TÉVHITEK, TORZÍTÁSOK, TÓDÍTÁSOK AVAGY A TUDOMÁNY SZENT GYÖRGYE LEGYŐZI A POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓ SÁRKÁNYÁT Nagy Boldizsár bevezető diái ELTE TÁTK Szociális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagy Boldizsár ELTE ÁJK, 2014 tavasz .
Advertisements

A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Mire vár megoldást egy vállalkozás?
A Solera company 1 I AUTOonline Szakértők, akik értéket teremtenek Budapest, 2010.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? november Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai.
Állampolgársága végképp eltörölve
Az Európai Unió menekültjoga: keserédes vívmányok IV. A definíciós irányelv Nagy Boldizsár alternatív órájához kapcsolódó vetítőlapok.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
EUROP ASSISTANCE MAGYARORSZÁG. 35 leányvállalat Angola, Argentina, Austria, Bahamas, Belgium, Brazil, Canada, Chad, Chile, China, Czech Republic, France,
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó BAZ megyei.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Okmány-mintatár Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
A kvalifikációs irányelv 15 b és c cikke, az Elgafaji eset és az oltalmazotti és a befogadotti státusz összefüggései Nagy Boldizsár előadása a UNHCR által.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Stephen Adam, az Egyesült Királyság Bologna-i szervezője, University of Westminster „CSOPORTKAPCSOLATOK” BOLOGNA KONFERENCIA Budapest, 2006.január 25.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
2008 STRATÉGIAI REKTORHELYETTES DANDÁR mb. PARANCSNOKHELYETTES DOKTORI ÉS HABILITÁCIÓS KÖZPONT mb. ig INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Munkavállalási célú migráció Ausztriába Budapest, november 8. Temesvári Mária Osztrák Nemzeti Kapcsolattartó Pont International Organisation for.
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Interplay of European, National and Regional Identities FP7-SSH, Partner teams from ten countries (Austria (leading partner IHS), Belarus, Germany,
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Alapfogalmak, meghatározások, a menekülés okai, miért kellene védeni a menekülteket, tartós megoldások. „Nemzetközi, európai és magyar menekültügy” Nagy.
A KVALIFIKÁCIÓS IRÁNYELV évi ÁTDOLGOZÁSA
Nyíregyháza, július 6. HarmoniQuA - Bakonyi et al. - MHT Vándorgyűlés 1 Minőségbiztosítás a vízgyűjtő modellezésben -- EU Projekt (Quality Assurance.
NEMZETKÖZI MENEKÜLTJOG
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Kis magyar ornitológia: a Fehér Holló esete XX VIII. Vezérigazgató Találkozó szeptember 11. dr. Kornai Gábor
NEMZETKÖZI TRENDEK ÉS PILOTOK MOTE Konferencia június 12. Mercure Budapest Buda Előadó: Vilmos Andras.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Az antibiotikum-felhasználás jogi szabályozása a haszonállat-tartásban
MIPEX BEMUTATÓ2015MIPEX BEMUTATÓ2015 A MIPEXBEN ELEMZETT FOLYAMATOK KÖRNYEZETE – A SZÉLESEBB KERET Nagy Boldizsár előadása június 17-én a MIPEX magyar.
KÜLÜGYIÉS KÜLGAZDASÁGIINTÉZET2015KÜLÜGYIÉS KÜLGAZDASÁGIINTÉZET2015 TÁMPONTOK A FÖLDKÖZI TENGERI MIGRÁCIÓS FOLYAMATOK ÉRTELMEZÉSÉHEZ Nagy Boldizsár hozzászólása.
SzéchenyiAkadémia2015SzéchenyiAkadémia2015 VÁNDOROK, KÉNYSZERVÁNDOROK FOGALMAK, NYITOTT HATÁROK, MENEKÜLÉS Nagy Boldizsár előadása a Széchenyi Akadémián.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Háttér-képek A migrációról politikamentesen Kerekasztal beszélgetés neves szakértőkkel a közélet legforróbb kérdéséről, a menekülthelyzetről, racionális.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
EURÓPAI ÉS MAGYAR MENEKÜLTÜGY: MÍTOSZOK ÉS VALÓSÁG Nagy Boldizsár előadása a „Világpolitikai kérdések és kihívások, menekültek és a migráció hatása Európára”
Migráció és nemzetközi jog
A környezeti migráció és biztonságpolitika Tálas Péter Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar Stratégiai Védelmi Kutatóközpont.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
VÁNDOROK, KÉNYSZERVÁNDOROK, TARTÓZKODÁSI JOG NÉLKÜLI MIGRÁNSOK Nagy Boldizsár előadása a Toldy gimnáziumban október 15-én.
Nagy Boldizsár előadása AZ EURÓPAI UNIÓ MENEKÜLTJOGA - ÁTTEKINTÉS Nagy Boldizsár előadása a az EU Parlament fordítószolgálatával tartott munkatalálkozón,
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
Földünk népessége.
Ex-LH, Ex Libris bemutatkozás
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
Aktualitások az információvédelemben
Lóránt Károly: Energetikai unió az EU-ban
Digitális pályaorientáció
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
Előadása a bicskei Zöld Terasz klubban május 24-én
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Digitális Munkaerőpiac
Tizenkét futam a tudománymetriai Európa-bajnokságon
Az európai katolikusokról
Előadás másolata:

