Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Népesedéspolitika Dr. Varga Beatrix Miskolci Egyetem Üzleti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
Advertisements

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztály
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A népességcsökkenés megállítása
Család.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A gazdasági fejlettség mutatói
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Negyedik előadás Március 11
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
Egy gyermek támogatásának összege ma
Elmélettörténet Bevezetés.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
A család a globalizált világban
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Segélyezési rendszer átalakítása
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Bevezetés a Korreláció & Regressziószámításba
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Családi juttatások rendszere Title of the presentation 2.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Megbecsülés az idős embereknek
IV. Demográfia Halandóság
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
A családtámogatási ellátások
Fiatalok és családteremtés Dr. Szabó-Tóth Kinga
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
III. Demográfia Termékenység
A termékenység alakulásának közgazdasági magyarázata
Előadás másolata:

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Népesedéspolitika Dr. Varga Beatrix Miskolci Egyetem Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék Miskolc, május 7. Demográfia

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A népességpolitika a társadalom, az állam, vagy bármilyen nagyobb emberi közösség törekvése, hogy a népesedési folyamatokat és struktúrákat valamely célkitűzés szerint megváltoztassa.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A népesedési folyamatok befolyásolása történhet: direkt formában: közvetlen népesedési célzatú jogszabályok vagy intézkedések segítségével indirekt formában: egyéb gazdasági, politikai, társadalmi, kulturális jogszabályok vagy intézkedések segítségével

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Ókor Konfuciusz (i.e ): A földterület és a népességszám közötti ideális arány biztosítása a cél Platón (i.e ): A népesség számát a rendelkezésre álló földterülethez kell igazítani Augustus (i.e. 31-i.sz. 14): Előnyök a házas férfiak és többgyermekes családapák részére

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Középkor Aquinói Szent Tamás ( ): „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet…” Morus Tamás ( ): állami feladat a népességszám változatlan színvonalra való szorítása Machiavelli ( ): a népesség számának jelentős változása társadalmi zavarokat okozhat

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Merkantilisták ( XVII.-XVIII. sz.) A népesség növekedésében látják a fejlődés kulcsát –biztosított a katonaság –nő az adófizetők száma –bővül a termelés –fejlődik a kereskedelem Adómentesség a fiatal házasok számára

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Fiziokraták (XVIII. sz.) A gazdaság növekedése a népesség gyarapodásával jár együtt –segélyezés –gyarmatok szerzése –házasságkötési kor felemelése

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Klasszikus közgazdaságtan Smith (1776): A nemzet gazdagságát a munkamegosztás és a piac nagysága határozza meg „minden egyén… általában nem a közösség érdekét akarja előmozdítani…csak saját nyereségét keresi” Malthus (1798): A népesség növekedési üteme gyorsabb, mint a létfenntartási javak növekedése Szükséges a népességkorlátozás Ricardo (1817): A csökkenő hozamok elve a mezőgazdasági területeken

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Neoklasszikus elmélet A gazdaság összefüggéseit a fogyasztás oldaláról közelítik. Az érték a fogyasztó szubjektív értékítélete. A jószágok egymással helyettesíthetők. A fogyasztó szereti a változatosságot. A fogyasztó az összes szükségletének egy- idejű figyelembevételével kívánja azokat minél magasabb szinten kielégíteni.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Neoklasszikus közgazdaszok Marshall (1890): A parasztok ott, ahol a föld szűkösen áll rendelkezésre, mesterségesen korlátozzák a gyermekszámot Leibenstein (1975): n. gyermek születéséből származó hasznok, és előnyök összefoglalása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Leibenstein szerint a gyermek születéséből származó hasznok fogyasztási haszon: a szülők számára örömök forrása jövedelmi haszon: családi gazdaságban a munkája biztonsági haszon: idős korban a szülők támasza lehet

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Leibenstein szerint a gyermek születésével járó költségek létfenntartási költségek a gyermek gondozása miatti elmaradó haszon

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Chicagói Iskola matematikai modellek A jövedelem és a termékenység kapcsola- tának vizsgálata a gyermek minősége is számít A férj életkeresete pozitív, a feleségé negatív kapcsolatban áll a termékenységgel

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A gyermekvállalással együtt járó „haszontényezők” a szülői létből származó örömök szociális jövedelmek fogamzásgátlás terheinek elmaradása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A gyermekvállalással együtt járó „áldozatok” létfenntartási költségek iskoláztatási költségek gyermekgondozás miatt elmaradt jövedelmek gyermekneveléssel együtt járó korlátok

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A magyar népesedéspolitika a Kiegyezéstől az I. vh.-ig népszámlálások és az állami anyakönyv- vezetés beindítása pronatalista szemlélet (családalapítást és a családi stabilitást célzó, a termékenység növekedését kedvezőnek és szükségszerűnek ítélő szemlélet).

