A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Társadalmi vita a Duna hajózhatóságának javításáról
A folyóvizek.
ORSZÁGOS VÍZGAZDÁLKODÁSI TANÁCS 3. ülése
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
A tiszai cianidszennyezés
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Felszíni vizek minősége
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Hidrológiai monitoringrendszerek
A folyók földrajza.
Vízminőség-védelem –15. ea.
A VÍZ KERETIRÁNYELV VÉGREHAJTÁSÁNAK AKTUÁLIS PROBLÉMÁI Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezet Szeged, január 24.
Regionális fejlesztés és Víz Keretirányelv Az EK-nak a 70-es évek közepétől születtek vízvédelmi jogszabályai, de a vizek állapota nem javult a várt mértékben,
Felszín alatti vizek minősítése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Hidrológia I gyakorlat
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„VÍZÁRPOLITIKA A KÖLTSÉGMEGTÉRÜLÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK A VÍZ KERETIRÁNYELV CÉLJAINAK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN, GAZDASÁG-SZABÁLYOZÁSI.
A Vízgyűjtő–Gazdálkodási És az árvízi kockázat kezelési tervek összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM VGT2 és Az ÁKK Tervezési Háttér Összehangolása Tahy Ágnes.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
A VÍZGYŰJTŐ–GAZDÁLKODÁSI ÉS AZ ÁRVÍZI KOCKÁZAT KEZELÉSI TERVEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv értelmezése és alkalmazása a napi gyakorlatban MAGYAR HIDROLÓGIAI TÁRSASÁG XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁS.
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI PROBLÉMÁK ÉS SZEREPÜK A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SORÁN A módszertan és a feltárt jelentős vízgazdálkodási problémák.
„A Tisza tó vízgazdálkodásának jelene és jövője” VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A Tisza tó tervezett intézkedéseinek.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS ENERGIAIPART ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS SZAKMAI FÓRUM VÍZERŐMŰVEK HATÁSA A VIZEK ÁLLAPOTÁRA,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS IPART, KÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI JOGSZABÁLYOK MÓDOSÍTÁSI.
Maller Márton árvízvédelmi előadó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS AKTUALITÁSAI A KÖVIZIG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN.
A duna RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM hidromorfológiai problémák megoldása a vgt-BEN, az árvízvédelemmel és a ???
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA - VÍZMINŐSÉG-VÉDELEM,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA A RÁBA ALSÓ SZAKASZ ÉS A HANSÁG TÉRSÉGÉBEN SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM Természeti értékek a Rába alsó szakasz.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TERMÉSZETVÉDELMET, VÉDETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM A FELSZÍNI VIZEK ÖKOLÓGIAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata a Rába alsó szakasz és a Hanság térségében SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM PROBLÉMÁKRA ADHATÓ VÁLASZOK,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VGT INTEGRÁCIÓS SZEREPÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSE ÁRVÍZVÉDELMI ÉS BELVÍZ-GAZDÁLKODÁSI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Hidromorfológiai elváltozások kezelése a VKI tervezése során Módszertan és adatbázis Dávid Szilvia VKKI Vízgyűjtő-tervezési Osztály XXVII. Országos Vándorgyűlés.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Simonffy Zoltán* - Rákosi Judit*: Vízgazdálkodási célok és a vízgyűjtő-gazdálkodási terv.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA területi FÓRUM Gyula, augusztus 4. A Felszíni vizek minősítése (jelentős terhelések, hatásuk)
Magyarország vízrajza
FELSZÍNI VÍZMINŐSÉGGEL ÉS A HIDRO-MORFOLÓGIAI ÁLLAPOTJAVÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEK TERVEZÉSE A VGT-BEN FELSZÍNI VIZEK HIDROLÓGIAI ÁLLAPOTÉRTÉKELÉSE.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSRA VONATKOZÓ EU IRÁNYELVEK ÉS INTÉZKEDÉSI TERVEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A GYAKORLATI TERVEZÉSI FELADATOKBAN ERŐSEN MÓDOSÍTOTT ÉS MESTERSÉGES VÍZTESTEK Dávid Szilvia

A vízgyűjtő kerületen belül a felszíni víztesteket a felszíni vizek kategóriáinak -folyók, tavak, átmeneti vizek vagy tengerparti vizek ― egyikébe sorolják be, -vagy pedig mesterséges, -illetve erősen módosított felszíni víztestnek nyilvánítják. (VGT II.melléklet (i)) VÍZTESTEK ÉS KATEGÓRIÁIK

