A kémiai jelölések változása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reakció tipusok (2.-3. óra)
Advertisements

Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
A MÉSZKŐ.
A VEGYI KÉPLET.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Laboratóriumi kísérletek
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Szervetlen kémia.
Az átlagos kémiai (ill. , mol-ekvivalens) atom-, ill
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Az atommag 7. Osztály Tk
Molekulák jelölése és csoportosítása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az atomok jelölése A vegyjel.
Az oxigén 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atom felépítése.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
IX.B Első csoport:Haraklanyi Timea Jozsa Szendyke Pap Beáta Román Orsolya Toth Zsofia Vincze Katalin.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Jellemzése földalakú(geoid): a gömbhöz hasonló, de nem szabályos, az északi és a déli sarknál lapított az egyetlen olyan bolygó a Naprendszerben, ahol.
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
A kvantum rendszer.
Isaac Newton és az alkímia
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Előadó: Dr. Dóró Tünde 2011/12, I. félév III. előadás
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az anyagmennyiség. Az anyagok rendkívül kicsi kémiai részecskékből épülnek fel. Több milliárd részecske.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
Gyakorló feladatok. 1.Írd le az elemek neve mellé a vegyjelét! nátrium; kálium; ezüst; oxigén; hidrogén;vas 2.Írd le az atomok vegyjelét! Rézatom; nitrogénatom;
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A KLÓR 1készítette: Kothencz Edit. A klór fontosabb jellemzői I. Zöldessárga színű, Fojtó szaga köhögésre ingerel, Gáz halmazállapotú, Mérgező, Vízben.
Részösszefoglalás Gyakorlás.
Ásványok fő alkotóelemének helye a periódusos rendszerben
A kémiai egyenlet.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Belépés a részecskék birodalmába
Előadás másolata:

A kémiai jelölések változása

Alkimista jelek Kik voltak az alkimisták? Alkímia titkos tudomány – titkos jeleket használtak. Nem különböztették meg az elemeket és a vegyületeket.

John Dalton elemek és vegyületek jelölése (XIX.sz.) Atomokat jelölte külön jelekkel:

Jöns Jacob Berselius (XIX.sz.) Vegyjel: Az elem görög, vagy latin nevének kezdőbetűje, ha kell még egy betű. Pl. C szén; Ca; kalcium; Co kobalt; folytasd a sort! Periódusos rendszer Segít.

Molekulát alkotó atomok száma Képlet Vegyületek, elemmolekulák jelölésére használjuk. Pl.: O2 Cl2 H2O Konyhasó: NaCl nátrium-klorid Képlet itt a részecskék számarányát fejezi ki. 1:1 vegyjel Molekulát alkotó atomok száma

Példa egy folyamat leírására szőlőcukor oxigén Zöld színtestek Levegőből szén-dioxid Talajból víz Nyelvtől függetlenül érti, aki tanult kémiát!

Tk: 16-17 Mf: 15-16/ 1. 2. 3 kötelező4, 5 szorgalmi Szorgalmi Tk: 17/7 Tk: 16-17 Mf: 15-16/ 1.2.3 kötelező4, 5 szorgalmi Szorgalmi Tk: 17/7. kérdés füzetbe