Analóg jel, digitális jel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronika A/D és D/A átalakítók.
Advertisements

Tömörítés.
Koordináták, függvények
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Műszerelektronika.
QAM és OFDM modulációs eljárások
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Digitális technika, digitális áramkörök
Digitális elektronika
Információ és közlemény
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
QAM, QPSK és OFDM modulációs eljárások
Készítette: Molnár István Molnár Richárd. OFDM  Az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) moduláció lényege, hogy több ezer vivőt állítunk.
Elektromos mennyiségek mérése
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai
Nemlinearitás: a bináris technika alapja
Jelkondicionálás.
Elektronika gyakorlat
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Borland C/C++ mintapéldák tömbökre
Analóg jelek digitalizálása
Analóg és digitális jelek
3. óra Kódok, adatok.
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Számítógép generációk 1-3
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Zajgenerátor.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
ELEKTRONIKA1 Elektronika gyakorlat A mai óra tartalma: Ismerkedés a programmal.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Szoftverlicencek Takács Béla
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Műszerelektronika.
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
Informatika.
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Másodfokú függvények ábrázolása
Kérdések-válaszok a TRANZISZTOROK témaköréből
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
A digitális áramkörök alapelemei
Adatábrázolás, kódrendszerek
©Farkas György : Méréstechnika
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
Balaton Marcell Balázs
Processzor, alaplap, memória
PC javítás, hibakeresés
Hangszerkesztés elmélet
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Adattömörítés.
Valószínűségszámítás II.
Adatátvitel elméleti alapjai
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
MICA képeken. MICA 1. kísérlet Vettünk 6 db 50x50 pixeles képet. Ezeket 1-1 kétdimenziós sűrűségfügvénynek (2D-hisztogram) fogjuk fel, és importance sampling-gel.
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Áramkörök : Hálózatanalizis
1 TÁROLÓ ÁRAMKÖRÖK TAKÁCS BÉLA Mi történik, ha két invertert az alábbi módon összekapcsolunk? Ki1/Be2 Ki2/be A kapcsolásnak.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
ELQ 30A+ egyoldalas manuális mérései
Multimédia.
A hang digitalizálása.
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Előadás másolata:

Analóg jel, digitális jel Takács Béla Ganz Ábrahám Szki. 2009.

Sok időnek kell eltelni, hogy jól tudjuk, amit megtanultunk. Mottó: Sok időnek kell eltelni, hogy jól tudjuk, amit megtanultunk. J. Joubert

Analóg jelből digitális jel és vissza … Ha minden érzékszervünk, analóg módon érzékel, akkor miért alakítjuk digitálissá, hogy majd újból vissza kelljen alakítani analóggá? Nem bonyolult így? De …

Mi jellemző az analóg jelre? Időben folytonos jel, s adott értéktartományban minden értéket fel vehet.

De miért analóg az előbb bemutatott jel? Az analóg görög eredetű szó és hasonlót jelent. Ha egy kis jelünk van és felerősítjük, az erősített jelnek is olyannak kell lenni!

Mi a baj az analóg jellel? Nagyon érzékeny zajokra zavarokra és egyéb torzulásokra!

Miben nyilvánul meg a zavar, a torzulás? Nem azt halljuk, amit szeretnénk, (pl. alapzajt, sercegést, brummot hallunk, a hangszóróból, szélsőséges esetben nem ismerjük fel kedvenc előadónkat … stb.) Nem azt látjuk, amit szeretnénk! (nem természetes színeket látunk, s „zajos” lesz a kép) Az eredeti jel rendszerint NEM állítható vissza!

Miért lesz más az eredmény, ha digitális jelet alkalmazunk? A digitális jel időben is diszkrét (nem folytonos) és az érték készletében is csak két érték szerepel a 0 és az 1” Megállapodás szerint egy bizonyos érték alatti feszültség logikai „0”-t jelent afölött logikai „1”-et. Ebből adódóan a torzult digitális jel visszaállítható az eredeti formára!

Megjegyzés Természetesen a tökéletes visszaállításnak feltételei vannak, és digitális jel alkalmazásánál is lépnek fel hibák, torzulások, de ezek lényegesen kisebbek mint az analóg jeleknél. A visszaállítási hibákra a későbbiekben visszatérünk!

Miért csak századunkban vált a digitális technika hétköznapivá? Az analóg technika alapáramköre az erősítő. Néhány tranzisztor segítségével egész jól működő erősítő építhető, de egy pl. az audiotechnikában használható digitális áramkörhöz több tízezer vagy még ennél is több tranzisztor kell, s amíg az integrált áramköri technika nem érte el a megfelelő fejlettségi szintet, ez nagyon drága volt!

Az elmondottak illusztrálása a TINA program segítségével- (Házi feladat, nem a köv. órára!) Készítsük el azt a kapcsolást, ami egy szinuszos jelgenerátorból, és egy mérőpontból áll, és nézzük meg a jelalakot! Szinuszos jel amplitudó 3V frekvencia 1kHz

AC, azaz váltóáramú, időfüggvényes analízist végzünk

Zaj szimulálása Tételezzük fel, hogy áramkörünket egy 0,2V-os (a jelünknél lényegesen kisebb) 5kHz-es zaj zavarja. Ezt egy újabb generátor beiktatásával érhetjük el!

Az eredmény … jeltorzulás

Nem kötelező házi feladat A TINA demo változatának kipróbálása! Különböző értékek megadása esetén hogy változik a jelalak?

A „szokásos” dolgozatkérdések Mi jellemző az analóg jelre? Mit jelent az analóg szó? Mi a baj az analóg jellel? Miben nyilvánul meg a zavar, a torzulás? Miért lesz más az eredmény, ha digitális jelet alkalmazunk? Miért csak századunkban vált a digitális technika hétköznapivá?