VÍZTEST KATEGÓRIÁK VÁLTOZÁSA TÉRKÉPEN

Az erősen módosított víztest és a mesterséges víztest között az a különbség, hogy a mesterséges víztest „létrehozott” (angol: created) vízfolyás/állóvíz, korábbi száraz területen megvalósítva. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lehetett volna vizes terület előzmény. Kis tavak, mellékágak vagy erecskék lehettek, amelyek a felszíni vizek nem jelentős és egyértelműen elkülönülő elemei voltak. Lefordítva ezt a hazai jellemző viszonyokra, lefolyástalan (vagy csak ritkán lefolyással rendelkező) kis medencék összekötésével létrehozott csatorna(rendszer), lehet mesterséges víztestnek kijelölt víztest. Az egyértelműen ásott mederrel rendelkező csatornák is természetesen mesterséges víztestek. A mesterségesen kiásott mederszakaszok, amennyiben a víztest legalább 50%-át érintik mesterséges víztestek lettek a VGT2-ben. Az állóvizek esetében mesterségesek a bányatavak, illetve a néhány tározó (körtöltésesek). A víztestek egyik tulajdonsága, kategóriája a „mesterséges víztest”. A “mesterséges víztest” egy emberi tevékenységgel létrehozott felszíni víztestet jelent. MESTERSÉGES VÍZTESTEK ÉS FELÜLVIZSGÁLATUK

MESTERSÉGES VÍZTESTEK VÁLTOZÁSA VGT1:146 VGT2:139

VGT1 és VGT2 módszertana között is van különbség, de legnagyobb eltérés az adatminőségben és mennyiségben van. “Erősen módosított víztest” egy olyan felszíni víztestet jelent, amely emberi tevékenységből származó fizikai változások eredményeként jellegében lényegesen megváltozott, és amelyet a tagállam a II. melléklet előírásai szerint ekként kijelölt. ERŐSEN MÓDOSÍTOTT VÍZTESTEK

Völgyzárógát léte. Nagy duzzasztómű léte. Árvízvédelem, nagy folyókon töltések miatt szűk hullámtér és szabályozottság (az utóbbi bizonytalan volt) Árvízvédelem, töltések miatt a mentett oldal vízellátása nem megfelelő (az utóbbi bizonytalan volt) Árvízvédelem, kis-és közepes vízfolyáson szűk hullámtér (dombvidéken bizonytalan volt) Belvízvédelemmel érintett Energiatermeléssel érintett Ökológiai vízpótlással érintett VGT1-BEN ELEMZETT ADATOK KÖRE Igen - nem válaszokkal, amely épített –Műtárgyak meglévő adataira –Töltésezettség meglévő adataira –Vízmérlegre –VIZIG által beírt válaszokra…

Ideiglenes kijelölés lépései VGT2 – ÁLLÓVIZEK ÉS VÍZFOLYÁSOK IDEIGLENES ERŐSEN MÓDOSÍTOTTSÁGA

Rekreáció/ településfejlesztés Halászat Természetvédelem Vízellátás Árvízvédelem Hajózás Belvízvédelem Állóvizek esetében a következő kiváltó okokat azonosítottuk: DPSIRD (HAJTÓERŐ/KIVÁLTÓ OK)

Árvízvédelem Vízerő Vízellátás (mg, ipar, ökológia…) Belvízvédelem Településfejlesztés Hajózás Vízfolyások esetében a következő kiváltó okokat azonosítottuk: DPSIRD (HAJTÓERŐ/KIVÁLTÓ OK)

Terhelés/PressureHatás/Impact 1Hatás/Impact 2Hatás/Impact 3 1 Keresztgát (völgyzárógát, síkvidéki duzzasztó) Kategória-váltás tározóknál A duzzasztómű nem engedi a szabad átjárhatóságot (üledék és bióta számára) Vízjárás megváltozása (természetes dinamika éven belül, eltérő áramlási terek megmaradása, vízhozam változás) 2 Meder (fenntartás, átalakítás, kotrás) Mesterséges anyagok jelenléte a mederben Keresztszelvény változás Vízmélység viszonyok megváltozása 3 Partvédelem (mesterséges anyagok előfordulása) Mesterséges anyagok jelenléte 4 Partis sáv és ártér szerkezetének/vegetáció szerkezetének megváltozása, megszűnése Kezelt/átalakított part menti vegetáció 5 Vízjárás megváltozásaTermészetes éven belüli vízjárás jelentősen megváltozik, térfogat > 30%-ában nagyobb vízkivétel vagy vízbevezetés TERHELÉSEK-HATÁSOK BEAZONOSÍTÁSA Vízellátás, rekreáció, természetvédelem példa

