A magyar szőlő- és borágazat helyzete
A magyar szőlőtermesztés sajátosságai hagyományosan fehérbortermelés termőterület: 100 ezer ha (130 ezer ha regisztrált) BTÉ részesedés: 2,6% átlagtermés: 6,5-7,0 t/ha EU átlag 10 t/ha bortermés: 4- 4,5 millió hektoliter évente, kb. 1 millió hl hamis bor
A magyar bor piaci lehetőségei hazai fogyasztás: 25-30 l/fő/év borexport: évente mintegy 1-1,5 millió hl agrárexport 3%-a borexport összetétele 20% pezsgő, 40% hordós bor, 40% palackos bor a borok kollektív marketingje más országok példája (Pl. beaujolais- Franciaország)
A bortermelés háttere A borhamisítás A hegyközségi törvény
A hegyközségi törvény fogalma célja funkciói létrehozásának követelményei a hegyrend és tartalma
A bortermelés háttere A borhamisítás A hegyközségi törvény A bortörvény A jövedéki törvény
EU-s támogatások a borágazatban közvetlen kifizetések útján nem támogatás a szőlőterületek szerkezetátalakítására (fajtamegújításra) lepárlásra, mustsűrítésre és kivágásra, borexportra M.o.: 240 millió forint közösségi borpiaci marketingre.
Tennivalók Mintegy 40 jogszabály megváltoztatása, harmonizációja szükséges a szőlő- és borgazdálkodásról a szőlő- és gyümölcsültetvények összeírásáról a hegyközségekről szóló törvény módosítása uniós feltételeknek megfelelő nyilvántartási rendszer kialakítása