A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Vízgazdálkodási fejlesztések a Felső-Tisza- vidéken ( )
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Kémiai szennyvíztisztítás
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Vízminőség-szabályozás műszaki eszközei
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Felszíni vizek minősége
Felszín alatti vizek minősítése
A Víz-Keretirányelv lényege, célja és a felszíni és felszín alatti vizek állapota Clement Adrienne BME.
Felszín alatti vizek minősítése
ESZKE Egyedi Szennyvízkezelési Munkacsoport Az egyedi szennyvízkezelés helye a vizek jó állapotának biztosításában Fésűs András KSZGYSZ-ESZKE munkacsoport.
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszíni víz monitoring
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Felszíni vizek minősége
Dr. Perger László Országos Vízügyi Főigazgatóság
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
Felszínalatti vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben ORSZÁGOS FÓRUM A VÍZBÁZISVÉDELEM AKTUÁLIS HELYZETE Hegyi Róbert Országos vízügyi főigazgatóság.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
Az ökológiai Állapotértékelés kihívásai és Korlátai a VGT-2-ben
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Felszíni vizek a 2. Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben Helyszín: Miskolc, augusztus 10. Előadó: bartókné tassonyi annamária Észak-magyarországi.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VESZÉLYES ANYAG TERHELÉS A FELSZÍNI ÉS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VÍZBÁZISOK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Clement Adrienne BME A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Országos Vízügyi Főigazgatóság
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Üzemeltetési szerződések egységesítése
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS SZEREPE A FELSZÍNI VÍZMINŐSÉG ALAKULÁSÁBAN ÉS A TERVEZETT INTÉZKEDÉSEK Dr. Clement Adrienne BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE Állapotértékelés eredményei –Ökológia és vízminőség –Változások a VGT1 készítése óta Felszíni vizek terhelése –Szennyvízbevezetésekből származó szervesanyag és tápanyagterhelés –Jelentős hatások számbavétele Szennyvíztelepeket érintő intézkedések –Szennyvíz program a VKI szemszögéből –Kapcsolódó projektek (KEOP, ROP, KEHOP) < 2000 LE kistelepülések

FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTA

FELSZÍNI VIZEK FIZIKAI-KÉMIAI ÁLLAPOTA

FELSZÍNI VIZEK VÍZMINŐSÉGI ÁLLAPOTA (SZENNYEZETTSÉGRET MUTATÓ PARAMÉTEREK)

VÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTA A VGT-1 ÉS VGT-2 IDŐSZAKBAN VGT-1VGT-2 Az összevetés csak tájékoztató jellegű, mert a két tervezés között módszertani változások történtek (víztest kijelölés, tipológia, minősítés) Mintegy felére csökkent az adathiányos víztestek száma, Kismértékben javuló állapot (8 % →14%) de a gyenge és rossz állapotúak száma is növekedett.

MONERIS-HU TERHELÉS MODELL EREDMÉNYEI

FELSZÍNI VIZEK KÖZVETLEN TERHELÉSE SZENNYVÍZBEVEZETÉSEKBŐL

SZENNYVÍZBEVEZETÉSEK HATÁSA Terhelés – hatás elemzés (vízminőségi modell):  138 jelentős terhelést okozó (új: 8)  199 fontos terhelést okozó (új: 27)  160 víztesten jelentős hatás

–Alapintézkedés: szennyvíz program befejezése: új telepek, bővítés és rekonstrukció 200 KEOP projekt (48 jelentős terhelés, 57 fontos) – 2015-ig 29 KEHOP (10 jelentős, 7 fontos) – 2021-ig 25/2002 kr. szerint megvalósítandó 25 új szvtt. és 100 bővítés – 2021-ig (28 jelentős, 45 fontos) –További alapintézkedés Elfolyó vízminőségi határérték szigorítása 255 szvtt-n (2021-, 2027-ig) 2000 LE alatti települések: 35 regionális OP projekt (2015-ig) –Kiegészítő intézkedés 40 telepen átvezetés, utótisztítás, tisztított szennyvíz szikkasztása (pl: Dél-Pest, Székesfehérvár(KEOP),Törökbálint, Budaörs (KEHOP), Gödöllő(KEOP),Dunakeszi, Kisvárda, Nyíregyháza, Cegléd, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Orosháza) –Záportározók, egyesített rendszer záporkiömlőiből származó terhelés csökkentése (Budapest, Debrecen, Szombathely) KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZBEVEZETÉSEK: INTÉZKEDÉSI PROGRAM

Terhelhetőség alapú kibocsátás szabályozás – útmutató a hatóságok, tervezők részére) Jogszabályok módosítása, harmonizációja –10/2010 VM r. módosítása (fiz-kém. osztályhatárok, minősítés) –220/2004 korm.r., 28/2004 KVVM r. – emissziós-immissziós szabályozás összehangolása KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZBEVEZETÉSEK: SZABÁLYOZÁS BOI (mg/l) alap / kiegészítő KOI (mg/l) alap / kiegészítő ÖsszesN (mg/l) alap / kiegészítő ÖsszesP (mg/l) alap / kiegészítő < / / 125- / 50- / 10 (5) – / / / 3510 / 5 (2) – / / 7550 / 255 / – / / 5035 / 152 / 0,7 > / / 5015 / 101 / 0,5 91/271 EK , 102, 1 Hazai területi , Hazai egyedi alsó ,7 Kommunális szennyvíztisztító telepek elfolyó vízminőségi követelményei – telep méretéről függő kiegészítő „BAT”

KISTELEPÜLÉSEK (< 2000 LE) SZENNYVÍZKEZELÉSE Szempontok: Közegészségügyi Felszín alatti vízvédelem indokolja-e? (vízbázis, karszt) Gazdaságosság

KÖZPONTI VAGY DECENTRALIZÁLT?

BALATONI KISTELEPÜLÉSEK SZENNYVÍZKEZELÉSI PROGRAMJA Kiemelt üdülőkörzet 180 településből: 136 település a Szennyvíz Programhoz kapcsolódóan 2015-ig; 44 település a NMP-be nem tartozik, ebből: o 11 településen gyűjtőhálózat üzemel, o 5 településen ROP keretében valósul meg a beruházás (Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla) o 8 településen megvalósult a beruházás a Balatoni Kistelepülések Szennyvízkezelési Programjának keretében (Gétye, Nyim, Óbudavár, Balatoncsicsó, Dióskál, Szentjakabfa, Tagyon, Salföld), o Hátralévő feladat: 20 db településen - BKSZP (2018)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!