Az írott kultúra Nyugaton Írás – Kultúra (Jan Assmann, Jacques Derrida) Szent Írás Hermeneutika Modernitás: NEMZETI kultúra-nyelv-irodalom Posztmodernitás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kína, Yunnan-tartomány
Advertisements

Szajga.
by Louis Armstrong and Kenny G from the album Classics in the Key of G ENJOY Hagyd, kérlek, hadd fusson le a fájl magától. A zene a következő képnél kezdődik.
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
Imádság Szentlélekért
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
ADVENT.
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Albert Einstein idézetek.
ADVENT ANGYALAI.
Miért váltakoznak az évszakok?
Az anyós Egy anyósnak van 3 veje. Egy szép napon elhatározza, hogy próbára teszi őket, mert látni akarja mennyire tisztelik és szeretik őt.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Arany János A legszebb virág A legszebb virág.
Velencei karnevál.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Cseh nyelvre fordította:
Gyönyörű tényleg! Mint a festmény. Egy hely Kínában. Kattintásra.
AZ ÉLET ÉVSZAKAI Volt egy öreg ember, akinek volt négy fia. Hogy a fiai világot lássanak és tanuljanak elküldte őket a messzi távolba egy körtefa felkutatására.
Szülőhazám! Zenével:.
Úton böjtben. A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz! A bajban lelkem társtalan – Krisztus, kegyelmezz! Segíts – segíts! Ne hagyj – ne hagyj!
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
HELTAI JENŐ: SZABADSÁG.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Szívünk, lelkünk most kitárjuk, Utad, Jézus, veled járjuk
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Mesél az erdő Feliratozta és fényképezte: Szedő IvánFeliratozta és fényképezte: Szedő Iván Zene - Schumann: A boldog földműves.
Miért váltakoznak az évszakok?
Jézus Te vagy Sáron legszebb rózsája,
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
„Milyen jó hálát adni az Úrnak, és zengeni neved dicséretét, ó Felséges hirdetni reggel szeretetedet, h ű ségedet minden éjjel tízhúrú hangszeren és lanton,
Hálaének Pecznyík Pál verse. Zengjen hálaének, e földön mindenütt,
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
A kommunikáció tényezői
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Értelmezések.
JÓ REGGELT !.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.
Így szólt hozzám a dédapám.
1. Mily boldog nap Köszöntött rám, Amikor Jézus megváltott! Szent vére hullt a Golgotán, Érettem vállalt kínt, átkot.
Bábel tornya.
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Mező élővilága.
Júlia Alpok Azok a csúcsok, azok az árnyak, azok a völgyek, azok a tájak, a patakok, habos vízesések, valaha-volt múltamból idéznek. A bársonyos rétek,
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
A Hormuzi-szoroson áthaladva jutunk a Perzsa-öbölbe. Itt az olajból meggazdagodott Arab Emírségekben a természet adta lehetőségeket változtatják meg,
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
/Malamud/ Mi hisszük, hogy „egyetlen ember is jobbá teheti a világot”! 3.A Zöld osztály.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
Amatciems El paraíso desconocido en Letonia hu/es
A HÁROM FA.
TÚRA A A FOGARASI HAVASOKBAN
Imádság Szentlélekért
Tele vagyok, dallal  vagyok tele, Nem, mint virággal a rét kebele, Nem mint sugárral, csillaggal az ég: De tartalmával a ,,poshadt fazék”.
Tele vagyok, dallal vagyok tele, Nem, mint virággal a rét kebele, Nem mint sugárral, csillaggal az ég: De tartalmával a „poshadt fazék”, Vagy mint csatorna,
43.
Előadás másolata:

Az írott kultúra Nyugaton Írás – Kultúra (Jan Assmann, Jacques Derrida) Szent Írás Hermeneutika Modernitás: NEMZETI kultúra-nyelv-irodalom Posztmodernitás: inter-, multikulturalitás