TÉVHITEK, TORZÍTÁSOK, TÓDÍTÁSOK AVAGY A TUDOMÁNY SZENT GYÖRGYE LEGYŐZI A POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓ SÁRKÁNYÁT Nagy Boldizsár bevezető diái ELTE TÁTK Szociális Munka Tanszék menekültekről tartott tanszéki estjén Szeptember 10

Presentation by Boldizsár Nagy P HOTO OF J AVIER B ALAUZ, 2001

Presentation by Boldizsár Nagy P HOTO OF J AVIER B ALAUZ, 2001

J ELENT - E BÁMIT EZ A MONDAT ? „Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra”

A KÜLFÖLDIEK KATEGÓRIÁI (+ BELSŐ MENEKÜLTEK ) A KÜLFÖLDIEK KATEGÓRIÁI (+ BELSŐ MENEKÜLTEK ) MIGRÁCIÓ NemzetköziOrszágon belüli RegulárisIrreguláris A jogszabályoknak megfelelő, egy évnél hosszabb távollét/jelenlét Illegális vándorlás Kényszervándorlás Munkavállaló, családegyesítő, diák, nyugdíjas, etc. (Regular migrant) Illegális (dokumentumok nélküli) külföldi (Undocumented foreigner) Menekült (Refugee) Belső menekült (otthonából elűzött) (Internally displaced person, IDP)

Presentation by Boldizsár Nagy Miért nem maradnak otthon?

Presentation by Boldizsár Nagy A NÉPESSÉG NÖVEKEDÉSÉRE VONATKOZÓ BECSLÉSEK

Presentation by Boldizsár Nagy A NÉPESSÉG MEGOSZLÁSA A FEJLŐDŐ ÉS A FEJLETT VILÁG KÖZÖTT

A MIGRÁCIÓS NYOMÁS FORRÁSA Forrás: Population Reference Bureau, tasheets/2014/2014-world- population-data-sheet/population- clock.aspx ( )

Presentation by Boldizsár Nagy Ö REGEDÉS 60 éves vagy idősebb Száma Az összlakosság százalékában A 80 éves és idősebb aránya a 60 éves és idősebben belül (ezer) (százalék) Ország vagy régió (1)(2) (3)(4) (5)(6) Világ Fejletteb régiók a Kevésbé fejlett régiók b Legkevésbé fejlett régiók c EUROPA Forrás: UN Department of Economic and Social Affairs Population Division of Economic and Social Affairs Világméretekben, 1950-ben 12 munkaképes korú személy jutott minden 65 éves vagy annál idősebb emberre re ez a szám 9.- re csökken.t 2050-re az öregek támogatási aránya, amelx azt mutatja hogy az öregek javára milyen támogatási lehetőség áll rendelkezésre a feltételezések szerint 4-re fog csökkenni

Presentation by Boldizsár Nagy Honnan tudjuk, ki a menekült?

