Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata 2005-2014 avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
Advertisements

AstraZeneca Kft., Szánthó és Társa Kkt.1 Asztma gondozás Szánthó András dr. Gyermektüdőgyógyász továbbképzés április 6.
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Teljesítménytervezés
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dr. Kőhalmi Margit, Krizsanyik Jánosné, Styevó Józsefné
Dr. Lovász Sándor Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai osztály
Kórházműködtetés mátrix struktúrában
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Obsitos Lászlóné – Dr. Beregvári Zoltán Jósa András Oktatókórház
Egészségügyi finanszírozás
A HBCS finanszírozás Egészségügyi finanszírozás Veszprémi Egyetem
A kapacitás fogalma az egészségügyben
XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Dokumentációs kötelezettség
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Onkológiai szakdolgozók VIII. Tudományos kongresszusa
Nyílt Nap Kardiológia dr. Takács János szakmacsoportvezető főorvos
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Ahogy Európában fizetik
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
IRÁNYÍTOTT BETEGELLÁTÁSI MODELL
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Vizit.
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
Külföldi betegek ellátása a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Növekvő betegbiztonság – csökkenő nővéri megterhelés
Dr. Hőnyi Péter mb. osztályvezető Országos Mentőszolgálat
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
a demográfiai mutatók változásának hatása az ápolási munkára
Integráció Kecskemét - Kiskunfélegyháza - Kalocsa
Humánerőforrás menedzsment lehetőségei a szakdolgozó hiány mérséklésre
Egészségügyi szervezetek az egészségügyről
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Kárpátaljai megyei egészségügui főosztály helyettes igazgatója
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
Győztesek és vesztesek
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
2. előadás Viszonyszámok
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Kik dolgoznak a székelyföldi kórházi ellátásban
Magyar Pszichiátriai Társaság IX
DR. BENDE BARNA ORVOSIGAZGATÓ
3. osztályban.
KÖZMEGHALLGATÁS Tájékoztató Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatellátásáról november 16.
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata 2005-2014 avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusa, Debrecen, 2015. április 22-24.

Bevezetés Az ápolói leterheltség hogyan vizsgálható egy kórházban? Az ápolói leterheltségben észlelhető-e változás közel 10 év elteltével?

2005-ben végzett vizsgálat 1 - A vizsgálat áttekintése Egy belgyógyászati profilú osztály és egy sebészeti profilú osztály ápolási munkájának összehasonlítása Objektív paraméterek RETROSPEKTÍV vizsgálata Szubjektív paraméterek PROSPEKTÍV vizsgálata

2005-ben végzett vizsgálat 2 - A vizsgált osztályok Gasztroenterológia Osztály Általános Sebészeti Osztály

2005-ben végzett vizsgálat 3 - Vizsgált objektív paraméterek Ellátott betegek száma Akut ápolási események száma Betegfelvételek megoszlása a 24 órás napi ciklusban Akut betegfelvételek megoszlása a 24 órás napi ciklusban Beteg kibocsájtások megoszlása a 24 órás napi ciklusban Osztályos case-mix index és annak változása Ágykihasználás Havi “ágyforgó” Meghalt betegek száma Szubintenzív részlegek ápolási eseményei

2005-ben végzett vizsgálat 4 - Ápolási “terheltségi profil”

2005-ben végzett vizsgálat 5 - Vizsgált szubjektív paraméterek 18 kérdés Minden nővér bevonásával 10 egymást követő műszak végén, az aktuális műszakra vonatkozóan A kérdések utaltak a saját munka hatásossága kollégákkal való munkakapcsolat munkaidő kihasználtsága munkakörülmények vezetővel való kapcsolat betegek és hozzátartozóikkal való kapcsolat orvosokkal való kapcsolat adminisztráció

2005-ben végzett vizsgálat 6 - Szubjektív paraméterek összesített eredménye

2005-ben végzett vizsgálat 7 - Szubjektív paraméterek vizsgálatának eredménye Egyértelműen megállapítható volt, hogy a sebészeti osztályon nagyobb megterheléssel járt az ápoló személyzet számára a gyógyító, ápoló munka végzése.

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata Beteg forgalom változás Gasztroenterológia 28%-kal nőtt meg a teljes betegszám Az akut betegek aránya 60%-ról 71%-ra növekedett

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata Beteg forgalom változás Általános Sebészet 42%-kal nőtt meg a teljes betegszám Az akut betegek aránya 24%-ról 28%-ra növekedett

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata Ágyszámok változása Gasztroenterológián 4 ággyal több lett Általános Sebészeti osztályon 4 ággyal kevesebb lett

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata “Ágyforgó” változása Az Általános Sebészeti Osztályon az “ágyforgó” másfélszeresére nőtt!

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata Ápolói szám változása Általános Sebészet 1 ápoló/ beteg Gasztroenterológia Ágyszám 2005 82 27,3 40 13,3 Ápolói létszám 2005 24 20 Ágyszám 2014 80 26,6 44 14,6 Ápolói létszám 2015 22 17 Egy ápolóra évente jutó betegszám a gasztroenterológián: 95 Egy ápolóra évente jutó betegszám a sebészeten: 236

Objektív paraméterek összehasonlító vizsgálata Exitusok számának változása Az Általános Sebészeti Osztályon 31%-kal nőtt meg az exitusok száma A Gasztroenterológián 138%-kal nőtt meg az exitusok száma!

Szubjektív paraméterek összehasonlító vizsgálata A szubjektív paraméterek számottevő eltérést nem mutattak a két vizsgálati időszakban, de az elégedettlenség jelentősen növekedett.

Összefoglalás Az ápolói leterheltség mind objektív-, mind pedig szubjektív paraméterekkel vizsgálható jelenség Együttes vizsgálattal sokkal árnyaltabb kép kapható a leterheltségről A Bács-Kiskun Megyei Kórház vizsgált két osztályán a szubjektív paraméterek időbeli változása nem volt számottevő, de magas értékeket mutatott Objektív paraméterek vizsgálatával igazolható volt a két osztályon, hogy az ápolói leterheltség rendkívüli módon megnőtt!