Érsekhalma.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

VANYOLA.
Alsónémedi bemutatása
Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
Siófok és környéki hungarikumok
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
Készítette:Tóth Nikolett
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
Felsőregmec.
Készítette: Tóth Evelin
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
NYON 1.
„Hogyan tegyük városunkat vonzóvá testvérvárosaink számára” Nemzetközi Turisztikai Konferencia Kaposvár, május 22.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
5. NAP.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Az eldugott paradicsom
Készítette: Greges Dániel
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
Világ legrégebbi még lakott városa
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Baranya megyei polgármesteri fórum február 1. Közjóléti tevékenységünk egy szelete.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Napkor A mi településünk.
Közösségi Termelők Országos Értekezlete II. Budapest, június 23. Csoma József Csoma József polgármester polgármester.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
/06/17. Kakasfesztivál Kozármisleny.
Törpeállamok.
Készítette: Geringer Dzsenifer
Történelmi vonatkozások
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
A széleskör ű demokráciát megteremt ő, a lakosság egészét képvisel ő, önként vállalt feladatokat végrehajtó, Értékmeg ő rz ő és értékteremt ő, Bodajkért.
Készítette: Panghy Bence
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
SZMK Értekezlet május 9..
Veresegyház.
VISSZATEKINTŐ 2015-ös rendezvényeink
Földrajzi elhelyezkedés
a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal
Készítette: Körtélyesi Nóra
Előadás másolata:

Érsekhalma

Jelen állapot Érsekhalma Bács-Kiskun megye déli részén, Kalocsa-Jánoshalma-Baja városok közötti háromszögben helyezkedik el. Csendes település, melyet természeti adottságai és az itt lakó emberek szorgalma tett szebbé, kellemessé. A község folyamatos fejlődésével jó lehetőséget biztosít az itt letelepedni és pihenni vágyóknak. A kereskedelmi és közlekedési ellátottsága jónak mondható.

Történelem Érsekhalma azon kevés települések egyike, amely már az időszámításokat megelőző középső bronzkorban is lakott település volt. A régészeti szakirodalom a vatyai kultúra legdélebbi erődített földváraként tartják számon az itt fellelhető várdombot. Érsekhalma hildpusztai településrészén még ma is láthatók a több ezer éves földvárak, valamint a löszfalba vájt középkori barlangrendszer maradványai. A területen folyó ásatásokból előkerült leletanyag a bajai múzeumba került, amely a vatyai kultúra kései időszakának leleteit tartalmazza.

Intézmények, oktatás Napközi Otthonos óvoda-1 vegyes csoporttal Általános Iskola 8 osztályos-igazgatási társulásban Császártöltés községgel Napközi Otthonos Konyha-óvodások, iskolások, vendégek és a lakosság számára. Postahivatal-minden munkanap 12-16 óráig tart nyitva. Takarékszövetkezeti Kirendeltség Közösségi Ház-a község kulturális életének színtere.

Egyház A község lakossága zömmel római katolikus vallású. Az új templom 1989-ben épült, oltárképét Bakallár József festőművész készítette. A település templomában búcsúját-munkás Szent József ünnepén-május első vasárnapján tartja.

Turisztika, idegenforgalom A Gemencei Erdő- és Vadgazdaság Rt. Tulajdonát képező Szentgyörgyi erdőket és Vadászházat a külföldi és belföldi vadászok egyaránt szívesen látogatják. A Duna-Völgyi Főcsatorna mentén húzódnak a Hildi horgásztavak. Szálláshelyek a közeli /4 km/ hajósi pincefaluban találhatóak. Étkezési lehetőség a faluban lévő Kisvendéglőben van.

Mezőgazdaság A község területe 2716 hektár. Talaja lazább szerkezetű, részben homokos. A talajvíz igen mélyen 20-25 méterre található. A gazdasági termelés szerkezete követte a természeti adottságokat. Gazdálkodásának alapja a szőlő- és gyümölcstermelés, az erdőgazdálkodás. A községtől délre lévő erdők a Gemenecei Erdő- és Vadgazdaság Rt. Tulajdonában vannak.

Rendezvények Minden év február vagy március hónapjában szülők-nevelők farsangi bálját szervezi meg az Általános Iskola. Május első vasárnapján tartják templomuk védőszentjének Búcsúját. Júniusban Péter-Pál nap alakalmából kerül sor a Falunapi rendezvényre. Október hónapban tartják a szüreti felvonulást, este a bált a Napközi Otthonos Óvoda szervezésében.

Községi Önkormányzat Érsekhalma Község Önkormányzata 6348 Érsekhalma, Fő utca 22. Telefon: 78/548-100 Email: ehalmapolg.hivl@emitelnet.hu Polgármester: Boromisza Tibor Körjegyző: Vancsik György