FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elektronika A/D és D/A átalakítók.
Advertisements

Tömörítés.
Készítette: Nagy Balázs
Szubliminális üzenetek
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Jelátalakítás és kódolás
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Hang- és videotechnika Bevezetés
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Házman DIGITÁLIS BESZÉDJEL ÁTVITEL.
Szélessávú jelfeldolgozás kihívásai Készítette : Fürjes János.
Optoelektronikai kommunikáció
Információ és közlemény
Az analóg jelek digitalizálása, az ADC-k típusai működésük.
A fejhallgatók története
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Műholdas hangátvitel Műholdas kapcsolatrendszer Előadó: Kovács Iván (MR Rt. Külső Közvetítések Osztálya)
1. Bevezetés a waveletekhez (folytatás)
Digitális eszközök a rádiókban
Jelkondicionálás.
HiFi berendezések világa
Informatikai eszközök
Mintavételezési frekvencia
1 IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése 15/3.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Analóg jelek digitalizálása
MULTIMÉDIA ELEMEI.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Hangtechnika I. 5-8 Schiffer Ádám
Radványi Mihály Gergely Sándor Alpár Antal 2006
Zajgenerátor.
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Audióállományok.
Háttértárak Informatika tananyag.
11. évfolyam Rezgések összegzése
A mikrofon -fij.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
21. Távközlő Hálózatok előadás
A számítógép teljesítménye
Mintavételezés Demó. Ha túl ritka a mintavétel A felvett 3 pontból nem mondható meg, hogy a három Közül melyik szinuszból vettük a mintát, esetleg valamilyen.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Csipkézettség csökkentés (anti-aliasing) Szirmay-Kalos László.
Balaton Marcell Balázs
Analóg digitális átalakítás
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Hangszerkesztés elmélet
Zajok és véletlen jelenségek interdiszciplináris területeken való alkalmazásának kutatása és oktatása. TÁMOP A/2-11/ Fehérzaj-generátor.
1 MR EBU műholdas állomás Előadó: Kovács Iván. 2 MR EBU műholdas állomás A Magyar Rádió műholdállomása Az állomás hivatalos neve: HUN-BUD-15 jelentése:
A hang digitalizálása.
Kommunikációs Rendszerek
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
Kollárné Hunek Klára, Stefler Sándor, Török János, Viczián Gergely
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Adatátvitel elméleti alapjai
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
A DIGITÁLIS HANG.
Kommunikáció.
Analóg jel, digitális jel
A DIGITÁLIS HANG Mi a hang? A hang valamilyen rugalmas közegben terjedő rezgéshullám ami az élőlényekben hangérzetet kelt. A hang terjedési sebessége.
Mechanikai rezgések és hullámok
Mintavételezési frekvencia A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul:
Soundwave Painting Hanghullám művész
Környezetvédelmi analitika
Multimédia.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához VIHIAV 035
Jelkondicionálás.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
A hang digitalizálása.
Digitális hangtechnikaH
Előadás másolata:

FARKAS VIVIEN

MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési gyakoriság (angolul: sampling frequency).  A mintavételezési frekvencia az az adott frekvencia, amely megadja, hogy az A/D (analóg-digitális átalakító) hány mintát vesz az adott adattárolón található jelből másodpercenként.  A szabványos zenei CD-lemez mintavételezési frekvenciája 44,1 kHz. Természetesen a mintavételezés gyakoriságával javul a felvétel minősége. Legtöbbet használt jelölése:

SHANNON TÉTEL  A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek közül az információelmélet, a rádióskommunikáció, a jelfeldolgozás és a spektroszkópia. A sávszélesség felmerül még az adatrátákkal kapcsolatosan, valamilyen közvetítő közeg vagy berendezés vonatkozásában is. A Shannon–Hartley-tétel szerint egy működő kommunikáció esetén az adatráta egyenesen arányos az átvitel során használt frekvencia-tartomány nagyságával. Ebben az értelemben a sávszélesség az adatrátára vagy kommunikációs rendszerben használt frekvencia-tartományra vonatkozik (vagy mindkettőre).

KVANTÁLÁSI MÉLYSÉG Torzítás:  kerekítési hibák (minél nagyobb a kvantálási mélység, a relatív hiba annál kisebb)  mintavételezési frekvencia (Shannon - Nyquist tétel: a minimális mintavételezési frekvenciának legalább a hangban előforduló legmagasabb frekvenciakomponens kétszeresének kell lennie)  digitális telefonhálózaton: 8 kHz (8000 mintavétel másodpercenként; mivel a beszédhangok frekvenciatartománya kb Hz, azaz jóval kisebb, mint 4000 Hz = 4 kHz, a Shannon-Nyquist tétel értelmében a 8 kHz mintavételezési frekvencia megfelelő minőségű hangvisszaadást tesz lehetővé; de ha énelekni vagy zenélni akarunk, akkor sem kerülünk nagy bajba, mivel a zenei hangok frekvenciatartománya is csak kb Hz; megjegyzés: az "egyvonalas" a hang frekvenciája a1 = 440 Hz)  Hifi CD minőségben: 44.1 kHz  még jobb minőségben (pl. Dolby Digital): 48 kHz