VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

A globális világgazdaság regionális átrendeződése
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A nemzetközi üzleti élet etikája
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A vállalkozások környezete
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Dobos Erzsébet Elnök HITA Május 26. Az eredmények tükrében.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Magyarország a globális világgazdaságban
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Biotermékek piaca Magyarországon
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Európai Uniós ismeretek
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Lorem ipsum.
Gazdasági rendszerek.
Előadás másolata:

VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY Tanszékvezető: Dr. habil Palkovics Miklósegyetemi tanár A multinacionális vállalatok a globalizáció és az EU csatlakozás tükrében Készítette: Péter Erzsébet KESZTHELY 2004

Az állam gazdaságpolitikájának a lényege -Közszolgálati funkciókat lát el -Szerepet vállal a gazdasági stabilitásban (adókat szed, kiadásokat eszközöl) Nemzetgazdaságok közötti kapcsolat kiépítése alapján -protekcionista-liberális Nemzetállamok és az állam kapcsolata

Az állam, mint szereplő a globális gazdaságban - a határok átjárhatósága -a versenyre „kényszerült” állam A transznacionális tényezők egyenlőtlensége

Az állam fő funkciója  Biztonságpolitika  Törvénykezés  Szolidaritás

A működő tőke beruházás hatásai A működő tőke beruházás hatásai -a fogadó országba tőkét biztosítanak, -ösztönzően hatnak a technológiai transzferre, -korszerű vállalatvezetési ismereteket valósítanak meg, -integrálódással biztosítja a világpiacra történő kilépést, -amennyiben kivonják a tőkét nő a munkanélküliség.

A külföldi tőke aránya a jegyzett tőkén belül Mezőgazdaság 7,5% Kitermelőipar 34,4% Feldolgozóipar 59,7%

A multinacionális vállalkozások jellemzői  A multinacionális cégek elszigetelődése,  Profit szempontjai,  Export és import orientáltságuk,  A nekik beszállítók kiszolgáltatottsága és előnyeik  Technológiai transzferek A relokáció jelensége

A külföldi érdekeltségű cégek az EU csatlakozás előtt és után  A munkaerőpiac helyzetelemzése  Vámszabályozás  Az élelmiszeriparban jelenlévő transznacionális vállalatok

ADÓKEDVEZMÉNYEK -Multinacionális vállalatoknak adott kedvezmények -Magyar kis- és középvállalkozások beruházásait segítő intézkedések

Nagyvállalatok felkészülése a változásokra Érdekképviseleti szervek: -JVSZ ( Joint Venture Szövetség) -ERT (Gyáriparosok Európai Kerekasztala) -HEBC (Magyar EU-bővítési Üzleti Tanács)

A multik indítékai a Magyarországi letelepedésre - A hazai piac alkalmazkodóképessége - Magas minőségi és hatékonysági mutatók - Versenyképesség - A magyar munkaerő innovációs képessége - Az ország kedvező földrajzi fekvése

Összefoglalás Az EU-hoz történő csatlakozás után több áru és tőke megjelenítésére alkalmas piac alakul ki, amely megkönnyíti a tőkeallokációt és kedvezően hat a profitra. Az EU-hoz történő csatlakozás után több áru és tőke megjelenítésére alkalmas piac alakul ki, amely megkönnyíti a tőkeallokációt és kedvezően hat a profitra. A magyar telephellyel rendelkező vállalatok informális központtá alakulva remélhetőleg EU-forrásokhoz jutnak. A magyar telephellyel rendelkező vállalatok informális központtá alakulva remélhetőleg EU-forrásokhoz jutnak. Egyes szakmákban felgyorsul a társadalmi- és kulturális integráció. Egyes szakmákban felgyorsul a társadalmi- és kulturális integráció.