Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A maghasadás és a magfúzió
Advertisements

Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Radioaktivitás és atomenergia
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Az atomreaktorok osztályozása Cél szerint –kísérleti reaktorok (izotóp előállítás, magfizikai kutatás, oktatás)‏ –erőművi reaktorok (energiatermelés)‏
Energia a középpontban
A csernobili baleset.
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Atomenergia-termelés
Szervetlen kémia Hidrogén
Az Atomenergia.
Atomerőmű típusok.
Áldás, vagy átok? az ATOMENERGIA
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Áram az anyag építőköveiből Dr
Villamosenergia-termelés nyomottvizes atomerőművekben
Kaprielian Viken Márk Vincze István
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Atomenergia felhasználása
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
ATOMREAKTOROK ANYAGAI
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Az atomenergia.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Az energia fogalma és jelentősége
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Igen tudjuk, hogy ez csak egy prezentáció lesz...
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Atomfegyverek működése Hatásai
Az atommag.
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Radnóti Katalin 20 évvel Csernobil után Radnóti Katalin
Készítette: Szabó Bálint
A test belső energiájának változása a hőcsere során
A visszacsatolásos atomreaktor egyszerűsített blokkdiagramja
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
Földgáz A zöld energia.
Az atomreaktor működése
A maghasadás és a láncreakció
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Készitették: Dimény Leonóra Nemes Izabella Sütő Ruth Szigyártó Timea II.csoport.
Atommaghasadás,Láncreakció
Rendszerek energiaellátása
Rendszerek energiaellátása 2. előadás
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Làncreakcio ès felezèsi idő
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Halmazállapot-változások
Atombombák és atomreaktorok
Készítette: Szabó Bálint
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Nukleáris energia alkalmazásai
Előadás másolata:

Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6

Az atomreaktor az atomerőmű központi része – itt megy végbe a kontrollált láncreakció. Napjainkban minden reaktor maghasadáson alapszik, a fúziós reaktorral még csak kísérletek folynak. Alkalmazási területei: atomerőművek atommeghajtású járművek (tengeralattjáró, repülőgép-hordozó és atomjégtörő) transzmutáció neutronforrásként a radiológiához illetve más kutatásokhoz. Az első atommáglyát 1942-ben Szilárd Leó és Enrico Fermi építette meg Chicagoban, s ezzel igazolták a szabályzott láncreakció megvalósíthatóságát. A sikeres kísérlet után Arthur Compton értesítette a washingtoni kormányt az előre megbeszélt kód alapján: Az olasz kormányos most kötött ki az Új Világban. A bennszülöttek barátságosan fogadták. Később az elhunyt Enrico Fermire emlékező Manson Benedict mondta a következő sorokat: Az olasz kormányos által használt hajó egy kanadai hajóács alkotása, aki egy magyar fölfedező által talált ritka és értékes anyagból építette meg. Az első atomreaktorokat plutónium előállítására használták (a plutónium a nukleáris fegyverek ideális alapanyaga).

Működési elve Napjainkban minden üzemben levő reaktor a hőt a maghasadásokból nyeri. A maghasadás során egy nehéz kémiai elem (általában urán, plutónium vagy tórium) két kisebbre hasad. Ez természetes úton is megtörténik a radioaktív elemek esetében, ezt nevezzük természetes radioaktivitásnak. Az atommagot mesterségesen is hasítani lehet, például neutronbefogással. A maghasadás közben energia szabadul föl, a reakciótermékek mozgási energiájaként, illetve gamma-sugárzásként. Az urán esetében az atommag befog egy lassú (termikus) neutront, majd két kisebb magra bomlik. Eközben felszabadul 1-3 gyors neutron is. Így a maghasadás több neutront kelt, mint amennyit elhasznál, és az egész folyamat önfenntartó lesz. Ezt nevezik láncreakciónak. A maghasadás során gyors neutronok keletkeznek, viszont azokat az urán nem fogja be. Ezért a neutronokat le kell lassítani, ami neutronmoderátorral történik. Az így lelassult neutronokat termikus neutronoknak hívjuk, mert egyensúlyban vannak a reaktorban uralkodó hőmérséklettel. Ezeket a neutronokat az urán nagy valószínűséggel fogja be.

