Tabajdi Péter, földrajz BSc, III. évf. 2008. november 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A SZIVÁRVÁNY.
I. előadás.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Feladat Egy új kísérleti készítmény hatását szeretnék vizsgálni egereken. 5 féle dózist adnak be 5 vizsgált egérnek, de nem sikerült mindegyik egérnek.
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
A SZAKASZJELLEG VÁLTOZÁSAI
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Történelmi leletek analízise a bioinformatikával Klaus Bender, Peter M. Schneider, Christian Rittner – Institute of Legal Medicine, Johannes Gutenberg.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Közlekedésstatisztika
Földtani alapismeretek III.
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
A gazdasági várakozások, mint kaotikus attraktorok a jövő eseményeiben? Vagy egy újabb buborékhatás előidézői?
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Az üledékes kőzetek általános jellemzői
Talajok ásványainak vizsgálata Talajtan laborgyakorlat
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Statisztika.
Rekeszív meghatározása tüdőröntgenen
Domináns episztázis – lovak
KŐZETEK.
Alapsokaság (populáció)
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei-szigeten Dr Mari László cikke alapján.
Baradla-barlangi cseppkőkoradatok a késő negyedidőszaki klímaingadozások tükrében.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Egy pleisztocén vezérszint a Kárpát-medencében: a Bag Tefra Lendvay Márton geográfus III X. 25.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
Adatok a Magyar-medence száraz-meleg klímájához a mogyoródi „sivatagi kéreg” alapján Kovács Nikolett
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Drávamenti-síkság és az Ormánság
Töbör-morfometriai elemzések a Szilicei-fennsík DNy-i részén
Összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása
A számítógépes elemzés alapjai
Kőzetek.
A Zala-folyó lefejezése
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
Gábris Gyula-Mari László: A Zala-folyó lefejezése Földrajzi Értesítő LVI. Évf füzet, pp Készítette: Szabó Katalin
Gábris Gyula – Mari László: A Zala-folyó lefejezése
Földrengések okozta üledékformációs szerkezetek (szeizmitek) a Kistarcsa környéki pliocén kavicsösszletben Készítette: Molnár Balázs Földrajz Bsc. III.
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
Suvadásos formák a Tolnai-dombság löszös területein
Az időszakos Péteri- tó (Kiskunsági Nemzeti Park) keletkezése és üledékképződése.
Mésztartalomhoz köthető felszínfejlődés a Kőszegi-hegységben VERESS Márton – SZABÓ Levente – ZENTAI Zoltán Földrajzi Értesítő XLVII. évf. 1998/4 Horváth.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
A számítógépes elemzés alapjai
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
Prof. Dr.-Ing. habil Szilárd SZABÓ, CSc. Miskolci Egyetem
A monoklin piroxének kioltási szöge a (010)-val párhuzamos metszeteken
6. A KŐZETEK.
A nagy-kopasz hegyi cheralit környezetgeokémiai vizsgálata
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
Előadás másolata:

Tabajdi Péter, földrajz BSc, III. évf november 28.

Alapprobléma A Pesti-síkság az egyik legtöbbet vizsgált dunai teraszterület. Felszínfejlődési kérdéseire többfajta, sokszor egymásnak ellentmondó nézet látott napvilágot ban két részre tagolja Szabó J.: trachytos és trachytmentes ben Cholnoky még két szintet különböztet meg: egy ártértől elválasztható városit, és egy magas mofológiai helyzetű fellegvárit ben Pécsi M. már öt szinttel számol.

Újabb kutatások 2002-ben Burján B db Bp. környéki kavicsos minta szemcseeloszlási összeggörbéjének vizsgálatakor megállapította, hogy a törmelékes képződményekhez jellegzetes eloszlástípusok tartoznak. A Ferihegy és Vecsés körzetéből származó minták szerint két eltérő üledékcsoportról beszélhetünk, ami eltérő képződésre utalhat. Viszont megállapítható volt az is, hogy a IV. terasz részben az alatta fekvő V. terasz anyagából származik.

Az ellentmondó nézetek Több publikációban önálló üledéktestnek tekintik a IV. teraszt, míg egyesek a Gödöllői-dombság hajdani vízfolyásai által áthalmozott üledéknek. Egyesek csupán a szemcseméretek különbözőségét vizsgálták, és így juthattak elhamarkodott és téves következtetésekig. Jelen vizsgálat szerzője szerint a nehézásvány- vizsgálatok (módszer: clusteranalízis) további segítséget jelenthet a fenti probléma tisztázására.

A terület 5-20 m vastag hom-kav. Az ármentes területen futóhomok, kötött homok és löszös homok foltok. Magasabb területek: dunai kavicsösszlet v. homoklepel. Harmadidőszaki kőzetek NY- K irányban fiatalodnak. Kavics, homok, agyag, mészkő, tufa, majd agyag és mészkő.