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A pronatalista szemlélet okai a klasszikus népesedési átmenet (magas termékenységgel párosuló alacsony halandóság ) Magyarországon nem létezett, évi népszámlálás: magyar népesség részaránya 40% alatt

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A magyar népesedéspolitika a két világháború között pronatalista szemlélet folytatódik Trianon 10 milliós magyar lakosság 1/3-a, az elcsatolt területekre került “egykés” családmodell terjedése

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Keresztmetszeti termékenység

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A magyar népesedéspolitika folytatódott a pronatalista népesedés- politikai szemlélet a háború jelentős népességszám csökkenést okozott A háború után nem alakult ki születési hullám

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet 1953 rendkívül szigorú abortusztilalom bevezetése 1956 abortusztilalom visszavonása a világ egyik legengedékenyebb rendelkezése lépett életbe a művi vetéléssel kapcsolatban 1967 bevezetésre került világviszonylatban úttörő jelleggel a GYES intézménye különböző lakáskedvezmények

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A GYES intézménye Az anyák gyermekük három éves koráig egy fix összegű segélyben részesülhettek az anyák munkaviszonya fennmaradt a magyar népesedéspolitika legsikeresebb intézményévé vált termékenység azonnal, szinte megelőlegezve reagált

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet évi népesedéspolitikai csomag Célja: egy stacioner népesedési helyzet megközelítése Eszközei: A családi pótlék és a gyermekgondozási segély összegének jelentős emelése lakásellátási kedvezmények biztosítása az abortusz-rendszer mérsékelt szigorítása korszerű fogamzásgátlás támogatása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A magyar népesedéspolitika A termékenység területén újabb történelmi mélypont Középkorú férfiak halandósága elkezd romlani 1984 hosszú távú népesedéspolitikai koncepció Cél: a kétgyermekes családok általánossá válása és a háromgyermekes családok arányának növekedése

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet évi népesedéspolitikai koncepció céljai idősebb szülőképes korú (27-34 éves) női korosztályok ösztönzése a népesség egészségi állapotának javítása halandóság csökkentése ( csecsemők és a évesek) családi élet feltételeinek javítása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet évi népesedéspolitikai koncepció eszközei 1985: GYED bevezetése (keresetarányos társadalmi juttatás) az anyasági segély összegének emelése a szülési szabadság időtartamának hosszabbítása a gyermekápolási táppénzre való jogosultság időtartamának hosszabbítása a lakásépítkezések területén további szociálpolitikai kedvezmények a terhes gondozás, a szülészeti ellátás fejlesztése a válás feltételeinek szigorítása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A magyar népesedéspolitika ben Magyarországon a családtámogatásra fordított összegek GDP- hez viszonyított aránya kimagasló Európában támogatások reálértéke egyre csökken 1994:családtámogatási rendszer megnyirbálása (Bokros csomag)

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Bokros csomag tartalma GYED megszüntetése jövedelemalapú támogatási rendszer bevezetése adókedvezmény megszüntetése kialakult egy a szociális ellátórendszerből élő réteg

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Kohorsz-termékenység

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A kortárs magyar nők termékenységének magyarázata Közgazdasági kérdés Neoklasszikus álláspont Termékenységi magatartás A gazdasági jelenségek alapja Az individuum szubjek- tív viszonya saját, szükségleteihez A gyermekszám általában tuda- tos választás. A gazdasági működés hajtóereje Az individuum törekvése saját szubjektív megelégedettségének maximális növelésére A gyermek egy speciális jószág, hasznosságokat és ráfordításokat testesít meg.

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A kortárs magyar nők termékenységének magyarázata Közgazdasági kérdés Neoklasszikus álláspontTermékenységi magatartás A gazdasági magatartás jellemzője Racionalitás által vezérelt, de pszichés adottságokon nyugszik A családok raci- onálisan és sza- badon döntenek A mérés módja Határelv alapján Minden egyes gyermek vállalá- sa előtt döntenek

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A kortárs magyar nők termékenységének magyarázata Közgazdasá- gi kérdés Neoklasszikus álláspont Termékenységi magatartás A gazdasági dinamika tényezői Egyensúlyhoz való automatikus visszatérés Az 1960-as évek elején született generációk befejezett termékenysége 30 évre visszamenőleg a legmagasabb

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mélyszegénységben élő család gyermekvállalása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Átlagos jövedelmű család gyermekvállalása

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Köszönöm a figyelmüket!