BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft
Az élelmiszerek mikrovilága
A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Vízminőség-védelem III.
Mi az a mikroorganizmus?
1. 2 A MICROTESTER GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Fonálférgek törzse.
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Madarak, mint élőhelyek /felkészítő segédanyag/
Mik azok a mikrobák?.
Tisztítás, fertőtlenítés
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
VÍZMINŐSÉGI JELLEMZŐK MEGHATÁROZÁSA, VÍZMINŐSÍTÉS
A HACCP rendszer alapelvei
Köldök újszülött korban
A vízszennyezés mérése, értékelése
A nyersanyagban rejlő veszélyek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák (Enterobacteriaceae)
Kémiai kinetika A kémiai reakciók osztályozása:
A vírusok. A valódi sejtmagvas egysejtűek országa.
KIEMELT JELENTŐSÉGŰ KÓROKOZÓK FELDERÍTÉSE ÉS KOCKÁZATELEMZÉSE
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
A baktériumok törzse.
A vírusok törzse.
VÍZMINŐSÉG, VÍZMINŐSÍTÉS
Tavak, tározók rehabilitációja
OXIGÉN HÁZTARTÁS. EGYSZERŰ O 2 HÁZTARTÁS SZENNYVÍZ SZERVESANYAG (BOI 5 ) HETEROTRÓF BAKTÉRIUMOK (LEBONTÁS) OXIGÉNBEVITEL O2O2.
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
VÍZFOLYÁSOK OXIGÉN HÁZTARTÁSA. SZENNYVÍZ HATÁSA (EMISSZIÓ – IMMISSZIÓ) BOI 5 emisszió nő, BOI 5 koncentráció nő, oldott O 2 koncentráció csökken (és fordítva)
Érzékenységvizsgálat a determinisztikus modell
Mikrobiológiai veszélyek
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
Az élővilág főbb csoportjai, mikroorganizmusok
VÍZMINŐSÉG, VÍZMINŐSÍTÉS
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Az élelmiszerek romlása
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Bakteriális megbetegedések
VÍZFOLYÁSOK OXIGÉN- HÁZTARTÁSA. EGYSZERŰ O 2 HÁZTARTÁS SZENNYVÍZ SZERVESANYAG (BOI 5 ) HETEROTRÓF BAKTÉRIUMOK (LEBONTÁS) LÉGKÖRI OXIGÉNBEVITEL O2O2 KÉTVÁLTOZÓS.
Környezetvédelem.
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
VÍZMINŐSÉG, VÍZMINŐSÍTÉS.
A TANTÁRGY CÉLJA Környezetmérnöki alapismeretek Jövőbeni szaktárgyak megalapozása Szemlélet formálás Tudás horizont szélesítés Mérnöki létesítmények környezeti.
Escherichia coli baktérium
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
MEGNEVEZÉS VIZSGÁLAT n c m M TejporSalmonella /25 g S. aureus x10 2 L. monocytogenes /25 g Coli f orm Darabolt hús,
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Fertőzés immunológia Dr. Falus András egyetemi tanár
Gombák.
A prokarióták.
Ökológiai szempontok a szennyvíztisztításban
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
BAKTÉRIUMOK.
Előadás másolata:

BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS

Vízzel terjedő, járványt okozó betegségek: kolera, tífusz, vérhas, hepatitisz USA (1960-1970): évi 10-20 járvány (giardia, cryptosporidium) Források: Kommunális szennyvíz, Lefolyás burkolt felületekről, Állattartó telepek Háztáji állattartás Fertőzés lehetősége: Ivóvíz, Fürdés (közvetlen kontaktus) Közvetett kontaktus (horgászat, csónakázás, vízi sportok) Halfogyasztás Kórokozók (patogének) Baktériumok, vírusok, protozoák

Baktériumok: Patogének Vibrio cholerae, Shigella, Patogén Esherichia coli, Salmonella, Staphylococcus, Pseudomonas, Cyanobaktériumok Indikátor (patogének jelenlétére utaló) baktérium csoportok Összes coliform (TC) – talajban, üledékben található aerob és fakultatív anaerob, nem spórás, pálcika alakú baktériumok (pl. E-Coli), 48 h alatt 35 C-on tejcukrot fermentálnak Fekál coliform (FC) – emberek és melegvérű állatok bélrendszeréből származó coli baktériumok, 44.5 C-on tenyésztik (ahol a nem fekális eredetűek növekedése már gátolt) Fekál streptococcus (FS) – az emberi és állati zsigerekben élő baktériumok FC/FS > 4 emberi eredetű, FC/FS < 1 állati eredetű szennyezés

Vírusok Gazdaszervezet nélkül nem képesek szaporodni, Környezeti hatásoknak (pH, hőmérséklet, stb.) elég jól ellenállnak Vízben előfordulók: Enterális vírusok (spirális alakú paraziták, méretük 20-80 nm) Hepatitis A Patogén protozoák, férgek Vízellátó rendszerekből származó járványok leggyakoribb okozói! Terjedés: köztes gazdákkal (pete, ciszta) Giardia lamblia, Cryptosporídium, Nematóták, Parazita amőbák

Jellemző koncentrációk Szennyvíz Városi lefolyás TC (e / 100 ml) 10-20 106 1.2 106 FC (e / 100 ml) 0.5-10 106 80 103 FS (e / 100 ml) 0.3-1.6 106 140 103 FC/FS 2-8 (átlag 5) 0.6 Határértékek: Ivóvíz Fürdővíz TC (e / 100 ml) 2 1000 FC (e / 100 ml) 100 FS (e / 100 ml)

Leíró egyenletek B – összes baktériumszám Első rendű kinetika kB – kinetikai állandó (1/nap) Függ: Hőmérséklet, Napfény, Sótartalom, Tápanyagok, Toxikus anyagok, Ülepedés, felkeveredés, Újranövekedési képesség, Ragadozók (legelés) Jellemző értékek: (1/nap) TC 1-5 FC 0.5-2.4 (napos tengervíz: 37-100) E-coli 0.08-2 Salmonella 0.5-1 Enterovírusok 0.1-1 kB = kB0 + kBI + kBs - kBG Ülepedés Napfény Újranövekedés kB0(T) = kB0 1.07(T-20)

Folyóban: 90 %-os pusztulás: TC – 0.5-2.5 nap FC – 1-5 nap Enterovírusok – 2-20 nap Ln B/Bo X, t* Ln B/Bo X, t* Egyszerű Két lépéses ellenállóbbak Kezdeti szakaszon domináló az újranövekedés Kezdeti szakaszon nincs elhalás Ln B/Bo X, t* Ln B/Bo X, t*