A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A vízminőségi modellezés tanulságai
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Dr. Clement Adrienne Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota
MŰSZAKI ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK
VÍZGYŰJTŐKRŐL SZÁRMAZÓ TERHELÉS CSÖKKENTÉSE
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
FENNTARTHATÓ VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS AZ EURÓPAI VÍZ POLITIKA
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme
A Víz-Keretirányelv lényege, célja és a felszíni és felszín alatti vizek állapota Clement Adrienne BME.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszíni víz monitoring
MŰSZAKI ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Felszíni vizek minősége
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Dr. Perger László Országos Vízügyi Főigazgatóság
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Felszíni vizek minősége és terhelhetősége: a vízminőség-szabályozás új feltételrendszere a VKI tükrében Dr. Clement Adrienne BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
GAZDASÁGI ELEMZÉS A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRTÉKELÉSÉRE GAZDASÁG- SZABÁLYOZÁSI KONCEPCIÓ TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÚJDONSÁGOK A VGT2 INTÉZKEDÉSI PROGRAMJÁBAN.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
Az ökológiai Állapotértékelés kihívásai és Korlátai a VGT-2-ben
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
A MÁSODIK ORSZÁGOS VÍZGYŰJTŐ -GAZDÁLKODÁSI TERV STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 BEMUTATÁSA Tahy Ágnes.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A BALATON RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ÉS A közép dunántúli vízügyi igazgatóság SZAKMAI FÓRUMA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
Clement Adrienne BME A Víz-Keretirányelv és a felszíni és felszín alatti vizek állapota.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Felszíni vízminőséggel és a hidromorfológiai állapotjavítással kapcsolatos intézkedések tervezése a VGT-ben VÍZMINŐSÉGI MODELL ALKALMAZÁSA PONTSZERŰ.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM, TERHELÉSCSÖKKENTÉS ORSZÁGOS FÓRUM FELSZÍNI VIZEK TÁPANYAGTERHELÉSÉNEK FORRÁSAI, A VIZEKET ÉRŐ TERHELÉS ÉS A VÍZMINŐSÉGI CÉLÁLLAPOT ELÉRÉSÉHEZ SZÜKSÉGES SZABÁLYOZÁSI IGÉNY MEGHATÁROZÁSA Dr. Clement Adrienne, Jolánkai Zsolt BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE Állapotértékelés eredményei –Ökológia és vízminőség –Változások a VGT1 készítése óta Terhelések és hatások –Terhelés számítás módszerei: modellek, eredmények –Beavatkozások hatáselemzése Javasolt intézkedések

FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTA

FELSZÍNI VIZEK FIZIKAI-KÉMIAI ÁLLAPOTA

VÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTA A VGT-1 ÉS VGT-2 IDŐSZAKBAN VGT-1VGT-2 Az összevetés csak tájékoztató jellegű, mert a két tervezés között módszertani változások történtek (víztest kijelölés, tipológia, minősítés) Mintegy felére csökkent az adathiányos víztestek száma, Kismértékben javuló állapot (8 % →14%) de a gyenge és rossz állapotúak száma is növekedett.

Nemzetközileg elfogadott módszer, publikált eredmények ICPDR a Duna vízgyűjtőre egységesen alkalmazta (IGB, 2015) Tesztelés és alkalmazás hazai víztest vízgyűjtőkre (Jolánkai, Kardos, Muzelák - BME, 2015) TERHELÉS BECSLÉS A MONERIS MODELLEL MOdelling Nutrient Emissions to River Systems Venohr (2009)

DUNA-MEDENCE TÁPANYAGTERHELÉSE: ICPDR MONERIS REPORT Magyarország: :54 kt (7.6 %)5.2 kt (8.9%) :33 kt (4.9 %)3.0 kt (7.5%) Csökkenés: 39%43% Duna-medence :711 kt (100%)59 kt (100%) : 676 kt (100%)40 kt (100%) Csökkenés: 5 %32% Összes N:Összes P: Forrás: IGB, 2015 Márc.

MONERIS-HU MODELL VALIDÁLÁSA Számítás 1079 analitikai egységre (víztest vízgyűjtők) „lokális emissziók” Összegzés kis és közepes vízgyűjtőkre – validálás Országos mérlegek ellenőrzése

MONERIS-HU MODELL EREDMÉNYEI

DIFFÚZ TERHELÉS: MONERIS MODELL EREDMÉNYEI

TALAJVESZTESÉG TÉRKÉP PONTOSÍTÁSA Talajveszteség számítása USLE egyenlettel

Táblaszegélyek, pufferzónák hatásának számítása: Erózióvédelem → USLE „P faktor” módosítása Átlagosan 11% csökkenés a mezőgazdasági erózióval közvetített P terhelésben MONERIS-HU MODELL ELŐREJELZÉS: P TERHELÉS CSÖKKENTÉSE