A vizsgálat módszere Segítség: a ‘70-es években a MÁFI-ban készített 1:10000 méretarányú építésföldtani térképsorozat, mely jól mutatja Bp. geológiai viszonyait. Az Országos Földtani és Geofizikai Adattárból valóak a nehézásvány-vizsgálati adatok! Mivel a nehézásványok a kőzet finomabb frakcióiban dúsulnak, így a vizsgálathoz a 0,1-0,2 mm-es frakcióra szűkül. Viszont ez csak akkor ad korrekt képet a teljes kőzetről, ha a törmelékszemcsék méreteloszlásának maximuma erre a szemcsetartományra esik.

A vizsgálat módszere Ezért meg kellett vizsgálni az aprókavicsos-homokos minták móduszainak gyakorisági eloszlását. A vizsgálat után az adatok alkalmasnak találtattak a nehézásvány-eloszlás összehasonlítására. Az egyes mintákban található domináns nehézásványi tartalmak pontos megállapításához min. 100 szemcse azonosítását tartják a szakértők szükségesnek. Mivel ez óriási munka lett volna, így egyes mintákat genetikai alapon összevont. Így került egybe: a magnetit és ilmenit; az epidot, zoizit és klinozoizit; a hipersztén és bronzit; a klorit és kloritoid; és végül a rutil és a brookit.

A vizsgálat módszere A metamorf amfibol csoportból a kék- és zöldamfibol, a tremolit és az aktinolit; a magmás amfibol csoportból a barna- és oxiamfibol. A kiértékelésnél fontos szempont volt, hogy a határozási hibákat kiküszöbölje, ezért csak a szignifikáns, 10%-nál nagyobb eltéréseket vette figyelembe. Ezen kívül nem csak azt vette figyelembe, hogy az egyes ásványi mintáknak milyen előfordulási arányuk van, hanem a vizsgálatokban résztvevő minták relatív előfordulásával is kalkulált (pontosított).

Clusteranalízis Oka: a nagy mintaszám, és a változatos összetétel. Ez az összes minta összes nehézásványának összetételét figyelembe veszi, majd ezek súlyozott euklideszi távolságának alapján készül el. A clusteranalízis az SPSS for Windows 10.0 program segítségével valósul meg.

Eredmények Két fő, s ezeken belül 5 alcsoport: I – epidot-ziozit-klinoziozit uralkodó szerep, emellett gránátok, magnetit-ilmenit, a metamorf amfibolok és a klorit-kloritoid ásványok jelentősek. Ia – az előbbiek, kivéve a klorit-kloritoid (az V. teraszra hajaz) Ia1 – a gránátoknak van nagyobb súlyuk. Ia2 – a gránátok és a magnetit-ilmenitek aránya közel azonos, utóbbinak súlya a magmás amfibolokkal, a hipersztén-bronzittal, a muszkovittal és a biotittal együtt kisebb.

Eredmények Ib – epidot-zoizit-klinozoizit tartalma kiemelkedő. II – a gránátoknak kiugró a szerepük, az e.-z.-k. aránya csekély. Magasabb a metamorf ásványok szerepe az I- es főcsoporthoz képest (magm. amf., augit, hipersztén-bronzit). IIa – kizárólag IV. teraszból származó minták, limonit és bontottásvány-tart. magas (2/3-a a násv. spektrumnak).

Eredmények IIb – Az epidot-ziozit-klinoziozit és magnetit-ilmenit aránya közel azonos, de szerényebb súlyúak még együtt is, mint a gránát. Mindezek alapján a clusteranalízissel korrigált mintacsoportok nehézásvány-eloszlása a következő ábrán látható.

Következtetések A nehézásvány-spektrum segítségével bizonyítható az V. teraszt fedő bentonitos agyag közeli rokonsága az azt fedő üledéköszlettel. A két képződmény nehézásványos összetétele nem azonos, az V. terasz üledékének fő tömege valószínűleg helyben áthalmozott (nem szenvedett szállítást), a magas epidot- tartalom is ezt támasztja alá (Gödöllői-homok áthalmozódás). A kevert jelleg is az áthalmozódásra utal. A kavicsos lerakódások bizonyítják, hogy az Ős-Szilas- patak a felső pleisztocénig a Dunával párhuzmosan futott Vecsés felé.

Következtetések A IV. terasz átlagos nehézásvány-összetétele az V. terasz alsóbb üledékeihez hasonló, ebből az következik, hogy anyaguk egy helyről származik. A két terasz kialakulása tehát időben valószínűleg elválik, de összetételükben alig. A IV. terasz üledékeiben az epidot-tartalom alacsony, ez a gránátok és magmás-eredetű anyagok növekedése miatt van, előbbit az alpi behordódással magyarázzák, ill. börzsönyi- és visegrádi-hegységi andezitváltozatokkal.

Következtetések A gránátok aránynövekedése ezen kívül összehozható a reliefenergia-növekedéssel (mállás intenzitás). A clusteranalízissal bizonyítható volt a két terasz nehézásvány-összetételének eltérése, míg cáfolható lett az, hogy a IV. terasz – az É-on morfológiailag magasabban fekvő V. teraszról származó – átmosott lejtőüledék lenne. Láthatóvá vált, hogy a IV. terasz középső-pleisztocén korú üledéktömegének nehézásvány-összetétele határozottan elválik a bentonitos agyaggal fedett pliocén korú terasztól.