Az állóvíz egy vízfolyás elzárásával jött létre, amely miatt kategória-váltás van (vízfolyásból állóvíz lesz) (tározók). (78 tározó) Vízjárás jelentősen megváltozik: Természetes éven belüli vízjárás/vízháztartás jelentősen megváltozik, térfogat > 30%- ban nagyobb vízkivétel vagy vízbevezetés. (Nagy változás a vízszintingadozás mértékében, idejében, tartósságában, a gyors vízszint-ingadozások mértékében, vagy a periodicitásban.)(3 állóvíz) Partvédelem (mesterséges anyagok előfordulása): Mesterséges anyagok jelenléte > 50% a partvonalban. (1 állóvíz – Velencei-tó nyílt vizes) Partis sáv és ártér szerkezetének/vegetáció szerkezetének megváltozása: Eltűnt a meder part menti, sekély része >50%- ban. (1 állóvíz – Velencei-tó nyílt vizes) Meder (fenntartás, átalakítás, kotrás): Keresztszelvény változás, kimélyítés > 50%-ban. (7 állóvíz) Holtágak esetében a vízjárás megváltozása: Mentett oldalra került a holtág, és vízjárása a természetestől eltér. (35 állóvíz) Állóvizek ideiglenes erősen módosítottságának kijelöléséhez használt paraméterek JELENTŐS TERHELÉSEK ÁLLÓVIZEKEN

Keresztirányú átjárhatóság csökkenésének mértéke a töltésezettség arányától függően. A holtágak felületének >50%-a mentett oldalon rekedt, és a vízfolyás jellemzője a kanyarulatépítés (alsószakasz jelleg). Minden holtág víztesthez való rendelése megtörtént, ez alapján mentett oldali és hullámtéri területarány számítása. JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 1

100 éves gyakoriságú elöntések nagysága elérhető térképi fedvényként. Minden elöntési poligon víztesthez lett rendelve. (Volt olyan poligon, amely 3 víztestet is érintett.) Víztestenként minősítésre kerültek a poligonok, majd számításra/becslésre került az eredeti ártér és keletkezett hullámtér aránya. JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 2 Keresztirányú átjárhatóság csökkenésének mértéke a töltésezettség arányától függően. Ártér/hullámtér aránya. Amennyiben az ártér >50%-a levágásra került a 100 éves elöntéshez képest. Minden holtág víztesthez való rendelése megtörtént, ez alapján mentett oldali és hullámtéri területarány számítása.

Hossz-szelvény A meder 50%-nál kisebb mértékben mesterséges ugyan, valamilyen korábbi mederelőzményeket követ, de a jelenlegi meder mesterséges beavatkozások eredménye. JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 3

Partvédelemmel a vízfolyás víztestek kb. 15%-a érintett a rendelkezésre álló adatok szerint, 75 % felett csak 22 víztest érintett. A legjelentősebb partvédelem a hajózás fenntartása és az elfajulás elleni védelem miatt a Dunán van. Mesterséges anyagok jelenléte >75%-ban partszabályozással érintett a partvonal JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 4

Amennyiben az átjárhatatlan műtárgy csak a kis vízgyűjtőjű víztest végét érintette, vagy összetett víztesten volt szabadon átjárható ág, vagy a víztestnek kijelölt szakasz helyett átjárható mellékágak voltak a víztest átjárhatónak lett minősítve. Mederben lévő műtárgyak Nincs hallépcső vagy nem átjárható (a közép- és nagyvíznél átjárható műtárgyak nem okoznak EM állapotot) JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 5

MŰTÁRGYAK

Duzzasztás A duzzasztott tér a víztesten úgy helyezkedik el, hogy az az átjárhatóságot akadályozza, nincsenek oldalágak, amelyek az átjárhatóság szempontjából menedéket jelentenek. JELENTŐS TERHELÉSEK VÍZFOLYÁSOKON - 6

381 vízfolyás víztest erősen módosított jelenleg morfológia alapján Biológia szerint csak 350 víztest, tehát 31 esetében elérhető jó állapot is ERŐSEN MÓDOSÍTOTT VÍZFOLYÁS VÍZTESTEK MORFOLÓGIA ALAPJÁN

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!