

3 Szakirodalom a görög istenekről
A fenti linkek segítenek a feladatok megoldásában.

4 1. Feladat Ki vagyok én? 1. Az istenek és királyok atyja, a görögök legbölcsebb és legfőbb istene, az egek fellegtorlaszoló , mennydörgő, mennykövező ura. Válasz: 2.Időnként elhagyom föld alatti királyságom, hogy fölhágjak az Olümposzra. Legértékesebb tárgyam a láthatatlanná tévő sisakom. Válasz: 3. A családi tűzhely istennője, Zeusz felesége. Válasz: 4. A tenger és a földrengés istene, szelek és viharok parancsolója. Válasz: 5. Már születése napján megszökött a pólyájából, és elindult kalandot keresni. Az istenek követe, vigyáz a kereskedőkre, utazókra és a tolvajokra is. Válasz: 6. Zeusz fejéből pattant ki teljes fegyverzetben. A bölcsesség,a tudás,az emberek tanítója. Válasz:

5 1. Feladat Ki vagyok én? 7. A többi isten nem örül,ha megjelenik az Olümposzon. A földön is félnek tőle, mert nyomában halál jár. Válasz: 8. Az istenek lakomáin lantján játszik, de jól bánik az íjjal is. Válasz: 9. Kezében kalapácsával, bicegve, föl s alá járkál. Felesége a szép Aphrodité. Válasz: 10. A habokból emelkedett ki, mikor Zeusz villámaival megérintette a tengert. Jelképe a galamb és a delfin. Válasz: 11. A vadállatok úrnője, a vadászat és a Hold istennője. Válasz: 12. A szőlőművelés, a bor, a mámor istene. Válasz:

6 2. feladat Járj utána! A görög mitológia egy alakjával van össze-függésben a páni félelem és a pánik kifejezésünk. Ki az és mi a kapcsolat köztük?

7 2. Feladat Válasz:

8 3. feladat Ki lennél? Három napra egy görög isten bőrébe bújnál az istenek szeszélye folytán. Ki lennél? Mire használnád kölcsönzött képességeidet napjainkban? Ötletes, hasznos legyen! Kb. 10 mondatban fogalmazd meg!

9 Ki lennél? 3. feladat   A fogalmazás helye

10 4. Feladat Keresd a párját!
Kösd össze az összetartozó részeket A Zeusz 1. keselyű B Poszeidon 2. tehén, páva C Hadész 3. villám,sas D Héra 4. hattyú, galamb E Aphrodite 5. kovácsműhely F Artemisz 6. bőségszaru G Apolló 7. olajfaág,bagoly H Athéné 8. ló, háromágú szigony I Hephaisztosz 9. cipruság J Hermész 10. babérfa,delfin K Arész 11. tűzhely, örökmécses L Hesztia 12. hírnökbot

11 Ki adhatta fel a hírdetést?
5. feladat 1.GYÓGYÍRT KERESEK FÁJÓS VÁLLAMRA! JELIGE : NEHÉZ A MENNYBOLT  Válasz:……………………………………………… 2. ÚJ HÚROKRA LENNE SZÜKSÉGEM , HOGY LANTOMAT PENGETVE ÚJRA ÉNEKELHESSEK JELIGE: A TEKNŐS PÁNCÉLJA HASZNOS DOLOG Válasz:…………………………………………………… 3. RÉGI MEGUNT ARANYTÁRGYAIMAT ELÁRVEREZEM JELIGE : AZ ARANY NEM BOLDOGÍT Válasz: …………………………………………………… 4. MEGFORMÁLOM ÁLMAI ASSZONYÁT, CSAK HÓFEHÉR ELEFÁNTCSONTRA ÉS APHRODITÉ KEGYÉRE VAN SZÜKSÉGEM JELIGE: AZ ÁLMOK VALÓRA VÁLNAK Válasz: …………………………………………………  5. LABIRINTUST ÉPÍTENE? HÍVJON BIZALOMMAL! JELIGE: MINÓTAURUSZ Válasz:……………………………………………………

12 6. Feladat Rajzos feladat
Tervezz pénzérmét a görög mitológiai történetekből választott szereplő jellegzetességeinek ábrázolásával. A/4-es lapon készíts egy 15 cm-es átmérőjű kört és azon belül gondolkodj! A technika szabadon választható. A kész alkotásaitokat adjátok be személyesen Robi bácsinak! A rajzlapok hátuljára a verseny folyamán minden fordulóban írjátok fel a neveteket, osztályotokat, az egyes fordulók sorszámát és az adott témát!

