Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás 2005. szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények.
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Az Európai Integráció története Politikai és gazdasági körülmények
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
EU alapismeretek E-Learning.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
Az Európai Unió intézményrendszere
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE
Az európai integráció története
Pályázat és projekt menedzsment Schiberna Endre. Az európai integráció Kezdetben idealisztikus elképzelések elméleti síkon. (pl. Victor Hugo 1849: Európai.
EU ISMERETEK BEVEZETŐ ELŐADÁS.
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Földünk a második világháború után
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Az Európai Unió szervezete, működése és jogrendszere
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA
Az Európai Unió.
BEVEZETÉS – KI MIT TUD AZ EU-RÓL?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
EU ismeretek AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Európai uniós alapismeretek
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Az európai integráció létrejötte Schuman-terv Európai Szén- és Acélközösség Hatálya Intézményei Az Európai Védelmi Közösség és bukása.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Út az Európai Unióhoz Dr. Szekeres Diána PhD. egyetemi adjunktus.

Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Unió intézményrendszere I.
Az európai integráció elmélyítése: szerződések
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európai Uniós Alapismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Több vagy kevesebb Európát?
Velünk élő középkor Forrás:
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi szervei Az EU területi-helyi szervei Az EU közigazgatási igazgatástudományi működési modellje Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai Az EU jogi aktusainak végrehajtási mechanizmusa Az EU központi szerveinek eljárása Az európai közigazgatás fogalma

1.Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei 1.1. Az EU integráció gyökerei 1.2. A közösségi intézményrendszer kiépítésének lépései Első lépés: ESZAK megszületése (1951) Második lépés: EURATOM, EGK megszületése (1957) Harmadik lépés: az Európai Közösségek megszületése (1965) Negyedik lépés: Az EU megszületése (1992) Ötödik lépés: Az EU Alkotmány megszületése (2004)

1.1 Az európai integráció gyökerei Az egységes Európa gondolata - katonák - közgazdászok - filozófusok A nemzetállam megszilárdulása és következményei (világháború és következményei) Az újabb világháború elkerülésének útja: az integráció - Kelet-Közép-Európa: KGST és Varsói Szerződés - Nyugat-Európa: Marshall-terv, Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, NATO

1.2. A közösségi intézményrendszer kiépítésének lépései Első lépés: az ESZAK megszületése (1951): - Jean Monnet munkássága - A Párizsi Szerződés célja - Az ESZAK intézményrendszere - Főhatóság - Miniszterek Tanácsa - Közgyűlés - Bíróság

Második lépés: az EGK és az EURATOM megszületése (1957) Az EGK Szerződés célja Az EGK intézményrendszere: - Miniszterek Tanácsa - Bizottság - Közgyűlés - Bíróság - Gazdasági és Szociális Bizottság Az EURATOM Szerződés célja Az EURATOM intézményrendszere: ugyanaz, mint az EGK esetében

Harmadik lépés: az Európai Közösségek megszületése (1965) Egyesítő Szerződés - Miniszterek Tanácsa - Bizottság Negyedik lépés: az EU megszületése (1992) A Maastrichti Szerződés jogi jellege, az EU célja Az EU szerkezete, a három pillér jellemzői:

A 3 pillér jellemzői és szerkezete Miniszterek Tanácsa 1.Pillér Európai Közösségek Közösségi modell 2. Pillér Kül- és Biztonságpolitika Kormányközi modell 3. Pillér Bel- és Igazságügyi együttműködés Kormányközi modell

Az Amszterdami Szerződés jelentősége (1997) A Nizzai Szerződés jelentősége (2001) Az Európai Konvent munkássága Ötödik lépés: az Európai Alkotmány megszületése (2004)