A maghasadások száma (és ezáltal a reaktor hőteljesítménye) több módon is szabályozható: *neutronelnyelőkkel – szabályzórudakkal, illetve a moderátorba kevert bórsavval *moderátor mennyiségével *a tüzelőanyag geometriai elrendezésével A moderátort használó reaktorokat termikus vagy lassú reaktoroknak nevezik, és általában a moderátor anyaga szerint osztályozzák. A leggyakrabb moderátorok: *könnyű- és nehézvíz *grafit A moderátor nélküli reaktorokat gyors reaktoroknak nevezik. A nagy neutronfluxus lehetővé teszi a transzmutációt, így például a tóriumból hasadóképes elem kapható. Ezért hívják ezt a típust tenyésztőreaktornak is. A reaktorokat hűteni kell, különben megolvad a reaktortartály és veszélyes radioaktív elemek kerülhetnek a környezetbe. A hűtőanyagnak átadott hőenergiát hasznosítják az atomerőművekben. A hűtőanyag leginkább víz, de lehet gáz is (ez esetben más moderátort kell alkalmazni). A tenyésztőreaktornál megengedhetetlen a moderátor jelenléte, így ezeket általában folyékony nátriummal hűtik. A reaktorban a tüzelőanyag általában 2-3 méter hosszú rudak formájában van jelen. Ezek kötegekbe vannak rendezve (egy köteg tartalmazhat akár 100 rudat is). A kötegben a rudak között elegendő hely van a hűtőanyag zavartalan áramlásához. A reaktor működése során a fűtőelemekben a hasadóképes atommagok koncentrációja csökken, míg a káros reakciótermékek koncentrációja növekszik. A reakciótermékek neutronelnyelők lehetnek (reaktorméreg), ami csökkenti a reaktormagban a neutronok számát, ezzel csökkentve a hőteljesítményt. Az elhasznált üzemanyagrudak cseréjéhez némely típusnál az egész reaktort le kell állítani, míg másutt (CANDU) ez menet közben történik.

A reaktormag sematikus rajza: kékkel a fűtőelemek, rózsaszínnel a moderátor, szürkével pedig a szabályzórudak vannak jelölve.

Reaktor típusok közönséges víz reaktorok (LWR) *forralóvizes reaktor (BWR) *fejlett forralóvizes reaktor (ABWR) *nyomottvizes reaktor (PWR) *európai nyomottvizes reaktor(EPR) *uszoda típusú reaktor *Szuperkritikus-víz reaktor (SCWR) - kísérleti *nehézvizes reaktor (PHWR vagy CANDU) *grafit moderátoros reaktor *gázhűtésű grafitos reaktor *vízhűtésű grafitos reaktor *olvadt só hűtésű grafitos reaktor (MSR) *gyors tenyésztőreaktor (FBR)

Az atomreaktor 6 fő eleme 1. A hasadóanyag általában 235-ös uránizotóppal dúsított természetes (238-as) urán (ritkábban tórium). A dúsítással a hasadás valószínűségét növelik. A hasadóanyagot rudak formájában vezetik a moderátorba, így csökken a 238-as magok által elnyelt neutronok száma, és könnyebb a hőcsere. 2. A moderátor lehet víz, nehézvíz, grafit vagy berillium. A hasadóanyag és a moderátor anyagának keveréke képezi a reaktor 'aktív zónáját'. 3. A reflektor megakadályozza a neutronok kiszabadulását az aktív zóna oldalsó részén, visszatereli a neutronokat az aktív zónába. A termikus (lassú) neutronokkal működő reaktorok reflektora ugyanabból az anyagból készül, mint a moderátor, míg a gyors neutronokkal működő reaktorban a reflektor olyan anyagból készül, melyek besugárzással hasadóanyaggá alakíthatók. 4. A szabályozórudak neutronelnyelő anyagból, kadmiumból vagy bórkarbidból készülnek. A rudakat fel és le mozgatják az aktív zónában: ha beljebb süllyednek, több neutront nyelnek el, csökken a maghasadások száma, kihúzásuk esetén pedig nő, gyorsul a láncreakció. A veszélyhelyzetekben önműködő szabályozórudak szolgálják a balesetek elhárítását. 5. A hűtést és a hőcserét biztosító rendszer az aktív zóna hűtését és az energiaátadást szolgálja. A hasadáskor felszabaduló termékek nagy mozgási energiája sorozatos ütközésekkel nagyon fölmelegíti az aktív zónát, ezért hűtőközeg-rendszerre van szükség. Az erőművek hűtőközegének kettős szerepe van: egyrészt szabályozza a reaktor működését, másrészt átveszi a felszabaduló hőt, amit segítségével mechanikai vagy villamos energiává lehet alakítani. Hűtőközegként vizet, nehézvizet, olvadt fémeket, gázokat vagy szerves anyagokat használnak.

A hűtőközegnek meg kell felelnie a következő feltételeknek: *legyen nagy a hőkapacitása *közlekedjen könnyen a csőrendszerben *legyen stabil a halmazállapot-változáskor, illetve ne bomoljon el a reaktorban létrejövő magas hőmérsékleten *neutronelnyelő képessége legyen kicsi *ne korrodálja a berendezést 6.A reaktor védelme egyaránt kiterjed a hő- és környezetvédelemre: a személyzet biztonságára, a levegő és a víz védelmére, a környező területek védelmére. A tervezésének ki kell terjednie a vészhelyzetekre és a működés során keletkező radioaktív hulladék biztonságos elhelyezésére is. A védőburkolatok anyagaként leggyakrabban betont, acélt, öntöttvasat, ólmot használnak, a sugárzás mérésére pedig sugárkezelőket, dózismérőket.