13 7. Feladat KERESZTREJTVÉNY
A megfejtéshez klikkelj a keresztrejtvényre! Ha elkészültél, lépj a következő oldalra. A rejtvény meghatározásai után lévő számok alapján olvasd össze a megfejtésekben a megfelelő betűt, az így kapott szókapcsolat a 7. feladat megoldása. Megfejtés:

14 7. Feladat KERESZTREJTVÉNY
1. Kypros királya, aki saját szobrába lett szerelmes ( 3.) 2. Hány főisten volt a görögöknél? ( 10.) 3. Hogy nevezték Daidalosz fiát? ( 4.) 4. Egy azonos helyhez (pl.Kréta. Trója, Théba) vagy közös eseményekhez köthető mítoszok összessége.( 7.) 5. Uránosz és Gaia félig kígyótestű, bozontos hajú, szakállas gyermekei voltak. (3.) 6. Midász király különös ismertetőjele. ( 3.) 7. Mi volt a görög istenek fő eledele? ( 7.) 8. Daidalosz építette a Minotaurosz számára. ( 8.) 9. Hogy hívták a legszebb férfi istenséget? ( 3.) 10. Hegy, ahol Zeusz lakhelye volt . (2) 11. A tíz éves trójai háború cseles fordulópontja?(4.) 12. Hazánkban is kedvelt görög étel . ( 1.) 13. Ki mentette meg Thészeusz életét? ( 3.) 14. Zeusz által megteremtett első nő neve? ( 7.)

15 8. Feladat Párosítás Összekeveredtek a nevek és a hozzájuk tartozó meghatározások. Tégy rendet a nevek és meghatározások között! Kösd össze a helyesnek ítélt párokat! A I G I S Z     vízi szörnyeteg A N D R O M A K H É   az éjszaka istene BAKKHOSZ    a győzelem istene E K H O      Orpheusz felesége E U R Ü D I K É Hektor felesége G R I F F E K  a visszhang megszemélyesítője H I D R A   Zeusz mellékneve, megmentő a jelentése NIKÉ  Kutyafejű,szárnyas szörnyeteg N Ü X   Dionüszosz másik neve S Z Ó TÉR   Zeusz pajzsa P O D A G R É hárpia,viszályisten

16 2. Hádész soha nem vehetett részt az istenek lakomáján.
9. Feladat Igaz vagy hamis? Ha tudod a választ, nagy nyomtatott I vagy H betűt írj az állítások mellé!   Állítások Tipp 1. A mítosz istenekről, isteni eredetű csodás lényekről, természetfeletti képességű hősökről szóló történet. 2. Hádész soha nem vehetett részt az istenek lakomáján.  3. Poszeidon a tudomány és a bölcsesség istene volt.  4. Héra jelképe a rózsa és a galamb. 5. Az istenek 11-en vettek részt mindig a lakomákon. 6. Pallasz Athéné Dionüszosz leánya volt.  7. Az istenek a felhők között éltek. 8. Zeusz jelképei: a sas és a villámok.  9. Az ókori görögökre a monoteizmus jellemző.  10.Jumo istennő a római mitológiában Hérának felel meg. 

17 10. feladat „Szép kis család” Tudjátok, hogy a görögök főistene Zeusz, felesége pedig Héra volt. A párnak több gyermeke született, de nem mindegyiknek volt Héra az édesanyja. Zeusznak, természetesen " emberi " módra, több nő is tetszett életében, így összesen 9 gyermeke lett. Töltsd ki a táblázatot, hogy megtudjuk, mi is az igazság?! Zeusz (apa) Héra (anya1) Más hölgyek (anya2)

18 11. Feladat Zene: Ki mit tud?
A következő zenei részletek is a görög mitológiához kapcsolódnak Mitől mit hallunk? Melyik görög istenekhez köthetőek az egyes részletek?

19 11. Feladat Megfejtés Zene: Ki mit tud?
A következő zenei részletek is a görög mitológiához kapcsolódnak. Kitől mit hallottál? a) b) c) Melyik görög istenekhez köthetőek az egyes részletek?

20 A Görög Istenek forduló végére értél.
Köszönjük a kitartó figyelmedet és a munkádat!


Letölteni ppt "GÖRÖG MITOLÓGIA 1. forduló A GÖRÖG ISTENEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések