Sajtótájékoztató Dr. Dunavölgyi Mária – elnök Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség 2011.02.10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés 2013 Összefoglaló Sajtótájékoztató Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest V. ker. Kálmán Imre út 2., január.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
Az OECD tagországok mezőgazdaságának támogatottsága az új metodika alapján - különös tekintettel Magyarországra Hajdú Eszter
Ingatlanárak alakulása
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Munkanélküliség.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, március Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, igazgató március 27.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
Az aktuális autófinanszírozási piaci folyamatok elemzése Mészáros György alelnök Magyar Lízingszövetség.
GÉMOSZ konferencia – november 20
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Cégautó vásárlás és üzemeltetés a Ford támogatásával
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Lifestyle Hotel Mátra Superior,
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Sajtótájékoztató Dr. Dunavölgyi Mária – elnök Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség 2011.02.10.

Tartalom A Szövetség tervei 2011-re Gazdasági környezet Lízing és beruházások Lízingpiac Lízingpiaci szegmensek Piaci kitekintés

A Szövetség tervei 2011-re A lízing, mint finanszírozási termék gazdaság-élénkítő szerepének megerősítése (lakossági és vállalati finanszírozás területén is) Beruházás-élénkítés, versenyképes finanszírozási termékek kis és középvállalkozások számára kormányzati támogatással Lízing ismertebbé és elismertebbé tétele Szakmai ajánlások Oktatás-képzés Pénzügyi állásportál (www.finjobs.eu) együttműködésben más szakmai szervezetekkel

Gazdasági környezet Növekvő üzleti kilátások és csökkenő fogyasztói várakozások Növekvő inflációs várakozások Lassan csökkenő munkanélküliségi ráta Lassan stabilizálódó euro árfolyam, erősödő, majd stag- náló CHF Kész! Növekvő élelmiszerárak, erős CHF, mindig alacsony jövedelmi helyzet Svájc növekedése az erősödő frank ellenére is kielégítő (2,1%), a svájci döntéshozók egyelőre nem terveznek kamatcsökkentést.

Refinanszírozási környezet Nem csökkent érdemben a forint és deviza alapkamatok közötti különbség Az MNB a növekvő inflációs veszély miatt 3 egymást követő hónapban emelte az alapkamatot, amely immár ismét 6% A deviza alapkamatok relatív emelkedése ugyanakkor egy év alatt jelentős Ország-kockázati mutatónk elszakadt a régió átlagától, jelentősen alulteljesítő, a februári intézkedésektől függően azonban mindkét irányba nagyobb elmozdulás lehetséges CDS ábrához nem nyúltam. Euribor és CHF libor adatot nem találtam, ami letölthető excelben.

Lízing és beruházások Az első 9 hónapban 4,8%-kal csökkentek a gépberuházások, de az előző év harmadik negyedévéhez képest csak 2,5%-kal. A lízingcégek penetrációja ezen belül is megfeleződött 2010-re, de az elmúlt negyedévekben újra növekszik. A visszaesés elsődleges oka a finanszírozás iránti, illetve a magánszemélyek és a vállalkozások saját jövővel kapcsolatos bizalmának csökkenése. Bal alsó ábra nem lett cserélve, ahhöz szöveg sincs még, emailben szerepelt. Forrás: PSZÁF, Lízingszövetség

Új kihelyezések Finanszírozott összegben 35% a visszaesés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, míg negyedév alapon 37% A szerződések száma „csak” 30%-ot esett, tovább csökkent az egy szerződésre eső kihelyezés értéke Az idei évben az ingatlan finanszírozási piacon jelentősen nőtt a koncentráció, míg a többi szegmensben inkább kisebb mértékű csökkenés tapasztalható. A fellendülés kezdetével a koncentrációk kis mértékű csökkenése várható. Kész!

Portfólió Az utolsó negyedévben a svájci frank erősödése növelte a tőkekintlévőséget A késedelmes, illetve nem-fizetések növekvő problémát jelentenek, különösen a lakás és ingatlan szegmensben. Egyelőre a portfólió kockázatossága időben növekszik. Pénzügyi lízing esetében relatív alacsonyabb a késedelmek aránya, de itt is minden 5. ügyfél késik A tartósan nem fizető ügyfelek aránya a válság előtti szint 4-6-szorosa Alsó két ábrát nem tudtam cserélni, emailben szerepelt. Forrás: PSZÁF, Lízingszövetség

Lízingpiaci szegmensek 2010-ben folyamatosan emelkedett a KKV-k részaránya A lakosság részesedése éves átlagban 40% körül mozgott. Egyelőre a makrogazdasági konjunktúra csak a KKV ügyfeleknél érződik, a lakossági oldalon nem. kész!

Gépjármű finanszírozás 2009-ben 50% visszaesés 2010-ben személyautóknál 27,8%-os, kishaszonjárműveknél 13%-os visszaesés Személyautónál utolsó negyedévben stagnálás, kishaszonjárműnél növekedés Meghaladtuk az EU átlagot (49,5%) a cégautók arányában Emailben szerepelt kérdésként!, egyelőre nem nyúltam hozzá

Gépjármű finanszírozás A retail autó portfólió 20%-kal csökkent a válság előtti szinthez képest, az árfolyamhatás mérsékelte a csökkenést Az új kihelyezések kumuláltan 28%-ot, negyedév alapon pedig 14,5-ot estek 2009.hez képest. A gyenge kereslet miatt az egy szerződésre jutó kihelyezés összege folyamatosan csökken. Az előző preziben változás (év/év) van, itt pedig az egy évvel ezelőtti időszakhoz képesti változás. Tehát pl. 12,5% 2009Q4-ben azt jelenti h 2008Q4-hez képest ennyivel nőtt az adott változó értéke. Ez a képlet pl: (2009Q4-2008Q4)/2008Q4 kész!

Gépjármű finanszírozás A magas kockázatkerülés és a jövedelmi bizonytalanság a hitelezési feltételek szigorítását eredményezte. 2010Q4-ben már lazítás érezhető ezen a téren is. 2010-ben folyamatosan növekedett a pénzügyi lízing aránya. Az utolsó negyedévben az új és használt gépjárművek önrésze is csökkent. Ábrák kész!

Flotta finanszírozás A flottakezelő cégek részesedése duplájára nőtt az új autó vásárlások terén Negyedév alapon 25,5%-kal nőtt a kihelyezés, éves szinten pedig „csekély” 6,8%-kal csökkent a flottafinanszírozás. Jobb felső ábra még nincs kész!

Flotta finanszírozás Szinte megszűnt a hitel formájában történő finanszírozás, köszönhetően a szignifikánsan magasabb önrésznek és az egyéb téren szigorúbb hitelezési feltételeknek. A válság egyik pozitívuma, hogy a lízingtermékek kockázati előnyei látványosan mutatkozhattak meg. A szegmens kedvező teljesítménye ellenére az átlagos kihelyezés értéke a keresleti oldal bizonytalan jövedelmi kilátásai miatt folyamatosan csökken. Az előző preziben neked az átlagár 12M-ig ment, nálam 18M-ig. Én a bruttó eszk/db alapján számoltam, mert szerintem ez az átlagár. Az önrész változás ábra nekem sokkal volatilisebb mint nálad, de az utolsó időszakok stimmelnek. Kész!

Autóérték A válság kezdete óta áremelkedés az új autóknál 2011-től a kötelezővé váló EURO V-ös emissziós normára tekintettel az importőrök fokozatosan vezetik be az árlistáikban az ezt teljesítő, drágábban előállítható típusokat, melyek további áremelkedést generálnak Válság utáni meredek maradványérték csökkenés megállt, ezzel csökken a flottakezelők kockázata is A kishaszon-járművek értékállóbbak a személyautóknál Ehhez a diához nem nyúltam. Forrás: EurotaxGlass’s –2010 december

Haszonjárművek 2010-ben a közúti áruszállítást leszámítva növekedett az áruszállítás Az autóbuszok jelentősége csökkent 2010-ben, de magas benzinárak mellett középtávon növekedhet azok magasabb kihasználtsága miatt. A 88% 2009Q-höz viszonyítva. Ok: állami megrendelések visszaesése. Éves adatok helyett negyedéveset használtam. Ábrák kész!

Haszonjárművek A portfólió a truck szegmensben 17%-kal csökkent 2009-hez képest. 2010-teljes egészében a haszongépjárművek kihelyezése 3,3%-kal emelkedett, de a Q4-es teljesítmény 7,4%-al marad el 2009-től. A 88% 2009Q-höz viszonyítva. Ok: állami megrendelések visszaesése. kész!!!

Haszonjárművek A hitelek nagyon magas önrésze miatt azok részesedése szinte teljesen megszűnt. 2010-ben kicsit nagyobb szerep jutott a használt teherautók operatív lízingjének A keresleti oldal a negatív profitkilátások miatt inkább a használt haszonjárművek felé tolódott el. A válság alatt leginkább az operatív lízing lett vonzó, a legalacsonyabb önereje miatt. De a pénzügyi lízing önereje is csökkent. A 88% 2009Q-höz viszonyítva. Ok: állami megrendelések visszaesése. Ákész!!!

Gépek, berendezések A tőkekintlévőség csak 2009 közepén kezdett el csökkeni, azóta viszont a visszaesés folyamatos. 2009Q2 óta 17%-kal csökkent a portfólió mérete. Az EU támogatások mozgatják a piac egy részét 2009-hez képest kumuláltan 39%-kal csökkent a kihelyezés, szerződésszám szerint „csak” 25%-kal. Az egy szerződésre jutó kihelyezés jelentősen csökkent, ami részben tükrözi a használt eszközök felé való eltolódást. kész!!!

Gép szegmensek A támogatási programok kifutásával a mezőgépek részesedése jelentősen csökkent, de 2010-ben az alszegmensek arányai között nem volt lényeges elmozdulás. A támogatások kifutása ellenére a mezőgépek részesedése még mindig a legnagyobb a lízingcégek gép-berendezés portfólióján belül. kész!!!

Mezőgazdasági gépek Az egyéni gazdaságok beruházási hajlandósága reálértéken folyamatosan csökken A beruházásokat a támogatásoktól függenek Relatív magas az állami szerepvállalás a mezőgazdaság finanszírozásában, mivel nagy tőkeigényű, alacsony jövedelmezőségű ágazatról van szó, és a hazai magas kamatszint rontja az ágazatban dolgozó cégek versenyképességét Kamattámogatás, MFB Agrárhitel, EMVA beruházás-támogatás, stb. Ehhez a diához nem nyúltam, emailben benne volt. Forrás: Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmány

Mezőgazdasági gépek A 2009 végén meghirdetett támogatások kiugró utolsó negyedévet hoztak, utána viszont teljesen összezuhant a piac 2010-ben jelentősen nőtt a használt gépek aránya , csökkent az egy szerződésre eső kihelyezés A támogatásoknak köszönhető, hogy ez a portfólió „válságálló” méretében, és nagyobb részt minőségében is

Mezőgazdasági gépek A mezőgazdasági gépeket döntően 5 évnél rövidebb futamidővel veszik Jól látszik az EU támogatások torzító hatása mind a finanszírozási formák arány-eltolódásában, mind az önrészek felborult arányában A hitel alacsonyabb önrésze az EU támogatás kockázat-csökkentő hatásával magyarázható Az operatív lízinget gyakorlatilag nem használják ebben a szegmensben

Építőgépek Az építőipar már a válság kitörése előtt is csökkenő, maximum szinten maradó termelést ért el A válság alatt az építőipari termelés csak kisebb visszaesést szenvedett el, mivel volumene egyébként is alacsony szinten mozgott a válság előtt. Ebben az időszakban drasztikusan visszaestek az építőipari cégek beruházásai, amit az állóeszközök értékének gyors amortizálódása is mutat Forrás: KSH

Építőgépek 2010-ben negyedévről negyedévre emelkedtek a kihelyezések, de így is kumuláltan 28%-os a visszaesés. 2009-hez képest 14,4%-kal csökkent a portfólió mérete. Ebben az alszegmensben az átlagár nem csökkent érdemben 2010-ben kész!!

Építőgépek A válság előtt legalább pénzügyi lízing formában finanszírozták ezeket az eszközöket 2010 közepén növekedésbe fordult át a pénzügyi lízing folyamatos csökkenése, amely az alacsonyabb önrésznek köszönhető. A többi szegmenshez és alszegmenshez hasonlóan, itt is a rövidebb futamidő vált dominánssá. kész!

IT-irodai berendezések 2010 utolsó negyedévében drasztikusan megnőtt az IT finanszírozás. Ennek köszönhetően 2,7%-kal nőtt a kihelyezés 2009-hez képest. Az alszegmens portfóliója 5,6%-kal növekedett 2009-hez képest. A 600 Mrd Ft-os éves forgalmúra becsült piacon a lízingcégek részesedése nem haladja meg a 3-4%-ot kész!

IT-irodai berendezések Ebben a szegmensben elsőként kezdett el csökkeni a 2-5 év közötti kihelyezések részesedése. Ebben a szegmensben a hitel önrésze szignifikánsan nem magasabb Az év végén az önrészek mindhárom finanszírozási formánál csökkeni kezdtek. A hitel részaránya a szegmensben minimális. Ez a válság alatt sem változott. kész!

Általános gépek 2009Q4-hez hasonlóan az utolsó negyedévben jelentősen növekedett az általános gépek kihelyezése. Az év nagy részében az alacsonyabb értékű, illetve használt eszközöket preferálta a keresleti oldal. 2010-ben 10,6%-kal csökkent a tőkekintlévőség, de az árfolyamhatást kiszűrve a változás nem számottevő. kész!

Általános gépek A hitelezés felfutása ebben a szegmensben is az EU társfinanszírozott beruházás támogatási programoknak köszönhető A pályázati programok során a magas önrész a magas támogatás-intenzitásnak köszönhető, ez akár a gépek beszerzési árát is eltérítheti Az év során folyamatosan emelkedett a hitelek önrésze, amely a lízingtermékek versenyképességét növeli. kész!

Lakásfinanszírozás 2010-ben már kismértékben növekedett a lakáscélú hitelek állománya Ugyanakkor a szegmens aktivitása történelmi mélypontra került 2010-ben. Az okok közé az erős és volatilis svájci frank, a romló jövedelmi helyzet és magas munkanélküliség áll. A késedelmes fizetések, illetve nem-fizetések aránya jelenleg is növekszik. A portfólió kockázata növekszik.

Lakásfinanszírozás A lakossági lakáscélú finanszírozáson belül a válság kitörése okozta megtorpanás után tovább nő a lízingcégek részesedése A kkv-k egy része is vásárol lakásokat üzleti tevékenysége folytatásához (ügyvédek, orvosok, könyvelőirodák, tanácsadó cégek, stb.), ezek körében már minden 6. ügyfelet a lízingcégek finanszíroznak! A devizahitelekhez kapcsolódó jelzálogbejegyzés megtiltása ügyfeleket terelt át a lakáslízing termék irányába. kész!

Ingatlan A válság kitörése után gyakorlatilag megszűnt a 100-250 MFt közötti kkv ingatlan-beruházások finanszírozása, ezt jelzi a szerződésszám drasztikus csökkenése, illetve a volumen visszaesése is. A szegmensben egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a visszaesés megfordulna. Sokkal inkább egy közepesen hosszú stagnáló időszakra lehet számítani. Az ingatlan portfólió értéke a nagyon hosszú futamidők miatt nagyrészt korrelál az árfolyam változással.

2011-es kilátások Egyes szegmensekben 3. éve tart a beruházások halogatása, ez ebben az évben megfordulhat A gazdaság élénkülése akár az elmaradt beruházások visszamenőleges pótlásához is vezethet Személygépjármű területen a 2010-es évnél 10%-kal magasabb új autó értékesítésre számítunk, a finanszírozás részarányának növekedésével viszont a lízingpiaci növekedés ennél nagyobb lehet Haszonjárművek terén 20% körüli bővülésre számítunk 2011-ben Gépek-berendezések területén továbbra is sok múlik az EU támogatásokon, az MFB-vel és az NFÜ-vel zajló tárgyalások bizakodóvá tesznek bennünket, az idei évben várhatóan lesznek versenyképes lízing termékek, így a piac akár 20%-ot meghaladó mértékben is bővülhet. A lakáslízing jelenleg hiánypótló termék, az alacsonyabb devizakamatok és a termék biztonságosabb volta miatti alacsonyabb kötelező önerő miatt a kihelyezések jelentős bővülésére számítunk (ez 2010 4. negyedévében is megmutatkozott már) Ingatlanfinanszírozás területén nem számítunk érdemi elmozdulásra az idei évhez képest.