Humán Papillóma Vírus (HPV)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Tények Hazánkban a betegség okozta halálozások százaléka a daganatos megbetegedésekből származik. Nők leggyakoribb daganatos megbetegedései: 1.
Bélférgek ;).
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Készítette:Bíró Levente 8/a
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Marek E., Dergez T., Katz Z., Szilárd I., Kiss I., Gőcze P.
Dr. Berzéky József április 15.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
Nemi úton terjedő betegségek
AIDS Világnap: december 01..
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Vass László dr., Horváth Ilona dr., Tubak Vilmos
A születésszabályozás
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
szexuális úton történő átvitel
A fertőzés terjedése szexuális úton terjedő fertőzések (STI-k)
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Felnőtté válás.
Nőgyógyászati betegségek
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
MIÉRT GYÖTÖRJÜK EGYMÁST KIMUTATÁSOKKAL? Készítette: Gönye Zoltán, TE MIÉRT TESZED?
mint ami mások szerint szükséges!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
Átfogó méhnyakrák megelőzési program Magyarországon
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Bakteriális megbetegedések
Készítette: A No cigi csapata
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Egészséges életmód. A sport A sport hozzájárul a test fejlődéséhez, és szinte nélkülözhetettlen a hétköznapokból. Különböző sportágak közül tudunk választani.
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Az iskola-egészségügy tapasztalatai a védőoltásokról
CIVIL KAPCSOLAT Egészségmegőrző kezdeményezések és azok szinergikus kapcsolódása a programhoz „KÁR LENNE, HA RÁK LENNE!” Cseh Istvánné Magyar Rákellenes.
Magyar Ifjúsági Vöröskereszt HIV/AIDS Prevenció. Ma sajnos nincs semmilyen védőoltás, amely megvédene a vírustól! Lehetőségek a megelőzésre: 1. Absztinencia.
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Fogamzásgátlás (folytatás) Egyéb hatékony módszerek: A védekezésnek számos egyéb, célravezető módja van. Ezek közül is a legnépszerűbbek: az intrauterin.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Humán Papillóma Vírus elleni (HPV) oltás
Előadás másolata:

Humán Papillóma Vírus (HPV) Létezik rákellenes oltás?

A HPV okozta betegségek megelőzéséért Az iskola védőnője A HPV okozta betegségek megelőzéséért A humán papillómavírus (HPV) többféle betegséget, akár rákot is okozhat. A betegségek többsége oltással megelőzhető. Ez az előadás a HPV oltással kapcsolatos ismereteket foglalja össze és a felmerülő kérdéseitekre válaszol.

Mit kell tudni a HPV-ről? Nagyon fertőző vírus 10-ből 8 ember elkapja élete folyamán legalább egyszer Többször is el lehet kapni Főleg szexuális úton terjed Akár rákot is okozhat Oltással lehet ellene védekezni

Hogyan terjed? Főleg szexuális úton (a szex bármelyik formája terjesztheti….) Az óvszer nem véd a fertőzés ellen

Milyen betegségeket okoz? Méhnyakrák Szeméremtest rákja Hüvelyrák Péniszrák Végbélnyílás rákja Torokrák Nemi szervi szemölcsök Gége szemölcsök

Legismertebb ezek közül… Ez a lány már hallott a méhnyakrákról, de nem tudja pontosan, hogy mi az….

A méhnyakrák a méh „bejáratánál” alakul ki. Petefészek Vagina MÉHNYAK Oltással megelőzhető Petevezeték A méhnyakrák a méh „bejáratánál” alakul ki. Magyarországon évente 1200 nő betegszik meg és 400 nő hal meg méhnyakrákban. A HPV fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között akár 15 év is eltelhet. 2008-ban orvosi és élettani Nobel-díjat adtak annak felfedézéséért, hogy a méhnyakrákot a HPV okozza.

Leggyakoribb ezek közül…. Ez a lány már hallott a nemi szervi szemölcsről, de nem tudja, hogy milyen fordul elő …

Nemi szervi szemölcs Bőrszínű kinövések a nemi szervek környékén Férfiakat és nőket egyaránt érinthet 10 emberből 1-nek van, volt vagy lesz valamikor élete folyamán Általában bőrgyógyász vagy nőgyógyász kezeli Hosszadalmas, akár hónapokig tartó kezelés Nagyon gyakran kiújul Oltással megelőzhető

A HPV oltásról A szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb A védelemhez általában 3 oltásra van szükség Nem a fertőzést, hanem a betegség kialakulását akadályozza meg 9 éves kortól adható

Fáj az oltás? Mekkora tűvel adják?

A vállba adják az oltást Nagyon vékony tűvel (ezt a fajtát használják a kisbabáknál is ) Minél nyugodtabb vagy, annál kevésbé érzed kellemetlennek

Vannak mellékhatásai?

Mint minden más oltásnál, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ez általában hamar elmúlik. Hallhattál olyan esetekről is, amikor néhányan szédültek, elájultak az oltás után. Azonban ezek a rosszullétek nem az oltástól voltak, hanem az izgatottság miatt történtek. (Ezért is nagyon fontos, hogy ne izgulj )

Mire NEM jó a oltás? Az egyéb szexuális úton terjedő betegség ellen nem véd A menstruációs ciklusodat nem fogja szabályozni Nem véd a terhesség ellen

Mennyire biztonságos a vakcina?

Rengeteg klinikai vizsgálat igazolja a HPV vakcina biztonságosságát.

Honnan tudok még információkat szerezni?

Ha részletesebb információkat szeretnél kapni, akkor látogass el a hpvdoktor.hu weboldalra