Az írott kultúra a középkorban Nyelv, Írás, Könyv – Természet Káosz és Rend ut pictura poesis docere et delectare

Az írott kultúra a középkorban HORTUS CONLCUSUS Santa Chiara, Nápoly

Az írott kultúra a középkorban Valós és festett kertek

Az írott kultúra a középkorban Az írott kertek Roman del la Rose (Rózsaregény) Guillame de Lorris ( ) Jean de Meun ( ) ALLEGÓRIA IMITÁCIÓ

„Annak utána kinyittatták a palota oldalában elterülő kertet, melyet körös-körül fal övezett, és beléptek abba; és alighogy beléptek, feltárult előttük az egésznek csodálatos szépsége, s kezdték azt apróra szemügyre venni. Körös-körül és benne is minden irányban széles utak húzódtak, mind nyílegyenesen, s valamennyi fölé szőlőlugas borult, melyek ez esztendőre szemlátomást bő termést ígértek; akkor éppen mind virágzottak, s oly erős illatot árasztottak az egész kertben, hogy a kertben nyíló egyéb virágok illatával egybekeveredvén, úgy érezték, mintha Kelet minden illatos fűszerét szagolnák; az utakat pedig oldalt véges-végig fehér és piros rózsák és jázminok lugasa szegte; miért is nem csupán reggel, hanem akkor is, midőn a nap már magasabban járt, mindenütt illatos és üdítő árnyékban sétálhattak, hogy a napsugár nem is érte őket. Hosszadalmas volna elmesélni, mennyi és milyen virág volt ama helyen, és hogyan voltak elrendezve: de nincs egyetlen nemesebb fajta sem, mely a mi égövünk alatt tenyészik, hogy ne lett volna ott nagy bőségben. A kertnek közepében pedig zsenge füvű rét terült (s ez még sokkalta gyönyörűbb volt, mint benne akármi más), melynek zöldje szinte feketének látszott, s melyet ezernyi-ezerfajta virág tarkított, körös-körül pedig zöldellő és dús narancs- és citromfák szegték, rajtuk még az érett gyümölcs és az éretlen, sőt a virágok is; s ezek nem csupán kellemes árnyékot nyújtottak a szemnek, hanem a szaglásnak is gyönyörűséget szerzettek. Eme rétnek közepében vakító fehér márványból csodálatos faragott képekkel ékes szökőkút emelkedett. Abban pedig, nem tudom, természetes vagy mesterséges úton-módon, valamely alakból, mely a közepére helyezett oszlopon állott, oly bőségben szökött a víz az ég felé, hogy jóval kevesebb akár malmot is hajthatott volna, annak utána pedig kellemetes csobogással visszahullott a tiszta vizű medencébe. Az a víz pedig (mely kicsordult a medencéből) rejtekúton, mesteri módon vágott szép kis csatornákon kifolyt a rét végébe, hol felbukkant és körülövezte azt; onnan hasonlatos csatornákon szétágazott szinte a kertnek minden részébe, végezetül pedig meggyülemlett valamely helyen, és kifolyt a szépséges kertből, s kristályosan leereszkedett a síkságra, de minekelőtte még patakká vált volna, roppant erővel és a tulajdonos nem csekély hasznára, két malmot hajtott. Ez a remekül berendezett kert, a virágok és a szökőkút, a belőle kibuggyanó kis erecskékkel, oly gyönyörűséget szerzett mind a hölgyek s a három ifjú szemének, hogy valamennyien egy értelemmel hangoztatták: ha lehetne a földön Paradicsom, azt el sem tudják képzelni másképpen, mint amilyen ez a kert, s el sem tudják gondolni ezen felül, mi egyéb szépséggel lehetne még megtetézni.” (Giovanni Boccaccio: Dekameron, Harmadik nap)

Andrea Colonna: Hypnerotomachia Poliphili (Aldo Manuzio, Velence, 1499)