Tápanyag visszatartás növelése kis tározókkal: mellékvízfolyásokon feltételezett 1ha-os tározó minden víztestnél, ahol eddig nem volt Átlagosan 1-2 % csökkenés az összes N – P terhelésben MONERIS-HU MODELL ELŐREJELZÉS: P TERHELÉS CSÖKKENTÉSE

JELENTŐS TERHELÉSEK – BEAVATKOZÁSI TERÜLETEK MEGHATÁROZÁSA Terhelés hatáselemzése: Vízminőségi modell + MONERIS modellel számított diffúz terhelés 453 víztesten (42%) van szükség beavatkozásra Intézkedések Mezőgazdasági területeken: Erózióvédelem Vízvisszatartás Belterületeken: Csapadékvíz gazdálkodás Partmenti védősávok Szabályozás Támogatások területi prioritása Jó gyakorlatok

MEGVALÓSULT INTÉZKEDÉSEK HATÁSÉRTÉKELÉSE AZ UMVP KÖRNYEZETI EREDMÉNYINDIKÁTORAI (KÖTRÁJ, SZIE, BME-MTA, GWIS KFT, MME) - CMEF (2013) JELENTÉS Terhelés indikátor: az országos és az AKG programba tartozó területekre számított foszfor- és nitrogén-mérlegek összehasonlítása: AKG területeken a kedvező hatás kimutatható! Tápanyagmérleg számítás módszertana változott – emelkedés! Országos - AKG össze- hasonlítás N, P többlet számítási módszer hatása

MEGVALÓSULT INTÉZKEDÉSEK HATÁSÉRTÉKELÉSE AZ UMVP KÖRNYEZETI EREDMÉNYINDIKÁTORAI (KÖTRÁJ, SZIE, BME-MTA, GWIS KFT, MME) - CMEF (2013) JELENTÉS Alkalmazott eredményindikátor: a vízgyűjtők P terhelésének változása P terhelés számítása osztott paraméteres vízgyűjtő transzport modellel (PhosFate) – BME MTA Referencia: kumulatív foszformérleg Vizsgált forgatókönyv: elmúlt 6 év P mérlegének változása Eredmény: A terhelések változása követi a talaj tápanyagkészletének változását, dombvidéki vízgyűjtőkön a legnagyobb csökkenés 6.1% volt, síkvidéki területeken a változás átlagosan 1 % körüli. Modellezett vízgyűjtők

MEGVALÓSULT INTÉZKEDÉSEK HATÁSÉRTÉKELÉSE AZ UMVP KÖRNYEZETI EREDMÉNYINDIKÁTORAI (KÖTRÁJ, SZIE, BME-MTA, GWIS KFT, MME) - CMEF (2013) JELENTÉS A transzport folyamatokra ható intézkedések hatékonysága vízminőségre gyakorolt hatás szempontjából: művelési ág váltás (4) gyepgazdálkodási intézkedések (3) szántóterületeken AKG erózióvédelmi célprogram, NTB transzport csökkentő intézkedései: védősávok, gyepes mezsgye, sövénytelepítés stb. (2) AKG integrált szántóföldi célprogram (1) Gyümölcsösök, ültetvények (0)

MEGVALÓSULT INTÉZKEDÉSEK HATÁSÉRTÉKELÉSE AZ UMVP KÖRNYEZETI EREDMÉNYINDIKÁTORAI (KÖTRÁJ, SZIE, BME-MTA, GWIS KFT, MME) - CMEF (2013) JELENTÉS Alkalmazott eredményindikátor: a vízgyűjtők P terhelésének változása A tápanyag transzportra ható intézkedések hatása függ a beavatkozási területek nagyságától és elhelyezkedésétől (vízfolyástól mért távolság) Beavatkozási területek: 2-12 % Terhelés csökkentő hatás a vízgyűjtő egészén: 1-6 % A programokba bevitt területeken a hatás jelentős! PhosFate modell

KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK AZ INTÉZKEDÉSEKRE A tápanyagbevitel csökkenésével a felszíni vizek terhelését tekintve érdemi hatás nem érhető el! Talajvízből (alaphozam) származó nitrát terhelés oka elsősorban a múltbeli magas tápanyagbevitel Hatékony intézkedések: tápanyag transzport csökkentésével a vizek P terhelése mérsékelhető –Erózióvédelem (fedettség biztosítása, stb.) –Belvíz visszatartás (tározók, mélylazítás) –Partmenti védőzónák (puffer sáv) és táblaszéli szegélyek –Művelési ág váltás (gyepesítés és vizes előhelyek) Területi prioritások meghatározása fontos Kutatás és monitoring

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!