F OGALMAK, MENEKÜLTDEFINÍCIÓK G ENFI E GYEZMÉNY Aki január 1. előtt történt események következtében faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása, avagy politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt az állampolgársága szerinti országon kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja annak az országnak a védelmét igénybe venni.

E URÓPAI U NIÓ, „K VALIFIKÁCIÓS IRÁNYELV ” (2011/95/EU IRÁNYELV ) MEGHATÁROZÁSOK, 2 §: KIEGÉSZÍTŐ VÉDELMI JOGÁLLÁS § 2 (f): kiegészítő védelemre jogosult személy „olyan harmadik országbeli állampolgár vagy hontalan személy, aki nem minősül menekültnek, de akivel kapcsolatban megalapozott okokból azt kell feltételezni, hogy származási országába, illetőleg hontalan személy esetében a korábbi szokásos tartózkodási helye szerinti országba való visszatérése esetén a 15. cikk szerinti súlyos sérelem elszenvedése tényleges veszélyének lenne kitéve; valamint rá a 17. cikk (1) és (2) bekezdése nem vonatkozik, és nem tudja vagy az ilyen veszélytől való félelmében nem kívánja ezen ország védelmét igénybe venni ” in respect of whom substantial grounds have been shown for believing real risk of suffering serious harm

M EGHATÁROZÁSOK : 15. § SÚLYOS SÉRELEM Az alábbiak minősülnek súlyos sérelemnek: a)halálbüntetés kiszabása vagy végrehajtása; vagy b)kínzás vagy embertelen, illetve megalázó bánásmód vagy büntetés alkalmazása a kérelmezővel szemben a származási országban; vagy c)nemzetközi vagy belső fegyveres konfliktushelyzetekben felmerülő megkülönböztetés nélküli erőszak következtében polgári személy életének vagy sértetlenségének súlyos és egyedi fenyegetettsége. serious and individual threat to a civilian's life or person by reason of indiscriminate violence in situations of international or internal armed conflict.

„A kötelező kvótákon alapuló politika bukásra van ítélve, mert az nemcsak a migránsok számára jelent bátorítást, hanem az embercsempészek számára is” Presentation by Boldizsár Nagy

A menekülőket majd a határtól 60 méteren belül felépülő tranzitzónában helyezik el és aki nem menekült, azt Szerbiába visszaküldik Presentation by Boldizsár Nagy

„Egész Európára soha nem látott méretű menekült-nyomás nehezedik” Presentation by Boldizsár Nagy

Kérelmek az EU-ban, 2014 Presentation by Boldizsár Nagy Összesen 2014-ben: 626,710 kérelem

Első menedékjogi kérelmek, EU, 2015 Presentation by Boldizsár Nagy GEO/TIME2015M012015M022015M032015M042015M052015M06 European Union (28 countries) Belgium Bulgaria Czech Republic Denmark Germany (until 1990 former territory of the FRG) Estonia Ireland Greece : Spain : France Croatia :5 Italy Cyprus : Latvia Lithuania Luxembourg Hungary Malta Netherlands Austria : Poland Portugal :: Romania Slovenia Slovakia Finland Sweden United Kingdom : Iceland:::::: Liechtenstein:::::: Norway Switzerland Total Forrás: Eurostat, migr_asyappctzm

„A MENEKÜLTEK ÉS A BEVÁNDORLÓK VESZÉLYT JELENTENEK A KULTÚRÁNKRA” Presentation by Boldizsár Nagy

„A MENEKÜLTEK AZÉRT VESZÉLYESEK, MERT KÖZTÜK TERRORISTÁK BÚJNAK MEG” Presentation by Boldizsár Nagy

Köszönöm! Nagy Boldizsár ELTE és Közép-európai Egyetem Budapest